Barnvälsignelsen

Här kommer jordens längsta inlägg från jordens mysigaste dag. Nämligen igår. Lördagen med barnvälsignelsen. Men låt oss ta det från början.

Jag vaknade vid sju och lämpade över Ulf till Anna som sovit på soffan. Hon var dock redan klarvaken eftersom Bertil och Folke inte kunnat låta bli att skynda ner till moster i ottan.

Det var en pirrig morgon, just eftersom vi skulle ha barnvälsignelse. Anna serverade kaffe och hade galen och gullig morgonfrisyr.

Efter frukosten satte vi igång att förbereda festligheterna för barnen. För det var nämligen inte bara barnvälsignelse för Ulf utan också för Bertil och Folke. De fick ju ingen när de var små! Och i somras när jag var nygravid nämnde jag för min vän Elina att jag ångrade att de inte fått någon. -Men ordna en fest för allihop då, sa Elina. Sagt och gjort.

Inom de flesta frikyrkor praktiserar man inte barndop, då man vill att dopet ska vara en frivillig, medveten handling. Men barnvälsignelse kan man ha i alla fall. En ceremoni där man samlas, ber för barnen, läser något bibelord och firar. Så det var det som stod på agendan idag!

Jag sportade aprikosrosa klänning och träsandaler.

Alla mina älsklingar <3

Så glad och peppig dag!

Vi kom till bönehuset i byn lite tidigt, för att hinna ställa iordning allt som vi ville ha det. Elina som höll i ceremonin gick igenom körschemat med pojkarna.

Två tända ljus.

Så kom gästerna.

Vi bjöd bara in den närmsta släkten och några vänner. Ändå blev vi nästan fyrtio personer. Och jag som velat bjuda ännu fler!

Alla gäster fick en liten tatuering med ett fint budskap när de kom. Elle och Stina ombesörjde tatuerandet. Inte ens åttioåringarna slapp ifrån att taggas.

Farmor och Ulf

Så började ceremonin. Vi sjöng samma psalm som vi sjöng på vårt bröllop för prick tio år sedan. Och sedan spelade vår vän Emil en fin låt som Elina skrivit. Anna läste Kristina Lugns dikt Du ska få ett Panoramafönster.

Och Nils sa några vackra och väl valda ord. Det var både rörande

spännande

och lite svårt att klara av att sitta still

Barnen fick förbön och biblar

Och sedan sjöng jag och Jakob för dem. Om ni vill lyssna lite på hur det lät så ligger det uppe på min instastory.

När barnvälsignelsen var slut fick alla barn tablettaskar med välsignelsen skriven på. För att stå ut med att vänta tills fikat stod på bordet.

Vi dukade upp med massa små bord runtom i trädgården.

Ur högtalarna strömmade min våriga spellista

Jag ställde fram allt finporslin.

Och fikat.

Hallongrottor

Kärleksmums, vindruvor och butterbullar

Och ett gäng bärärtårtor.

Annas fina buketter stod utplacerade lite varstans.

Och folk högg in och tog för sig.

Det var så härligt med värmen och den första skira vårgrönskan. Det gick säkert åt femton liter hallonsaft för att svalka sällskapet.

Anna var vacker i böljande klänning.

Barnen slog läger på picknickfiltar

Bebisar trängdes med gulliga hundar.

Och vi fikade och fikade.

Tillslut var jag tvungen att dra mig undan lite. Sätta mig på trappan och blunda. Lyssna på alla röster från folk jag tycker om. Stora barn, ynkliga bebisskrik och gamla trygga stämmor.

Jag njöt så mycket. Av att ha dem samlade allihop. Av att de vill fira våra barn. Av tanken på att vi har så många vi älskar. Att vi skapat det här hemmet, där vi kan bjuda in allesammans. Jag njöt av att solen behagade skina så mjukt just denna dag. Av att jag fått duka, pynta, baka och göra fint. Skämma bort. Som är något av det roligaste jag vet. Jag bara satt där för mig själv och tog in allting. Så att jag inte ska glömma bort.

När värmen blev för tryckande slog vi på vattenspridaren. Till stor förtjusning för svettiga barn.

Och när de badat och blivit kalla som is fick vi gnugga dem varma.

Elina. Nu har hon funnits i mitt liv längre än hon inte funnits där. Vi var sexton när vi lärde känna varandra. Och vi var så olika och ändå samma. Sedan dess har våra personligheter nötts och blötts och stötts mot varandra. Samtalsämnena tar aldrig slut. Plus att hon är expert på att styra upp sånt här. Hon var värdinna på vårt bröllop och roddade ihop hela barnvälsignelsen. Ser till att alla mår bra och har det mysigt och blir sedda.

Så småningom började släkten troppa av. Men inte vännerna. De hängde kvar, köpte pizza och bäddade på gräsmattan

Så satt vi här vid sjöglimten och surrade. Ammade, solade, vilade. Avrundade. Den här dagen som var också blev ett firande av sommarens inträde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

69 kommentarer på “Barnvälsignelsen”

 1. Hello Clara and Jacob
  Thank you for sharing your beautiful day with us. May you celebrate many many many more happy occasions with your family. It was indeed a very blessed day.
  Reading about your family and children is the first thing i do in the morning, it gives me so much hope for the world , you are raising your kids with so much love and good strong values, they are so sweet and kind to each other .It is a pleasure to see Bertil and Folke grow and now little Ulf.
  Thanks again for sharing with us your beautiful family.
  Many blessings to all of you.
  hugs
  Martine

 2. Så vackert, fint och viktigt. Tänk att få ge barnen en sådan stund, välsignelsen – mitt i en ring av vänner och familj. Människor som ser och bekräftar. Människor som får vara Guds händer, fötter, röster och ögon – i mötet med barnen.

  1. Åh va fint! Vilken dag! Grattis till lilla nya tillskottet 🌟 Tack för fantastiska blogginlägg senaste veckorna! Bloggen är alltid underbar och senaste veckornas inlägg har varit såå inspirerande och fina.
   Jag skulle gärna läsa mer om din tro. Vet att det är personligt, så inget måste, men jag klurar på hur det är att ha en tro och hur man hittar tro om man inte har det. Kram från en trogen läsare.

   1. Hej Tea!
    Tro kommer av att höra Guds ord. Lyssna på någon podcast eller liknande. Det kommer komma om du har ett öppet hjärta. // Sara, en annan läsare☺️

 3. En fin dag 😍

  Måste passa på att fråga om ordet “sporta”! Du använder det då och då om kläder. Jag har aldrig hört det någon annanstans och undrar… Betyder det samma som “ha på sig”, eller finns det en skillnad? Är det dialektalt? Har försökt googla men hittar bara “sporta” i betydelsen “idrotta”, och jag har förstått att det inte är det du menar 😉

  (Gärna kommentarer från andra läsare också – använder ni ordet? Är det vanligt där ni bor?)

  1. Svar på frågan: Det kommer från engelska. En hel drös andra bloggare använder det ibland.

   Om inlägget: åh vad fint!

  2. Det är ett engelskt ord som betyder ” ha på sig”. Sen försvenskar man det lite och då blir det sporta.

  3. Jag använder det med ibland. Som i betydelsen ”ha på sig med bravur” eller typ ”känner mig fräsig i”. Osäker nu när jag försöker analysera, men tror det funkar även om andra saker än kläder. Typ jag sportar den här snygga bilen, eller jag sportar som hundägare, scoutledare eller barnkalasorganisatör. Alltså man gör det fräsigt och proffsigt och bra. Typ. Väldigt diffust 😋 Är från Uppsala/ Norrtälje. Dvs Uppland.

  4. Jag använder också ”sporta” om kläder eller nåt jag har på mig. Jag är också från Uppland 🙂

 4. Tack för att vi också fick “vara med”, på er fina dag med nära och kära!! En välsignad dag!

 5. Det är inte ofta jag gråter. Men de här två inläggen slog an något i mig som fick ögonen att tåras och snoret att rinna. Så fint och en bild av hur jag gillar livet. Prepp tills långt ut på natten, fest, Gud o vänner.

 6. Vilken härlig o kreativ välsignelse, med tablettaskarna o allt.

  God bless Bertil Folke and Ulf! 💛💛💛

 7. Så vackert! Precis som man vill ha det. Vänner, familj, Gud i naturen!
  Klänningen är superfin, var har du hittat den? (Typisk fråga, sorry)

 8. Å wow vilken fantastisk dag ni verkar ha fått! Så kul när något större man har planerar får bli precis så bra som man föreställt sig, eller bättre. Kul att få höra er sjunga också! Vad var det för sång?

 9. Vilken dag!!! Vart hittade ni tatueringarna med budskap o tablettaskarna med barnvälsingelsen? Var det förtryckt eller något ni beställt o valt budskap själv?

  1. Jag vet inte vart Clara köpt sina men jag har köpt liknande via https://meandmyhousestore.com/

   De har också en del ”gratismaterial” som man kan skriva ut själv.

   PS. Jag har ingen koppling till företaget men jag är en nöjd återkommande kund 🙂

 10. Din blogg är helt Underbar Clara, så fin blandning av allt enda bloggen jag följer. Så fint liv ni lever var rädd om er fina familj och tack för att vi får dela den med dig!

 11. Åh, så underbart! Tack för att du visar en barnvälsignelse på ett stort forum som ditt! I det sekulariserade Sverige är det en fröjd att någon kan visa på en kristen livsstil som är varm, naturlig och självklar! Inget sekteristiskt eller fanatiskt alls. Tack igen!

 12. Men hur är det med pingstkyrkan (som jag antar att det är?) och konfirmationen, måste man döpa sig då för att delta i en konfirmation eller “räcker” det med barnvälsignelsen? Eller är barnvälsignelsen inget som skrivs ner/registreras så det räknas inte på samma sätt? Nyfiken! Verkar som att ni haft en jättefin dag 🙂

  1. Konfirmationen är ju något som praktiseras inom t ex Svenska Kyrkan och det är ju en bekräftelse på barndopet. Om en inte är barndöpt, utan barnvälsignad i en frikyrka (eller varken eller), men ändå vill konfirmeras inom Svenska Kyrkan så kan en döpa sig i Svenska Kyrkan innan konfirmationen. Men många som är med i en frikyrka väljer att inte konfirmera sig, utan döpa sig i sin frikyrka istället för att säga ja till Jesus. Men det finns ju så klart folk som går åt båda hållen!

  2. När frikyrkor anordnar konfirmation handlar det mer om undervisningen, för som Elisabet redan svarat har man ju inte något att bekräfta på samma sätt som om man hade praktiserat barndop. Tror att det var vanligt tidigare att frikyrkor kallade det kristendomsskola istället för konfirmation, men nu kallas det väl ganska ofta konfirmation även i frikyrkor även om det inte har exakt samma innebörd.

 13. TACK för att du delar med dig av ditt liv, det inspirerar såå mycket.
  Vänligen Carina.

 14. Härligt inlägg från en härlig dag! Jag undrar dock lite om välsignelsen: barnen kommer inte in i frikyrkan och det har inte med namn att göra (som en icke kyrklig namngivning)? Är det som en allmän välsignelse över deras liv? Brukar det oftast göras för spädbarn? /Okunnig

  1. Barn som blir barnvälsignade blir inte medlemmar i församlingen, utan medlemskap grundar sig på personlig tro och dop, det vill säga när man är gammal nog att själv bestämma om man vill vara med i församlingen eller inte. Varken dop eller barnvälsignelse har någonting med namn att göra (det är dock en vanlig missuppfattning att man får sitt namn vid dopet, men det stämmer vad jag vet inte inom någon kyrkotradition). Barnvälsignelsen utgår ifrån en berättelse i bibeln där Jesus välsignar barnen som ville komma till honom. Dessa barn var troligen i blandade åldrar så barnvälsignelse kan göras för alla barn, även om det är vanligast att göra det för spädbarn. Att välsigna betyder ungefär att önska någon allt gott ifrån Gud. Hoppas det var svar på dina frågor!

 15. Vad fint du delar med dig av denna dag och vilken bra idé att ha välsignelse för de stora barnen samtidigt som Ulfs.

  Undrar också som någon här ovan var ni hittat tatueringarna och tablettaskarna? Är själv engagerad i en frikyrka så tänkte att det kanske skulle kunna vara något att använda till någon samling för barnen någon gång.

  1. Jag vet inte vart Clara köpt sina men jag har köpt liknande via https://meandmyhousestore.com/
   Där finns massa fina grejer med underbara bilder och texter som talar till de flesta! Man hittar alltid nåt till alla tillfällen.

   De har också en del ”gratismaterial” som man kan skriva ut själv. Perfekta till olika barngrupper.

   PS. Jag har ingen koppling till företaget men jag är en nöjd återkommande kund 🙂

 16. Så mysigt och roligt det ser ut, och så mycket värme! Och så bjussigt du bloggar, roligt att få följa.

 17. Så vackert. På alla sätt och viss. All kärlek. Magiskt. Tack för att du ville dela med dig av allt detta underbara. Blev rörd till tårar.

  Önskar er allt det bästa❤️
  Kram

 18. Som flera nämnt i olika kommentarer: Du är ON FIRE Clara👊🏻💥 Så tjusiga, fina, vackra, tänkvärda, välskrivna och balanserade inlägg dag efter dag. Bloggvärldens absoluta drottning, alla kategorier🤩
  Kram!
  En läsare i mängden 💚

 19. Vilken underbar dag, både rörande och festligt! Barnvälsignelse är en så fin tradition, och en gåva att ge till sina barn.

 20. Men åh vilken underbar dag! Tack Clara för att vi får följa med dig på dina äventyr. Jag har skrivit det förut men jag uppskattar verkligen det och din fantastiska blogg.

 21. Hej, vad fint det ser ut alltihop! Vill du någon gång berätta hur det är med dig och din frikyrka, alltså vilken det är och hur du tänker? Själv döpte prästen vår dotter när hon var bebis. Det är mycket viktig i min familj och det finns mycket prerss. Och jag känner själv, att det är lite konstigt – för när jag senast hade lite diskussion i församlingen om något jag tror då sa prästen: “Men si och så är det, dina föräldrar har bekräftat att du ska tro det, därför det har de sagt när du var bebis och döptes. Och därför ska du inte avvika.” Jag blev nästan rädd!

 22. Vilken fantastisk idé att fira alla barnen 😍 och dagen ser ut att ha varit helt magisk.

 23. Åh, vad fint! 💕 Förstår att du är nöjd med dagen, ser helt underbart ut! Vilken kyrka är det ni med i? Kram från en trogen, nyfiken bloggläsare.

 24. Vilken underbar barnvälsignelse och fest ni haft!
  Ljuvliga foton och så fint du berättar.
  Allt gott önskar jag dej och din fina familj.
  Trygghet är att vara Guds barn.
  Kram från en gammal farmor

 25. För mig är det nytt att man inte har barndop inom frikyrkor. Men barnvälsignelse går säkert lika bra, det är ju en ceremoni, vilken som.
  En orsak till att jag följder din blogg är att den är så mångsidig och finns på många olika plan. Religiös, vänsterut politiskt men också företagare, fotograf, bloggare, mode, feminist och inte minst ett och annat inlägg eller kåseri där det bränner till i angelägna frågor. Kanske det sista är intressantast för mig men bilderna är också bra, intresserad av fotografi som jag är.

 26. Åh vilken härlig fest! Älskar när fester går över i fest nr 2 med hämtpizza! Och vilket härligt kompisgäng!

 27. Alltså det här var så FINT 🙂 🙂 Jag är inte kyrklig men jag vill nästan bli 🙂
  Tack för en inspirerande blogg!

 28. Tack för att du delar med dig i ord, bild och känsla! Jag blev så glad av att få ta del av er fina dag fast vi aldrig träffats. Märkligt med detta internet… Vällsignelse till er alla, ni mysig människor! 🙂

 29. Clara din blogg har aldriv varit battre och jag har foljt dig i saaa manga ar. Helt underbart.

 30. Även vi vuxna behöver förebilder här i livet. Du är en fantastisk sådan 💜
  /En annan trebarnsmamma

 31. 10-årig bröllopsdag i krokarna alltså? Tenn-bröllop.. Spännande!

  Tack för all fantastisk gratisläsning och inspiration jag får på din blogg! Den enda jag läser.

 32. Vad ljuvligt! Vilken fest!
  Hela detta inlägg ger bara så mkt positiva känslor. Glädje o harmoni. Underbart!