Ute visar termometern på -20 grader. Elementen är kokheta och vedspisen brinner för fullt. Men inomhus kan man tryggt smida drömmar om den ljusa, varma tiden. Aldrig har jag väl så många trädgårdsdrömmar som den här årstiden – när ingenting går att göra.

I somras var det första året när delar av vår trädgård började kännas lite mer “färdiga”. Trots att den är lååångt ifrån färdig (vem vill bli färdig förresten? Så överskattat!). Vi fick flera nya rabatter på plats och en hög uppvuxen häck. Äntligen känns det som att det arbete vi lagt ner börjar ränta på.

Samtidigt ska jag inte sticka under stol med att det bara gäller halva vår gård. Den andra halvan som vätter mot jordbruksdelen – den är ratig och rörig och full med skrot. Men i sommar tror jag vi kommer åtgärda även det. För nu är garaget äntligen färdigbyggt och det gamla tältet där vi förvarat skrot kan rivas. Nu kan vi sortera in verktyg och redskap och allt som nu oftast står framme och dräller.

Så här har jag i alla fall tänkt när jag skapat vår trädgård. Det här är mina ledord!

En trädgård ska ha många sköna sittplatser. I flera olika väderstreck så att det alltid går att hitta så väl sol som skugga. En stol utställd i princip var som helst skapar känslan av en uteplats. Gör många sådana om det ryms.

Alla platser behöver inte rymma en hel grupp gäster. En ensam stol under ett träd eller invid en husvägg räcker långt.


Dela in trädgården i mindre rum. Så att du inte kan överblicka hela trädgården på en och samma gång. Det ger känslan av att trädgården är större och mer spännande än den egentligen är. Vår trädgård är ju ganska nyanlagd och långt ifrån uppvuxen. Ändå kan man skapa rum i den – som med portalen som tydligt blir en entre till en annan värld/del av trädgården. Just den här kommer från Clas Ohlson och jag målade den med kromoxidgrön linoljefärg.

Ett annat sätt att skapa rum är att förhindra snabba passager. Jag har genom mina murade odlingsbäddar skapat “väghinder” som gör att man tvingas följa den väg jag stakat ut och inte bara kan rusa rakt igenom trädgården. Då stannar man upp och sänker tempot. Den här typen av planteringar skapar också små vindskydd i trädgården och ger en ombonad känsla.

Ha en sträng form och förlora den sedan. En form där skelettet i trädgården är tydligt – men där det sedan får blomma som det vill innanför. Ett sådant skelett har jag skapat i trädgården med bland annat cortenstål och tegel. Men jag har insett att jag också behöver det i form av stramare växter. Som typ tuija, ädelgran, buxbom och formklippt liguster. Många engelska trädgårdar är vackra just för att de kombinerar vildvuxna blomstrande rabatter med en perfekt formklippt häck av liguster eller bollar av buxbom.


Hitta ett mellanting mellan inne och ute. Det är en underbar lyx med en plats som är en hybrid mellan ute och inne. Som vår punschveranda. Den förlänger trädgårdstiden med flera månader. Det är också en plats att skydda frostkänsliga växter på i början av sommaren. Dessutom skapar en utbyggnad av det här slaget nya skyddade hörn på huset. Vi bor blåsigt till och har ett rektangulärt hus. Med utbyggnaden fick vi dock plötsligt två fina lähörn.

Ett inglasat uterum är förstås en lyx som inte alla kan kosta på – men en liten pergola med tak, eller väggar av spalje kan ge en liknande känsla och bildar också ett mikroklimat där känsligare växter kan trivas.

Möblera trädgården med krukor och skapa på så sätt avgränsningar och öar att förhålla dig till. Enklast är det om krukorna står på grus – men det går såklart med gräsmatta. Bara att man då får tänka till lite mer med gräsklippningen.


Och plantera i allt du kommer över! Inte bara “riktiga” krukor. Gamla träkar, zinkhinkar, plåtlådor…you name it.

Ja till och med i gamla skor…

Glöm inte vattenblänket! Jag tycker att det är så vackert med vatten i en trädgård. En anlagd damm är inte fel men känns lite läskigt när man har småbarn. Däremot kan fågelbad, vattentunnor (med drunkningsskydd) och andra former av vatten vara oerhört vackert att se på.

Ska i sommar försöka få tag på ett stort men grunt zink/cortenstålsfat (minst 1 m i diameter – gärna mer) att gräva ner i gruset och skapa illusionen av en liten damm. I somras ställde jag också många låga fat och brickor i trädgården och fyllde på med småsten och vatten. Det blev naturliga vattenhål för alla insekter. Och stenarna gör att de inte drunknar utan lätt kan klättra upp ur fatet när de druckit. Jag ställde faten i närheten av de blomsterrabatter där flest pollinerare höll till. Faten var ständigt fyllda med törstiga humlor och bin! Faktiskt en livsnödvändig insats under en torr sommar.

Hellre få sorter och många exemplar än många sorter och få exemplar. När jag anlagt rabatter placerar jag sällan färre än sju av varje sort och färg på ett ställe. Men gärna ännu fler! Udda antal är bäst. Och så gäller det att låta dessa sorter återkomma på flera platser i varje rabatt. Sätt dem i grupper om tre, fem eller sju. I en rabatt på kanske fyra meter betyder det att jag i slutändan kanske planterade omkring 30 stycken av en och samma sort. Fast utportionerat på 3 olika ställen.

Plantera för att njuta av trädgården även inomhus. Trädgården ska förstås vara vacker att se på från husets fönster. Och under alla årstider. (Även om det är så mycket snö här uppe att vintergröna växter känns onödigt). Men att plantera för att njuta av trädgården inomhus handlar också om att vara generös med sånt som går att plocka in. Jag vill ha massor av blommor att snitta och göra buketter av. För mig är det en enorm lyx att ställa små ut små vaser runtom i huset. Så drömmigt att vakna till rosendoft från nattygsbordet eller fylla badrummet med syrenkvistar…..

Att komponera sommarbuketter är bland det härligaste som finns! Och en fin present att ta med sig när man är bortbjuden.

Kombinera raka former med runda. Tycker exempelvis om att alla rabatter hos oss är månformade. De passar bra till husets raka linjer. Rektangulära rabatter hade däremot förstärkt husets lådliknande form.

Addera ätbart. Även om du inte vill odla grönsaker är det trevligt med lite ätbart. Inte minst för barnen. Som smultronsnår eller jordgubbar som kantväxter i rabatterna. Bärbuskar som avgränsare eller äppelträd för skuggan.


Och såklart massa kryddor….

Slutligen. Satsa på en trevlig entre så att du blir glad när du kommer hem till din trädgård! Särskilt om resten av den inte är så mycket att hurra för. Hellre göra fint på ett ställe åt gången än att dutta runt och så blir det varken hackat eller malet. Och det gäller förstås inte bara entrén utan kan appliceras på alla projekt i trädgården.

Ute vid vägen, där man kommer in på vår grusplan brukar jag ha en jättestor mjölkhämtare stående. Den rymmer 50 liter och jag har fått den av min vän Erica. Den brukar jag fylla med enorma fång av lupiner som jag plockat från vägrenen. Och det är så effektfullt, vackert och välkomnande! Och inte minst gratis.

Ja, ja. Det var mina ledord för trädgården. Ska bli spännande att se hur långt jag hinner i sommar med alla mina drömmar och planer.

Min trädgårdsmöbel är grön och gammeldags – älskar den!