Tuppkaka

Tuppkaka är en sådan där trevlig, enkel kaka man alltid kan baka för att ingredienserna är sådana som alltid finns hemma. Man behöver bara ägg, socker, mjöl och smör. Och så lite kardemumma om man gillar det.

Jag fick receptet av en bloggläsare för många år sedan och jag tycker om den lite gammaldags känslan. Måttenheterna är nämligen kaffekoppar istället för decilitermått.

Tuppkakan är en perfekt kaka att bakan nu på våren, om man har höns och får många ägg och vill bli av med några.

Knepet för att få den saftig är att inte övergrädda eller snåla på smöret. Hyvla gärna över flera lager!

Tuppkaka (ca 8 bitar)

Du behöver 

2 ägg

2 kaffekoppar socker

Kardemummakärnor att mortla

2 kaffekoppar vetemjöl

Smör att hyvla över

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl och mortlade kardemummakärnor. Mängden är en fråga om tycke och smak. Smeten ska bli lite tjockare än en sockerkakssmet.

Smöra och bröa en pajform. Häll ner smeten. Ta fram ett paket smör och använd osthyveln för att hyvla över ett täcke smör ovanpå kakan. Snåla inte!

Grädda sedan på 200 grader i ca 12 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du plockar ut den. Då blir den perfekt smörig och seg när den kallnat. Ät som den är eller servera med lite grädde.

Saftig citronsockerkaka med smak av rom!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Tuppkaka”

 1. Åh det där låter nästan precis som receptet på en rabarberkaka jag har & älskar att göra på våren! Addera bara skurna raberber & pärlsocker ovanpå kakan (ingen kardemumma i mitt recept men det funkar kanske också)… Så sugen jag blev nu!

 2. Min mamma häller smält smör över kakan när den är gräddad och sedan kokos ovanpå. Men det kanske är en helt annan kaka som vi alltid kallat tuppkaka!

  1. I min pappas recept åker hackad mandel på kakan tillsammans med smöret före gräddning. Intressant med alla roliga varianter här i kommentarsfältet!

 3. Till det receptet brukar jag också hälla på en stor näve tex svarta vinbär det sista innan gräddning. Och äta med vispad grädde. Gött.

 4. Det låter verkligen gott. Har aldrig hört talas om tuppkaka förut. Påminner förresten om en kaka som sjuksköterskan pratade om idag. Men hon stack ner lite rabarber i sin också utöver smöret ovanpå.

 5. Skall pröva alla tuppkakor innan Pâskgästerna kommer pâ besök. Mycket tacksam för alla tips finaste Clara !
  GLAD PÂSK frân Paris !

 6. Jag brukar göra en liknande som jag kallar tvåkaka. 2 ägg, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 200 smält smör – rör ihop och in i ugnen på 200 grader i 20 min, gärna med lite bär på. Också sådär lätt att komma ihåg, men nu måste jag ju prova din tuppkaka också! Usch vad hungrig jag blev plötsligt!

 7. Tuppkaka enligt ditt recept men med pärlsocker, hackad mandel eller vad en har till hands har jag fått lära mig är från fiskarfruarna ute i den norrländska skärgården. När de fick oväntat besök gjorde de tuppkaka eftersom den består av ingredienser som alltid finns hemma. Även ute på en ö med därtill sporadiska besök i lanthandeln fanns smör, mjöl, ägg och socker alltid hemma…

 8. Du berättade om en ritbok som du önskade dig i julklapp i er podd (ett av julavsnitten),, Tyvärr hör jag inte riktigt vad du säger när du berättar vem som skrivit/skapat den (och titeln nämndes inte),, Jag letar efter bra böcker av det slaget så skulle jag kunna få det tipset i skrift här så jag kan leta reda på den? 🙂 Tack för en jättebra blogg!

 9. Så gott! Det jag kallar tuppkaka har en glasyr men när jag googlar kallas den kakan silviakaka, också mycket god! 👍🏼

 10. Är hemma med otålig 6-åring som tillfrisknar från magsjuka och detta var precis vad vi behövde. Bakade den precis och vi är alldeles saliga. Så gott! Tack!

 11. Låter som min fasters äppelkakerecept, äppelklyftor med kanel i botten och sedan lika delar socker, havregryn och mjöl över. Hyvla på smör och toppa med lite pärlsocker. Grädda tills den fått fin färg. Rekommenderas!!

 12. Läste på lite dåligt , la på smöret när kakan var gräddad ,fick kasta det hela !!!