Vi driver jordbruk sedan många år tillbaka, men de senaste två åren har varit en riktig utmaning. Först kom den kallaste sommaren på 150 år. Och sommaren därpå fick vi den varmaste juli på 260 år! Tvära kast med riktigt extremväder. Precis som det förväntas bli i takt med att klimatförändringarna ökar.

Men efter förra årets torka var det många som fick upp ögonen för de svenska böndernas viktiga arbete. Och som ett resultat verkade viljan att stötta svenska matproducenter öka. Det är glädjande att någonting bra kan komma ur en sådan kris.

Svenska tomater, morötter, ägg och äpplen…

En insats vi alla kan göra för miljön är att noggrannare välja vad vi lägger pengar på. Vad stöttar vi egentligen genom vår dagliga konsumtion? Till exempel borde svenskproducerad mat vara vårt förstahandsval. Sverige är ju ett av länderna i Europa vars jordbruk har lägst klimatpåverkan. 98 procent av bevattningen till våra odlingar består av regnvatten och vi har dessutom de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Och tack vare våra kalla vintrar kan vi även inom konventionell odling hålla nere nivåerna av växtskyddsmedel. Att handla svenskt håller därtill våra vackra landskap öppna. Någonting som är livsviktigt för den biologiska mångfalden.

Det finns helt enkelt hundra goda anledningar till att välja matvaror från Sverige.

Håll utkik efter den lilla blå symbolen

Om du vill vara säker på att ursprunget är svenskt ska du leta efter den runda blå symbolen Från Sverige när du handlar. Den visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön.

Jag kollar alltid efter den blå symbolen när jag handlar. Den återfinns på alltifrån grönsaker till mjöl, kött, ägg och mejeriprodukter. Och även så här tidigt på odlingssäsongen finns massor av svenska varor i butiker. Det är med andra ord lätt att göra rätt. Och gott! Här kan du läsa mer om vad symbolen Från Sverige egentligen innebär.

Ljummen vårsallad på svenska råvaror

När min mans familj hälsade på för någon vecka sedan svängde jag ihop en ljummen vårsallad, gjord på enbart svenska råvaror. (Okej – inte halloumin. Men allting annat var svenskt. Och det börjar faktiskt komma svenska alternativ till just halloumiost). Den blev så himmelens god! Med ugnsbakad vitkål, morötter och jordärtskocka. En mättande bas av matvete och smak av persilja och hemmagjord aioli. Mums!

Här kommer receptet på min supergoda sallad som serveras ljummen. Och glöm inte att hålla utkik efter det runda blå märket Från Sverige när du handlar ingredienserna.

Ljummen vårsallad på svenska råvaror

Du behöver (4 portioner)

8 – 10 morötter

6 små jordärtskockor

1 litet vitkålshuvud

4 portioner matvete

1 buljongtärning

1 pkt halloumi eller 100 gram rökt skinka (den tunna sorten man använder som smörgåspålägg)

2 äpplen

1/2 gurka

Babyspenat 300 g

1 kruka färsk persilja

Aioli

1 Ägg

2 dl neutral olja

1 msk citronjuice

Salt

1/2 vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötter och jordärtskocka. Skär i stavar och lägg på en plåt. Ringla över rapsolja och strö över lite salt. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pass på – grönsakerna ska behålla lite krispighet och inte får för mycket stekyta.

Strimla vitkålshuvudet. När de ugnsbakade grönsakerna börjar bli färdiga lägger du på vitkålen och ringlar över lite mer olja. Stäng av ugnen och låt plåten gå på eftervärmen tills kålen mjuknat något.

Koka under tiden upp vatten. Tillsätt matvete och buljongtärning.

Gör iordning aiolin. Den är superenkel att göra. Men knepet för att lyckas är att alla ingredienser håller samma temperatur. Antingen kylskåpskalla eller rumstempererade. Lägg alla ingredienser utom vitlöken i en hög, smal skål. Stoppa ner en stavmixer och kör på full effekt tills aiolin gått ihop. Pressa sedan ner lite vitlök, och smaka av så att det inte blir för starkt.

Skär halloumi i skivor och stek i smör tills den fått en brun yta. Smula därefter i mindre bitar. Eller hårdstek tunna skivor skinka, och smula sedan sönder.

Låt matvetet rinna av. Blanda med de ugnsbakade grönsakerna i stor skål. Tillsätt babyspenat, persilja och äpplet och gurka tärnad i små bitar. Dofta över lite salt och strössla över halloumi eller skinka. Servera genast med generösa mängder aioli.

Salladen fick full pott från middagsgästerna!

Jag bjöd också på ett riktigt gott bröd till maten. Jag använde det här receptet, men ersatte grahamsmjöl med samma mängd vetemjöl. Och bytte brödkryddan mot en kruka finhackad färsk basilika. Och istället för vallmofrö strödde jag över sesamfrön på brödet. Passade perfekt till den ljumma salladen.