Ett hem utan en kökssoffa är bara ett hus

Jag ÄLSKAR kökssoffor och allt de står för. Särskilt i äldre hus känns de som ett måste. Kommer jag hem till någon som har en kökssoffa skyndar jag mig alltid att krypa upp och göra mig hemmastadd. Det är ju ändå den mysigaste plätten i huset! Kökssoffan är en plats att ta igen sig på. Ett ställe för katten att vila. En vrå för mamman att amma i. En låda för tjocksockar, pussel eller extra filtar. En sovplats för en gäst. Ett ställe för meditation. En plats där man klämmer ihop barnen och alla deras vänner, för att äta mellis.

En vän till mig berättade att hennes farfar helgade vilodagen genom att ta på sig sin bästa kostym och sedan ligga på kökssoffan och lyssna på radio. Så fint på något vis.

Själv har jag två kökssoffor. En vit som var en del av det första möblemang mormor och morfar köpte när de gifte sig. Och en röd som jag slog till på förra året. Den vita bor på altanen om somrarna och min härligaste vårgrej är att ligga på den med Melker och lyssna på Odla i P1 och titta upp på björktopparna som vajar i vinden.

Här kommer några särdeles fina exempel på kökssoffor – från mitt instagramkonto @underbaraboning.

@fbrostad

En nätt liten kökssoffa där man kanske inte ryms att vila som vuxen – men väl som litet barn. Ser så fridfullt och sommartorpsvackert ut alltihop – med den rutiga sommargardinen och det bruna slagbordet.

@katarinasoldhouse

Hos Katarina är det bonnavackert och rejält. En krusidullfri röd kökssoffa med matchande bord. Här vill man ligga och vila middag och höra flugornas surrande mot fönsterrutan och känna doften från syren i karaffen på bordet.

@erikashus

Hemma hos Erica står den här fina pinnsoffan som ser ut att vara från sextiotalet – matchad med gammalt slagbord och pinnstolar. Välkomnande och inbjudande! Gulligt också med två skomakarlampor över bordet.

@nordingarden

Nordingården är en fena på att kombinera mustiga färger. Hennes kökssoffa med kuddar och fårskinn ser ut som den perfekta platsen att vila middag på.

@oldfancythings

Jag älskar hela det här rummet! Det kulle kunna vara en miljö hämtad ur ett gammalt Sune Jonsson-fotografi. Här har tiden stått stilla. Den lilla soffan bäddad med spetslakan och kuddar. Den gamla lavoaren bredvid. Det runda fina bordet med novemberkaktus på fat och handbroderad duk. Trasmattorna på sniskan och Jesustavlan. Alltihop är bara mitt i prick!

@froken.frida

Hos Frida har katten paxat kökssoffan. Jag gillar kompositionen med tavlan och tapeten – och den nätta piedestalen och kökssoffan nedanför.

@t.susanna

En kökssoffan behöver förstås inte stå i ett kök. Hemma hos Susanna står den på punschverandan istället. Och jag kan riktigt känna hur mysigt det måste vara att sitta uppkrupen där en regnig sommardag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Ett hem utan en kökssoffa är bara ett hus”

 1. Ditt inlägg skapade ett enormt ha-begär efter en kökssoffa. Ibland får jag sådan lust att bara slänga ut allt och gå och loppisfynda istället. Så fint med gammaldagsa hem. Men var börjar man om man vill ändra om stilen helt?

 2. Så härligt inlägg! Älskar kökssoffor, men har varken en hemma eller på landet. Men det är ett framtidsprojekt att hitta en!

 3. Älskar kökssoffor! Vill ha en men vet inte var den ska stå. Det är för trångt i köket. Uppväxt med kökssoffa. Ett fint minne är när vi satt 8 barn i den, vi var 4 syskon som hade 4 andra syskon på besök. Ett annat var när man låg o slumrade på den eller satt uppkrupen och åt marmeladmackor och drack te på helgmornar, timmavis. Vår katt Rasmus låg ofta där också o hårade ner. Längtar efter en soffa nu kände jag.

 4. Ett kök utan kökssoffa är inte på riktigt😁 vår soffa är arvegods med två spjälor borttagna i fotänden så att fötterna får plats….

 5. Ja, kökssoffor är opretensiösa och välkomnande. Vi har en gammal kökssoffa i hallen där man kan sitta och ta på sig skorna eller lägga sig och vila när man vill vara ifred. Och den rymmer mössor och vantar i mängder. Mest är den nog vacker. Hittade den i en källare till ett hus som vi hyrde en gång, och fick lov att ta den med när vi köpte eget hus. Förre ägaren sa att ”det är väl lite synd att göra pinnved av den”… Ja, tur den inte blev det. Den är blå och avskavd och har vackra utstansade mönster i ryggen.

 6. Åh jag älskar också kökssoffor; så mysigt! Om jag hade haft ett större kök skulle jag definitivt ha en kökssoffa.

 7. Da barna var små, hadde vi det du kaller kökssoffa, og vi kalte slagbenk, i furu, med rygg og armlener og med masse lagringsplass under setet. Elsket den! Da vi flyttet etter 15 år, passet ikke slagbenken inn lengre, og vi solgte den til en annen barnefamilie. Håper de elsket den like mye!

 8. Vi har en kökssoffa från Norrbotten som tillhört min mans mormor. Hennes pappa var bonde och brukade hjälpa sin granne med hans åkrar. Grannen var snickare som hellre skapade i trä än höll på med jordbruket. Som tack för hjälpen gjorde han varsin träsoffa till mormor och hennes syskon. Samma soffa som min man sov i som liten kryper nu vår son upp i och myser. En soffa full av mormorskärlek.

 9. Jag har en hatkärlek till kökssoffan…
  Vi har en gammal avlutad i köket och den är akilleshälen för min man. Vill jag reta upp honom så behövs det bara nämnas att soffan ska ut…

 10. Alltså vad olika man är. Jag fullständigt avskyr kökssoffor. Världens mest opraktiska och obekväma möbel.
  Svärföräldrarna har en sån. Man kan inte sitta skönt för det är bara hårda spjälor att luta sig mot. Sitter man fler måste man sitta väldigt rakt och snyggt. Vill någon in eller ut måste alla flytta på sig osv. Usch!

 11. Så fina soffor!
  Har du något bra tips om man ska ordna en klädsel så att de blir lite mjukare att sitta på? Har själv en fin grå som jag ärvt!

 12. Vi bor i en tvåa i stan och har en kökssoffa som vi fyndat på blocket. Det är fasen det bästa jag köpt! Sitter på den varje morgon och äter min frukost. Plus att det är världens bästa möbel att ha när man bor litet. Förvaringen är enorm! I vår kökssoffa förvarar vi en snowboard och ytterkläder som är för varma/kalla för säsongen. Perfekt då. I är för lata för att gå ner till källarförrådet för att hämta dessa saker.

  Däremot behöver vår soffa målas. Den är träfärgad i dagsläget, men då den vad väldigt sliten när vi köpte den behövde vi reparera den. Därav behöver den målas för att dölja reparationen. Tips på färg montages gärna.