En redig påsktårta

Till påsk vill man ju fira med en riktigt överdådig påsktårta. Just nu känner jag mig alldeles förälskad i knalligt gult i kombination med mild rosa. Så tårtan fick gå i dessa färger. Och eftersom jag ville imponera på barnen fick det bli en påsktårta i två våningar. Med marsipanlock och en fyllning av lemoncurd och blåbärssylt.

Receptet på påsktårtan gäller för en tårta i två våningar. Till den behöver du baka två tårtbottnar. Men dubbla inte receptet nedan rakt av. Gör istället samma smet två gånger efter varandra. Bakning är kemi och att dubbla smeten kan påverka resultatet negativt. Receptet på fyllningen behöver däremot inte dubbleras. Den räcker till hela tårtan.

Recept 1 st tårtbotten

3 ägg

2,5 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Gör så här

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda med äggen.

Blanda vetemjölk och bakpulver i en skål. Vänd försiktigt ner det i kaksmeten utan att vispa allt för mycket.

Smöra och bröa en form. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn efter med en sticka innan du tar ut den. Kakan ska inte vara kladdig.

Låt svalna och skär sedan tårtan så att den får tre lager. Upprepa med den andra tårtbotten.

Fyllning tårtor (ingredienserna räcker till båda våningarna)

5 dl vispgrädde

6 msk lemon curd

1-2 dl blåbärssylt

500 g marsipan

Gör så här

Vispa 4 dl vispgrädde med 6 msk lemon curd. Grädden ska bli fluffig. Ta en ny skål och vispa 1 dl vispgrädde och blanda med några matskedar blåbärssylt. Bred citrongrädden på det första lagret tårta. Lägg en botten ovanpå. Bred sedan blåbärsgrädden på det andra lagret tårta. Lägg på översta lagret tårta. Kavla ut drygt hälften av marsipanen till en platta som täcker den första tårtan. Pudra diskbänken med florsocker om marsipanen vill kladda fast. Lägg över marsipanen på tårtan och skär bort överflödig marsipan.

Upprepa samma procedur med tårta nummer två. Men avsluta den tårtan med att bre citrongrädde ovanpå toppen av tårtan. Forma det gärna lite som en kupol. Kavla sedan ut det andra lagret marsipan och lägg som ett lock ovanpå alltihop. Skär bort överflödig marsipan.

Använd därefter en stekspade för att försiktigt placera den mindre tårtan ovanpå den större. Jag tvinnade också små marsipanband för att göra skarven mellan tårtorna lite snyggare. Och så avslutade jag med att modelera två kycklingar ovanpå tårtan. Om du hellre vill kan du förstås dekorera tårtan med färska bär, marsipanblommor eller lite florsocker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “En redig påsktårta”

  1. Såå vacker! Blir inspirerad till att våga mig på en sådan praktfull tårta till påsk! Men har du något tips på hur du får till kanterna så släta och fina?
    Smart med det tvinnade bandet också.

  2. Jättebra och lämpligt för jag letade târtrecept i eftermiddag. Min son med familj kommer till Päsk och tänkte överraska med en riktigt fin târta.

  3. Lite snett och vint kan också vara fint, men denna ser ju onekligen proffsbakad ut. Helt otroligt tjusig! Och med två olika färger, jag är imponerad.

  4. Exakt de färgerna har Annika i Pippi Långstrump väldigt ofta på sina kläder, så underbart!