Kakelugnar att drömma om

Om vi bara hade utrymme för en sådan skulle kakelugn vara näst på listan över projekt i vårt hus! Skulle så gärna ha en i vardagsrummet, både för värme och mys.

Visste ni att kakelugnen är en svensk uppfinning från 1700-talet? Den kom till som ett sätt att skapa mer energieffektiva eldstäder. På den tiden rådde nämligen brist på ved i landet, samtidigt som det gick åt enormt med bränsle till de öppna eldstäderna som då var vanligast. All värme försvann genom skorstenen och man eldade i praktiken för kråkorna. Det problemet behövde lösas. Och bakom kakelugnens glaserade plattor gömmer sig tiotals meter av rökkanaler som håller kvar värmen i eldstaden länge. En supersmart och miljövänlig uppfinning med andra ord.

I farmors hus fanns en gång kakelugnar i nästan varje rum. Men när det renoverades på sextiotalet kördes kakelugnarna till tippen eller gjöts igen med betong. Sånt får ju hjärtat att brista. Tack och lov finns det hus där man varit klok nog att bevara de gamla eldstäderna. I brist på en egen kakelugn njuter jag av alla fina på instagram. Här är några godingar från mitt konto @underbaraboning

@mrs_willow_

Jag tror att det är så här de flesta av oss tänker att en kakelugn ska se ut. Cylinderformad, vit med mässingsluckor. Och varför inte? Vilken dröm att ha en sådan ugn i sitt sovrum! Eldar man inte i den kan man ju alltid ställa in ett härligt blockljus i luckan, och hänga romantiska blommiga klänningar på kroken till spjället.

@hemmaigefle 

Här syns en lite pampigare kakelugn, i stram design. Med ett svart gnistskydd framför – vackert och effektfullt! Fint också med en brokig mörk tapet som låter kakelugnen vara blickfånget! Den här kakelugnen är inte helt olik den fina pjäs som står på mitt kontor i stan…

@annikas_kattguld

En brunglaserad, rektangulär kakelugn är betydligt ovanligare än de cylinderformade vita vi är vana att se. Och oj så vacker den är!

@annikas_kattguld

Här syns plattorna i närbild. Jag tycker att kakelugnen nästan är mer lik ett stort lackat träskåp. Så läckert – särskilt mot den blå väggen.

Till Sjungaregården i Granö gör vi utflykter varje sommar och njuter av det gamla huset med den orörda miljön. I stora salen står den här pampiga pjäsen, med luckor både uppe och nere. Det är bara en av många vackra eldstäder i huset.

@linneamartens

Hemma hos Linnea finns flertalet kakelugnar – alla med olika utseende. Jag fastnade särskilt för kakelugnen med mönster av tallkottar och tallris! Så fantastiskt fin och väldigt ovanlig.

@linneamartens

Även här ser man hur vackert det är när väggarna bakom kakelugnen är mörka.

@nordingarden

Men min absoluta favorit är nog denna lindblomsgröna kakelugn som står i sovrummet hemma hos Nordingården. Färgen är allt man kan drömma om och lite till!

Vilken gillade ni mest?


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Kakelugnar att drömma om”

 1. I vårt hus fanns kakelugnar men vad som hände med dem vet jag inte, de finns iallafall inte kvar. Det är en sådan sorg, för visst är de ju så vackra!

 2. En av de finaste kakelugnarna jag sett är vit med blått blommigt mönster och den står på sonens förskola. Det är roligt att de låtit den stå kvar trots att de inte kan använda den med alla 3-6-åringar som springer runt.

 3. Fina! Gillade också den med tallkottsmönster. Så okonventionell.
  Här i Finland verkar plåtkakelugnen blivit vanlig, och verkar inte finnas i Sverige i någon större utsträckning, rätta mig gärna om jag har fel!
  Det innebär alltså en rund ugn, likadan som den första, med samma rökkanalsystem. Men ytan är beklädd med plåt istället för kakel. Troligen en kostnadsfråga, och vanlig i enklare hus. I herrgårdar finns förstås de med kakel.
  I mitt nyköpta hus finns tre plåtkakelugnar som är plåt- eller silverfärgade. Vill gärna måla dem, oklart ännu i vilken färg, och med vilken slags färg som tål värmen. Om någon målat sin plåtugn,tipsa gärna om färg!

 4. Den första kakelugnen den lilla runda vita, den skulle jag gärna ha i mitt hem. Men men det får bli en dröm.

 5. Roligt att du lyfter fram kakelugnen! Det många inte vet är att kakelugnen ursprungligen kommer från Tyskland och började tillverkas redan under 1400-1500 talet av krukmakare. Skillnaden är att dessa ugnar inte hade några rökgångar som tillvaratog värmen från brasan, utan invändigt var de fortfarande uppbyggda som öppnaspisar. 1767 utvecklade C J Cronstedt och F Wrede kakelugnen med det svenska rökkanalsystemet. Så som kakelugnen kännetecknas idag, värmelagrande. Invändigt är alltså kakelugnen en svenskuppfinning. En helt otroligt revolutionerade sådan! Varje hem borde få prydas med en kakelugn eller rörspis! Jag gillar den handslagna ugnen på sista bilden! 🙂

 6. Mig inger dom mest obehag, tycker dom är läskiga.. Som om det kan krypa ut nåt odjur från luckan liksom..

 7. Uppvuxen i ett hus med inte mindre än sju kakelugnar – väldigt mysigt att sitta och värma sig vid dom under kalla vinterdagar, helst i kombo med någon bra bok och en kopp te 🙂

 8. Jag är uppvuxen med den runda och den vita fyrkantiga. Att det inte finns kakelugnar, handmålade tak med vackra bilder och knarrande trägolv i varje hem är för mig en besvikelse. Den vackraste jag har sett är en helgrön som står på Taxinge slott.

 9. Uppvuxen med kakelugn, men de har inga plattor utan är av nån slags puts I guess? Den ser ut som den första runda vita, men inte kaklad. Gillade den med kottar!