Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

76 kommentarer på “Gullefjun”

 1. Alltså vad är det med mig som är så jäkla könsfixerad? Varför är jag så jäkla nyfiken?! Det är ett barn – BARN! Nu får jag skärpa mig! Säg till mig på skarpen!

  Dock gulligaste knyttet jag sett, livmodern krampar av längtan…. vill ha en sån onge själv men kan inte skaffa än pga pluggar fortf. Är dock 24 och känner att äggen tar slut mer och mer för varje mens som går… tack för oombedda bikten i ditt kommentarsfält och tack för bästa bloggen på www!! Här inne känns det som Mandelmanns kombinerat med massa härliga barn. Min dröm som jag bara vill förverkliga nununu. Kram från en vilsen stockholmare 😬❤️

  1. Du är inte könsfixerad alls. Det är en högst naturlig sorteringsmekanism att veta om en människa är manlig eller kvinnlig. Länge trodde jag att det var jättebra för barnen att undvika “flickigt” och “pojkigt” och jag tror absolut att barn ska erbjudas alla möjligheter att vara sig själva. Men, om man fördjupar sig i detta, och då menar jag inte genusvetenskap (som tyvärr ofta saknar vetenskaplig grund) utan om man ser till den psykologiska forskning som finns som talar för att det är väldigt viktigt för ett barns utveckling av identitet och självkänsla att ha en tydlig könstillhörighet. Man mår psykiskt sämre om detta är oklar. Man vet att vid könsdysfori är autism och neuropsykiatriska funktionshinder kraftigt överrepresenterade. Inte meningen att hijacka din kommentar, bara att det finns en biologisk förklaring att vi vill veta vilket kön ett barn har! Sen har ju Clara inga som helst skyldigheter att redovisa nåt för sina läsare heller förstås. Allt gott!

   1. Suck och stön. 1. Visa källor som styrker att genusvetenskap ej har vetenskaplig grund innan du slänger dig med dylika påståenden. 2. Som du lägger fram det får du det att låta som att möjligheten att själv få välja hur man vill uttrycka sig, könskodat eller ej, skulle leda till autism. Oerhört klumpigt och osant. Dessutom är det att fara med osanning ifall man drar slutsatsen att diagnoserna autism, eller könsdysfori, i sig själva skulle innebära psykisk ohälsa. I de flesta fall är det samhällets sociala normer som skapar ett eventuellt lidande hos individen, då hen inte ges möjlighet att få uttrycka sig eller vara som hen vill.

    1. Hej Anna!
     Jag uppskattar att du inleder med “suck och stön” , fint använd härskarteknik! Jag skulle säga att det finns mycket att läsa om hur ovetenskapligt genusvetenskap är, tar dock lite tid att gå igenom artiklarna, men här har du en riktig godbit iaf:
     https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/027753959580031J

     Genusvetenskap utmärker sig också bland andra discipliner, genom att föra en politisk agenda, vilket kan anses ovetenskapligt.

     Sen att du säger att jag far med osanning om att psykisk ohälsa är överrepresenterat i gruppen med autismspektrumtillstånd: Eh nej! Det finns en kraftig överrepresentation av depression och ångest hos denna grupp, det kan du googla fram på en minut om du tvivlar. Jag tycker att du tolkar det jag skriver konstigt, autism är knappast något man förvärvar. Min poäng är att könsdysfori KAN vara ett delfenomen hos en person med psykisk ohälsa. Här en artikel som belyser detta bl.a: http://www.svd.se/konsbytena-pa-barn-ar-ett-stort-experiment

     1. Ja, det finns psykisk ohälsa bland personer med könsdysfori. Men det är sällan könsdysforin i sig som skapar ångest eller depression, det är det samhällets/omgivningens reaktioner, synsätt och normer som gör. Att få möjlighet att uttrycka sig själv och leva som den man är ger sällan ångest, utan skapar känslor av frihet. Dock ser situationen inte ut så idag, att alla har möjlighet att leva som de önskar, utan att komma ut och leva som trans kan istället vara förenat med fara för ens liv.

      Förlåt, men den här artikeln är ju skriven av en professor i Gender and women studies. Hon kan knappast vara kritisk till genusvetenskap? Dessutom behandlar artikeln uppkomsten av “vetenskaplig metod” och hur den har använts av män för att skapa åtskillnad mellan norm-gruppen och “den andre”? Men kanske skickade du fel länk?

     2. Jag får riktigt ont i magen över din kommentar Anne. För det första, det finns inget som är “naturligt”. Det är definitivt inte ett ord som används inom någon som helst forskningsdisciplin, inte ens biologer, vilket jag tänker att du borde veta om du nu tycker att vi ska hålla oss till vetenskap byggd på evidens och beprövad erfarenhet. För det andra finns det heller ingen “sorteringsmekanism” som du så fint kallar det. Förstår inte heller vart du vill komma med meningen om autism och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i det här sammanhanget. Magstarkt och taffligt uttryckt. Har ingenting att göra i en diskussion om könsneutrala kläder eller vilket kön en bebis har. Snälla ta en titt på statistiken över alla de människor som har övervägt eller försökt ta sitt liv på grund av de oerhört trånga könsnormerna vi lever i, de är skapade av samhället och inget annat.

     3. Dessutom. Samhällsvetenskap är i högsta grad politisk och beroende av dominerande diskurser. Men det är inte vetenskap enligt dig då? Intressant.

  2. “känner att äggen tar slut mer och mer för varje mens som går…” Det går faktiskt att testa hur många ägg du har kvar. Det är inte en dum idé att gå till gynekolog och be om att få ge blodprov och testa.

 2. Ser ut som en riktig krutkärring på sista bilden. Så himla fint med det gula till också. Söt, men ingen att dalta med inte 😎.

 3. Ska bli så spännande att få veta vilket namn ni valt till lilla knytet. Tycker namn är så roligt 💕

 4. Så otroligt söt! Är så himla nyfiken på namn, mest för att jag tycker det är så kul med namn och hur man gör för att ”matcha” syskonens. Gissar på en Kerstin, Märta eller liknande gammaldags namn. ☺️ Stort grattis! Har själv en ettåring men tvivlar om jag klarar av ett barn till haha ☺️❤️

 5. Jättesöt! 💕 Spännande vad hen blir för personlighet…Hen har verkligen tur som växer upp i en så kärleksfull familj och med två fina storebröder.

 6. Tycker att er lilla bebis är så himla lik din systerdöttrar men kan inte riktigt sätta fingret på varför. Något med näsan kanske. Underbara bilder oavsett.
  Ta hand om er

 7. Lilla bebis är så ofantligt lik dina systerdöttrar, gulligt! Hoppas ni mår bra hela familjen ❤

 8. Jag kan tänka mig att det känns extra viktigt att inte berätta könet den här gången eftersom det ser ut att vara en flicka. Och då kommer vi alla ha förutfattade meningar om hur Clara reagerar på att få en dotter den här gången, om hon behandlar henne annorlunda än sina pojkbarn, klär henne annorlunda, förhåller sig annorlunda, etc… Då vill man nog landa i att man har fått ett till barn först.

  1. Men tänk om det är en pojke! Trots de flickiga söta kläderna… Då kommer alla läsare sätta frukostkaffet i halsen.

  2. Clara väntade länge med att berätta könet på åtminstone sitt andra barn (kanske även på sitt första) så jag tror inte alls på din teori.

  3. Det övergår mitt förstånd hur man kan tycka att en nyfödd ser ut som endera könet. Anar du framtida skäggstrån eller bröst redan nu?

   1. Jag är en flummig genusförälder men jag tycker det oftast syns vilket kön en bäbis har även när hen bär könsneutrala kläder. Inte alltid men jag har faktiskt sällan fel när jag gissar kön (i huvudet, det är föräldrarnas sak om de vill diskutera det eller ej). Min dotter gissade en del fel på som bäbis men min son har väldigt få trott vara en tjej trots att han ibland bär klänning, tofs och rosa.

 9. Nu är jag så sjukt nyfiken! Vid ett par tillfällen har jag läst kommentarer där det står att barnet ser ut som en flicka.

  Det jag är nyfiken på är hur det ser ut som en flicka?! Snälla hjälp mig att, konkret, peka ut vad på barnet som ser flickigt ut?

  Jag är alltså på riktigt nyfiken! (Jag kan nämligen inte se skillnad på barns kön på nåt annat sätt än att smyga med vid blöjbyten.)

  1. Jag undrar också hur folk kan se att det är en flicka? Om det är kläderna folk går på så är det milt sagt väldigt enkelspårigt. Även pojkbebisar kan ha mycket hår och späda drag med smala fingrar så där går det inte heller att dra någon slutsats.

   1. Många gissar kanske att det ör en flicka pga att barnet i fråga bär en gul klänning. Tänker att det då blir synonymt med flicka.

  2. Jag fattar inte heller det. Min när min dotter föddes sa min mamma att hon såg ut som en tjej medan jag tyckte hon såg ut som en kille för att jag trodde att jag skulle få en kille. Kanske har det alltså med förväntningarna att göra? Gissar att många tror att det Claras bebis är just en tjej för att det statistiskt sett borde vara det och då ser folk vad de förväntar sig att se.

 10. Hej Klara,

  Grattis till detta underbart fina lilla väsen.
  Jag hoppas verkligen inte att detta meddelande pâ nâgot sätt missuppfattas, första tiden med bebis kan vara bâde underbar och väldigt pâfrestande och det är absolut inte meningen att kränka nâgon.

  Min yngsta föddes för tidigt. För tidigt födda barn med lâg födselvikt behöver mjölk sâ fort de kommer ut, men ersättning är för starkt för deras smâ magar. Som tur var gavs donerad bröstmjölk tills min egen mjölkproduktion kommit igâng.

  Jag kommer att för evigt vara otroligt tacksam mot den (fullständigt anonyma) mamma som mitt i första bebistiden donerat sin överskottsmjölk sâ att mitt barn fick äta sig mätt.

  Självklart är det inte möjligt för alla, och detta är sâklart bara om överskott finns, men i Sverige râder brist pâ donerad bröstmjölk, sâ har man överskott och känner att man har ork sâ… Information finns pâ alla BVC.

  Mânga kramar,

  Therese

  1. Hej!
   Jag hade övetskott med mina båda två barn, speciellt de första två tre månaderna. ogillar Amnade till slut 32 månader (16 mån var)
   Tog kontakt med BVC och neonatal för att donera. INGEN har brytt sig att ringa tillbaka!

   1. Oj, vilken konstig kommentar det blev.
    Ville bara säga att jag verkligen gjort försök att donera, men personalen på neonatal aldrig hört av sig.

    Men är glad att det uppenbarligen är lätt att donera på andra ställen i landet!!

   2. Vad trâkigt att du fick en sân erfarenhet!

    Organisationen ” Bröstmjölk för livet”, http://www.brostmjolkforlivet.se/ har en lista med mjölkbankar runt om i Sverige. Det finns även info pâ 1177. Hoppas du/man kan hitta info om donation där för ev. framtida barn.

    Kram,

    Therese

 11. Jag funderade faktiskt i morse på det här om varför folk är så nyfikna på kön. Och kanske är det så enkelt att det inte finns så himla mycket mer att veta om barnet just nu, än dess kön? Man kan lixom inte fråga om hen gillar böcker eller vad hens favoritfärg är. Vad frågar man om bebisar lixom?

  1. Jag tänker precis samma; kön och namn. Just vid födelsen frågar man ofta om vikt och längd också.

   1. Mitt andra barn föddes utomlands och hon blev bara vägd. Många, framförallt äldre släktingar, var sååå nyfikna på längden och sms:ade flera gånger. Så lustigt egentligen, hon kom ju ut frisk och stark, det räckte för mig. 🙂

 12. Åh så söt hon är! Upptäckte först efter att jag skrivit att jag skrev hon, funderade om jag skulle ta bort just hon och ändra till hen men det kändes inte riktigt det heller. Alltså barnet ser verkligen ut som en flicka, lika sina bröder men ändå en flickas speciella drag. Hur som helst har du fått ett barn som är söt som socker! Grattis igen!

  1. Det kan kanske vara kul för dig Monika att veta att man gjort experiment där man klätt personer av olika åldrar och kön i identiska täckande särkar och mössor och låtit folk gissa vilket kön de har – med resultatet att de gissande haft lika många fel som rätt. Nyfödda barn har inte speciella drag av något särskilt kön. Det är en social konstruktion som du har svårt att bortse från.

  2. Nu blir jag väldigt nyfiken, vad är “en flickas speciella drag” på en tre veckor gammal bebis?

 13. Vilken söt liten typ❤😍. Första gången Clara fick barn var det svårt att hålla nyfikenheten om könet i styr, andra gången var jag redan van att inte få veta vilket kön det är och nu kommer jag inte ens ihåg att undra 😁 . Ja har vant mig att här på bloggen fungerar det såhär.

 14. Oavsett om bebisen är en tjej eller kille så är det väldigt spännande. När jag efter två pojkar väntade en tjej var det väldigt roligt för att hur skulle det bli med en tjej i familjen och om jag skulle fått en till kille hur skulle det kunna vara ännu ett perfekt exemplar av en unik pojke som ändock skulle vara olik sina brorsor. Enligt scb hittade jag statistik på att chansen att få ännu en pojke efter 2 pojkar var 14 och att få olika kön var 75 så enligt matte a la mellanstadiet så är bebisen en flicka. Men tack vare livets oförutsägbarhet så har man ju ingen aning. Men att förneka sin nyfikenhet är ju bara tråkigt.

 15. Hej Anne

  Jag kan rekommendera boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två. I den visas det tydligt hur fria barnen blir om vi inte trycker in dem i flick- resp pojk-fack. Vi har alla fördomar, bland annat om vad män/pojkar resp kvinnor/flickor kan, får eller bör göra. Reklamfilmen Run like a girl illustrerar det.
  Så vi låter Clara ha sitt barn som ett barn och inte som flicka/pojke. För ett litet barn är könet ointressant.

  1. Du har rätt, men om det är bara en person som tycker att 100 möjligheter ekisterar medan förskola, farföräldrar och alla andra tycker att bara två kön är möjliga, då blir det svårt—

 16. Åh så mysigt! Något man verkligen saknar nu iom poddens uppehåll är ju en intervju av Erika med bebisens storebröder. Hur är det nu när bebisen har kommit, hur har första tiden varit, skriker bebisen mycket eller är den för det mesta tyst? Åh det hade verkligen varit så roligt att höra Folke och Bertils tankar och funderingar. Kanske kan få det i skrift här på bloggen efter tre månader eller något sådant? Oavsett så stort grattis till familjen hoppas ni får en lagom varm härlig och lugn försommar och sommar! 🙂

 17. Så obeskrivligt ljuvlig! Fast jag har tre fantastiskt fina barn och inte ska ha fler så blir jag så sugen på att snufsa på en bebis igen.
  Och när du skrev att lammen satte igång utdrivningsreflexen häromdagen, kändes det nästan som att den ville starta på mig med, haha. Det är så härligt att få ta del av din familj!
  Tack för en väldigt bra blogg, läser ofta, men detta är nog min första kommentar.