Glad Clara i rödorange klänning som täcker gravidmage, på benen mörka tighta byxor och stövlar.

Den här tiden för åtta år sedan var jag höggravid med Bertil. Han var beräknad att födas den 25e januari och jag hoppades att han skulle komma då. Det datumet hade nämligen min mamma dött tre år tidigare. Och att Bertil skulle födas samma dag skulle sudda ut lite av det sorgliga med den dagen. Istället gick han två veckor över tiden och höll på att födas på sin pappas födelsedag.

Det är så spännande att tänka tillbaka på just den där våren. 2011 var det knappt några stora bloggare som hunnit få barn – jag var en av de som var först ut. Och det var en tudelad upplevelse. Jag minns att jag fick flera flyttkartonger fulla med presenter från er läsare. Stickade kläder, gulliga leksaker, fina böcker och vintagebabyplagg. Dessutom sjuka mängder kommentarer. Folk var så himla underbara. När jag kollar tillbaka på inläggen kunde det vara typ 150 kommentarer under ett vanligt inlägg.

Samtidigt var begrepp som mammaskammande helt okända. Man hade ingen etikett för det. Att skamma, mästra och ifrågasätta en nybliven mamma var liksom inga konstigheter alls. Och jag var känslig. Det kändes som att läsare jämt skulle berätta för mig hur naiv jag var. Påpeka allt jag inte visste eller insåg om bebislivet. Att Bertil dessutom råkade vara världshistoriens lättsammaste barn gjorde ju inte heller kritiken mindre.

För jag minns att vi renoverade och målade om. Att jag var uppe på nätterna och sydde gardiner och möblerade. Att jag hade energi, livglädje och massa bloggpepp att dokumentera allting. Och under alla mina projekt låg Bertil bara nöjd på en filt på golvet och såg på. Det var otroligt. Och det provocerade förstås.

För samtidigt som man såklart inte fick visa några blottor och svagheter var det ju väldigt störigt att jag inte gjorde just det. Vad var det för fel på den där nyblivna mamman som såg så glad och oförskämt pigg ut?

I gamla blogginlägg från den våren hittade jag kommentarer som “Jag blir faktiskt inte ett dugg imponerad bara förskräckt! När njuter du av ert barn? Varför så många oviktiga projekt när det enda viktiga är det lilla livet?”  Eller “Ursäkta, men har du inte en nyfödd bebis och borde passa på och sova när du kan?” när jag skrivit om att jag varit uppe sent och klätt om en fåtölj.

Eller så kom “omtänksamma” kommentarer av typen. “Ja, där sover han gott, men tänk på att den där babysittern inte ger speciellt bra stöd för ryggen så det e inget att sova i för ofta. Och var rädd om lillens öron, mössor ska man inte underskatta!”

Och när jag var på omslaget av Family Living i en kort röd klänning fick jag kritik som “Vad håller du på med UnderbaraClara? Utnyttjar din son och samtidigt visar dina lååååånga ben? Som en av få män som ibland läser din blogg blir jag mycket konfunderad över ditt beteende. Så beräknande! Obehagligt säger en man som varit med i 60 år.”” eller “Förstår inte syftet med högklackat och bara ben på omslaget? Känns så långt ifrån dig och det du står för. Eller “Usch din uppsyn och diskbänksbakgrunden får mig att undra om du inte flirtar lite med mossiga kvinnoförtryckarsnubbar nu…” eller “Varför skrattar aldrig din unge på bild?” 

Det var helt enkelt ett jävla tyckande om högt och lågt. Och jag löste det genom att bli ännu mindre transparent. Vem vill prata om något jobbigt med småbarnstiden – om man har en kör av mästrande läsare? Nejtack!

Jag vet att skammande av mammor fortarande pågår. Men själva begreppet “mammaskammande” existerar också. Vilket gör att man i alla fall kan adressera problemet. Medvetenheten idag är större. Och jag tror att det framförallt är de influencers som väntar sitt första barn som får skit nu. Förstagångsmammor vill man sätta på plats och visa att man vet mer än. Det är svårare att skamma någon som har flera barn och massa erfarenheter i bagaget.

Inför den kommande bebistiden känner jag mig mycket tryggare. Närmast immun mot skammande och lugnt förvissad om att jag kan det här med bebisar. Jag behöver varken “goda råd” eller förmaningar. Och det vet både jag och du som läser. Därför kommer jag också kunna vara mer transparent, och inte väja för att skriva om de jobbiga delarna. Det ser jag verkligen fram emot!

En underbar pod: Med tre barn blir jag inte mammaskammad