• annonssamarbete Adlibris •

Bunkra barnböcker för hela året!

Barnböcker har vi drivor av här hemma. Såklart lånar vi massor på biblioteket – men jag gillar tanken på att äga böcker också. Ens alldeles egna bibliotek man får läsa om och nöta på. En hel hög av böckerna vi har är från när jag själv var liten. Ännu fler har jag skaffat sedan jag fick barn.

Att läsa för barnen varje kväll är en självklarhet jag fått med mig från mamma och pappa. Ibland är det istället Bertil som läser högt för lillebror och mig. Den där stunden av både närhet och kunskapsöverföring – den tycker jag så mycket om. Att läsa för två barn samtidigt är extra kul – eftersom de pekar på och fastnar för helt olika saker.

Just nu pågår Bokrean 2019 på Adlibris. En ypperlig chans att införskaffa lite nytt till sitt bibliotek. Eller bunkra födelsedagspresenter och klappar för resten av året. Barnböcker är lågt prissatta i vanliga fall (jag vet – jag har ju skrivit ett par stycken) men nu på rean är de verkligen ohemult billiga! Så passa på att fynda!

Här är tre titlar jag fastnade för. Dels Frallan är Bäst av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. En utmärkt bok för barn som precis knäckt läskoden eller börjar vilja höra lite längre böcker med handling. Fint också med en bok med tre kvinnliga huvudkaraktärer!

Dessutom är jag glad att jag kom över Gropen av Emma Adbåge. Både hon och Lisen är stora favoriter hemma hos oss. Emma gör sådana där böcker som man som vuxen kan hitta flera lager i och roas av. Gropen fick Augustpriset 2018 och det var verkligen välförtjänt.

Gropen är en fantastisk bilderbok som handlar om en stor grusgrop bakom en skola, där alla barn vill leka. Men de vuxna sätter stopp. Det är smutsigt, besvärligt, farligt. Och en dag när de kommer till skolan är gropen helt igenfylld. Vad gör barnen då?

Berättelsen påminner så mycket om när jag gick i skolan och vi alltid ville leka nere vid bäcken. Balansera över spången och smita iväg ut på myren. Ofta kom vi in från rasten helt blöta om fötterna – och lyckliga. Det var dock inte fröknarna som menade att vi istället borde leka stillsammare lekar på den asfalterade skolgården….

Slutligen fastnade jag för boken Sagoyoga av Filippa Odevall. Båda mina barn är ju väldigt intresserade av yoga. De tränar med Jakob flera gånger i veckan (kanske har ni sett filmerna när de tränar ihop?) och jag tycker att det är så bra för deras kroppskännedom. Men också för att de lär sig ett sätt att stilla sinnet. Åttaåringen brukar sätta sig i lotusställning och meditera när det blir för stökigt runtomkring honom.

Sagooyga består av sagor som lotsar barnen igenom yogaövningar. I djungelsagan får man öva på att elefantandas, fladdra som en fjäril eller vaja som en palm. Både smart och roligt! Boken är fint illustrerad av Karin Lundström

Kolla in Adlibris bokrea – alla titlar finns här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Bunkra barnböcker för hela året!”

 1. Håller med om dina boktips! Frallan är så.bra! Nyligen kom Frallan och kärleken också , superbra!
  Och gropen är fantastisk!

 2. Läsa för barnen vid läggdags är bästa stunden på dagen, älskar det. Också bästa minnena från barndomen – när mamma eller pappa läste för mig. Det var magiskt.

 3. Jag blev både faster och moster inom några veckor för ungefär ett år sedan. Ena född strax före jul, andra strax efter. Alltså två födelsedagar och två julklappar inom kort tid till barn som bor långt från varandra men ändå har två sommarställen gemensamma genom sina föräldrar (alltså mina syskon).

  Så mitt mosters/fastersuppdrag i livet innebär att se till att det alltid finns böcker på båda stugorna. Jag var själv ett mycket läsande barn och jag minns “stugböckerna” som man läste samma varje sommar 🙂 Så jag rotar på loppisar och passar på under reorna nu och biblioteken i båda stugorna växer och ungarna har snart växt såpass att man kan börja läsa lite mer än att tugga på bilderböcker med dem.

  Jag samlar på Lasse-Maja-böckerna så i år är det dem jag spanar på på rean!

  Så de två barnen fick två bibliotek, att dela på, när de vistas i våra sommarhus.

 4. Första dagen på bokrean gick jag in i en butik och kom ut 10 minuter senare med 12 nya böcker… Älskar böcker! Jag köpte några till barnen, några att ge bort, och resten till mig själv. Jag kan tycka att barnböcker ofta känns dyra, men om man inte räknar kronor per tecken utan per gång man läser, så lär det ju löna sig. Själv läser jag aldrig om en vuxenbok.

 5. En underbar serie att läsa tillsammans med lite större barn är PAX av Ingela Korsell och Åsa Larsson. Vilken ålder den passar för är högst individuellt då den bitvis kan vara riktigt otäck och lite väl spännande… En del barn kanske kan läsa den när de är 8 medan ett annat barn inte uppskattar den förrän i tonåren… Vi kunde sitta hela familjen tillsammans och turas om och läsa högt, ingen ville missa ett lästillfälle…och inte heller sluta läsa…bara ett kapitel till och ett till…precis som när en hittat en favoritserie på Netflix. Det finns 10 böcker så de räcker ett tag.. Våra barn fick vänta upp till ett år mellan de sista böckerna som släpptes men nu när alla finns tillgängliga går de att sträckläsa, vilket är svårt att låta bli…

  1. Och naturligtvis går de också att köpa på sig billigt på bokrean, 69-85kr/st…förutom sista boken som släpptes i höstas, den säljs för 129kr. (Vilket jag iofs tycker är billigt ändå) Det är en serie som jag tror blir en riktig klassiker och mina barn har läst om dom och även maken körde ett PAX-maraton och läste alla en gång till efter varandra. De är absolut värda att ha egna ex av dem hemma i bokhyllan om än biblioteket är en fantastisk resurs!

 6. Gjorde precis det! Bunkrade upp alltså. Vilken bra grej att tänka på och vilka skatter man får att plocka ur skåpet! ☺️

 7. Såå kul att du funnit denna bok, är min kusins döttrar, denna grop har även mina barnbarn lekt, skolan heter Veta ligger i Mjölby kommun i Östergötland på landet, nära Mantorp. Ha en bra Dag. och tack för din fina blogg.