Har fått en del frågor om min ombloggade lökrabatt som jag gjorde i höstas och otåligt väntat på. Man får väl säga att det hittills är en rejäl flopp.

Jag tyckte att jag tryckte ner sinnessjuka mängder tulpanlökar (650 stycken). Ändå har nästan inget kommit upp. Ännu i alla fall. Jag drömde om en sådan där tät, prunkande lökrabatt med enorma mängder blommor. Gärna tidigt på säsongen när inget annat finns.

Men det är bara att inse att jag låtit mig luras av trädgårdstidningarnas bedrägliga bilder. För här funkar det inte som i södra Sverige. Där grönskan kommer långsamt. Där lökarna kan ståta med sin prakt i veckor innan något annat grönt ens börjar visa sig. Här kanske lökarna har försprång på några dagar. Men sedan säger det ändå pang i rabatterna. Och allt grönt är ikapp.

Så att plantera lökar för att få njuta av tidig fägring är en dum ide. I sådana fall skulle jag bara planterat krokus. För krokusen är den enda lökväxt som kommer riktigt tidigt hemma hos mig.

Jag köpte väldigt många lökar av varje färg. Men när jag kollar på rabatten (det som hittills kommit upp) så är det ändå på tok för få lökar. Skulle haft tre gånger fler av varje sort och färg. Och mycket tätare ihop. Försökte stoppa ner dem tätt, men ännu tätare hade varit bättre. Trots att anvisningen på påsen sa tvärtom. Det sista man vill är ju att blommorna ska stå som glesa stackare i rabatten.

Tycker också det är irriterande att de är så osynkade i sin blommning. Lagom tills att tulpanerna vissnat kommer de andra lökarna titta fram. Men då är det så dags! Meningen är ju att lökarna skulle vara vackra ihop.

Det är dessutom stora kala fläckar i rabatten efter fjolårets perenner som inte överlevt. Olyckligt nog har inte en enda lök visat sig där. Ser lite sorgligt ut. Så snart jag hinner till plantskolan ska jag fylla på med nya perenner i alla fall.

Fast de få lökar som orkat sig upp är vackra förstås. Som den här tulpanen. Som jag säkert satte tjugofem lökar av men där endast en har visat sig än så länge. Visserligen har maj varit ovanligt kall. Men ändå. Borde de inte orkat upp vid det här laget?

Nåja. Än ger jag inte upp. Lovar att fota igen lite senare i juni. När fler blommor förhoppningsvis tittat fram.

I höst ska jag plantera lökar igen och hoppas på bättre resultat. Några minnesanteckningar för hur jag ska göra för att lyckas bättre då:

  • Plantera ännu fler lökar
  • Sätta dem ännu tätare (glöm angivelsen på påsen)
  • Tre gånger så många av varje färg och sort och istället välja färre olika färger och sorter.
  • Enbart välja de lökar som enligt påsen kommer i april/maj. Den angivelsen verkar ju ändå bara gälla södra Sverige. Har jag tur hinner de upp i början av juni för mig.
  • Trycka ner sinnessjuka mängder krokus. För det är hittills den enda lökväxt som faktiskt kommit tidigt på säsongen här.
  • Fota av rabatten för varje ny blomma som kommer upp. Så att jag minns var de stod någonstans och vilka färger de hade. Så att jag kompletteringsköper rätt lökar!