• annonssamarbete Plannja •

Äntligen ett garage!

Äntligen börjar vårt garage bli färdigt. Det är Jakob som byggt det och jag är så himla glad över resultatet! Garaget har fått en fint avvägd gammaldags känsla som hör i hop med boningshuset. Bara lite småsaker kvar att göra nu. Som fönsterfoder, stuprör och dörrhandtag. Sedan ska det målas.

Tror det får bli röd slamfärg, kanske med kromixidgröna spröjs på de gamla fönstren. Deras formspråk talar så fint med verandan på huset.

I linje med garaget ska vi anlägga en ny häck (finns en skruttig liten häck där just nu). Men vi ska flytta på den och istället plantera en färdigvuxen som ger omedelbart insynsskydd. Längtar tills allt är på plats – då kommer fler bilder!

Precis som på vårt boningshus har vi valt tak från Plannja. På stora huset sitter ett tak i klassisk profil som kallas Plannja Trend, i färgen ärggrön. Till garagetaket ville vi ha ett lite mindre iögonfallande tak men i liknande äldre stil. Valet föll på profilen Plannja Pannplåt. Istället för att välja en plåt med färgbeläggning valde vi en ytbehandling i aluzink. Plåten är belagd med zink och aluminium och ytan kommer med tiden patineras och få en vacker grå nyans som vi tror att kommer passa perfekt till stilen på garaget.

Takavrinningen till huset kommer även den från Plannja och är i stilen Tradition. Det fina med det här taket är de skarpa stuprörsvinklarna i äldre stil – kallade skarprörsvinklar och skarprörsutkastare. Dessa görs inte i maskin utan tillverkas hantverksmässigt för hand. Dock har vi inte hunnit få stuprören på plats ännu. Men de kommer inom kort!

Jag är så nöjd med vårt takval – det är verkligen en prydnad för huset!

Det roliga är att Jakob själv gjort alla moment med garaget – med lite handräckning från våra hjälpsamma vänner med att resa takstolar. Han har varken byggt garage eller lagt tak förut men det gick fint ändå…

Ett tak från svenska Plannja känns som en trygg investering. De är ett företag som funnits länge och som helt enkelt kan plåt. Det fanns många stilar av tak och kulörer att välja mellan – och av en kvalitet som håller lääänge. Dessutom är plåt 100% återvinningsbart – den dagen man ändå måste lägga om taket. Och det lär inte vara jag eller Jakob som gör det utan snarare våra barnbarn eller barnbarnsbarn..

Står du i takbytartankar kan jag rekommendera Plannjas inspirationsbilder och deras instagramkonto @plannjapro med fler bilder på fina tak! Och här kan du läsa mer om när vi bytte tak på boningshuset.

(För tydlighetens skull vill jag påpeka att jag valde taket innan jag inledde ett samarbetet med Plannja – och att jag har betalt taket med egna pengar och utan minsta lilla rabatt. )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Äntligen ett garage!”

  1. Blir ju jättefint! Kyrkfönstret bara älskar jag <3 Sätter prägel på hela bygget. Snyggt jobbat!

  2. Ärggrönt fasat plåt-tak är det absolut finaste tak som finns! I ett annat bostadsliv har jag det. Tills dess njuter jag av andras hus med just detta! Tror som du att ert garagetak kommer att passa fint in och inte slåss om uppmärksamheten.

  3. Hej Clara,
    Så fint. Tycker om att se ditt hus från lite olika vinkar och alla nya projekt! En fråga dök upp i mitt huvud, jag visste inte att vägen låg så nära ert hus. Hur är det? Är det mycket bilar som kör förbi eller är det lugna gatan så att säga? 🙂

    1. Tack vad kul att höra ☺️ Det är en väldigt lugn väg. Mest bybor som spankulerar förbi tack och lov!

  4. Min kille som är snickare påpekade att i min gamla hemstad Mariehamn verkar alla tak ha plåttak, mycket vanligare än i Sverige. Hade jag aldrig tänkt på, men nu tänker jag på tak hur mycket som helst! Fint det blev!

    Vi har precis byggt verkstad/vedbod och lyckades hitta 150-200 år gamla enkupiga tegelpannor som räckte precis till det lilla taket. Galet jobbigt att lägga eftersom plattorna inte är exakt likadana utan man får pussla och testa, men fint blev det och kul att de gamla pannorna får ytterligare ett liv. På bostadshuset kommer vi lägga ett annat tvåkupigt begagnat tegel.