Hemmagjord gnocchi med citron, rosmarin och päron

Det tråkiga med att bo på landet är att det inte alltid går att få tag i den mat man vill ha. Det roliga är att man får en anledning att lära sig göra den själv. Som gnocchi!

Jag har haft sånt gnocchisug i flera veckor – men inte hittat det i någon butik inom rimligt avstånd. Så då fick jag göra den själv. Och det var ju inte alls svårt. Det tog lite tid – absolut. Men svårt var det inte. Väldigt likt att göra kroppkakor. Det man behöver är bara kokt potatis, mjöl, salt och ägg.

Och sedan massa tålamod när man ska rulla dem.

Av gnocchin gjorde jag sedan en sådan där ramlar-av-stolen rätt. Vegetarisk gnocchi med rosmarin, citron och päron. Riven parmesan och rostade mandlar, Mmmm… här kommer receptet. Och ids du inte göra gnocchi själv så köper du bara färdig såklart

Grundrecept Gnocchi

Du behöver (4 portioner)

800g potatis (gärna mandelpotatis – men alla mjöliga sorter funkar)

1 ägg

4-5 dl vetemjöl

1/2 msk salt

Gör så här

Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna. Pressa sedan potatisen eller använd en potatisstomp. Tillsätt ägg, nästan allt mjöl och salt och blanda till en smidig deg.

Testlaga sedan en gnocchi så att du ser att konsistensen är bra. Koka upp en stor kastrull med vatten och ta upp lite deg med en tesked. Rulla en gnocchi och släpp ner i vattnet. När den flyter upp är den färdig (tar 3-4 minuter ca). Provsmaka! Om den känns lite för lös tillsätter du bara mer mjöl i degen. När du är nöjd med konsistensen rullar du dina små gnocchis och lägger på ett bakplåtspapper. Vänta med att koka gnocchin tills precis innan du ska äta.

Då lägger du ner all gnocchi i en stor kastrull med saltat vatten. Se till så att ingen fastna på botten och bränns. När de flyter upp är de klara. Antingen väntar du tills all gnocchi flutit upp innan du häller av vattnet – eller så plockar du upp dem med en hålslev allt eftersom.

Gnocchi med rosmarin, citron och päron

Du behöver (4 portioner)

2 päron

25 g smör

1 dl rostad mandel

2 msk finhackad färsk rosmarin

1 vitlöksklyfta

2 tsk flingsalt

1/2 dl olivolja

1 citron (det yttersta gula skalet)

Gnocchi

65 g babyspenat

150 g riven parmesan

Gör så här

Skala och skiva päronen. Stek i smör och lägg åt sidan. Rosta mandeln i en torr stekpanna och grovhacka sedan.

Finhacka rosmarin och en vitlöksklyfta. Mortla ihop med flingsalt och tillsätt sedan olivoljan och det rivna citronskalet. Låt stå och dra.

Koka gnocchin och häll bort vattnet. Häll ner rosmarinoljan i gnocchin och rör runt. Tillsätt parmesanosten och slutligen babyspenaten, mandeln och päronen. Häll upp i en stor skål och servera omedelbart. Du kommer aldrig vilja äta någon annan maträtt igen!

Jag serverade också en god mozzarella till gnocchin. Men det är ärligt talat helt överflödigt. Du kommer hamna i gnocchi-koma hur som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Hemmagjord gnocchi med citron, rosmarin och päron”

  1. Har du provat kopytka -polska gnocci nån gång? Ungefär samma sak fastän enklare att göra! Rulla degen till en lång korv å skär små bitar på snedden (så de bli lite långsmala med två ändar). Goda att steka upp med smör dagen efter om ..man har några kvar! 🙂

  2. Spännande :). Men hm behöver potatisen va nykokt och varm just eller går det bra med kall? Brukar koka så ja har över att steka tex!
    Tack för recept och allt du delar!!
    PS mer får och lamm!:)

  3. Åh! Det lät verkligen supergott!! Har bara ätit gnocchi på restauranger men nu fundera jag på att köpa hem gnocchi själv å pröva ditt recept!! Smakkombinationerna är verkligen lockande!!
    Kan du inte prova cannelloni också och lägga ut något bra recept på det?!

  4. Men åh! 😍 Måste laga detta! Tack Clara! Perfekt för en matkinkinkig gravid som jag 😎

  5. Lidls gnocci är stapelvara hemma hos oss, men jag lagar dem oftast i pannan: lite olivolja i botten, 2 dl saltat vatten och sen får de puttra under lock tills de får lite stekyta på undersidan när vattnet kokat bort. Sen på med sås på körsbärstomater och vitlök, hackad persilja och riven parmesan. Servera direkt ur pannan.

  6. Åh, hemlagad gnocchi är fantastiskt! Min mans farföräldrar är från Italien, så ”Nonna” har lärt oss Har aldrig testat med något annat än tomatsås till dock, måste prova ditt recept!
    Vet inte hur du rullade dem, men kan tipsa om att göra långa korvar/ormar ca 2cm tjocka och skära i bitar med kniv.

  7. Vi har aldrig rullat gnocchi, vi brukar bara rulla till långa korvar och sedan skära i lagom stora bitar. Det går jättesnabbt 🙂 Personligen tycker jag också att de blir godare utan ägg, men det är en smaksak. De blir dock lite mjukare.

  8. Ätit denna till middag idag och ja, den är sjukt god! Och det funkar med mindre smör och olja. Vi hade faktiskt bara några matskedar olja.
    Kombinationen päronens sötma, parmesanens sälta, den rostade mandeln och lite bett av vitlöken var jättegott!

  9. Detta var ju SÅ gott! Hade ingen rosmarin så det fick bli timjan men hujedamig så bra det blev det med. Tack för tipset! 🙂

  10. Jag lagade detta ikväll, med köpt gnocchi dock, så gott! Blev en succé, smakerna var perfekta tillsammans! Tack för receptet, kommer jag laga många gånger till 😊

  11. Det här skulle jag vilja testa. Men jag har ingen uppfattning om hur lång tid det tar. Någon som vill dela med sig av lite hålltider?

  12. Åh så smarrigt detta var! Tyckte det påminde lite om efterrätt med de smörstekta päronen, mandel mm 🙂