• annonssamarbete Apotek Hjärtat •

Sola lugnt!

Det här är inte långt borta nu! Långa soliga dagar vid vatten. Barn som ränner runt halvnakna och ömsom simmar som fiskar, ömsom rullar sig i sanden.

Men hur tråkigt det än känns att tänka på så är solens strålar något vi ska ha respekt för. Och medan vi vuxna oftast hinner känna när vi är på väg att bränna oss – så saknar barn den livserfarenheten. Dessutom är de extra utsatta på grund av sin känsliga hy. Därför måste vi hålla koll ordentligt och skydda dem när de är i solen. Och barn under ett år ska faktiskt inte vara i solen överhuvudtaget.

Det bästa solskyddet av alla är förstås att hålla sig i skuggan mitt på dagen när solen är starkast. Och sedan täcka sig med kläder, hatt och solglasögon. (Fast kom ihåg att tunna kläder också kan släppa igenom strålning). Att stanna i skuggan är dock lättare sagt än gjort om man har barn som inte vill sitta still under ett parasoll och helst är lika mycket i vatten som på land. Då måste man vara noga och smörja in sig!

Så här alltså! Fast eh….lite noggrannare kanske…

Det finns några bra tumregler vad gäller barn och solskydd.

 • Väj rätt styrka. Barn ska ha hög solskyddsfaktor, 30-50+ är ett bra val. Och allra helst ska krämen vara vattenfast.
 • Smörj ordentligt. Om solskyddsfaktorn smörjs på för snålt så ger den otillräckligt skydd. Räkna med att det går åt en kupad hand full med solskyddskräm. Din egen hand om det är till dig – och barnets hand om det är till barnet själv.
 • Smörj ofta. Alltid innan ni går ut och innan barnen badar (vattnet reflekterar solens strålning). Och efter badet bör solkrämen bättras på igen. För även om den är vattenfast kan den ha tunnats ut något. Och glöm inte att vid ymnig svettning försvinner solkrämen snabbare.
 • Smörj känsliga kroppsdelar som öron och läppar med stark solskyddsfaktor. Och glöm inte heller att smörja särskilt utsatta kroppsdelar som händer, axlar och ovansidan av fötterna (de bränns lätt i sandaler).
Apolosophy Solspray barn SPF 50+ och Apolosophy Sollotion barn SPF 30 

Att köpa solkskyddskräm på Apotek Hjärtat är tryggt och bra. Deras kunniga farmaceuter kan ge rådgivning och hjälp och du kan vara säker på att produkterna som säljs i deras apotek verkligen håller måttet. Du kan givetvis också klicka hem produkterna online från Apotek Hjärtat.

Jag gillar särskilt Apotek Hjärtats egna serie Apolosophy, och har många produkter från dem i min dagliga hudvårdsrutin. Deras solskyddfaktor är mild och parfymfri och finns upp till 50 i solskyddsfaktor för både barn och vuxna.

Sola lugnt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Sola lugnt!”

 1. Solskyddsdräkt bättre till små barn, sedan som komplement att smörja. Kemikalier ska man vara noga med vad gäller små och även vi stora. Många solskydd har ju visat tveksamma ingredienser. Sedan planera så man inte steker mitt på dagen och mot eftermiddag och när man är mycket i vatten så behövs inte lika mycket då vattnet skyddar en hel del.

 2. Det enda jobbiga med sommaren? Solkräm. Men nu är mina barn större och har inte så lätt för att bränna sig, så vanliga svenska sommardagar smörjs de inte alltid in. Men jag har haft smått panik vid tanken på att de ska bli alldeles röddsvedda som små, och att det är MITT fel – just för att de inte alls kan skydda sig själva.

 3. Tips på naturliga solcremer som inte innehåller kemiska ämnen är morotsolja och hallonfröolja!!

 4. Det är grymt av dig att du är mån om att göra sponsrade inlägg så pass pålästa och informationsrika, så att de känns meningsfulla att läsa även i annat syfte än att bara köpa produkter. Tack för det! En av anledningarna till att det alltid är kul att läsa din blogg.

 5. Jag föredrar svanen-märkta solcremer, som inte innehåller ämnen som är skadliga för miljön (och oss människor). Tyvärr har jag inte hittat några av dem på apotek i Sverige, men på COOP finns Änglamark solcreme, som är svanen-märkt. Finns också ett bra danskt märke som heter Derma.

  De ekologiska solcremerna är bättre för miljön, men innehåller ofta allergena ämnen, och en del innehållet även nanopartiklar som misstänkts vara cancer-framkallande… inte lätt att välja rätt, alltid!

 6. Hur tänker du kring skadliga kemikalier i solkräm? Apolosophy innehåller flera av de ämnen som naturskyddsföreningen avråder ifrån pga hög faroklass för liv i vatten.

 7. Jag håller med Veronica. Jag har två barn, idag fyra och två. Vi bor på Korsika mellan juni och oktober och på Reunion Mellan februari och april. Jag har aldrig under dessa år smörjt in barnen. Vi undviker stadigvarande vistelse i solen under de värsta timmarna och när vi väl åker och badar eller är i poolen så har barnen uv-dräkter på sig. När vi är i solen på land har barnen tunna svala kläder, hatt och solglasögon. De får lagom mycket sol och d-vitamin fast utan kemikalier. Självklart är dina tips bra om man känner att man måste smörja men det bästa är ändå att täcka och undvika kemikalier.

 8. Svårt det där med solskydd! Många olika åsikter och faktorer att förhålla sig till. Själv väljer jag bara fysikaliska filter, inte kemiska, till barnen. När det gäller solglasögon tycker jag det är lurigt med alla billiga bsrnvarianter som kanske inte skyddar mot Uva och uvb-strålningen utan mest lurar ögonen att det är mörkt – så att pupillen växer och ännu mer strålning faktiskt kommer in i ögat…

  1. Personligen skulle jag EJ smörja så små barn och gjorde det heller ej med mina. Tänker att deras lever och njurar kanske ej kan utsöndra ämnena. Tunna ljusa kläder och skugga, även om man är utomlands. Små uv-paraplyer brukar finnas att köpa som ger skön skugga. (populärt bland asiater).

   1. Vissa tycker det fungerar bra, tror den har ett skydd motsvarande faktor 2-4. Information finns online.

 9. Apolosophy har även kemiskt filter. Jag föredrar fysiskaliskt skydd till mig och barnen. Jag tycker inte det känns tillräckligt tryggt med de kemiska filtrena. De är omdiskuterade. Men en ekologisk solkräm med fysikaliskt skydd och som är nanofri och parfymfri har jag inte läst någon kritik om. Finns flera sorter! Bland annat Eco Cosmetics Sun Milk som är lättare att smörja ut än många andra sorter.

 10. jag smörjer i princip aldrig. vi är ute och rör oss, vänjer oss på våren så vi klarar sommarsolen. annars täcker med kläder. om jag smörjer gör jag det med hallonfröolja, viktigt dock att smörja ett tag innan så det hinner sjunka in, annars blir det motsatt effekt.

  hemskt med solkräm, allt skit som är i och sen dessutom att det bara förstör och ökar cancerrisk.