Ute visar termometern pĂ„ -20 grader. Elementen Ă€r kokheta och vedspisen brinner för fullt. Men inomhus kan man tryggt smida drömmar om den ljusa, varma tiden. Aldrig har jag vĂ€l sĂ„ mĂ„nga trĂ€dgĂ„rdsdrömmar som den hĂ€r Ă„rstiden – nĂ€r ingenting gĂ„r att göra.

I somras var det första Ă„ret nĂ€r delar av vĂ„r trĂ€dgĂ„rd började kĂ€nnas lite mer “fĂ€rdiga”. Trots att den Ă€r lĂ„Ă„Ă„ngt ifrĂ„n fĂ€rdig (vem vill bli fĂ€rdig förresten? SĂ„ överskattat!). Vi fick flera nya rabatter pĂ„ plats och en hög uppvuxen hĂ€ck. Äntligen kĂ€nns det som att det arbete vi lagt ner börjar rĂ€nta pĂ„.

Samtidigt ska jag inte sticka under stol med att det bara gĂ€ller halva vĂ„r gĂ„rd. Den andra halvan som vĂ€tter mot jordbruksdelen – den Ă€r ratig och rörig och full med skrot. Men i sommar tror jag vi kommer Ă„tgĂ€rda Ă€ven det. För nu Ă€r garaget Ă€ntligen fĂ€rdigbyggt och det gamla tĂ€ltet dĂ€r vi förvarat skrot kan rivas. Nu kan vi sortera in verktyg och redskap och allt som nu oftast stĂ„r framme och drĂ€ller.

SÄ hÀr har jag i alla fall tÀnkt nÀr jag skapat vÄr trÀdgÄrd. Det hÀr Àr mina ledord!

En trÀdgÄrd ska ha mÄnga sköna sittplatser. I flera olika vÀderstreck sÄ att det alltid gÄr att hitta sÄ vÀl sol som skugga. En stol utstÀlld i princip var som helst skapar kÀnslan av en uteplats. Gör mÄnga sÄdana om det ryms.

Alla platser behöver inte rymma en hel grupp gÀster. En ensam stol under ett trÀd eller invid en husvÀgg rÀcker lÄngt.


Dela in trĂ€dgĂ„rden i mindre rum. SĂ„ att du inte kan överblicka hela trĂ€dgĂ„rden pĂ„ en och samma gĂ„ng. Det ger kĂ€nslan av att trĂ€dgĂ„rden Ă€r större och mer spĂ€nnande Ă€n den egentligen Ă€r. VĂ„r trĂ€dgĂ„rd Ă€r ju ganska nyanlagd och lĂ„ngt ifrĂ„n uppvuxen. ÄndĂ„ kan man skapa rum i den – som med portalen som tydligt blir en entre till en annan vĂ€rld/del av trĂ€dgĂ„rden. Just den hĂ€r kommer frĂ„n Clas Ohlson och jag mĂ„lade den med kromoxidgrön linoljefĂ€rg.

Ett annat sĂ€tt att skapa rum Ă€r att förhindra snabba passager. Jag har genom mina murade odlingsbĂ€ddar skapat “vĂ€ghinder” som gör att man tvingas följa den vĂ€g jag stakat ut och inte bara kan rusa rakt igenom trĂ€dgĂ„rden. DĂ„ stannar man upp och sĂ€nker tempot. Den hĂ€r typen av planteringar skapar ocksĂ„ smĂ„ vindskydd i trĂ€dgĂ„rden och ger en ombonad kĂ€nsla.

Ha en strĂ€ng form och förlora den sedan. En form dĂ€r skelettet i trĂ€dgĂ„rden Ă€r tydligt – men dĂ€r det sedan fĂ„r blomma som det vill innanför. Ett sĂ„dant skelett har jag skapat i trĂ€dgĂ„rden med bland annat cortenstĂ„l och tegel. Men jag har insett att jag ocksĂ„ behöver det i form av stramare vĂ€xter. Som typ tuija, Ă€delgran, buxbom och formklippt liguster. MĂ„nga engelska trĂ€dgĂ„rdar Ă€r vackra just för att de kombinerar vildvuxna blomstrande rabatter med en perfekt formklippt hĂ€ck av liguster eller bollar av buxbom.


Hitta ett mellanting mellan inne och ute. Det Àr en underbar lyx med en plats som Àr en hybrid mellan ute och inne. Som vÄr punschveranda. Den förlÀnger trÀdgÄrdstiden med flera mÄnader. Det Àr ocksÄ en plats att skydda frostkÀnsliga vÀxter pÄ i början av sommaren. Dessutom skapar en utbyggnad av det hÀr slaget nya skyddade hörn pÄ huset. Vi bor blÄsigt till och har ett rektangulÀrt hus. Med utbyggnaden fick vi dock plötsligt tvÄ fina lÀhörn.

Ett inglasat uterum Ă€r förstĂ„s en lyx som inte alla kan kosta pĂ„ – men en liten pergola med tak, eller vĂ€ggar av spalje kan ge en liknande kĂ€nsla och bildar ocksĂ„ ett mikroklimat dĂ€r kĂ€nsligare vĂ€xter kan trivas.

Möblera trĂ€dgĂ„rden med krukor och skapa pĂ„ sĂ„ sĂ€tt avgrĂ€nsningar och öar att förhĂ„lla dig till. Enklast Ă€r det om krukorna stĂ„r pĂ„ grus – men det gĂ„r sĂ„klart med grĂ€smatta. Bara att man dĂ„ fĂ„r tĂ€nka till lite mer med grĂ€sklippningen.


Och plantera i allt du kommer över! Inte bara “riktiga” krukor. Gamla trĂ€kar, zinkhinkar, plĂ„tlĂ„dor…you name it.

Ja till och med i gamla skor…

Glöm inte vattenblÀnket! Jag tycker att det Àr sÄ vackert med vatten i en trÀdgÄrd. En anlagd damm Àr inte fel men kÀnns lite lÀskigt nÀr man har smÄbarn. DÀremot kan fÄgelbad, vattentunnor (med drunkningsskydd) och andra former av vatten vara oerhört vackert att se pÄ.

Ska i sommar försöka fĂ„ tag pĂ„ ett stort men grunt zink/cortenstĂ„lsfat (minst 1 m i diameter – gĂ€rna mer) att grĂ€va ner i gruset och skapa illusionen av en liten damm. I somras stĂ€llde jag ocksĂ„ mĂ„nga lĂ„ga fat och brickor i trĂ€dgĂ„rden och fyllde pĂ„ med smĂ„sten och vatten. Det blev naturliga vattenhĂ„l för alla insekter. Och stenarna gör att de inte drunknar utan lĂ€tt kan klĂ€ttra upp ur fatet nĂ€r de druckit. Jag stĂ€llde faten i nĂ€rheten av de blomsterrabatter dĂ€r flest pollinerare höll till. Faten var stĂ€ndigt fyllda med törstiga humlor och bin! Faktiskt en livsnödvĂ€ndig insats under en torr sommar.

Hellre fÄ sorter och mÄnga exemplar Àn mÄnga sorter och fÄ exemplar. NÀr jag anlagt rabatter placerar jag sÀllan fÀrre Àn sju av varje sort och fÀrg pÄ ett stÀlle. Men gÀrna Ànnu fler! Udda antal Àr bÀst. Och sÄ gÀller det att lÄta dessa sorter Äterkomma pÄ flera platser i varje rabatt. SÀtt dem i grupper om tre, fem eller sju. I en rabatt pÄ kanske fyra meter betyder det att jag i slutÀndan kanske planterade omkring 30 stycken av en och samma sort. Fast utportionerat pÄ 3 olika stÀllen.

Plantera för att njuta av trĂ€dgĂ„rden Ă€ven inomhus. TrĂ€dgĂ„rden ska förstĂ„s vara vacker att se pĂ„ frĂ„n husets fönster. Och under alla Ă„rstider. (Även om det Ă€r sĂ„ mycket snö hĂ€r uppe att vintergröna vĂ€xter kĂ€nns onödigt). Men att plantera för att njuta av trĂ€dgĂ„rden inomhus handlar ocksĂ„ om att vara generös med sĂ„nt som gĂ„r att plocka in. Jag vill ha massor av blommor att snitta och göra buketter av. För mig Ă€r det en enorm lyx att stĂ€lla smĂ„ ut smĂ„ vaser runtom i huset. SĂ„ drömmigt att vakna till rosendoft frĂ„n nattygsbordet eller fylla badrummet med syrenkvistar…..

Att komponera sommarbuketter Àr bland det hÀrligaste som finns! Och en fin present att ta med sig nÀr man Àr bortbjuden.

Kombinera raka former med runda. Tycker exempelvis om att alla rabatter hos oss Àr mÄnformade. De passar bra till husets raka linjer. RektangulÀra rabatter hade dÀremot förstÀrkt husets lÄdliknande form.

Addera Ă€tbart. Även om du inte vill odla grönsaker Ă€r det trevligt med lite Ă€tbart. Inte minst för barnen. Som smultronsnĂ„r eller jordgubbar som kantvĂ€xter i rabatterna. BĂ€rbuskar som avgrĂ€nsare eller Ă€ppeltrĂ€d för skuggan.


Och sĂ„klart massa kryddor….

Slutligen. Satsa pÄ en trevlig entre sÄ att du blir glad nÀr du kommer hem till din trÀdgÄrd! SÀrskilt om resten av den inte Àr sÄ mycket att hurra för. Hellre göra fint pÄ ett stÀlle Ät gÄngen Àn att dutta runt och sÄ blir det varken hackat eller malet. Och det gÀller förstÄs inte bara entrén utan kan appliceras pÄ alla projekt i trÀdgÄrden.

Ute vid vÀgen, dÀr man kommer in pÄ vÄr grusplan brukar jag ha en jÀttestor mjölkhÀmtare stÄende. Den rymmer 50 liter och jag har fÄtt den av min vÀn Erica. Den brukar jag fylla med enorma fÄng av lupiner som jag plockat frÄn vÀgrenen. Och det Àr sÄ effektfullt, vackert och vÀlkomnande! Och inte minst gratis.

Ja, ja. Det var mina ledord för trÀdgÄrden. Ska bli spÀnnande att se hur lÄngt jag hinner i sommar med alla mina drömmar och planer.

Min trĂ€dgĂ„rdsmöbel Ă€r grön och gammeldags – Ă€lskar den!