Renoveringplanerna för 2019

När vi precis köpt vårt hus kom en släkting och hälsade på. Han sa att vi skulle räkna med att vara färdigrenoverade tidigast om tio år. Vi skrattade och skakade på huvudet och intygade att han hade fel. Inom 2-3 år borde ju allt vara klart! Men självklart fick han rätt. I april har vi bott här i tio år och vi är inte ens nästan färdiga med husrenoverandet.

Tvärtom. Vissa saker börjar gå på andra och tredje varvet. Som barnrummet uppe som jag i vintras gjorde om för tredje gången. För att barnen skulle få ett stort lekrum. Om något år måste det dock göras om igen – den här gången till tre små barnrum. Men något jag har lärt mig den hårda vägen är att inte ta på mig för stora projekt. Och att inte stressa fram något. Vårt hus är tillräckligt trivsamt att bo i som det är och det vi hinner hinner vi. Drömma kan man ju däremot få göra! Så jag sammanställde en liten lista på saker vi hoppas kunna renovera under 2019. Om vi hinner och har råd med hälften blir jag jätteglad!

-Bygga färdigt garaget. Det är inte så mycket kvar nu. I helgen lägger Jakob plåttak. Sedan ska stuprännor upp och fönster och dörrar monteras. Och sedan är byggandet i princip färdigt.

-Måla garaget. Det får bli ett majprojekt. Tror vi landat i mörkröd slamfärg. Och så kanske samma kromoxidgröna nyans runt fönster som vi har runt verandans fönster. Vi kommer måla själva, inte ta hjälp med det. Måla slamfärg är ju en ganska trevlig syssla.

-Renovera hallen. Göra platsbyggda garderober och sätta tapet.  Det här är Jakobs uppdrag och det vi kommer ta tag i efter att garaget är färdigt. Med så många barn och så liten hall står man knappt ut med hur det är just nu. Alltid kaosigt, mörkt och trångt. Funderar på om den här 20-talstapeten från Borås kollektion Anno skulle kunna passa in.

-Sätta upp en grind mot tomtgränsen och grusvägen. Skönt när vi får småbarn igen. Gillar tanken på att hägna av och stänga in. Vill helst ha en grind som är ungefär så här.  Samtidigt ska vi gräva upp häcken mot vägen och byta ut till en hög färdigvuxen häck. Vi planterade ju höga häckar på resten av gården i somras och då “provmöblerade” jag med några av plantorna. Blev så här ombonat och fint vid entren!

-Fortsätta anlägga rabatter i gräsmattan och skapa små skyddade rum (är inte så förtjust i stora gräsmattor). Bärbuskarna och vissa av träden har tagit sig dåligt sedan de planterades. Förstår nu att jag satte dem i alldeles för lite och för dålig jord. Jag ska gräva upp dem, göra tre gånger så stora hål och fylla på med superjord och gödsel och gräva ner dem igen.

-Det största projektet (och det får nog vänta tills i höst) är att bygga badrum och tvättstuga på övervåningen. Just nu står tvättmaskinen i trapphuset/hallen där uppe och toaletten är orenoverad sedan sent sjuttiotal skulle jag tro. Rosa plasttapeter som är helt sönderrivna av katter, en äcklig gammal toalettstol som är missfärgad och inte går att få ren och så ett golv av masonitskivor. Vi skulle lätt vinna en tävling om Sveriges fulaste badrum! Men det här är ett stort projekt. För samtidigt som vi gör det måste vi renovera trapphuset, slå ut en vägg och bygga platsbyggd förvaring när den gamla försvinner till tvättstuga. Inget litet jobb med andra ord.

-Bygga en liten bastu nere på gården. Som jag och Jakob kan gå ut och basta i under kalla vinterkvällar eller ruskiga höstdagar. Den behöver inte vara märkvärdigare än den lilla bastu som finns vid mormors sjö. Det räcker gott med några enkla sittplatser och ingen elektricitet. Dock känns det här som en typisk sak vi kommer får stryka från listan till förmån för viktigare projekt.

-Nere vid bastun skulle jag också vilja ha ett sånt här utebadkar från Hikki. Så sjukt snyggt och mysigt att krypa ner i hela familjen. Fast det får vi drömma vidare om tills vi råkar ärva någon rik onkel eller så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Renoveringplanerna för 2019”

 1. Låter som roliga projekt. Gjorde själv ett inlägg om hur mitt 2019 kommer se ut med avseend på renovering och byggnation. Själv älskar jag verkligen varje del av att bygga och renovera, från skiss till byggnation och färdigställande, men så gör vi precis allting själva! Ni som är nyfikna kan självklart läsa om det på min blogg.
  Det skall bli spännande att följa era projekt!
  //Berith

 2. Spännande! Särskilt nyfiken är jag på hallrenoverandet. Har själv en mörk pyttehall i ett 100 år gammalt hus. Inte alls anpassat för en stor barnfamilj.

 3. Vad mycket roligt ändå! Men ang bastu, varför köper du inte bara en bastutunna? Tycker de är lagom stora plus fina. Känns som du också skulle kunna sammarbeta med något företag som gör tunnor. Hade passat in i bloggen.

 4. Så spännande och roligt med renovering! Vi ska också sätta häck, kan inte du tipsa om ert val och hur ni gjorde?

 5. Visst är det skönt att få drömma.. vi är inne på år 7 och lång ifrån klara här med. Bastu och utebad samt FÖRVARING i hall står min drömlista också😍

 6. Vi har haft ett badkar från Hikki i flera år nu. En av våra bästa investeringar. Ungarna älskar att bada i det både sommar och vinter. Jag gillar mest att bada i det sent på kvällen, innan jag ska sova. Och allra mest på vintern med stjärnhimlen ovanför. Några gånger har det varit norrsken när jag legat i badet! Så avslappnande och magiskt. Det bästa med badkaret, jämfört med badtunnor, är att det går snabbt att fylla på rent vatten och snabbt att värma. Dessutom är det lätt att bära och flytta så man kan ställa det på släpen och tex köra ner det till badstranden.

  1. Mina föräldrar har också en sån och det är sån lyx alltså! Älskar att bada på vintern och kolla på stjärnorna. Några gånger har min gulliga pappa eldat upp badet så jag har kunnat ta ett förmiddagsbad på hösten, helt magisk känsla att ligga i det varma vattnet och kolla ut över en frostig och vacker trädgård.

 7. Det finns ju budgetvarianten av utebadkar; brasa under badkar! OBS – man eldar innan man sätter sig. Sök på : heat bathtub with fire

 8. Jag tänkte samma när vi flyttade in i vårt hus. Sen insåg jag vad saker kostar, haha. Vi har bara bott här 3 år och jag inser att vi nog har projekt på G fram till pensionen. Nu bor inte vi i ett gammalt hus som ni, men även en 80-talsvilla börjar ha några år på nacken, så vi har en hel del att gå över..

 9. Jag sticker ut hakan och säger att ni ska prioritera bastun. Vi har också renoverat i 10 år snart och mellan alla tråkiga måsten byggde vi en vedeldad bastu.

  Det var det ett av våra bästa projekt och perfekt ställe att återhämta sig i under tiden man håller på med andra projek.

 10. Jag sticker ut hakan och säger att ni ska prioritera bastun. Man behöver ett lyxprojekt mellan alla måsten. Vi har också renoverat i snart 10 år och vår bastu som vi byggde mellan tråkiga måsten är det bästa vi gjort.

  Det är också ett bra ställe för återhämtning mellan och under lite tyngre projekt.

  Ha en fin kväll!

 11. Tips! Ha inte tvättstugan på övervåningen. Det blir sådant otroligt ljud och vibrationer från dem som ett vanligt golv inte klarar av. Dvs det kommet märkas väldigt tydligt på undervåningen när maskinerna går.

  1. Nej inte efter allt jobb vi lagt ner. Finns heller inga lediga hus i byn 🙂 enorm inflyttning!

 12. Kul projekt! Vi har just den tapeten i hallen (som tidigare var tapetserad med brun tapet…) och är så nöjda. Gillar att den är lite blank så den går att torka av lite grand när hundarna råkat skaka av sig just där..

 13. Så fantastiskt att läsa om era planer!! Ja, vi sitter ju lite i samma sits vi. Köpte en liten gård för 3 år sedan och har hållit på att slita med renovering sedan dess… Det är ett evigt slit som aldrig verkar ta slut. Vårt mål är att bli färdig inom 7 år. Men med tanke på att det handlar om en totalrenovering av både ut och insida SAMT ladugård och trädgård så är det väl orimligt och galet.

  Vi får väl tänka om, eller ge oss.

  Kram och hoppas att ni ärver en rik onkel! ;D <3

 14. Påtal om badkaret… Jag jobbade ett par veckor hos några på Nya Zealand som hade ordnat ett eget utebadkar (med superfin utsikt!) De hade ställt ut ett gammalt badkar. Från början hade de bara vedeldat under men sen tyckte de att de var lite svårt att hålla bra temperatur då (no kidding). Kan såklart inte komma på just nu precis hur de löst det pga helt ointresserad av sånt men de hade typ en kamin som värmde upp vattnet och så fick man fylla på med varmt och kallt vatten för att få den temperatur man ville ha. Hemasnickrat och lite si så, men charmigt och extremt mycket kiwi-attityd!

 15. Hej. Blir så glad o inspirerad av att läsa din blogg. Funderar över häcken, vart köper man plantor som är lite större o hunnit växa ett tag? Att anlägga avgränsningar o små rum i trädgården lät också intressant, berätta gärna mer om det 😊😊

  1. Tack snälla så glad jag blir =) jag köpte mina på hanskogs plantskola utanför Umeå. Men vet att det finns många företag online som är specialiserade just på att sälja “färdiga” häckar. Ang avgränsningar och rum i trädgården – det kommer ett inlägg om saken =)