Nu måste vi hjälpas åt

Malekano med mamma Elesi och pappa Emanuel

Det är säkert ingen som missat rapporterna om cyklonen Idai som drog in över sydöstra Afrika i torsdags. Med hårt regn och starka vindar på upp­emot 170 kilo­meter i timmen (!). Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av över­sväm­ningar – en situa­tion som nu för­värrats kraftigt.

Jag kände mig helt kall inombords när jag fick höra nyheten. Malawi besökte jag ju hösten 2016 och såg då med egna ögon hur skört samhället är. Redan innan katastrofen levde två tredjedelar av Malawis befolkning under fattigdomsgränsen. Men 2016 var det inte översvämningar utan långvarig torka som var problemet. Extremväder påverkar regionen hårt.

Utanför UNICEFs hälsoklinik

Många barn var redan då undernärda och saknade tillgång till sjukvård. Hur ska det då inte se ut efter den här katastrofen? Mina tankar går till lille Malekano som jag träffade där – och hans föräldrar Emanuel och Elesi. Hur har deras by klarat sig i orkanvindarna? Står huset kvar? Det lerhus de så stolt visade upp för mig. När vi sågs var Malekano undernärd och gick på Unicefs näringsprogram för barn. Något år senare fick jag hör positiva nyheter – programmet haft effekt och han hade skjutit iväg i växten. Men hur mår han nu? Malekano och alla andra barn som drabbats.

Man räknar med att 2,6 miljoner människor har drabbats av väderkatastrofen, som är en av de värsta någonsin på södra halv­klotet. UNICEF arbetar dygnet runt för att nå alla barn i området med näring, vatten, sjukvård och skydd. Men mer hjälp behövs och läget är akut.

Så nu ber jag dig. Har du något att undvara – swisha en katastrofgåva till 902 00 17. Jag vet att pengarna gör stor nytta för de värst utsatta. Inget bidrag är för litet. Och saknar du swish kan du istället skicka en gåva här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Nu måste vi hjälpas åt”

 1. Har avvarat de sista slantarna på mitt kort. (Sant men klarar mig.) Vad gör man, det är så hemskt för dessa människor, särskilt de gamla, de sjuka, och barnen.

 2. Nu kanske jag framstår som väldigt aningslös men jag hade faktiskt ingen aning om det här, läser inte nyheterna cyniskt men scrollar iallafall igenom Göteborgs Posten, Aftonbladet och Expressen minst nån gång varje dag.
  Det blir väldigt tydligt att medierna gör skillnad på folk och folk när det kommer till vad man rapporterar om.

  1. Vet du. Det var min första reaktion också, när jag letade mer information om det i kvällstidningarnas flöden. Hittade ingenting. Det var inte direkt så här det rapporterades kring stormen Katrina mfl. Har dock hört det rapporteras i SR och jag förutsätter även SVT. Därför tänkte jag att det nog bara var mig det gått förbi till en början. Men kanske är det som du säger – att det rapporterats för lite?

 3. Blir helt förfärad över hur tydligt det är att människor är värda så olika.
  ”Florida invaderas av grodor” låg högre upp i nyhetsflödet än något om stormen i Afrika på Aftonbladet. Det är så otroligt sorgligt!
  Jag och min sambo har swishat, tack för att du använder din stora plattform på ett så mycket mer värdigt sätt än de andra ”nyhetsmedierna” Clara!

 4. Tack för att du uppmärksammar denna katastrof!
  Har delat ditt inlägg på Facebook och självklart swishat!

  Med vänlig hälsning Camilla

 5. Tänkte på hur bra man har det, som funderar på att åka och hämta barn lite tidigare och ta fredagsmys… Så det blev en swish direkt!
  KRam /S