Gråblåskalor

Hej på er. Det blev ofrivilligt tyst här på bloggen. Såg att några undrat om det är bebis på g. Men tyvärr inte. Det är bara dåligt mående. Jag är sjukskriven nu. Inte riktigt på heltid även om det hade behövts. Men ganska stor del av tiden. Vilket är alldeles nödvändigt eftersom jag har ungefär varje fysisk graviditetskrämpa man kan fantisera ihop. Plus galopperande gravidångest.

Brukar få det på slutet av graviditeten – och i början av spädbarnstiden. Min bästis och tillika psykolog Elina har ordinerat mig förbjud av intag av otäcka nyheter. Inte läsa FB-flöden om smältande isar, inte lyssna på Studio Ett om hatbrott, inte följa konton som skriver om sjunkande flyktingbåtar i medelhavet, eller någonting alls om klimatkrisen. Just nu är jag för skör för att orka processa det. Och då måste jag skydda mig själv. Man kan inte förlora förståndet över sånt man inte kan göra något åt. Särskilt inte när man redan går igenom något sorgligt som tar mycket energi i anspråk.

Här har snön vräkt ner i flera dagar och allting ute går i gråskalor. Vackert och vilsamt på sitt sätt. Inne går däremot allting i gråblåskalor. Favoritkoppen och favorittoppen.

Melker på favoritplatsen

Boken jag läser nu och inte kan lägga ifrån mig.

Och de pakistanska porslinsfåglar som huserar i vardagsrummet. Tycker om att hålla i dem, känna tyngden i handen.

Isblått är flott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Gråblåskalor”

 1. Skönt att hörs från dig här på bloggen. Såklart jag undrat.
  Var sååå rädd om fig! KraM❤️

 2. Tråkigt att höra av du inte mår bra. Tycker det var en väldigt bra råd av Elina. Ta hand om dig❣️

  PS. Fint med allt det blåa, blev så inspirerad av ett av dina tidigare inlägg att alla mina blåa textilier åkte fram😊

 3. Efterlängtat att du är tillbaka. Tråkigt att du är sjuk, mår dåligt. Trodde också att det eventuellt var bebis på gång. Ta den tid du behöver. Försök låt det bli en fin tid för dig och din familj nu innan bebisen kommer. Ta hand om dig.

 4. Önskar dig bästa möjliga sista dagar/veckor innan bebben kommer <3 Gud älskar dig så mycket och jag ber att du ska få bli omhändertagen nu. Kram

 5. Skönt att höra att någon annan har det likadant! Även om jag inte önskar någon det. Jag får också sån ångest i slutet av graviditeten och början av bebistiden. Det är sånt hormonpåslag deluxe, pallar ej. Jag har varit gravid samtidigt som dig tre gånger nu. Jag väntar dock fjärde barnet men dina tre senaste graviditeter har varit samtidigt som mina tre senaste. Även utmattningen hade vi samtidigt, konstigt det där. Nästan som att vissa saker ligger i luften. Vet inte riktigt vad jag vill säga med det mer än att det har varit fint att få följa dig och känna igen sig. Känna sig mindre ensam. Har också högkänslig personlighet och ett väldigt driv inom mig (blandat med fullkomlig passivitet haha). Skönt att se att du är noggrann med att ta hand om dig. Det kommer att bli bra, för oss båda 😊. Skickar kärlek och styrka från Göteborg ❤️

 6. Tråkigt att höra att du inte mår bra. Jag tror vi är många som finns kvar som följare även om du pausar, så pressa dig inte att jobba! Ta hand om dig och lyssna på Elinas råd.

 7. Känner igen mig så väl i det du skriver Clara! Är gravid i vecka 34 och undrar om man bara kan få ångra sig nu. Det är mitt 6:e barn och många verkar tro att bara för att man har gjort det tidigare så är det lättare. För mig är det tyvärr tvärtom. Försöker hålla en målbild av oss på patienthotellet när allt är klart och får vara ifred. ❤ lycka till med din förlossning. Många kramar ❤

 8. Jag var tvungen att skydda mig helt från otäcka nyheter under min sista graviditetmånad ända tills babyn var 1 månad gammal. Kändes som att min hjärta är öppet under den tiden o ja har rätt att bara släppa in goda saker o välja bort allt det negativa. Fick sådan ångest av allt det o.da men när babyn fyllde 1månad kände jag mig stark igen att ta del i både gott o ont. Helt rätt att du skyddar dig ❤. Kram

 9. Åh! Ta hand om dig. Den boken kunde jag inte ens läsa klart för den gav mig som småbarnsmamma så sjukt mycket ångest. Hoppas du kan lägga bort den om du mår dåligt av den!

 10. Det kommer gå bra med bebisen och de andra barnen. Det är jag säker på. Ni bor på en sådan underbar plats där man har möjlighet att dra sig tillbaka och gömma sig för en stund från världen utanför, för att spara krafter. Så gjorde jag också på en bondgård långt ute i vildmarken i västerbottniska inlandet med våra 4 barn. En sådan ynnest att ha det så, det förstår man så här många år senare.

 11. Stackars! Men känner fortfarande med de nu något större barnen att jag inte orkar med mordhistorier eller hemska historier om barn. Mer känslig och hudlös nu än innan, men på ett bra sätt skulle jag säga. Hellre trädgård, matlagning och äventyr i naturen sedan kidsen kom.

 12. Så tråkigt att du inte mår bra. Ta hand om dig. Hälsan är viktigast, både själslig och kroppslig.

 13. Önskar dig god vila trots sorg och svårigheter. Vintern är så snäll på det viset, så omhöljande. Allt gott!

 14. Det finns en sång som heter You Say av Lauren Daigle, lyssna på den!
  En Bibelvers till dig som uppmuntrar!
  Var inte rädd, jag är med dig. Var inte ängslig, Jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig. Jag uppehåller dig med min rättfärdighets hand.
  Jesaja 41:10

 15. Usch vad jag känner igen mig. Speciellt den första tiden efter förlossningen kunde jag inte läsa nyheterna alls. Du får ta hand om dig och ordna allting så mjukt och fint runt dig det bara går.

  Jag läser samma bok som dig nu, fast på engelska. Jag är nyfiken på hur den blir i översättning för språket är helt underbart i original. Jag gillar verkligen stilen så jag ska nog läsa hans ombearbetning av Kung Lear. Jag hoppas du också gillar dem och njuter av dem som jag gjort.

 16. Åh, det låter verkligen inget vidare! 💕 Varken med de fysiska plågorna eller ångesten. Och så sorg på det. Tufft, låter det. Var extra snäll mot dig själv nu och lyssna på de kloka råden av Elina. Jag hörde en kvinna nyligen prata om vikten av att inte hänga med i allt – nyheter – för att minska ner på stress. Tycker att det låter klokt.

  1. Tillägg: jag använder vid behov heja-ramsan som din Bertil gjort för Folke, den peppar mig bra, tack för att du delade med dig, 💕

 17. Kommer så väl ihåg hur skör jag var i slutet av graviditeten och början av bäbistiden, så hudlös och ledsen. Tycker att Elinas tips låter jättebra! Och det kommer att kännas bättre om ett tag. Kram

 18. Din blogg är en del av min vardag, den berikar, ger styrka och inspiration. Nu unnar jag dig fridfulla och rofyllda dagar där du får ny kraft. Du som älskar naturen ska få ett lyssnartips: P1:s Naturmorgon, som att vara på promenad i skogen men i soffan under en varm filt en frostig vinterdag!

 19. Fina Clara, hoppas du mår bättre snart! ❤️ När jag var gravid hade jag många krämpor, bland annat kramp, smärta och myrkryp i benen, mot detta hjälpte magnesium-tillskott väldigt bra. Det kan vara värt att prova och hoppas på att det skulle kunna hjälpa dig iallafall lite grann också. Annars, hoppas du mår bättre snart ändå. Bless you, kram

 20. Patrick Melrose! Ingen feelgood direkt, men åh så fantastiska böcker! Kan varmt rekommendera ljudboksversionen inläst av Alex Jennings. Helt underbara i all sin svärta. <3

 21. Är blusen en gammal goding eller nåt som finns…nånstans, för mig? 🙂 Fin är den på dig i alla fall!

 22. Ja, det har jag också haft, nedstämd efter varje förlossning (fast mycket lättare med nummer 3). Det är väl inte konstigt, kroppens sätt att ställa om och säga att du ska ta det lugnt nu och spara energi och ägna dig åt det som är viktigt. Inget konstigt, bara naturligt men tyvärr också smärtsamt. Men det går över och det känns lite lättare när man tänker att det finns ett syfte.

 23. Hej Clara.
  Vill bara skriva att jag hoppas att du får må bättre snart. Älskar din blogg och ser fram emot att få dig strålande glad med din bebis snart.

 24. hallå, se till att Elina även börjar granska dina bokval!!! du bör läsa något trevligare! /bibliotekarien