Till pÄsk vill man ju fira med en riktigt överdÄdig pÄsktÄrta. Just nu kÀnner jag mig alldeles förÀlskad i knalligt gult i kombination med mild rosa. SÄ tÄrtan fick gÄ i dessa fÀrger. Och eftersom jag ville imponera pÄ barnen fick det bli en pÄsktÄrta i tvÄ vÄningar. Med marsipanlock och en fyllning av lemoncurd och blÄbÀrssylt.

Receptet pÄ pÄsktÄrtan gÀller för en tÄrta i tvÄ vÄningar. Till den behöver du baka tvÄ tÄrtbottnar. Men dubbla inte receptet nedan rakt av. Gör istÀllet samma smet tvÄ gÄnger efter varandra. Bakning Àr kemi och att dubbla smeten kan pÄverka resultatet negativt. Receptet pÄ fyllningen behöver dÀremot inte dubbleras. Den rÀcker till hela tÄrtan.

Portioner

1 tÄrtbotten

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

 • 3 Ă€gg

 • 2,5 dl strösocker

 • 50 g smör

 • 1 dl mjölk

 • 3,5 dl vetemjöl

 • 2 tsk bakpulver

 • Smör och ströbröd till formen

Gör sÄ hÀr

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader varmluft.
 • Vispa Ă€gg och strösocker vitt och pösigt. SmĂ€lt smöret och rör i mjölken. Blanda med Ă€ggen.
 • Blanda vetemjöl och bakpulver i en skĂ„l. VĂ€nd försiktigt ner det i kaksmeten utan att vispa allt för mycket.
 • Smöra och bröa en form. HĂ€ll smeten i formen och grĂ€dda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. KĂ€nn efter med en sticka innan du tar ut den. Kakan ska inte vara kladdig.
 • LĂ„t svalna och skĂ€r sedan tĂ„rtan sĂ„ att den fĂ„r tre lager. Upprepa med den andra tĂ„rtbotten.

Fyllning tÄrtor (ingredienserna rÀcker till bÄda vÄningarna)

Ingredienser

 • 5 dl vispgrĂ€dde

 • 6 msk lemon curd

 • 1-2 dl blĂ„bĂ€rssylt

 • 500 g marsipan

Gör sÄ hÀr

 • Vispa 4 dl vispgrĂ€dde med 6 msk lemon curd. GrĂ€dden ska bli fluffig. Ta en ny skĂ„l och vispa 1 dl vispgrĂ€dde och blanda med nĂ„gra matskedar blĂ„bĂ€rssylt. Bred citrongrĂ€dden pĂ„ det första lagret tĂ„rta. LĂ€gg en botten ovanpĂ„. Bred sedan blĂ„bĂ€rsgrĂ€dden pĂ„ det andra lagret tĂ„rta. LĂ€gg pĂ„ översta lagret tĂ„rta. Kavla ut drygt hĂ€lften av marsipanen till en platta som tĂ€cker den första tĂ„rtan. Pudra diskbĂ€nken med florsocker om marsipanen vill kladda fast. LĂ€gg över marsipanen pĂ„ tĂ„rtan och skĂ€r bort överflödig marsipan.
 • Upprepa samma procedur med tĂ„rta nummer tvĂ„. Men avsluta den tĂ„rtan med att bre citrongrĂ€dde ovanpĂ„ toppen av tĂ„rtan. Forma det gĂ€rna lite som en kupol. Kavla sedan ut det andra lagret marsipan och lĂ€gg som ett lock ovanpĂ„ alltihop. SkĂ€r bort överflödig marsipan.
 • AnvĂ€nd dĂ€refter en stekspade för att försiktigt placera den mindre tĂ„rtan ovanpĂ„ den större. Jag tvinnade ocksĂ„ smĂ„ marsipanband för att göra skarven mellan tĂ„rtorna lite snyggare. Och sĂ„ avslutade jag med att modelera tvĂ„ kycklingar ovanpĂ„ tĂ„rtan. Om du hellre vill kan du förstĂ„s dekorera tĂ„rtan med fĂ€rska bĂ€r, marsipanblommor eller lite florsocker.

För dig som tycker att choklad skulle smaka Ànnu bÀttre...