Det här är inte långt borta nu! Långa soliga dagar vid vatten. Barn som ränner runt halvnakna och ömsom simmar som fiskar, ömsom rullar sig i sanden.

Men hur tråkigt det än känns att tänka på så är solens strålar något vi ska ha respekt för. Och medan vi vuxna oftast hinner känna när vi är på väg att bränna oss – så saknar barn den livserfarenheten. Dessutom är de extra utsatta på grund av sin känsliga hy. Därför måste vi hålla koll ordentligt och skydda dem när de är i solen. Och barn under ett år ska faktiskt inte vara i solen överhuvudtaget.

Det bästa solskyddet av alla är förstås att hålla sig i skuggan mitt på dagen när solen är starkast. Och sedan täcka sig med kläder, hatt och solglasögon. (Fast kom ihåg att tunna kläder också kan släppa igenom strålning). Att stanna i skuggan är dock lättare sagt än gjort om man har barn som inte vill sitta still under ett parasoll och helst är lika mycket i vatten som på land. Då måste man vara noga och smörja in sig!

Så här alltså! Fast eh….lite noggrannare kanske…

Det finns några bra tumregler vad gäller barn och solskydd.

  • Väj rätt styrka. Barn ska ha hög solskyddsfaktor, 30-50+ är ett bra val. Och allra helst ska krämen vara vattenfast.
  • Smörj ordentligt. Om solskyddsfaktorn smörjs på för snålt så ger den otillräckligt skydd. Räkna med att det går åt en kupad hand full med solskyddskräm. Din egen hand om det är till dig – och barnets hand om det är till barnet själv.
  • Smörj ofta. Alltid innan ni går ut och innan barnen badar (vattnet reflekterar solens strålning). Och efter badet bör solkrämen bättras på igen. För även om den är vattenfast kan den ha tunnats ut något. Och glöm inte att vid ymnig svettning försvinner solkrämen snabbare.
  • Smörj känsliga kroppsdelar som öron och läppar med stark solskyddsfaktor. Och glöm inte heller att smörja särskilt utsatta kroppsdelar som händer, axlar och ovansidan av fötterna (de bränns lätt i sandaler).
Apolosophy Solspray barn SPF 50+ och Apolosophy Sollotion barn SPF 30 

Att köpa solkskyddskräm på Apotek Hjärtat är tryggt och bra. Deras kunniga farmaceuter kan ge rådgivning och hjälp och du kan vara säker på att produkterna som säljs i deras apotek verkligen håller måttet. Du kan givetvis också klicka hem produkterna online från Apotek Hjärtat.

Jag gillar särskilt Apotek Hjärtats egna serie Apolosophy, och har många produkter från dem i min dagliga hudvårdsrutin. Deras solskyddfaktor är mild och parfymfri och finns upp till 50 i solskyddsfaktor för både barn och vuxna.

Sola lugnt!