• Annonssamarbete Apotek Hjärtat •

Vabruari och envisa basilusker

Vi har haft förkylning och vattkoppor som gått runt här hemma sedan två veckor innan jul. Det är som att basiluskerna aldrig ger med sig. Som tur är har vi hittills sluppit det värsta av allt, nämligen vinterkräksjukan. Peppar, peppar.

Men även om det är jobbigt att själv vara sjuk är det ju värre när barnen är det. Särskilt små barn som inte går att resonera med. Som kanske vägrar ta sin medicin eller inte kan låta bli att klia sönder vattkopporna. Bara att övertyga min yngsta (som frustrerande grät över nästäppa) om att våga ta lite nässpray tog en hel dag.

Jag försöker pränta in i barnen att vara noga med handhygienen. Både i samband med måltid men också direkt efter förskolan då jag vill att de tvättar händerna ordentligt direkt de kommer hem. Men att riktigt förklara hur smittor sprider sig i kroppen eller på vilket sätt de påverkar oss – det är inte alltid så lätt.

Därför har Apotek Hjärtat tagit fram fyra informativa böcker med syfte att förklara sånt som smitta och sjukdomsförlopp. Och för att underlätta medicineringen. Diarréboken, Kräkboken, Slemboken och Snorboken beskriver enkelt och underhållande vad som händer i barnets kropp när den blir sjuk.

Mina barn fascinerades särskilt av berättelsen om influensaviruset Ines som kroppen bekämpar med hjälp av segt slem (vi har haft mycket av den varan i vinter). När jag frågade vad de lärt sig av böckerna ropade de i kör “ATT TVÄTTA HÄNDERNA!”. Goals, ändå.

Det här är ju en perfekt läsning i sjukdomstider och böckerna finns att beställa på Apotek hjärtat. Där de kostar 19 kronor styck. Kan tillägga att mina barn ÄLSKADE dessa böcker. Så genialiskt upplagda och roligt illustrerade!

Apotek Hjärtat har också några riktigt bra tips för en enklare medicinering av barn. Kanske kan de komma till användning under vabruari?

1. Låt barnet vara med och bestämma på vilket sätt hen ska ta läkemedlet. På sked eller blandat med sylt – vissa barn blir mer medgörliga om de får välja hur det ska gå till.

2. Om barnet har svårt för flytande medicinering finns det ofta andra alternativ, som droppar eller små tabletter. Många tabletter går även bra att dela och blanda med exempelvis sylt, yoghurt eller glass.

3. Blanda inte ut flytande medicin med dryck – en ökad mängd vätska kan istället försvåra processen.

4. Om tabletter smakar illa eller är svåra att svälja finns det tablettöverdrag på apoteket som gör tablettens yta hal och döljer smaken.

5. Frys in vätskeersättningen och erbjud den som isglass istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Vabruari och envisa basilusker”

  1. Jag fick mina barn redan från 2-3 års ålder att ta sin medicin, genom att enkelt bekräfta att medicinen är SUPERÄCKLIG. ”Det är för att bacillernas som gör dig sjuk hatar smaken så mycket att de flyr, och sen blir du frisk”.
    Då blev det en utmaning att klara av att ta medicinen och samtidigt en förklaring som barnet kunde förstå.

  2. Vilka spännande vara-hemma-å-va-sjuk-böcker: För barn att få veta vad som pågår! Och så en vuxen som har högläsning. Sjukdagar som kan bli till barndomsminnen…

  3. Om man inte har råd/ kan/ vill köpa tablettöverdragen med citron-kola smak så kan man pilla in tabletten i en kokt makaron så glider den lättare ner. Lingonsylt och pepparkaka har lite bitter smak vilket kan underlätta intaget av bitter medicin, tex penicillin.

  4. Gott intiativ med böckerna, men de är redan slut. Försökte köpa häromdagen, men fick då besked om att de, som sagt, var slut. Kanske kan någon apotekare presentation göra ett inlägg med info om när de finns igen.

  5. har vid några tillfällen hört att barnen bör byta strumpor när de kommer hem för att undvika att dra in basiliskerna i hemmet…kan nog stämma med tanke på hur undermålig städningen i förskolornas lokaler ofta är🤷🏼‍♀️

  6. Min dotter kunde omöjligt svälja tabletter, så jag hackade dem, blandade med en sked jordnötssmör och spred det hela på en liten bit knäckebröd som hon sen tuggade i sig utan problem. (Fungerar för övrigt även på hunden!)

  7. Ett trix jag lärde mig när jag jobbade på ett demensboende för ett decennium sen var att bryta tabletter i fjärdedelar (med tablett delare) och lägga i plopp. Kör detta trick på ungarna när de behöver äta viktiga tabletter så som malaria profylax. Bäst går det om man först ger en vanlig plopp, sedan den preparerade och snabb erbjuder ännu en vanlig…