Finfina frukostfrallor

Som utlovat kommer här receptet frukostfrallor med vallmofrön. Det här är ett busenkelt bröd som bara behöver jäsa en gång och därför går snabbt att få färdigt.

Man behöver heller inte stå och rulla bullarna utan skär ut bitarna direkt ur degen. Gillar du inte vallmofrö är sesamfrön eller havregryn också gott att strössla över.

Snabba frukostfrallor med vallmofrö

DU BEHÖVER:

6 dl fingervarm mjölk

1 1/2 msk brödkrydda

50 g jäst

3 tsk salt

3 msk brödsirap

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

Ägg och vallmofrön

GÖR SÅ HÄR:

Värm mjölk till 37 grader tillsammans med brödkrydda. Smula jäst i en bunke och häll över mjölken. Addera salt och brödsirap och rör ihop. Arbeta in mjölet hastigt. Degen ska vara lös.

Låt sedan jäsa under duk i en timme. Sätt ugnen på 225 grader.

Strö lite mjöl över arbetsbänken och töm ut degen ovanpå. Knåda inte – tryck istället försiktigt ut degen till en platta som är ca 2 cm tjock. Skär därefter bitar av brödet med kniv. De behöver inte skäras i fyrkantiga bitar – jag tycker att det är fint att låta dem bli lite oregelbundna i formen. Lägg över på en plåt, pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda genast i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bröden blir gyllene. Ta ut och låt svalna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Finfina frukostfrallor”

  1. Funkar det att ersätta med växtbaserad mjölk? Äter mjölkproteinfritt pga misstänker mjölkproteinallergi hos dotter som ammar.

    1. Det gör det säkert. Jag brukar baka efter ett liknande recept där 5dl ska vara vatten och 1 dl mjölk men jag brukar ta vad som finn hemma – så länge det blir 6 dl vätska. Ibland har jag bara tagit vatten. Ibland vatten utblandat m turkisk yoghurt. En annan gång blev det en skvätt grädde som blivit kvar.