Det trÄkiga med att bo pÄ landet Àr att det inte alltid gÄr att fÄ tag i den mat man vill ha. Det roliga Àr att man fÄr en anledning att lÀra sig göra den sjÀlv. Som gnocchi!

Jag har haft sĂ„nt gnocchisug i flera veckor – men inte hittat det i nĂ„gon butik inom rimligt avstĂ„nd. SĂ„ dĂ„ fick jag göra den sjĂ€lv. Och det var ju inte alls svĂ„rt. Det tog lite tid – absolut. Men svĂ„rt var det inte. VĂ€ldigt likt att göra kroppkakor. Det man behöver Ă€r bara kokt potatis, mjöl, salt och Ă€gg.

Och sedan massa tÄlamod nÀr man ska rulla dem.

Av gnocchin gjorde jag sedan en sĂ„dan dĂ€r ramlar-av-stolen rĂ€tt. Vegetarisk gnocchi med rosmarin, citron och pĂ€ron. Riven parmesan och rostade mandlar, Mmmm… hĂ€r kommer receptet. Och ids du inte göra gnocchi sjĂ€lv sĂ„ köper du bara fĂ€rdig sĂ„klart

Grundrecept Gnocchi

Portioner

4

Tid

ca 30 – 40 minuter

Ingredienser

 • 800g potatis (gĂ€rna mandelpotatis – men alla mjöliga sorter funkar)

 • 1 Ă€gg

 • 4-5 dl vetemjöl

 • 1/2 msk salt

Gör sÄ hÀr

 • Skala och koka potatisen mjuk. HĂ€ll bort vattnet och lĂ„t potatisen kallna. Pressa sedan potatisen eller anvĂ€nd en potatisstomp. TillsĂ€tt Ă€gg, nĂ€stan allt mjöl och salt och blanda till en smidig deg.
 • Testlaga sedan en gnocchi sĂ„ att du ser att konsistensen Ă€r bra. Koka upp en stor kastrull med vatten och ta upp lite deg med en tesked. Rulla en gnocchi och slĂ€pp ner i vattnet. NĂ€r den flyter upp Ă€r den fĂ€rdig (tar 3-4 minuter ca). Provsmaka! Om den kĂ€nns lite för lös tillsĂ€tter du bara mer mjöl i degen. NĂ€r du Ă€r nöjd med konsistensen rullar du dina smĂ„ gnocchis och lĂ€gger pĂ„ ett bakplĂ„tspapper. VĂ€nta med att koka gnocchin tills precis innan du ska Ă€ta.
 • DĂ„ lĂ€gger du ner all gnocchi i en stor kastrull med saltat vatten. Se till sĂ„ att ingen fastna pĂ„ botten och brĂ€nns. NĂ€r de flyter upp Ă€r de klara. Antingen vĂ€ntar du tills all gnocchi flutit upp innan du hĂ€ller av vattnet – eller sĂ„ plockar du upp dem med en hĂ„lslev allt eftersom.

Gnocchi med rosmarin, citron och pÀron

Portioner: 4 Tid: ca 20 minuter

Ingredienser

 • 2 pĂ€ron

 • 25 g smör

 • 1 dl rostad mandel

 • 2 msk finhackad fĂ€rsk rosmarin

 • 1 vitlöksklyfta

 • 2 tsk flingsalt

 • 1/2 dl olivolja

 • 1 citron (det yttersta gula skalet)

 • Gnocchi

 • 65 g babyspenat

 • 150 g riven parmesan

Gör sÄ hÀr

 • Skala och skiva pĂ€ronen. Stek i smör och lĂ€gg Ă„t sidan. Rosta mandeln i en torr stekpanna och grovhacka sedan.
 • Finhacka rosmarin och en vitlöksklyfta. Mortla ihop med flingsalt och tillsĂ€tt sedan olivoljan och det rivna citronskalet. LĂ„t stĂ„ och dra.
 • Koka gnocchin och hĂ€ll bort vattnet. HĂ€ll ner rosmarinoljan i gnocchin och rör runt. TillsĂ€tt parmesanosten och slutligen babyspenaten, mandeln och pĂ€ronen. HĂ€ll upp i en stor skĂ„l och servera omedelbart. Du kommer aldrig vilja Ă€ta nĂ„gon annan matrĂ€tt igen!
 • Jag serverade ocksĂ„ en god mozzarella till gnocchin. Men det Ă€r Ă€rligt talat helt överflödigt. Du kommer hamna i gnocchi-koma hur som helst.