Ljumma aprildagar

Vi har haft så många härliga dagar på rad nu. 20 grader i skuggan och tid att vara tillsammans. Härom dagen lagade jag tjockpannkaka med Folke.

Han vill alltid vara med när jag gör något. Hjälpa till att laga mat, pyssla, sortera tvätt eller städa. Tricket är att inte be om hjälpen. Då får jag den varje gång.

Ibland är det dock mera stjälp än hjälp. Notera mjölken.

Knäcka ägg är kul. Och småttingarna kan absolut knäcka själva – om de knäcker i en liten skål. För då kan man ju fånga upp skalbitarna innan de blandas ner i resten av smeten.

Sedan kom Bertil och hjälpte till att vispa ihop det hela…

Sedan åt vi pannkana på verandan.

Hittade massa hjortron längst ner i en back i frysboxen. Trodde de var slut för länge sedan, men där fanns säkert 10-15 liter. Så jag kokade hjortronsylt till pannkakorna. Bästa sylten. (Morotsstavar förresten. Så himla bra när man inte ids göra en sallad till maten. )

När bebisen sov i vagnen passade jag på att städa lite på tomten. Det är så gröligt här så det går inte att förstå. Kommer ta en vecka att röja upp bråtet bara på baksidan av huset…

Många sådana här vyer i trädgården just nu. Bara att hugga i och arbeta.

Rev sönder en gympasko samt foten där jag klampade omkring på gården. Trampade nämligen rakt in i ett renhorn. Och kände hur mycket norrland det här är.

Men hittade sedan blåsippor. Och då var allt förlåtet.

På eftermiddagen vankades matlag. Och vi hade bestämt oss för att bada först. Inte jag förstås. Men alla barn, pappor och Ulrika.

Jag och Stina hejade på. Jag älskar Västerbottens extrema väderblandningar. Här var det ljumma 20 grader i skuggan samtidigt som isen är kvar på sjön.

Emil tog sig en simtur. Och barnen hoppade i från bryggan tre gånger var. Doppade huvudet till och med. Så himla härligt att börja badsäsongen redan nu!

Efter maten åkte vi hem till Albin och Ulrika. Stina agerade tvillingmamma och bar bebisarna.

Och så tryckte vi i oss torskrygg och dillpären och gröna ärtor. Och pladdrade i mun på varandra tills klockan slog 22.15 och det var alldeles för sent för barnen att vara uppe.

Idag hade vi besök av Jakobs mormor och lillasyster. Barnen badade igen, vi monterade studsmattan och jag besökte BVC med lillen.

Till middag gjorde jag falafel i pitabröd med vitlöksdressing. Och en sallad gjord på päron, tomat och basilika. Med lite honung, salt och peppar ovanpå. Blev himla gott om jag får säga det själv. Och samtidigt be om ursäkt för att detta inlägg mest bara innehöll en massa matbilder. Lovar bättring till nästa gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Ljumma aprildagar”

 1. Har badat nästan varje onsdagkväll hela vintern i vaken ute i Obbola! Mikael Söderström heter han som ansvarar för den, en mycket fin man. Tänder marshaller, kokar te, peppar nybörjare….har verkligen förgyllt vintern och jag rekommenderar att ni åker dit nästa säsong! De har den öppen dec-april varje vinter.

  Och ”lillen”? Ja då rekommenderar jag namnet Stig!! Även om vi alltid kallat min lillasyster för lillen…

 2. Jättemysigt inlägg.
  Och bilder på människor kring maten var det ju gott om.
  No reason to apologize!
  Kram Bea

  1. Stina är väl namnet på kompisen som bär barnen? (Mamman till den andra bebisen)!!

  2. ’Stina bar bebisarna och agerade tvillingmamma’

   Kanske heter bebisen Stina precis som dem fina tjejen på fotot som håller barnen, men det är nog troligare med ngt annat namn som inte redan förekommer i bekantskapskretsen.

   Bebisen benämns dock eventuellt som ’lillen’ om det är denne hon varit till BVC med. Jag gissar därmed på en pojke men tror inte Clara vill göra ngn stor grej av vilket kön det är. Namnet är kanske inte bestämt ännu.

   Underbara bilder iaf!

 3. Hur får du tid och energi till allt med en nyfödd och två andra barn? Jag har precis fått mitt fösta barn och är konstant trött och superglad bara jag hinner till toan ;-))

  1. Det var mycket mer omtumlande att få första barnet än andra och tredje, tycker jag. Man blir ju plötsligt förälder, och barnfamilj! Nästa gång är man redan det 😉 Grattis till din bebis!

  2. Det är skillnad att få sitt första barn jämfört med andra eller tredje. Med ett barn behöver man (tack och lov) inte göra annat än vila och ta hand om bebisen. Med fler barn MÅSTE man göra 1000 andra saker också vare sig man orkar eller inte, helt enkelt för att de andra barnen behöver det. Med första barnetgår oerhört mycket energi åt att lära sig leva sitt nya liv med ett barn och allt det innebär. Bara att komma utanför dörren med sin första bebis kan vara ett helt projekt (och det är helt ok att det är så!). Med andra och tredje barnet är det inte nytt längre, man har redan gjort allt en gång och det mesta går på gammal vana och rutin. Dessutom (och detta kan inte nog poängteras!) beror mycket också på vilket sorts barn man fått! En bebis som sover nöjt och länge i säng eller stillastående vagn är såklart mycket enklare än en bebis som behöver bäras, vaggas eller rullas i vagn för att hen ska sova. För att inte tala om om man får ett barn med kolik eller en high need baby…. Clara skrev nyligen att hon sov 12 timmar i sträck och då är man såklart pigg dagen efter jämfört med en förälder som kanske sover max 2 timmar (om ens det) i stöten dygnet runt.

 4. Nej be inte om ursäkt!
  Så härligt se din bråte, du vet “det som göms i snö”. Känns så skönt med verkliga bilder som motpol till alla tillrättalagda myspysbilder.

  Skänns så skönt läsa mellan raderna, du mår bättre.

 5. Älskar dina inlägg och idag dök det upp, “lillen”. Undrade just hur länge det skulle dröja innan vi fick veta om det skulle vara ett “a” eller ett “e”. Vet ju sedan tidigare att du brukar vänta med att berätta…

 6. För varje år tänker jag, i år ska snön inte behöva dölja allt bortprioroterat arbete och varje år får jag sucka på våren och försöka beta av allt eftersom snön smälter bort. Va mysigt ni verkar ha/ha haft!

 7. Sara, jag tror att det är Claras vän som heter Stina. Så tolkar jag texten iaf när jag läser den 🙂

 8. Matbilder är heelt ok! 🙂 Ser ut som härliga dagar med bad och allt. Jag badade i Vättern i påskas, 10 gr i vattnet alla redan. Glad torsdag!

 9. Kan jag också flytta till er by och bli er bästa vän? 😊 Ni verkar ha knäckt koden till ett härligt liv!

 10. Underbara bilder! Stina?! Förundras hur folk kan få till sådana felaktigheter, du skriver: “Stina agerade tvillingmamma och bar bebisarna.”, läsare skriver: “Så det blev en Stina? Vilket härligt namn på en härlig unge!”Helt otroligt…
  Hmmm, lillen 😉 Underbar liten varelse <3

 11. Härliga bilder!

  Trodde att hjortronsylten var någon sorts chiligryta när jag bara kollade på bilden och blev lite äcklad faktiskt. Folk får äta vad de vill men chili till pannkaka är lite äckligt faktiskt. Tur det var hjortron för det är ju gott men som barn tyckte jag det var den tråkigaste sylten för den fick man ju varje gång (norrbottning) och drömde om jordgubbssylt från affären… Mina ungar får mest köpt sylt för jag orkar inte koka egen för det mesta så de har motsatta upplevelsen från mig.

  Bada i isvatten skulle jag inte göra men jag minns att jag badade i Luleälven i maj när jag var tonåring och scout. Det var kallt! Luleälven är ganska kall till och med i mitten av sommaren.

 12. Var jag den enda som var uppe på natten och läste ditt inlägg innan det redigerades, där du beskrev bebisen så att det råkade framgå vad det var för kön? Isåfall känner jag mig ändå lite speciell!

  Kommer inte skriva något mer om det. Tycker ju som du, att det ska få vara ett barn, särskilt första tiden.

  (Vet inte varför man ska vara så nyfiken, tror inte det handlar så mycket om kön som att man är nyfiken på allt som man inte vet!)

 13. Jag vill rekommendera Mikael Söderströms isvak ute i Obbola! Han har gjort det så otroligt fint hela vintern, ställt upp varje onsdag och söndag och garanterat säkerheten, tänt marschaller, kokat te, peppat nybörjare. Nästa vinter blir nog av igen (nov-april)!

 14. så gulliga bäbisar !!

  Älskar “tvilling” bilden.

  Jag blir på riktigt grymt imponerad över tvilling föräldrar. Måste vara oerhört krävande när barnen är riktigt små.

  Glöm inte att klä dig varmt om barmen så du inte får mjölkstockning även om det är “vårvarmt” ute.

  Har det kommit fler fårbäbisar?

 15. Vad härligt med badpremiär! Jag nöjer mig än så länge med att varje dag efter jobbet ställa mig i älven en stund och svalka fötterna. Det går rätt snabbt när isbitarna klirrar runt fotlederna. 😊

 16. Ursäkta en fråga från en okunnig sydsvensk, men hur kom renhornet in i trädgården? Har ni själva lagt dit det eller har ni renar som ger sig in i trädgårdarna i era trakter? Kan inte sluta fundera på det!

  1. Å, jag är Göteborgare och funderade på precis samma sak! 😀 Och så förstår jag inte vad på renhornet som är så vasst att man river igenom skon ända in till foten? Jag tänker mig renhorn som mjuka och runda i formen… Exotiskt!

  2. Det finns “strören” lite över allt i skogarna. Sådana renar som av nån anledning inte följt med upp på fjället. De blir enormt vassa när all bast försvunnit och det legat på marken i kanske många år. Sen blir de överväxta av gräs mm.

 17. “Stjälp”-bilden är en klar favorit i mina ögon. Full koncentration i gossens ansikte, som gör spillet så mycket mer överraskande nertill i bild. 😀

 18. Älskar matbilder! Mer sånt, du gör enkel mat med en twist typ, behöver sån inspo ☺️

 19. Catarina: Nu vet jag ju inget om just detta renhorn men som gammal nordbo så vet jag att i Claras trakter kan en ren mycket väl släntra in på tomten.

  1. Tack! Har mestadels varit i Jämtlandsfjällen och västra delen av norra Sverige så jag förknippade renen med de trakterna och fjällvärlden.