Fyra oumbärliga redskap för ogräsrensning

Här ska ni få tips på de fyra bästa ogräsrensningsredskapen. Det här är proffsgrejer alltså – ingen skit som gör att man ligger dubbelvikt och får ryggskott. Dessa fyra redskap använder Jakob i jordbruket. Så då förstår ni att det är bra! Dyra är de inte heller precis.

Generellt kan jag säga att det bästa sättet att bekämpa rotogräs är att skära av det. Genom att ständigt kapa av allt grönt ovan jord får ogräset minskad bladmassa och producerar mindre energi tillbaka till rötterna. Som långsamt försvagas och tröttas ut. Alla dessa redskap fungerar enligt den principen.

Och först ut är den gröna mojängen som går på hjul. En så kallad hjulhacka. Den har en hacka där bak och ett hjul där fram som gör att man med kraft och tempo kan hacka av ogräset. Jakob kör den i gångarna mellan odlingarna, eller mellan odlingsraderna när det finns plats. Jag kör den i grusgångarna. Eller bredvid häcken där jag vill förhindra att ogräs konkurrerar med de nysatta plantorna. Går på några minuter att rulla över mina grusgångar med den här. Succé!

Sedan vill jag tipsa om pendelhackan – den gröna lilla grejen på skaft. Den är bra för att hackan sitter löst och går att vicka och skära med åt båda håll. Pendla med alltså. Jag för den fram och tillbaka över jorden med hastiga rörelser. Funkar bra i mina perennrabatter. För att luckra jorden och samtidigt skära av ogräset. Det här är mitt favoritredskap!

Bredvid pendelhackan syns Skäret. Det rensar enligt samma princip. Men har bättre precision och går inte att pendla fram och tillbaka med. Den här är suverän när man vill komma nära plantorna utan att skada dem.

Jag är en motståndare till att ligga på knä och rensa ogräs. Men ibland bara måste man. Men det ska vara i absoluta undantagsfall. Som när plantorna man rensar och gallrar är för små för att synas när man står upp. Späda morotsblad, till exempel. Helt hopplösa. Det är då – men endast då – man ska ligga på knä. Och använda en Lucko, som den här röda. Med bra precision i metallbågen. Den skär snabbt och smidigt av ogräset.

Varsågod på förhand för bästa tipsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Fyra oumbärliga redskap för ogräsrensning”

  1. Pendelhackan är guld! Sommarjobbade på kommunens utemiljö i tonåren och det där var mitt favoritredskap.

  2. Jag älskar ju att dra upp ogräsen med rötterna men det är klart – det är jobbigt och man orkar inte hur mycket som helst då.

  3. Det här låter ju görbra. Men plockar man bort det avklippta ogräset sen, eller låter man det ligga kvar och förmultna?

  4. Jag trodde det var ett måste för seriösa trädgårdsarbetare att få upp ogräset med rötterna? Känner mig eländig när jag bara får blad i näven, om jag drar i en maskros eller kirskål (vi skulle kunna sluta jobba båda två om kirskål var eftertraktat på marknaden).

  5. Snälla GÖR EN VIDEO av detta inlägg, så att även jag (en trädgårds-idiot) begriper. Det skulle jag uppskatta mycket. Tack för en fantastisk blogg!