Det tråkiga med att bo på landet är att det inte alltid går att få tag i den mat man vill ha. Det roliga är att man får en anledning att lära sig göra den själv. Som gnocchi!

Jag har haft sånt gnocchisug i flera veckor – men inte hittat det i någon butik inom rimligt avstånd. Så då fick jag göra den själv. Och det var ju inte alls svårt. Det tog lite tid – absolut. Men svårt var det inte. Väldigt likt att göra kroppkakor. Det man behöver är bara kokt potatis, mjöl, salt och ägg.

Och sedan massa tålamod när man ska rulla dem.

Av gnocchin gjorde jag sedan en sådan där ramlar-av-stolen rätt. Vegetarisk gnocchi med rosmarin, citron och päron. Riven parmesan och rostade mandlar, Mmmm… här kommer receptet. Och ids du inte göra gnocchi själv så köper du bara färdig såklart

Grundrecept Gnocchi

Portioner

4

Tid

ca 30 – 40 minuter

Ingredienser

 • 800g potatis (gärna mandelpotatis – men alla mjöliga sorter funkar)

 • 1 ägg

 • 4-5 dl vetemjöl

 • 1/2 msk salt

Gör så här

 • Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna. Pressa sedan potatisen eller använd en potatisstomp. Tillsätt ägg, nästan allt mjöl och salt och blanda till en smidig deg.
 • Testlaga sedan en gnocchi så att du ser att konsistensen är bra. Koka upp en stor kastrull med vatten och ta upp lite deg med en tesked. Rulla en gnocchi och släpp ner i vattnet. När den flyter upp är den färdig (tar 3-4 minuter ca). Provsmaka! Om den känns lite för lös tillsätter du bara mer mjöl i degen. När du är nöjd med konsistensen rullar du dina små gnocchis och lägger på ett bakplåtspapper. Vänta med att koka gnocchin tills precis innan du ska äta.
 • Då lägger du ner all gnocchi i en stor kastrull med saltat vatten. Se till så att ingen fastna på botten och bränns. När de flyter upp är de klara. Antingen väntar du tills all gnocchi flutit upp innan du häller av vattnet – eller så plockar du upp dem med en hålslev allt eftersom.

Gnocchi med rosmarin, citron och päron

Portioner: 4 Tid: ca 20 minuter

Ingredienser

 • 2 päron

 • 25 g smör

 • 1 dl rostad mandel

 • 2 msk finhackad färsk rosmarin

 • 1 vitlöksklyfta

 • 2 tsk flingsalt

 • 1/2 dl olivolja

 • 1 citron (det yttersta gula skalet)

 • Gnocchi

 • 65 g babyspenat

 • 150 g riven parmesan

Gör så här

 • Skala och skiva päronen. Stek i smör och lägg åt sidan. Rosta mandeln i en torr stekpanna och grovhacka sedan.
 • Finhacka rosmarin och en vitlöksklyfta. Mortla ihop med flingsalt och tillsätt sedan olivoljan och det rivna citronskalet. Låt stå och dra.
 • Koka gnocchin och häll bort vattnet. Häll ner rosmarinoljan i gnocchin och rör runt. Tillsätt parmesanosten och slutligen babyspenaten, mandeln och päronen. Häll upp i en stor skål och servera omedelbart. Du kommer aldrig vilja äta någon annan maträtt igen!
 • Jag serverade också en god mozzarella till gnocchin. Men det är ärligt talat helt överflödigt. Du kommer hamna i gnocchi-koma hur som helst.