• annonssamarbete Apotek Hjärtat •

Inköpslista till nyblivna mammor och spädbarn

Äntligen är årets mest spännande månad här. Nu kan vår bebis komma vilken dag som helst! Jag går som på nålar. Ett lass med bebiskläder har anlänt från syrran, tygblöjorna har packats upp ur källaren och spjälsängen står färdigbäddad.

Men det finns ju mer som måste fixas. Jag minns hur jag – förvirrad och höggravid – hasade runt på apotek och letade bebisgrejer när jag väntade Bertil. Men den lilla detalj jag glömde var alla saker som är bra för en nyförlöst mamma att ha i badrumsskåpet. Och det är ju rätt mycket.

Så virrig och trött som jag varit under den här graviditeten har det varit en lättnad att kunna klicka hem sakerna online från Apotek Hjärtat. I lugn och ro, efter en på förhand uppgjord lista. Så att ingenting glöms eller köps dubbletter av. Vill man däremot ha rådgivning av kunnig personal så är ett besök i Apotek Hjärtats fysiska butiker att rekommendera. Där finns allt man behöver!

Nu har jag sammanställt en lista på de apoteksprodukter som jag tycker är bra att ha hemma när bebisen kommer. Ni får gärna fylla på listan ifall ni kommer på något jag har missat. Tänker att den här listan ihop med era tips kan vara till bra hjälp för den som väntar smått för första gången.

Bindor. Rejäla doningar behövs. Något som jag lärde mig av barnmorskorna på BB är att tillverka isbindor om man är väldigt öm och svullen. Då sköljer man bindan med vatten och lägger den i frysen. Och när den är djupfryst tar man fram och använder som ett kylande förband.

Smärtstillande tabletter med paracetamol är bra och hjälper mot huvudvärk, eftervärkar vid amning, smärta i underliv mm.

Multi-gyn-kompresser. Bra att köpa med sig hem, om man känner sig öm efter förlossningen. Ger snabb lindring i intimområdet.

Nässug, bomullspinnar, kompresser och skorvkräm…

Purelan – den bästa krämen för ömma, såriga bröstvårtor som vänjer sig vid amning. Hade inte klarat mig utan!

Bröstpump. Jag har haft en manuell förut men nu har jag en elektrisk Medela Swing. Så skönt att kunna pumpa ut om man behöver få sova ostört en natt – eller om mjölkstockningen slår till och man behöver kunna tömma mer än bebisen mäktar med att äta.

Amningskupor som håller brösten torra vid mjölkläckage. Finns engångs eller tyg att köpa.

Babyolja. En mild olja som man både kan tvätta bebisen och sig själv med.

En bröstpump och febertermometer är bra att ha.

Bomullspinnar. Att torka torrt med när man rengjort naveln. Viktigt i början när såret vid navelsträngen ska läkas.

Nagelsax för bebis. Nyfödda barn kan ha sylvassa naglar som de river sig själva med. För att inte tala om hur ont det gör när de klöser en på brösten.

En pålitlig febertermometer. Med tanke på hur ängslig man är i början vill man inte vara utan en sådan. Man ska enkelt kunna hålla koll på bebisens temperatur.

Bepanthen – för såriga bebisrumpor, nariga läppar, utslag och torr hud. En mirakelprodukt!

Nässug. Få saker känns så frustrerande som att höra en liten bebis förgäves försöka andas genom sin snoriga näsa. Man får ju nästan panik! Och bebisen kan omöjligt amma när den är täppt i näsan. Då är näs-sugen oumbärlig. Den har vi haft till alla våra barn – ganska högt upp i åldrarna. Med hjälp av sugen rensar man snabbt rent i näsan.

Nässpray Näsfrida. En nässpray med koksaltlösning att rensa näsan med på täppta bebisar. Kan kombineras med nässugen.

Skorvkräm. Ingenting man måste ha hemma i början såklart – men nästan alla barn får ju skorv i hårbotten och ja, jag erkänner. Jag tycker att det är lite obehagligt så jag vill gärna ta bort det.

Har jag glömt något viktigt? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

78 kommentarer på “Inköpslista till nyblivna mammor och spädbarn”

 1. Amningsbh med kupa 1 eller 2 storlekar större ön normalt . Mitt största misstag med första barnet kom. Hade så ont av svullna fulla bröst som läckte mjölk. Brösten plus amningsinlägg fick inte plats. När jag kom till enda bhaffären på lilla orten hade de inte storleken. Helt knäckt, minns jag. Det var före man kunde beställa allt online

  1. BOOB bh önskar jag att jag upptäckt redan vid första barnet då de är så flexibla och sköna!

 2. Inotyol!!! Bästa krämen vid röda och irriterande underliv, ljumskar.
  Så spännande med bebis, all kraft och styrka när det är dags💪🏼🙏🏼

  1. Samma som bepanthen i princip fast bepanthen innehåller en b-vitamin. Skulle välja de naturliga blöjkrämerna i första hand dock då dessa innehåller både vaselin och paraffin!

 3. Weledas baby creme var toppen för såriga rumpor.

  Nässugen däremot var nog mitt mest onödiga pryl. Köpte pipetter med koksaltlösning istället. Mycket mer effektivt.

 4. Bästa salvan för små röda bebisrumpor: Weleda Baby Calendula Nappy Change och skulle bebisen få ont i magen eller rentav kolik så finns Weleda Baby Tummy Oil att smörja in den lilla magen med. Bägge produkterna finns på Apotea som dessutom är fraktfritt. ImseVimse har amningskupor i ull/silke, finns också på Apotea, vi är ju alla olika men jag fick lätt mjölkstockning om jag blev minsta kall, det var ullinlägg som gällde plus en virad ullsjal runt brösten. Lycka till med allt.

 5. Multi-mam kompresser för bröstvårtorna använde jag som komplement till Purelan nu när mitt andra barn föddes. Svalkar skönt på ömma bröstvårtor!

 6. Tre tillägg: 1. kokosolja för torr hud. Både bebishud och mammahud. Är huden extra torr kan man blanda 50% kokosolja och 50% propyless (som köps på apoteket). Syran i hudkrämen gör det lättare för kokosoljan att återfukta. 2. Köp också någon form av rektalkräm för hemorojder/sprickor och även laktulose/massor av katrinplommon 😅 3. Något helt onödigt som glädjer dig. En present för att du givit liv och är fantastisk!

 7. Amningsnapp!🙏 Ingen kräm i världen räddade mina söndertuttade bröstvårtor första dagarna då bebis var hungrig och när väl mjölken rann till sprack båda bröstvårtorna sönder när han tog tag… en chockad bebis som fick på tok för mycket mat i munnen och en mamma som smärtsamt gråtandes och i panik tog sig igenom första riktiga amningen tackar för denna underbara uppfinning och att min kära vän och nyblivna mamma hade ett extra par hemma då vårat apotek tydligen inte hade dessa i sitt sortiment🙄 denna gång är det redan inköpt och nerpackat i bb-väskan om det skulle behövas!

 8. Så bra med lista!

  Två saker:

  Febernedsättande (suppar) till bebisen!

  Samt, gällande bindor och att det ”behövs rejäla doningar”. Om du är förstagångsföderska, när du hittar bindor som du tänker ”nog är lite överdrivet stora” så ska du leta lite till och köpa de som är ytterligare en storlek större. Dvs ENORMA.

 9. Hej Clara! Läser din blogg sen länge och just nu så även jag i väntans tider inför att bli “plastmormor ” det ska bli såå roligt.
  Håller på för fullt o syr babypåslakan, lapptäcken och mycket annat 🙂
  Min fråga är, vilken sorts sovkudde skulle du rekommendera till en nyfödd baby?
  Och tack för en mycket trevlig blogg!!
  Hälsningar // Marianne

  1. Ingen alls, vill jag säga. Det rekomenderas inte pga nacken. Men vill man ha något vackert kan man ha ett bredare mjukt underlägg (då kan man ju enkelt byta om det kommer lite kräks till exempel), tänk ett lite tjockare fodrat tyg. Passar ju bra att sy lappar o fodra med tunn vadd. Gärna så brett att det går att vika in under madrassen så bebisen inte kan få det över sig eller annat som band eller dylikt som bebisen kan fastna i.

 10. Jag fick en “bra att ha hemma”-låda av mina vänner inför bebis ankomst. Det absolut viktigaste i den var amningsnapp! Inget alla behöver men SÅ skönt att ha hemna direkt om det behövs. Den blev ett måste för att få i bebis mat då han pga kort tungband inte klarade att suga ordentligt (lättare att få tag om nappen än direkt på bröstvårtan) fram tills tungbandet klipptes, vilket tyvärr dröjde pga missar från vårdens sida. Sen har jag förstått att den hjälper om mamman får för ont om bebisen suger för hårt, men det har jag ingen egen erfarenhet av.

  1. Josefin, vilken hög igenkänning på den! Nästan exakt samma upplevelse för mig med min bäbis.

  2. Jag tejpade fast mina amningsnappar eftersom min bebis bråkade en hel del vid amning och inte bara “tog” och åt och låg still. Då behövde napparna sitta fast! Tejp från apoteket alltså. Minns inte vad den heter, men den är hudvänlig (fick ändå märken men jaja)

 11. Bra lista som jag hade behövt när min lilla föddes för nästan 8 månader sen.

  Jag fick på BB alsolkompresser att lägga i binden för lite smärtlindring och läkningshjälp för underlivet och fortsatte hemma med det. De är enkla att göra själv hemma och är kylande och sammandragande. Man behöver bara alsollösning( utan alkohol!) och mullkompresser.

 12. På apoteket finns också Bio Oil som många tycker är skönt att smörja in mage, bröst, rumpa eller lår med när huden sträcks och kliar under graviditeten eller efter förlossningen när huden är torr och skrumpen. Jätteskön att smörja in bristningar och svällande bröst med också. Den har en svalkande och återfuktande funktion. Hade inte kunnat klara mig utan den!! 🙂

 13. Visst kan man leva utan, men Inotyol-salva tycker jag har varit riktigt bra vid röda rumpor. Bindor i både den största och lite mindre storlekar kan vara bra för att trappa ner (man kan också passa på att ta med några stora hem från BB). Kanske vill man också ha en napp hemma?

 14. Troligen tre gånger så många grejer som jag hade 🙂 Men en del av detta hade nog varit bra att ha, och en del behövdes inte för just mig/oss. Att inte ha en fungerande febertermometer de första åren (och nu hittar jag den inte ens) var vi nog rätt ensamma om bland svenska föräldrar… Då mitt barn behövde ersättning kan jag bara säga att upptäckten av färdig sådan, på tetra, var som en uppenbarelse! Slippa koka vatten (som jag trodde man behövde trots att det är rent i Sverige; korkat) som sedan skulle svalna när bebisen var som mest hungrig = jobbigt. Särskilt när man skulle gå mellan våningarna till köket på natten. Färdig tetra däremot, wow!

  1. Kallvatten från kommunala vattenreningsverk är livsmedelklassat men varmvatten kan innehålla avlagringar så därför ska varken vuxna eller barn dricka varmvatten ur kranen. Det är därför man ska använda kallvatten till all form matlagning. Finns väl inget korkat med det? Eller missförstod jag dig?

   1. Helt rätt vad gäller varmvattnet. Men även kallvattnet skall kokas innan man blandar det i ersättning till bebisar. Vet dock inte hur länge man förväntas koka det. Mina två barn började med ersättning i tillägg till amning när de var 6 månader och då kokade jag inte vattnet. Men då drack de ju båda (okokt) vatten ur pipmugg vid det laget.

 15. Pysventil/fispip!! Inget är så tillfredställande som när en liten spädis med gasig mage får prutta 💨

 16. Tänk så bra vi har det i Finland! Här får varje blivande mamma en föräldraförpackning med nästan alla saker du räknade upp + plus en massa kläder, blöjor, sovpåse, hårborste, leksak, babybok, kondomer och jag minns inte allt! Enda villkoret är att du går till mödravården. Allt gratis!

  1. Tänkte på samma, vi behöver inte köpa nagelsaxar, krämer mm, vi får en hel låda (av staten!) som också innehåller kläder, lakan mm!

 17. Skulle nog föredra nagelfil till naglarna men det kanske går med en liten sax. Förutom vanliga bröstinlägg kan man ha sådana som skyddar mot kyla och vind, viktigt även på vår och sommar om man är känslig för mjölkstockning. Pumpen känns lite onödig att skaffa i förväg, den och mycket annat kan man ju komplettera med. Glöm inte choklad och bubbelvatten till mamman också!

 18. Jag blev hjälpt av att använda amningssnäckor. Hade det väldigt struligt med amningen eftersom min son hade för kort tungband och fick dåligt tag om bröstet. Han sög snett helt enkelt och mina bröstvårtor blev grymt misshandlade. Snäckorna skyndade på läkningen, la dem över bröstvårtorna för att inte inlägg, bh eller kläder skulle fastna i det såriga. Jag fick snäckorna av en vän som ammat klart sina ungar. En av de bästa presenter jag nånsin fått! <3

 19. Multi-Mam Kompresser räddade mina blödande bröstvårtor. Och aloeveragel hjälpte jättebra mot röd bebisstjärt 😍

 20. “Mamma/Baby/Barn”; en salva från Tigerflicka. Fungerar till ALLT! Ömma bröstvårtor, röd babyrumpa, nariga vinterkinder, läppar och allt annat. 0% skit i den och ekologisk🖒 Nu smörjer jag den växande magen med den, smörjer 5-åringen och därefter kommande bebis.

 21. Tänkte på att nagelfilar kan behövas i början! För allra första tiden sitter ju naglarna ihop med huden på många bebisar och då kan man ju inte klippa…

 22. Rapsolja till typ allt på bebis och mamma. Potatismjöl till eventuella röda veck. Två guldprodukter!
  Trosskydd till sista delen av graviditeten och ullinlägg för att hålla brösten varma är två bra grejer.
  Håller verkligen med om termometer och sug, plus massa extra filter till sugen.

 23. Hemorrojdkräm + Laktulos eller liknande produkt för att motverka förstoppning/hårt bajs. Jag hade turen att slippa underlivsbristningar, men fick istället superonda hemorrojder vilket jag inte alls förberedd på. Inte kul att bajsa stenhårt bajs när hela baken ömmar och värker!!

  1. Ellen, jag hade preciiiis samma upplevelse. Födde en 4900g-unge, sprack ingenting men hade druvklasen deluxe i rumpan. FRUKTANSVÄRT. Duschade mig efter alla toalettbesök i flera veckor. (Kan dock säga att allt försvann tillslut, så ingen fara 😉

 24. Nässug:
  Jag hade först Otribaby, men där måste man byta hela den lilla pipen efter varje gång (eller iallafall ganska ofta). Det blev både dyrt och kändes inte OK mot miljön. Bytte till Näsfridas nässug. MYCKET BÄTTRE!! Den fungerar stort sätt på samma vis, men pipen är ett långt rör, så snoret åker inte bak till filtret. Då kan man enkelt skölja ur den och slipper byta filer. Dessutom är Näsfridas filter bara själva skumdelen och inte hela plastpipen som på Otribaby.

 25. Jag vill slå ett litet slag för den egna bröstmjölken också (om man ammar förstås). Bröstmjölk kan användas som salva på såriga bröstvårtor, på såriga blöjrumpor och lättare böjvecksexem t.ex. Funkar också bra att droppa en liten droppe i täppt bebisnäsa istället för nässpray eller näsdroppar. Kostar inget och finns alltid till hands! 🙂

  1. Bröstmjölk ger en grogrund för bakterier så undvik det framförallt i barnets luftvägar!

   1. Och jag har läst precis tvärtom, att bröstmjölk är bakteriedödande (om den används färsk givetvis).

    1. Bröstmjölk är ren direkt från bröstet och funkar utpumpad med bra hantering. På hud och med lufttillförsel är det som annat fett näring för bakterier. Skadar inte ett friskt barns hårbotten och klassiska användningsställen men näsa bör verkligen undvikas pga ökad infektionsrisk.

 26. Amningsnapp för ömma bröstvårtor eller barn som inte kan få till ett bra grepp.
  Hemorojdkräm (fi fan)
  Multi-mam-kompresser. Älskade dem! (och slappt kladdet med kräm)
  Amningslinnen från H&M levde jag i i början. Ingen klämmande BH!

  Ett tips till lilla bebisrumpan är att dra på det tjockaste lagret du kan innan första blöjan sätts på. Att behöva skrapa loss det klistriga barn-bäcket på den pyttelilla rumpan var inte roligt på min nr 1.

 27. Det här är sådant jag hade nytta av:
  – Lanolin
  – Multimam kompresser
  – Paraffinolja och/eller Inolaxol granulat
  – Ibufrofen och paracetamol som kan varvas
  – Vattenflaska på toan och vid amningsplatsen/sängen
  – Alcogel

 28. Tygbindor är mitt tips! Inte till första dagarna kanske men när behovet av stora bindor gått över och avslaget kanske visar sig pågå vecka in och vecka ut (kan ta olika lång tid, hade själv typ 10 v). Så skönt att slippa plastigt och instängt ledset underliv då. Fick tipset att riva lakan till remsor, vilket jag gjorde, men tygbindor är ju lite snitsigare 🙂

  1. Instämmer! Med första barnet tröttnade jag på vanliga bindor efter tre veckor eller så, och eftersom jag hade skaffat tygblöjor till barnet var steget inte så stort till att skaffa tygbindor till mig själv. Superskönt att slippa plasten efter att de första veckorna och så gjorde jag nu när jag fick andra barnet också.

 29. Värmeinlägg för brösten! Hade så lätt för att få mjölkstockning, så efter några missar hade jag dem nästan dygnet runt. Köpte också en slags nättop på apoteket. (Tror det var för bröst som opererats) var ganska skönt med något mjukt som ändå satt väldigt tajt när brösten spände och läckte under nätterna. Kan även tipsa om att jag duschade med bikin bh när brösten var sömmats. Det mjukade upp de hårda vattenstrålarna.

 30. Tips mot skorv: massera in massa babyolja i hårbotten, låt verka över natten eller i alla fall ett par timmar. Ha på mer olja och skrapa sen försiktigt bort skorven, som mjukats upp av oljan, med en sån där billig vit plast-luskam från apoteket. Skölj/tvätta med vatten och mjuk, blöt frotté.

 31. Pysventiler för att få ut fisar som har satt sig på tvären och Inotyolsalva för röda stjärtar. Must haves, helt klart.

 32. tycker du har fått med det mesta.

  Rekommenderar med Inotyol-salva mot röda små bäbisrumpor.

  Sedan hade jag så känsliga mjölkbröstisar så de tålde ingen kyla/vind alls under flera flera månader för jag fick mjölkstockning och feber av det och lärde mig att alltid använda fleece tyg i bh:n för att skydda brösten mot kyla och vind utomhus även när det var “varmt” ute fast blåste så var brösten så känsliga. För mig var det A och O med varma bröst så de inte led och jag led.

  Sedan…..goa mysbyxor som inte sitter åt runt magen och ammningströjor gillade jag jättemycket.

  Inte stressa att gå ned i vikt och börja träna utan unna sig att få vara mamma utan press på att vara snygg och sexig.

  babyolja att smörja och bada bäbisen i.

  babyfiltar. Jag använde babtfiltar hela tiden och hade flera utplacerade i hemmet. När bäbisen hade badat, när den skulle sova, när man skulle lägga ifrån sig bäbisen någonstans, när det kändes kyligt inomhus, att buffa upp bäbisen i olika sov poser när den inte kunde hålla balansen själv etc.

  Sedan har jag alltid haft mamma – son – dejt – kväll varje vecka för äldre syskon. Att de fick minst en kväll i veckan då bara vi tog oss tid att hitta på något/fika/spela spel. Min äldsta älskade det och gör det fortfarande 20 år gammal. Nu går vi ut och äter/spelar biljard/bowling etc. Så att alla barnen kan få känna sig sedd/speciell/utvald ibland och få egentid med mamma.

  Planerade sovmorgon. Vi planerade och bestämde vilken dag/dagar som vi fick sova ut och vem som hade “huvudansvaret” över de andra barnen på morgonen. Det kändes så skönt som en befrielse att veta när man fick ta den tiden och den var så behövlig. Utan dåligt samvete.

  Sedan med tiden när bäbisen blev större delade vi upp veckodagar med vem som hade huvudansvar för vad och det var skönt att veta innan så man kunde planera tiden för handling/laga mat/läxor/fritidsaktiviteter/y´tvätt/städ etc. Sedan även inplanerad egentid. Jag behövde egentid med jämna mellanrum för att göra det jag ville för att ladda upp mina batterier.

  Sedan när jag ammade dygnet runt fick mannen ta alla blöjbyten på natten. Så vi kunde dela ansvaret och att allt inte alltid låg på mig dygnet runt eller att jag skulle be om hjälp hela tiden. Båda måste kunna ta ansvar och känna ansvar.

 33. Tack för tips! Hade en lista som nu är påfylld. 4 mån kvart tills nr 1, men bra att börja i tid tänker jag 🙂

 34. Oj vad mycket grejer. Jag hade inte ens hälften av de här sakerna när mina barn var bebisar. Men det är en bra lista. Skulle vilja lägga till inotyol, absolut bästa för en bebisrumpa.

 35. Åh så spännande!! Jag går också i väntans tider med 4.e barnet. Har bf 2 april men alla har kommit tidigare. Ditt skrivande får mig att längta mer och eftersom vi valt att inte boa in oss så mycket får jag det genom dig! Stort lycka till o kämpa på!

 36. Här är mina bästa två tips SOM INGEN ANNAN HAR NÄMNT:

  1: Psylliumfröskal! Vilken mirakelprodukt! Jag som har trög mage i vanliga fall vilket givetvis blir värre under graviditet. Jag blandar typ 2 tsk ekologiska psylliumfröskal i lite juice och dricker direkt. Skalen bildar ett gelé och det är tusen gånger effektivare än katrinplommon. I alla fall för mig 🙂

  2: Microlax. Detta är inget folk brukar tipsa om eftersom det är lite ”pinigt”. Innan man åker in till BB så kör jag en microlax (som tub med lång pip) i rumpan så att det som är närmast ”utgången” kan få komma ut. Då slipper man känslan av att bajsa på sig (eller bajsa på bebis) när man krystar. Jag önskar jag vetat detta inför första barnet!

 37. Jag kände alltid på bebisens andedräkt att de hade feber.
  Ett av våra barn kräktes ofta när hen fick feber, då var stolpiller det enda som hjälpte.

  Själv är jag så gammal att det enda erbjöds var en “rumptermometer”, det blev inte många tempningar. Inte som hos min dotter som köpt en panntermometer. Den är så rolig så man kan mäta även när man inte är sjuk. 😁

 38. Tänk på att örontermometer inte är att rekommendera när barnet är under 1 år, de har för trånga örongångar för att det ska visa tillförlitlig temperatur. Första året är det stjärttermometer som gäller!

 39. Så fin liste! Venter første i sommer og er helt grønn på hva man egentlig behøver – skal komme tilbake til dette innlegget (og ikke minst kommentarfeltet) når det nærmer seg! Ra

 40. Hej
  bra med en lista. Håller med om det en tjej skriver ang skorv. Det är superlätt att bara massera in lite babyolja, vänta en liten stund – det behöver inte vara över natten – och sen kamma bort med en luskam. Det funkar super! Det har jag använt på mina barn. Jag håller med dig – jag gillar inte skorv jag heller!

 41. Hej Clara! Vi väntar barn nummer två om några månader, och har sedan innan en pojke på snart fem. Just nu har jag så otroligt dåligt samvete över att vi skaffar ett barn till. Jag är så rädd för att sonen ska känna sig utbytt, att nu ville mamma och pappa ha ett annat barn liksom. I fem år har det varit lilla familjen på tre, och jag sörjer att tillvaron aldrig kommer bli densamma igen eftersom det nu kommer ett till barn som behöver mamma och pappas uppmärksamhet. Jag VET att det är konstigt och att jag borde vara jätteglad över graviditeten etc (vilket jag ju också är!!) men just nu tänker jag bara ”vad har vi gjort?”
  Har du Clara något supertips till hur man kan komma över dessa känslor?

  1. Jag tänker på att det oftast är fantastiskt med syskon! (Inte precis varje dag och stund men i långa loppet 😉) Så du ger din son en fantastisk gåva! Tänk på det istället😀

  2. Ge sonen paket från bebisen när ni kommer hem. Som en -hej jag är här nu gåva.
   Be alla som kommer och hälsar på att ge paket till storebror inte till bebisen. Så han känner sig uppmärksammad. Ja vill man ge bebis något ge det vid sidan av.
   Har ni ett nätverk runt er se till att boka in en del roliga saker för storebror en tid efter bebis kommit. Gå till lekpark, gå på picknick, bio, sova borta, ja saker ni just första månaderna inte orkar men storebror vill göra. Har han någon träning be om hjälp så storebror får gå på sin träning utan att ni behöver stressa iväg med bebis.
   Låt han på sitt vis närma sig bebis och finna sin kärlek till syskon. Det kommer gå bra. Låt pappan ta bebis om så bara för en timme så sonen får mammatid, även om ni bara hasar utanför dörren och gungar!

 42. Jag vill tipsa om att laga massa mat innan bebisen kommer så att man har färdiglagad mat i frysen, som man bara kan ta fram och värma.

 43. Massor av minihanddukar/trasor till kräks, lägga på axeln när man bär barnet där, lite skydd när man ammar ute mm. Finns i tiopack på Ikea och vi hade väl ca 30-40 st. Nu när barnen är större använder vi dem som servetter/hushållspapper istället.

 44. Så fint du gjort! 🙂 Jag är lite nyfiken på den där lösningen över spjälsängen där du hängt upp tyg. Vill göra något liknande fast till en stor vuxensäng. Vad är det för pinne/stång/anordning du har använt och hur sitter den fast? 🙂

 45. Efter min första graviditet var jag så otroligt smärtsamt öm i underlivet, som när man ramlar och glider på ett gammalt gympagolv och får värsta brännskrubbsåret på knät – fast i blygdläpparna då. Jag fick kompresser dränkta i alsol-lösning att lägga i trosorna och det var himmelriket just då, svalkade och lindrade. Jag tänker att det kan vara ett alternativ till isiga bindor om man inte vill riskera att få köldskador på slemhinnorna. Obs: rekommenderar inte att ta alsolsprit istället för alsol-lösning – aj!

 46. Enkelt återbrukspyssel:
  En gammal urtvättad frottéhandduk blir till många mjuka, giftfria tvättlappar, kräktrasor etc.
  Klipp i rutor ca 15×15 cm, sicksacka runt kanterna (eller overlocka ännu hellre). Klart! Kan tvättas hundratals gånger, med vilka färger som helst. Varje gång man kör en 60-tvätt hänger ett antal trasor med, så har man alltid ett gäng rena. Lägg på skötbordet, på badkarskanten, matbordet, skötväskan, jackfickan… så är de alltid nära till hands! Perfekt när barnet börjar äta och kladda – det sparar många hundra meter hushållspapper 😊
  Ps Det går också utan att sicksacka, men då håller de inte lika länge. Funkar äv med gamla t-shirts och annan trikå.

 47. Mjölkuppsamlare!
  En sån plastdosa att sätta på bröstet man inte ammar på just då (sympatiläckage). Man jan ju samla upp hela måltider där och slipper byta om oxå.

 48. Kanske är tipset att inte köpa allt i förväg, men att veta om vad som finns, och skicka iväg pappan till apoteket vid behov? Jag använde nog bara sex av produkterna som du har listat.

 49. Vi fick tips om att ha ersättning hemma ifall amningen skulle strula. Så bra grej! Hade några paket färdigblandad hemma. Blev räddningen när jag till slut satt o grät vid amningen för att det gjorde så ont. Började pumpa sen, men det var skönt att inte känna press på att få ut tillräckligt o ha lite back up.

 50. Så sjukt många bra tips! Det var ju flera saker jag helt glömt bort =) tack för att ni tog er tid att kommentera och skapa värsta bästa tipslistan!

 51. Det här är inte det viktigaste att ha när de är nyfödda men när min dotter var typ två och fick magsjuka så blev hon helt utslagen väldigt fort. Som en trasdocka och inget vatten fick jag i henne.. Fruktansvärt.

  Sempers vätskeersättning och en spruta i plast har jag alltid med mig när vi reser numera.

 52. Mina tips:
  Bra med bindor i frysen, hjälpte mig men lägg något emellan, en luddfri tvättservett tex så du inte får frysskador. Kan vara bra att tina bindan lite.

  Multimam kompresser även för såriga bröstvårtor. Hjälpte när inget annat hjälpte, purelan tex.

  Physiomer har en saltvattenspray med mer tryck.

  Weledas blöjkrämer i första hand. Apotekets har massa ‘skit’ i sina.