Tuppkaka Àr en sÄdan dÀr trevlig, enkel kaka man alltid kan baka för att ingredienserna Àr sÄdana som alltid finns hemma. Man behöver bara Àgg, socker, mjöl och smör. Och sÄ lite kardemumma om man gillar det.

Jag fick receptet av en blogglÀsare för mÄnga Är sedan och jag tycker om den lite gammaldags kÀnslan. MÄttenheterna Àr nÀmligen kaffekoppar istÀllet för decilitermÄtt.

Tuppkakan Àr en perfekt kaka att bakan nu pÄ vÄren, om man har höns och fÄr mÄnga Àgg och vill bli av med nÄgra.

Knepet för att fÄ den saftig Àr att inte övergrÀdda eller snÄla pÄ smöret. Hyvla gÀrna över flera lager!

Tuppkaka

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 30 minuter

Ingredienser

  • 2 Ă€gg

  • 2 kaffekoppar socker

  • KardemummakĂ€rnor att mortla

  • 2 kaffekoppar vetemjöl

  • Smör att hyvla över

Gör sÄ hÀr

  • Vispa Ă€gg och socker pösigt. TillsĂ€tt vetemjöl och mortlade kardemummakĂ€rnor. MĂ€ngden Ă€r en frĂ„ga om tycke och smak. Smeten ska bli lite tjockare Ă€n en sockerkakssmet.
  • Smöra och bröa en pajform. HĂ€ll ner smeten. Ta fram ett paket smör och anvĂ€nd osthyveln för att hyvla över ett tĂ€cke smör ovanpĂ„ kakan. SnĂ„la inte!
  • GrĂ€dda sedan pĂ„ 200 grader i ca 12 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten nĂ€r du plockar ut den. DĂ„ blir den perfekt smörig och seg nĂ€r den kallnat. Ät som den Ă€r eller servera med lite grĂ€dde.

Saftig citronsockerkaka med smak av rom!