Vad som krävs för att kunna somna

Här är fem saker jag måste ha på nattygsbordet för att kunna sova som gravid. Känner mig som Emma Woodhouses klena hypokondriska pappa när jag pillar och duttar med dessa medikamenter strax innan jag somnar.

 • Samarin. En dos upplöst i ett glas vatten en stund innan sänggående. Hjälper mot halsbrännan plus vansinnigt gott. Är typ beroende?
 • Magnesium. Två tabletter innan jag somnar, med förhoppningen om att det ska hjälpa mot benkramper och restless legs. Oklart om det är verklig effekt eller placebo. Tar i alla fall.
 • Nezefri Menthol. Jag är ju konstant täppt i näsan som gravid – och som bekant ska man ju inte ta vanligt Nezeril under längre perioder. För då blir man beroende. Därför har jag använt deras Menthol-variant. Inte alls lika effektiv som den vanliga eftersom den inte innehåller de där ämnena som gör den beroendeframkallande. Ändå nästan skönare. Mentholen öppnar luftvägarna plus att det är något med den beska smaken som jag har cravings efter nu när jag är gravid. Sprutar näsan full innan jag ska somna och sedan sprutar jag lite i munnen också. Bara för att det beska är så gott. (Vill bestämt avråda andra från det där med munnen.)
 • Försvarets Hudsalva i den största förpackningen. Eftersom jag är täppt i näsan och snarkar mer än vanligt är jag supertorr om läpparna på morgonen. Smörjer tio gånger om dagen för att inte spricka sönder.
 • Slutligen en kartong med Gaviscon. Vidrigt äckliga tuggtabletter (lite som att äta skolkrita) som man tuggar och sväljer innan man somnar för att minska halsbrännan. Väldigt otrevligt och väldigt effektivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Vad som krävs för att kunna somna”

 1. Så hög igenkänning. Hade också vidrig halsbränna och på slutet hjälpte ingenting, utan var tvungen att sitta och sova. Önskar dig en god förlossning inom snar framtid!

 2. Har du testat näskanna mot täppan? Finns att köpa på diverse hälsobutiker och apotek.

  1. Fy, jag tyckte flytande Gaviscon var det äckligaste nånsin 🙈 Fick på riktigt kväljningar av det. Så olika det kan vara, haha.

  2. Håller med, flytande Gaviscon räddade min halsbränna. En hutt varje kväll innan läggdags 👍

 3. Magnesium hjälper mot sendrag och kramper i benen , men du kan även äta russin som innehåller magnesium , har bra effekt lycka till

 4. Åh, minns halsbränna, hemskt! Jag hittade ett “medel” på apoteket, flytande som smakar mint. Det ersatte kritorna. Mycket godare och effektivt som tusan!

 5. Jag är gravid och har totalt gått in i nässpraysberoendet, jag har en nästäppa som är helt BRUTAL. Som att hela näsan är fylld med betong, inte någon luft kommer igenom. Om jag inte använder nässpray. Så jag kapitulerar och använder vanlig nässpray nån gång på dagen och inför natten. Det är inte fosterskadande men kanske nässkadande för mig… men jag står inte uuuuut 🙁

  1. Jag var i samma sits med mitt första barn. En helt vidrig nästäppa dygnet runt, sådär så jag nästan fick panik ibland. Var superorolig för att bli beroende av nässpray så körde en avvänjningskur med koksaltlösning i den ena näsborren och vanlig nässpray i den andra veckorna innan BF. Planen var att köra den andra näsborren också, men fixade inte det, det kändes som om jag skulle kvävas utan riktig nässpray. Men! Nästäppan försvann helt och hållet så fort barnet var ute! Första natten på BB sov jag för första gången utan nässpray på flera månader och behövde inte börja igen (förräns jag blev gravid igen ett år senare skall tilläggas, då var det ner i nässpraysträsket igen ☺).

   1. Samma här, min barnmorska sade till och med att jag inte behövde vara så orolig för beroendet, för det brukade lösa sig. Så jag använde vanlig nässprej med mentol och beroendet försvann direkt efter att bebisen kommit – vid båda graviditeterna. Jag antar att det går några dagar när just näsan är det minsta man tänker på – och sedan är beroendet borta.

  2. Samma här, och var lika min första graviditet! Nässprayen måste alltid vara med mig för när det täpper igen får jag total panik och är ungefär två minuter ifrån att kräkas så det gäller att vara snabb! Hemskt!

 6. Nässpray är döden för min näsa. Har så torra slemhinnor att jag får näsblod 🙁 så efter fem dagar med nezeril en gång om dagen snyter jag blod. Men som gravid var lösningen nozoil.

  1. Jag har haft samma problem med slemhinnorna. En lösning för mig har varit att endast använda barn-nezeril, och ta halv dos (ett istället för två sprut). Har gett samma avsvällande effekt för mig som vuxen-dos. Och så koksaltlösning och näsolja efter behov.

 7. Jag får också kramp om nätterna även om det inte beror på graviditet. Käkar magnesium men det som hjälper mig mest är faktiskt att dricka mer vatten. Kanske inte så kul om man redan behöver gå upp och kissa på natten iofs…

  Och tipsar om Carmex på läpparna! Mina spruckna mungipor är ett minne blott sen jag upptäckte Carmex. Och i normaltillståndet behöver jag det bara nån gång om dagen, blir inte sådär beroende som av lypsyl.

 8. Kan rekommendera epsom/magnesium salt i badet, har en tillräckligt mycket i så känns det som att en flyter. Jag använder också magnesium spray på vaderna vid mer akuta krypningar. (Är dock inte gravid, har bara dumma fötter.)

 9. Har av en klok sjukgymnast fått tipset att äta magnesium och vitamin B12 för att minska krampartade smärtor. Kanske det också kan ha effekt på dina ben?

 10. Usch och fy för Gaviscon! Knaprade det också vid slutet av mina graviditeter. Kommer ihåg första gången jag skulle ta en tablett, BM hade inte varnat mig för att den skummar! Så dels den dåliga smaken plus bubblet gjorde att jag höll på att kräkas, tror jag fick svälja många gånger 😅🙈
  Hoppas du snart får träffa bäbin ♥️

 11. Jag säger också bara kortisonspray för nästäppa! Nasonex finns receptfritt och är ej beroendeframkallande. Det smakar också lite beskt om man nu gillar det. Nosebuddy för att skölja näsan innan är kanon. Ett par droppar olja i är också bra mot torrhet. Och gaviscon är ju ett måste, trots att det är för äckligt! Tänk vad vi får hålla på och fixa och trixa för att de där små knytena ska komma till världen. Vi är ju bäst!

 12. Samarin kör tyvärr upp magsyran till alltför basiska nivåer och det är inte bra.

  1. Exakt, sura uppstötningar beror tvärtemot vad de flesta tror på att magen säger ifrån för att den inte är tillräckligt sur. Lyssna här! Samarin tar bort problemet för stunden men förvärrar problemet på sikt, viket gör att det är en kassako som heter duga. Återigen talar pengar.. Alla läkemedel är skit på sikt, det gäller att hitta rotorsaken, tyvärr jobbar inte sjukvården så. Sen är just vård av sjuka, istället för friskvård och jobba förebyggande.

   https://4health.se/188-magsyra-och-sanningen-om-sura-uppstotningar

    1. Läkemedel är en av de största orsakerna till att människor dör idag, troligen eftersom det innehåller skit våra kroppar inte kan hantera, framför allt inte under längre perioder. Medicin är till för att ta bort symptom och inte att råda bot på orsaken till sjukdomen. Eftersom kost och livsstil är orsak till de flesta av våra sjukdomar kan man med kost och livsstil också förbättra sitt tillstånd.

     Hälsa kommer inifrån, genom det vi äter och hur vi lever.

 13. Jag hade vidrig halsbränna, inget hjälpte. Sen fick jag omepresol, fungerade ifrån första dagen. Tror dock inte man får ta full dos, så prata med barnmorskan/läkaren så kan dom ge rätt dos på recept.

 14. Jag passar på att tipsa alla om min favorit Dr Hauschka Med Labimint Acute Lip Care, en tunn läpplotion i en liten blå-vit tub. För mig funkar fukt mycket bättre än feta stift på spruckna, svidande läppar. Honung är en annan favorit!

 15. Haha, jag fick typ craving för gaviscon, gillar den smaken som tur är för när jag var preggo gick det åt några askar… 😉

 16. Det var preciiis ett sånt här inlägg jag behövde, den dan det kom ut. Har haft SÅNA sömnbesvär senaste tiden (gravid + förkyld men inga BRA grejer får man ju ta?!). Sprang (masade) iväg å köpte Nezefri menthol direkt men såg sen att det stod på att den inte ska tas om man är gravid. Är det bara överdriven försiktighet eller? Blir lite galen på förpackningar å apotekspersonal som avråder en från ALLT, även om barnmorskan säger att det är okej. Vågade till slut inte köpa strepsils heller.

  Fattar inte att man kan tycka flytande Gaviscon är gott??? Lyllo er! Försöker med detta i åtanke leta efter det goda i det och lura mig att jag också gillar det men lyckas ICKE. Bättre än otäcka lödderpillret iallafall.
  Blablabla. Tack för tips!
  OCH jag törs använda nässprayen trots varningen för att jag har goda tankar om ditt omdöme. 😬/👍 Det du!

  1. Både barnmorska och apotekspersonal sa att jag kunde ta Nezefri Menthol. Så jag körde på det. Även om viss reservation står i bipacksedeln. Tänker att syrebrist pgav nästäppa är rätt allvarligt för bebisen också 😉

 17. Åh, känner igen mig i mycket! Särskilt jobbig var nästäppan, man måste ju kunna andas. Efter graviditeten blir jag för övrigt lättare täppt än tidigare, behöver inte ens vara förkyld. Det är lite jobbigt (för man får ju inte ta för mycket nässpray…). Fler tips om nästäppa vore toppen! Tyckte inte Nezeril Menthol funkade på mig…