• annonssamarbete Märket Från Sverige •

Välj svenskt på tallriken

Vi driver jordbruk sedan många år tillbaka, men de senaste två åren har varit en riktig utmaning. Först kom den kallaste sommaren på 150 år. Och sommaren därpå fick vi den varmaste juli på 260 år! Tvära kast med riktigt extremväder. Precis som det förväntas bli i takt med att klimatförändringarna ökar.

Men efter förra årets torka var det många som fick upp ögonen för de svenska böndernas viktiga arbete. Och som ett resultat verkade viljan att stötta svenska matproducenter öka. Det är glädjande att någonting bra kan komma ur en sådan kris.

Svenska tomater, morötter, ägg och äpplen…

En insats vi alla kan göra för miljön är att noggrannare välja vad vi lägger pengar på. Vad stöttar vi egentligen genom vår dagliga konsumtion? Till exempel borde svenskproducerad mat vara vårt förstahandsval. Sverige är ju ett av länderna i Europa vars jordbruk har lägst klimatpåverkan. 98 procent av bevattningen till våra odlingar består av regnvatten och vi har dessutom de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Och tack vare våra kalla vintrar kan vi även inom konventionell odling hålla nere nivåerna av växtskyddsmedel. Att handla svenskt håller därtill våra vackra landskap öppna. Någonting som är livsviktigt för den biologiska mångfalden.

Det finns helt enkelt hundra goda anledningar till att välja matvaror från Sverige.

Håll utkik efter den lilla blå symbolen

Om du vill vara säker på att ursprunget är svenskt ska du leta efter den runda blå symbolen Från Sverige när du handlar. Den visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön.

Jag kollar alltid efter den blå symbolen när jag handlar. Den återfinns på alltifrån grönsaker till mjöl, kött, ägg och mejeriprodukter. Och även så här tidigt på odlingssäsongen finns massor av svenska varor i butiker. Det är med andra ord lätt att göra rätt. Och gott! Här kan du läsa mer om vad symbolen Från Sverige egentligen innebär.

Ljummen vårsallad på svenska råvaror

När min mans familj hälsade på för någon vecka sedan svängde jag ihop en ljummen vårsallad, gjord på enbart svenska råvaror. (Okej – inte halloumin. Men allting annat var svenskt. Och det börjar faktiskt komma svenska alternativ till just halloumiost). Den blev så himmelens god! Med ugnsbakad vitkål, morötter och jordärtskocka. En mättande bas av matvete och smak av persilja och hemmagjord aioli. Mums!

Här kommer receptet på min supergoda sallad som serveras ljummen. Och glöm inte att hålla utkik efter det runda blå märket Från Sverige när du handlar ingredienserna.

Ljummen vårsallad på svenska råvaror

Du behöver (4 portioner)

8 – 10 morötter

6 små jordärtskockor

1 litet vitkålshuvud

4 portioner matvete

1 buljongtärning

1 pkt halloumi eller 100 gram rökt skinka (den tunna sorten man använder som smörgåspålägg)

2 äpplen

1/2 gurka

Babyspenat 300 g

1 kruka färsk persilja

Aioli

1 Ägg

2 dl neutral olja

1 msk citronjuice

Salt

1/2 vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötter och jordärtskocka. Skär i stavar och lägg på en plåt. Ringla över rapsolja och strö över lite salt. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pass på – grönsakerna ska behålla lite krispighet och inte får för mycket stekyta.

Strimla vitkålshuvudet. När de ugnsbakade grönsakerna börjar bli färdiga lägger du på vitkålen och ringlar över lite mer olja. Stäng av ugnen och låt plåten gå på eftervärmen tills kålen mjuknat något.

Koka under tiden upp vatten. Tillsätt matvete och buljongtärning.

Gör iordning aiolin. Den är superenkel att göra. Men knepet för att lyckas är att alla ingredienser håller samma temperatur. Antingen kylskåpskalla eller rumstempererade. Lägg alla ingredienser utom vitlöken i en hög, smal skål. Stoppa ner en stavmixer och kör på full effekt tills aiolin gått ihop. Pressa sedan ner lite vitlök, och smaka av så att det inte blir för starkt.

Skär halloumi i skivor och stek i smör tills den fått en brun yta. Smula därefter i mindre bitar. Eller hårdstek tunna skivor skinka, och smula sedan sönder.

Låt matvetet rinna av. Blanda med de ugnsbakade grönsakerna i stor skål. Tillsätt babyspenat, persilja och äpplet och gurka tärnad i små bitar. Dofta över lite salt och strössla över halloumi eller skinka. Servera genast med generösa mängder aioli.

Salladen fick full pott från middagsgästerna!

Jag bjöd också på ett riktigt gott bröd till maten. Jag använde det här receptet, men ersatte grahamsmjöl med samma mängd vetemjöl. Och bytte brödkryddan mot en kruka finhackad färsk basilika. Och istället för vallmofrö strödde jag över sesamfrön på brödet. Passade perfekt till den ljumma salladen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Välj svenskt på tallriken”

 1. Bra att du lyfter detta! Vill man göra något gott för klimatet, ät svenskproducerad mat, varje dag året om!

 2. Här nere i Skåne har vi en fantastisk halloumiost från en lokal producent! Och inte bara halloumi, de skapar alla möjliga härliga ostar 🙂 Så glad för detta! Hoppas det sprider sig till övriga landet.

   1. Nablus Mejeri! Jag har köpt deras ostar både i Malmös små utländska butiker samt på de större ICA-butikerna 🙂 Man kan nog kolla deras återförsäljare på hemsidan.

 3. Vi har ett mejeri på vår Rekoring som säljer svensk eldost (halloumi) som är väldigt efterfrågad! Så det finns ju 🙂

 4. Tack för inspirerande inlägg! Jag försöker alltid handla i enlighet med mitt samvete och köper så mycket jag kan svenskt och ekologiskt, men har inte stenkoll på vad som är bäst i vissa lägen: Skulle du rekommendera att köpa svenskt (ibland icke-ekologiskt) framför ekologiskt (kanske från utlandet)?

  1. Och så vill jag bara säga att det som är så unikt med dig är att du verkligen är en inspiration när det gäller förhållandet till barn. Jag blir så glad över det och det gör mig ännu mer tacksam över mina egna.

 5. Så viktigt!! Vi köper även Magnussons till hunden som är gjord på svenska råvaror. Så vitt jag vet är Magnussons den enda hundmaten som är märkt med Svenskt kött-symbolen.

 6. Vilket roligt samarbete! Hoppas på flera liknande inlägg. Jag har haft tunt med inspiration i köket på sistone och tycker ofta jag behöver välja mellan vegetariska rätter eller rätter med svenska råvaror (att det inte ska gå att få både och liksom), men det här visar ju att det går prima. Ska bli kul att testa matvete.

 7. Jag är så kluven till sådana här märkningar. Det ÄR ju jättebra att det blir tydligt för konsumenten! Men samtidigt kan det skapa en övertro. Allt svenskt är inte märkt med den här symbolen. Allt ekologiskt är inte krav-märkt. Det verkar finnas de som tror att sådana märkningar hoppar upp på varan alldeles gratis och automatiskt. Alla odlare har t ex inte råd att gå med i Krav även om deras varor är ekologiska, det skulle göra att de var tvugna att höja priserna orimligt mycket och det kan de inte alltid om de vill behålla kunderna. Så ibland behöver man tänka lite själva också, läsa och fråga.
  Men kanske överväger fördelarna ändå.. 🙂

 8. Hej, du skriver om hundra goda anledningar till att välja matvaror från Sverige. Men är det verkligen så att man är tvungen att ta massor med plast med på köpet? Jag bor inte i Sverige, utan i Tyskland. I min stad är det ekologiska inte mycket populär. Men där jag bor kan jag alltid köpa närodlat helt utan plast eller annan förpackning och bara ta min egen väska med. Går det verkligen inte hos er? Har svårt att begripa att det ska vara ekologiskt.

 9. Utmärkt att du propagerar för att vi ska äta svenskt. Jag instämmer verkligen i det, men hur rimmar detta med ditt förra inlägg om fruktsallad? Där skriver du att vi ska använda apelsiner, bananer, granatäpplekärnor, kokos, paprika, avokado osv. Inget av detta växer i Sverige. (Förutom paprika på sommarsäsongen.)

  1. Köp svenskt när det finns svenska alternativ. Just frukt är väl en av de få saker som INTE går att köpa svenskt i särskilt stor utsträckning. Desto viktigare att välja vettigt av övriga produkter.

   1. Oj, det finns mycket svensk frukt och bär att ta tillvara på, det vet du också. Frågan är om en måste ha avokado och granatäpple på bordet? Både m a p bönder och klimatpåverkan.

    Du brukar ju ändå propsa på att äta i säsong, safta, sylta osv. Den där fruktsalladen säger något helt annat.

    1. Ja det är klart man ska! Jag har själv två frysboxar fulla av alla bär jag plockar. Och det är ju ett av tipsen i inläggen – att lägga bär i salladen.

     I fruktsalladen på bilden har jag valt både svenska äpplen och päron. Svårt att hitta svensk melon dock, eller svenska granatäpplen 😉 klart man kan utesluta det helt – men ibland vill man ju ha importerade varor. Kaffe, choklad eller ens salt går ju inte heller att hitta svenskproducerat. Det betyder ju inte att man aldrig får äta det heller.

   2. Det förstår nog de flesta men det kanske är lämpligare att skriva om fruktsallad när det är säsong för svensk frukt och svenska bär. Eller? Intressant diskussion.

 10. Mycket bra inlägg, men varför måste allting vara plastförpackat. Blir galen på detta. Måste finnas ngt annat sätt.

  1. Håller verkligen med. Samtidigt förlängs ju hållbarheten på vissa varor i plast. Som gurka. Så att matsvinnet blir minde. Inte alltid helt självklart hur man bör göra.

 11. Tack för ett jättebra och jätteviktigt inlägg!
  Jag handlar svenskt så mycket jag bara kan, och oftast också kravmärkt. Men ibland får jag helt enkelt avstå från vissa produkter, eftersom min pensionärskassa inte riktigt klarar av de höga priserna.
  De svenska bönderna och matproducenterna är SÅ viktiga för vårt land. Och därmed för oss alla.

 12. Den första bilden i det här inlägget…den är så vansinnigt fin. Hör ljuden och känner dofterna. Påminner mig om barndomen som hade just sådana stunder. Man gick bara ut i den ljumma sommaren, drog upp en morot och skrotade runt på gården. Ovärderligt.

 13. Om du inte har läst boken Svält – Hungersåren som formade Sverige så gör det. Fantastisk bok.