• Annonssamarbete Adlibris •

Ta er tid för läsningen

Februari är den månad på året då flest föräldrar vabbar. Så även vi. Men visst går det att göra något mysigt av vabbandet. De är ett tillfälle för hela familjen att ta det lite lugnt och hinna umgås. Hos oss fördriver vi dagarna med många sällskapsspel och inte minst böcker.

Att läsa högt för barnen stimulerar deras fantasi, utvecklar språket och deras förmåga att koncentrera sig. Det skiljer fyra år mellan mina barn men de lyssnar gärna på samma böcker. Lillen får sig en del mer avancerade berättelser till del. Samtidigt som storebror verkligen fortfarande uppskattar en riktigt bra bilderbok.

Adlibris har just nu en vabruarikampanj där de har de samlat böcker som passar perfekt för vabbdagar med barnen. Där finns alltifrån pekböcker för de minsta till kapitelböcker för lite större barn. Mina ungar fick bland annat hem den sprillans nya boken om Frallan och kärleken. Skriven av Sara Ohlsson och illustrerade av min personliga favorit – Lisen Adbåge.

Men också Den försvunna mustaschen, En blivande fe och Bebbe och pottan. Här ska läsas!

Om du läser för ditt barn tio minuter om dagen kommer hen vid 17 års ålder kunna 50 000 ord. Om du däremot inte läser alls kommer hen kunna ca 15 000 ord vid samma ålder. Självklart har ungdomar som kan 50 000 ord betydligt bättre förutsättningar att förstå vad som står i dagstidningen, i skolböckerna och vad som sägs i Agenda. Så passa på nu i vabruari och läs!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Ta er tid för läsningen”

 1. Tänkte inte så mycket på hur viktig läsningen är innan vi fick vårt extrabarn. Nu när de är tonåringar lägger man märke till vilken otrolig skillnad det är mellan dom, både med ordförråd och läsförståelse.

   1. Det gör jag gärna, men vi behöver kanske inte ta det här 🙂 Visst ser du min epost om jag kommenterar på din blogg?

    1. Det ska jag kunna göra. Jag har inga egna extrabarn eller bonusbarn, är mest allmänt intresserad av läsning och böckers påverkan och inverkan på barn och ungdomar.

 2. Hej! Så intressant fakta om läsning. Vilken är källan? Är det Adlibris eller kommer siffrorna ursprungligen någon annanstans ifrån? Tack för Sveriges bästa blogg!

  1. Hej! Under min lärarutbildning har jag läst oändligt med kurslitteratur som tar upp denna skillnad i ordförråd. Vet inte om Claras siffror stämmer men kan garantera att det är en enorm skillnad (sån där att man tappar hakan) på om man har haft högläsning eller inte för barn under deras uppväxt. Jag brukar alltid säga till föräldrarna att läsa hemma är en av de viktigaste sakerna de kan göra för sina barn om de vill att de ska klara skolan + det är en demokratifråga! Att ha ordförråd gör att du kan hänga med i nyheterna, läsa tidningen och sociala medier med en djupare förståelse samt förstå facklitteratur om t.ex. klimatet. Heja dig Clara som har det här samarbetet!

 3. Själv har jag älskat böcker och läsning sedan barnsben, men mina barn läser bara om de måste, de kan dock fortfarande gilla om jag läser högt (de är skolbarn båda två). Gillar dina barn läsning och föredrar böcker framför skärm, eller måste du “tvinga” dem?

 4. Åh så bra att du uppmärksammar högläsningens betydelse för barnens språkutveckling! Jag är förskollärare och i mitt yrke pratas det mycket om detta. Att läsa och att samtala om texten och bilderna är jätteviktigt. Passar på att i detta sammanhang tipsa om min hemsida refus.se där man alldeles gratis kan lyssna på mina barnboksalster i ljudboksformat (de är alltså ej utgivna på förlag utan jag skriver och läser in böckerna/berättelserna själv som fritidsprojekt). För många barn är konkret material eller bilder avgörande för att de ska få upp intresset och förståelsen för böckerna men för en del fungerar ljudböcker utmärkt.

 5. Vilket bra initiativ av Adlibris! Själva läser vi alltid två böcker var för våra barn vid läggdags. Både vi och barnen uppskattar denna stunden tillsammans. Perfekt nedvarvning inför natten och ibland somnar dom till och med under sagan 🙂

  Sandra
  http://kojatillslott.se

 6. Instämmer! Började läsa för sonen då han var ca 8 månader å nu när han är 9 läser vi fortfarande varje kväll och hans ordförråd och språkförståelse har verkligen gynnats av det!!

 7. Måste tipsa om boken ”Lisbeth och sambakungen” mina barn (8 och 4 år) älskar den, och jag med! Tips tips!

 8. Vill varna för Adlibris! Innan jul hade de enorma problem med att skicka it beställningar! Jag beställde 20 november, både jul klappar och födelsedagspresenter som skulle delas ut 10/12. Jag fick min leverans 22/12. Vi var enormt många som försökte komma i kontakt med adlibris både via Mail, Instagram och Facebook och OM vi fick svar var det bara standard svar utan detaljer eller svar på frågor. Det verkar inte som att de klarar av att få ut sina beställningar i tid när det är brådare tider. Hoppas det inte är likadant nu om det blir lite tryck på dem när de har en kampanj.

  1. Håller med. De hade problem förrförra julen också, min julklappsbok hamnade på ett skolbibliotek i Norge (och jag råkar vara bibliotekarie, så på sätt och vis var det lite roligt att mejla en fellow kollega).
   Bokus är något dyrare men pålitligare.

 9. Jag har alltid läst för mina egna barn, idag 31 & 26 år gamla med egna barn som jag läst för… älskade själv biblioteket och lånade så mycket jag fick plats med😊

 10. Gøy og viktig å lese for barn!!
  Våre barn leser hver dag. Gjerne faktabøker😊👍
  Dine gutter er virkelig sjarmerende gutter!
  Lykke til med siste del av svangerskapet og fødsel! Helt fantastisk å fødde 3 barnet syntes jeg. Kroppen visste hva som skulle skje og jobbet selv. Selvfølgelig var jeg sliten og det gjorde vondt, men likevel hvilken lykke💛!

 11. Jag har en son med en språkstörning och han har svårt för att läsa. Det e svårt att lära sig bokstäver vars ljud man själv inte kan forma.
  Men han älskar läs stunden innan läggdags. När hans lillebror sover, så det e bara han och jag i soffan. Det är vår stund. Så det e inte bara bra för ordförrådet men ochså för vår relation, mor och son

 12. Som högstadie och gymnasielärare ställer jag mig helt bakom detta. Det är extremt tydliga skillnader.
  När barnenär lite äldre kan man gärna introducera andra texter som t ex artiklar eller vetenskapliga texter.
  Vill en ge sitt barn en stadig start i skolan och livet så ge dem ord och uttryck att förstå och tolka sin omvärld.

 13. Hej! Så intressant detta med vad läsningen gör för ordförråd och förståelse. Vad har du för källa på de siffrorna? Vill gärna läsa mer!

 14. Heja!
  Som lärare har jag märkt skillnad på barn sen ipads etc blev vanligt i varje hem. Många barn idag är inte intresserade av läsning, eller att lyssna på högläsning. Antagligen pga att de enbart lockas av rörliga bilder. Man läser inte för barnen. Istället sticker man dit en ipad eller en mobiltelefon så fort barnet ska roas. Minsta gnäll = rörliga bilder. Så sorgligt.

 15. Så bra inlägg. Mina barn och barnbarn älskar att läsa. I vår familj läser vi mycket och det inspirerar även barnen. Jag tror också att samtalet är viktigt. Att alla träffas vid middagsbordet t.ex. och var och en berättar om sin dag. Då lär sig barnen att berätta i längre meningar och använda ord de lärt sig i förskolan, skolan och böckerna. Att alla får tala utan att bli avbruten. Det är så härligt att ha en bra bok att läsa högt ur som en lugn avslutning av dagen.

 16. BRA inlägg!
  Tyvärr slutar många föräldrar läsa högt för barnen när de börjat skolan – ” nu kan de ju läsa själva” – men det är minst lika viktigt att läsa för lite större barn.
  Vi läste nog för våra ungar tills de var 11-12 år ( och de är runt 50 nu), och de i sin tur för sina barn; traditionen fortsätter!
  Högläsning är så mycket mer än ” läsning”, man sitter ( eller ligger) tillsammans och lär sig omedvetet att lyssna.Man kan också efteråt samtala om det man läst, egna tankar och funderingar om innehållet mm.
  Som folkskollärare/ speciallärare brukade jag ha en högläsningsstund varje morgon, det gav en god och lugnande verkan på hela skoldagen

 17. Vi läste varje kväll för våra barn, tills de i 11-12 års ålder inte ville det längre. Som tonåringar läser de inte något som inte är läxor 😣 Har försökt locka med allt möjligt, men icke! Både jag o mannen läser massor, varje dag. Men, de har i alla fall fått ett jäkligt stort ordförråd 😀 Hoppas de återupptäcker läsandet när de blir äldre…

 18. Så mysiga bilder. Böcker är verkligen livet på många sätt. Vi läste för och med våra barn tills de hellre ville läsa själva för att bättre kunna stänga ute världen och komma in i böckernas världar. Nu har de precis blivit tonåringar och vill absolut inte läsa. Jag läser själv åtminstone ett sextiotal böcker per år, och har alltid älskat böcker. Så tråkigt när det inte går att få mina tjejer att hitta tillbaka till läsandet. De läser en kvart om dagen, eftersom skolan har så kallat läskontrakt där eleverna förväntas läsa en kvart om dagen fyra dagar i veckan, men det är motvilligt som de läser. Senast tipsade jag min snart trettonåriga tjej om boken Jack, och den tyckte hon så mycket om att hon inte ville att den skulle ta slut. Skall försöka hitta en likvärdig, så kanske hon hittar tillbaka till den positiva känslan med att läsa. Ett inlägg med tips på hur man kan få tonåringar att läsa, kanske?