• annonssamarbete Länsförsäkringar Västerbotten •

Försäkran om det bästa

Nu har vi tre barn. Tre skatter som ger oss glädje – men inte sällan ont i magen av oro. Fastän jag aldrig varit någon hönsmamma. Tvärtom var jag avslappnad och cool till och med som förstagångsförälder. Oroade mig egentligen inte för någonting. Vad skulle kunna hända? Åtta år senare är jag däremot inte så säker på att jag bara var skön och avslappnad. Kanske också lite omogen?

Min syster fick nämligen barn några år efter mig och frågade då vilken barnförsäkring vi hade. Barnförsäkring? Behöver man en sådan? Det hade vi ju inte! Men täcker inte den försäkring som de får i skolan och förskolan ordentligt? Njae…vad svaret när jag började undersöka frågan. De försäkringarna täcker i regel inte kvällar, helger och lov. Oftast täcker de heller inte sjukdomar utan bara olycksfall. Och barn som inte börjat förskolan har ingen försäkring alls.

Ojdå.

Men varför ska man ha en barnförsäkring? Är inte vård gratis för barn i Sverige? Har inte unga som drabbas av sjukdom rätt till behandling? Visst är det så. Men en barnförsäkring kan göra stor skillnad rent ekonomiskt. Om ens barn exempelvis får en allvarlig sjukdom, eller är med om en olycka. Försäkringen kan hjälpa tiden direkt efter – men också vara en resurs om barnet på grund av olyckan eller sjukdomen inte kan arbeta som vuxen. Och även för mindre skador kan man ofta få ersättning. Blessyrer som uppstår vid lättare olycksfall. Just det missar också många som faktiskt redan är försäkrade att kolla upp.

Idag är alla tre barn försäkrade. Det känns tryggt och bra för vår familj. Och då undrar jag såklart. Har ni som läser försäkrat era barn eller ej? Och hur har ni resonerat kring det beslutet?

Och psst – vill du läsa mer om barnförsäkring eller kanske teckna en barnförsäkring – kolla in på Länsförsäkringar Västerbotten och ta reda på mer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Försäkran om det bästa”

 1. Verkligen viktigt! Jag och min man har också tre barn. Alla tre gångerna har vi haft gravidförsäkringar och redan på BB har vi ringt och fixat barnförsäkringar. (Vi vuxna har också sjuk- och olycksfallsförsäkringar.)

 2. På första barnet hade vi ingen gravidförsäkring, vi hade inte den ekonomi för det tyvärr och jag såg det lite som en hype för försäkringsbolagen att tjäna pengar på blivande föräldras oro och skuldkänslor. Men hon fick i alla fall rejäl försäkring efteråt.
  Med barn nr 2 så har vi tecknat en gravidförsäkring, kanske för att barn nr 1 har gett oss mycket insikt och att vi kanske “växt” i rollerna som föräldrar. Likt det du skrev om att man kanske var lite omogen istället för cool. Försäkring är viktigt och jag vågar inte ta risken att inte ha.

 3. Mina föräldrar var väldigt tacksam att jag var försäkrad när jag gick leukemi och praktiskt taget bodde på sjukhus i ett halvår.

  Som gravid med tvillingar idag valde jag tilläggsförsäkringen då det är risk att jag får bo på sjukhus med dem ett litet tag. Kommer också försäkra dem grundligt när de väl är födda. Min kille undrade lite om det och mitt resonemang var just; vi försäkrar vår bostad för att det är det dyraste vi har. Men just därför ska vi också försäkra barnen för det är det dyrbaraste vi kommet att ha. Vi har tacksamt nog det ekonomiska utrymmet och om barnen håller sig friska känns det ju knappast ändå som att det är pengar i onödan..

 4. Båda barnen är försäkrade och vi har även utnyttjat försäkringarna.
  Äldsta barnet spräckte ögonbrynet som 3-åring och har fått ersättning för ärret som blev efter.
  För tvåan har det varit ersättning för avgift vid akutbesök efter en pulkaolycka och även fick jag ersättning för att jag behövde vara ledig en dag när han opererades.
  Vi har blivit bättre på att anmäla och kolla upp när det är något för det är man ofta dålig på.

 5. Jobbar med försäkringar så när sonen föddes lusläste jag försäkringsvillkoren för att välja ut det som bäst passade vårt behov. (Olika bolag har ju olika villkor för olika olycksfall, sjukdomar etc.)

  Jag kan även rekommendera att man läser om barnförsäkring på http://www.konsumenternas.se. De förklarar bra vad som gäller och hur försäkringarna fungerar, samt har en bra jämförelsesida. Tänk på att inte bara titta på pris utan att först och främst titta på innehållet och ersättningsnivåerna!

 6. Mina barn är inte försäkrade. Jag är i övrigt ganska mycket hönsmamma men den oron har inte varit tillräckligt stark hos mig. Kanske av ideologiska skäl. Jag vill tro på att välfärdssystemet kan bära oss om något av barnen skulle bli sjuk en längre tid. Och jag tycker att ett samhälle som bygger på att alla behöver privata försäkringar vore sämre för alla än ett samhälle med tillräckligt starkt skyddsnät. Jag tänker också att försäkringsbolagen profiterar på föräldrars kärlek till och oro för sina barn vilket känns fult och i förlängningen skapar en större känsla av otrygghet och minskat tilliten i samhället. Man kan ju inte heller försäkra mot sjukdom, bara mot de ekonomiska konsekvenserna och då sparar jag hellre en egen buffert som jag skulle kunna ta av i sådana situationer.
  Med det sagt så har jag också förståelse för dem som väljer att försäkra barnen. 🙂
  Ofta när den här frågan om barnförsäkring kommer upp är det många som har försäkrat sina barn och som är nöjda med det beslutet, både de som fått nåden att vara friska och de som drabbats av sjukdom. Jag skulle gärna höra vad de som inte försäkrat sina barn säger om sitt beslut med lite perspektiv på barnaåren.

  1. Håller helt med dig Tove! Jag har inte heller försäkrat våra barn för att jag sparar hellre pengarna som en buffert och jag vet att vi ekonomiskt klarar det OM en av oss inte kan jobba pga sjukdom samt även hjälpa barnet ekonomiskt vid eventuell olycka/sjukdom. Jag stör mig oerhört på att försäkringsbolagen profiterar på föräldrarnas oro och skuld gentemot barnet. Samt att man får känslan både av försäkringsbolag samt andra föräldrar att man skulle vara en sämre förälder för att man inte har barnet försäkrat. Vilket svammel! Som det är nu törs jag inte ens nämna det högt i mammagruppen. Jag lovar att hönsigare mamma än mig får man leta efter och jag vet att jag är oerhört rädd om mina barn precis som alla som har försäkrat sina. Dock vill inte jag att försäkringsbolaget skall tjäna pengar på min oro. Nej, de pengarna sparar jag hellre till mina barn. För övrigt var det ovanligt att försäkra sina barn på 70-talet då jag växte upp, kanske har det även färgat mig.

  2. Har inte försäkrat mina barn, jag tänker som du att vi lever i ett välfärdssamhälle och betalar skatt just för tillgång till sjukvård och hjälp vid behov. Med facit i hand, en vuxen son nu, en 13 år, har försäkring inte behövts heller. Vi har använt allmänna sjukvården vid behov och de konstnader som uppkommit har varit låga.
   Jag bor i Finland och här verkar det som att folk har försäkring på sina barn fär att kunna använda privat sjukvård, man har en uppfattning att köerna är långa på allmänna sidan. Eftersom vi bor långt ute på landet finns här inga privata läkarmottagningar så det har blivit allmänna sjukvården ändå.

   Jo, vi har dödsfallsförsäkringar på oss själva….däremot avslutade jag försäkringen mot allvarlig sjukdom då vårt bostadslån var bortbetalat.

  3. Försäkrar du ni hemmet bilen osv ? Och så inte barnen Vet du vad ett ev funktionshinder hur det kan påverka ditt barns framtid. Ett försäkringsbelopp varje månad mot att leva på existensminimum som de flesta med förtidspension stöd tvingas göra. Du måste tänka långsiktigt inte vad det kan kosta er utan vad det kan kosta ditt barn om det värsta händer , lika väl som om bostaden bilen skador Bara en tanke

   1. Min svägerska har autism, utvecklingsstörning och är bipolär. Hon har inte fått en krona av försäkringen eftersom det troligtvis är något man föds med. Familjens ekonomi har givetvis påverkats enormt. Dessa diagnoser, som är bland de mest påfrestande (även ekonomiskt), inkluderas inte i barnförsäkringar (vad jag vet, men det var ett tag sen jag kollade på det så det är ju möjligt att det kan ha ändrats). Bara ett perspektiv på det du säger – man är inte skyddad mot allt bara för att man har försäkring (men det vet du nog). Kommer emellertid själv att försäkra barnen om jag får några.

    1. Nej det är helt sant och en uppenbar orättvisa inom försäkring Men det jag drog paralleller med var hjärnskada orsakad av olycka Och att man försäkrar bilen mot just bilskada Hekt ok med att du reflekterade

  4. Men har du bil, hus och egen försäkring?

   Är så glad att vi försäkrade våra barn. Ena bröt armen så illa att det blev gips 8 veckor, han fick inte vara på förskolan och vård av barn täckte inte alls på långa vägar den ekonomiska biten. Då vi ändå var tvungen att tex betala förskoelavgift och allt arbete som inte kunde göras. Är så glad att vi hade försäkring på honom så det lunde ersätta oss för vård i hemmet.

  5. Jag resonerar precis som du. Mina barn är inte försäkrade, annat än att de ingår som familjemedlemmar i hemförsäkringen.

  6. Ingen försäkring här. Tänker likadant som dig, att jag inte vill bidra till ett samhälle där inte välfärden klarar att hantera olyckor och sjukdom. Och att det är mycket reklam som verkligen spelar på föräldraoron, ger inte ett förtroendeingivande intryck. Inte heller blir jag motiverad av ersättning för ärr av kosmetiska skäl, bara att det ofta nämns i villkoren gör mig skeptisk. Sen fattar jag att det kan hända något elände någon gång där det underlättat otroligt att ha försäkring, om man lyckats välja just rätt variant, och fått teckna den. Försäkringen knuten till förskolan täcker även fritiden i vår kommun, det gör det ju lättare. Skadade själv tänderna som barn och det täckte mina kostnader tills jag fyllde 25, tacksam för det. Det var skolans försäkring som täckte det då, fast det hände på fritiden. Skulle aldrig få teckna någon fördelaktig försäkring för mina tänder idag dock, pga skadan. Vi försöker ha små omkostnader, spara undan och tänker att vi kan klara oss på en inkomst om det kniper. Allt går inte att rå över med försäkring heller. Kanske är det dumt resonemang? Spännande att höra hur andra resonerar.

  7. Jag har inte försäkrat mina barn. Jag tänker lite liknande, att sjukdom och olyckor täcks av välfärden. Och att om mina barn skulle bli allvarligt sjuka/skada sig så är problemet/sorgen inte ekonomisk. Försäkringen blir som en falsk inbillning om trygghet. Och, varför skulle jag/mitt barn få pengar för ett ärr? Det fattar jag verkligen inte. Dessutom är jag mycket tveksam till att försäkringsbolagen faktiskt ersätter. Villkoren låter fina men deras affärsmodell går ut på att ta mer betalt än de betalar ut. Och, vem orkar lägga tid på att ringa/driva dessa ärenden? Typ som Försäkringskassan, där kontakten med myndigheten är det som gör att du inte kan bli frisk (för det tar sådan tid, energi och förödmjukelse). Se där några reflektioner från en som valt bort barnförsäkring, som efterfrågades av läsaren ovan.

   1. Vi har fått ersättning för ärr, när sonen klämde sönder två fingrar på skolgården. Vi fick ett femsiffrigt belopp, för att hans fingrar aldrig kommer se normala ut, från vårt försäkringsbolag, medan skolans försäkringsbolag tyckte att ärren var ”icke framträdande”… Så det kan verkligen vara olika på olika bolag.
    Processen var inte krånglig alls. Vi anmälde skadan när den hände och skickade in foton på ärren efter ett år. De bedömde bilderna och betalade ut ersättning inom en vecka! Summan vi (sonen) fick överstiger gott och väl vad vi betalat i försäkringspremie i alla år…
    Det var min erfarenhet av barnförsäkring! 🙂

  8. Jag trodde som Du, att samhället tar hand om de sina. Så fel jag hade, det gör samhället inte. Jag blev själv, som 22åring, sjuk (livslångt) och DET är den stora skillnaden, sjukdom elr olycka. Vid sjukdom får Du knappt vad vården erbjuder (och det är inte mycket) och det är ordentligt kostsamt att bli just sjuk. Vid olycksfall så ser det helt annorlunda ut och även om försäkringsbolagen kan trilskas ang ersättningar så har vi iaf en möjlighet att överklaga och förhoppningsvis få rätt elr iaf, delvis rätt. Blir ett barn sjukt så kan det få konsekvenser för hela livet och de minsta i den sorgen mm man behöver är att få problem med ekonomin. Kanske kan man själv inte fortsätta att arbeta, kanske tjänar man inte så mycket och det är mycket dyrt med sjukvård, behandlingar, rehabilitering, hjälpmedel mm kostnader som inte friska har en aning om. Jag var inte särskilt orolig som mamma men en fattig sådan så jag tyckte att det var små pengar i förhållande till om man skulle ha utgifter för sånt jag nämnt ovan. Jag vet vad det kostar och det visste jag att det skulle jag aldrig ha råd med. Tackolov har vi bara behövt använda den vid några ärrersättningar. Den gick att förlänga, vid 25 (ngt man behöver hålla reda på för alla bolag erbjuder ingen förlängning utan den får man själv fråga om) och för oss som har haft en dotter som har rest runt i världen så var den och hemförsäkringens skydd trygg att ha. Så jag, jag rekommenderar verkligen att försäkra barnen, framför allt för SJUK- och olycksfall

 7. Absolut, vi har rätt bra koll på vårt försäkringsskydd. Barnförsäkring till vår dotter. Olycksfall, sjuk/sjukvård och livförsäkringar till oss vuxna. Klart man inte vill nyttja dessa men om ngt händer är det bra att ha!
  Det är vanligt att man tecknar livförsäkring i samband med köp av hus/lgh, så att partner kan bo kvar om den andre dör. Men statistik visar att sjukförsäkring nyttjas i högre grad eftersom det är större sanolikhet för sjukdom än dödsfall (i arbetsför ålder).

  Å tänk på att teckna försäkring idag. Imorgon kan det vara för sent.

 8. Jag har alltid haft försäkring på min son som är 17 år nu, och den har varit värd sitt pris även om inga stora olyckor eller sjukdomar inträffat. Många “små” olyckor dock med ärr som följd och de har han fått ersättning för utan problem, och det blir en bra grundplåt till bostad eller något sådant i framtiden. Nu var det ju inte därför jag skaffade försäkringen, men kan vara bra att veta att det inte behöver vara det värsta som händer för att man ska få ersättning. Vad gäller skolans försäkringar så gäller faktiskt de flesta även på fritiden (har fått ersättning även därifrån), men de har betydligt sämre villkor.

 9. När vår dotter drabbades av diabetes typ 1 förstod vi verkligen vikten av en bra försäkring. Dels fick vi pengar för varje dag när vi låg på sjukhuset. Vi fick en stor summa pengar som akut ekonomisk hjälp och viktigast vår dotter fick ett par hundra tusen som förvaltas av en förmyndare. Som någon skrev längre upp har vi ett bra skyddsnät i Sverige. Men när man drabbas av en kronisk sjukdom som påverkar hela familjen inser man snabbt att vårt samhälles resurser är begränsade och även om man själv har en buffert är för alltid en lång tid!!! Vi vabbade i 4 veckor och sedan blev jag sjukskriven i 8 månader på deltid. Min dotter kommer ha svårt att teckna egna försäkringar i framtiden på grund av sin sjukdom.

  1. Min dotter var ett par månader för tidigt född och fast läkare och vetenskapen sa att hon ”hade samma chanser som andra barn” så ville inget försäkringsbolag försäkra henne! Tycker det var väldigt fult av försäkringsbolagen, så jag är ändå glad att jag inte stöttar dem.
   Hon fick tyvärr också typ1-diabetes sen, men var ju oförsäkrad…

  2. Hej! Genom Diabetesförbundet har jag (som vuxen med diab typ 1) tecknat fullvärdig försäkring. Ett tips till er som har diabetes typ 1 och som därför inte har så stora valmöjligheter inom försäkringsdjungeln.

 10. Trots urusel ekonomi efter första barnet så har barnförsäkring alltid prioriterats!
  Så ja, alla tre barnen är försäkrade sen dag ett.

 11. Jag hade gärna haft en barnförsäkring på min son. Han är född 13 veckor för tidigt så det är inget försäkringsbolag som vill försäkra honom. Hade en Gravidförsäkring Extra som vi inte fick förnya till en barnförsäkring. Det är tyvärr inte bara att skaffa en barnförsäkring!

  1. Mitt första barn föddes som extremprematur i v 26, 2011. Vi hade också problem att försäkra honom pga låg födelsevikt (trots att han mådde bra efter att ha varit på neo fram till fullgången tid). I samma veva uppmärksammade tv-programmet PLUS på svt detta och efter det kom folksam med en ny barnförsäkring som alla barn kan försäkras med. Däremot fanns en karenstid på 6 mån från att man tecknade den. Så alla diagnoser man har fått eller ev skulle få inom dessa månader skulle inte försäkringen täcka. Kändes ju såklart cyniskt men just då var det det enda försäkringsbolag som erbjöd någon försäkring överhuvudtaget. När sonen var drygt två år skickade vi in en ny ansökan till Trygg Hansa och fick då en fullgod olycksfalls- och sjukdomsförsäkring och bytte då försäkringen eftersom vi tyckte att den hade bäst villkor.

   (När vi initialt sökte om försäkring kom Trygg Hansa med en massa undanflykter för att slippa försäkra vår son…. För att framstå i bättre dager försökte de istället erbjuda endast olycksfallsförsäkring. Men eftersom olyckor endast utgör 4% av alla barnförsäkringsärenden så kändes inte det OK för oss. )

  2. Vi skaffade gravidförsäkring via Akademikerförsäkring/Moderna enbart av anledningen att man där kunde teckna barnförsäkring innan barnet var fött. Jättebra tyckte vi då de flesta andra inte funkade så.

   Extra bra då vi var tvungna att stanna en vecka på neonatal. Man kan ju liksom inte skaffa en försäkring innan man lämnat förlossningen.

 12. Båda mina är försäkrade sedan födseln, fast vi har ännu inte behövt använda oss av försäkringen. Yngsta har ett stort ärr i pannan efter en olycka på lekplatsen men vi sökte aldrig läkarvård vilket vi kanske borde ha gjort (rent medicinskt behövdes det inte) för då hade försäkringen ev ersatt lite.

  1. Ärr på synliga ställen ersätts med STORA belopp, generellt. Mina föräldrar försäkrade mig. Skadade handen som ung vuxen, och fick (primärt pga ärret) dryga 20 000….

 13. Försäkrade båda våra barn redan i magen vilket var bra även för mig som ådrog mig en förlossningsskada under en av förlossningarna. Ena barnet har dessutom fått ett engångsbelopp för sin npf-diagnos som förhoppningsvis kommer att ge hen lite hjälp på vägen till ett självständigt liv så småningom.

 14. Ja våra barn är försäkrade och tur i oturen för annars hade vi suttit hos kronofogden idag då vår ena dotter då 9 månader fick en cancerdiagnos. Vi hade aldrig klarat oss ekonomiskt annars.

 15. Jag kan säga att jag är väldigt glad över att vi hade tecknat barnförsäkring när vårt äldsta barn vid 11 års ålder fick diabetes (maken hade dessutom – av misstag – råkat teckna två på just henne!). Det var till exempel många och långa sjukhusbesök de första åren då man som förälder var tvungen att vara med – hej då inkomst. Om hon hade fötts med diabetes hade vi inte fått lov att teckna någon försäkring på henne…

 16. Har försäkringar på alla i familjen,olycksfall på alla. Och lite då och då kommer försäkringarna till nytta. För skol/arbetsskadeförsäkring täcker inte allt.

  Barnförsäkringarna har täckt kostnader vid sjukhusbesök, tex svindyr dygnsparkering nära akutintaget. Förlorad arbetsinkomst för oss föräldrar osv.

  Självklart kan familjeekonomin läggas upp på ett annat sätt, men påfrestningarna kan bli stora. Finns väl folk som inte är med i a-kassa heller men livet kan ställa en inför oväntade situationer och då är försäkringar av olika slag ofta bra.

  Poängen med de flesta försäkringar är att de inte ska behövas.. så utvärdering är svår att göra rättvisande och generell!

 17. För mig har det varit självklart att teckna försäkringar på mina barn, precis som för hemmet. Mitt första barn blev dock försäkrad först vid tre års ålder, eftersom hon föddes med syrebrist och försäkringsbolagen gav kalla handen (på ett hemskt sätt när man är en orolig förstagångsförälder, jag minns hur jag grät).
  Det är inga stora summor vi betalar (och det menar jag, lever på existensminimum så vet vad vad stora summor är) och värt det tycker jag.

 18. Försäkrade! Det man allra helst hoppas är ju att man betalar premien i ”onödan” men då får nån annan som behöver det del av mina pengar. När man tänker på det utifrån grundidén med att vi betalar till en pott och den behövande får så känns försäkring så mycket finare också ☺️

  1. Fin poäng! Det påminner mig om när jag lärde mig om försäkringar i Bamses skola. Att det är lite som skatt, ett sätt för oss människor att hjälpas åt.

 19. Jag har barnförsäkring på sonen men bara tack vare att jag jobbar inom sjukvården och vet hur svårt det kan vara att teckna försäkring om barnet föds för tidigt. Jag tecknade gravidförsäkring i v. 8 hos ett av de två bolag som ger en barnförsäkring om du haft utökad gravidförsäkring hos dem (moderna och folksam.) Sonen föddes den för tidigt och vi blev nekade hos alla andra men har nu fullvärdig barnförsäkring hos folksam tack vare gravidförsäkringen.
  Samhällets skydd räcker tyvärr inte alls till, jag ser ofta familjer som går under ekonomiskt när föräldrarna får jobba deltid för att barnet är sjukt.

  1. Bra du skriver om detta!
   Jag har tyvärr dålig erfarenhet av länsförsäkringar Västerbotten. Jag gjorde tidigare ett tiotal rätt äventyrliga resor per år och skadade mig på en av dem fyra år i rad som jag anmälde till dem. Det ringde en riktigt obehaglig inspektör från dem som var hotfull och insinuerade att jag ljugit och att man inte kunde ha sådan otur. Han försökte få mig att “försäga mig” men det fanns ju inget sådant för alla saker hade ju hänt. Efter det samtalet bytte jag bort både bank, lån och försäkring från Länsförsäkringar.

  2. Jag hade gravidförsäkring plus med länsförsäkringar och födde en dotter ca 8 veckor för tidigt. Fick då ersättning för inkomstbortfall för de 8 veckorna men fick inte teckna barnsförsäkring. Dottern är nu lite mer än 1 år och har fortfarande inte lyckats teckna någon försäkring för henne…

 20. Jag jobbar med sjuk- och olycksfallsförsäkringar (skadereglerare) och jag skulle aldrig låta mina barn gå oförsäkrade (har t o m dubbla barnförsäkringar på två olika bolag). Jag hoppas såklart att vi aldrig ska behöva nyttja dessa men efter under flera år ha sett hur bedrövligt det svenska ”skyddsnätet” är vill jag inte riskera att mina barn hamnar mellan stolarna. Som barn/ungdom har man inte jobbat ihop någon sgi så skadar du dig/blir allvarligt sjuk och inte kan ta dig ut på arbetsmarknaden när du blir vuxen får du leva på minimal ersättning. Då kan ersättningsmomentet ekonomisk ivaliditet vara räddningen. Och angående ärr är huvudsyftet inte att lämna ärr för de små ärr de flesta av oss drabbas av utan stora ärr från exempelvis operationer eller allvarliga brännskador. Viktigaste momenten i en barnförsäkring är enligt mig ekonomisk invaliditet samt medicinsk invaliditet. Välj gärna ett så högt försäkrat belopp som möjligt utifrån din/er ekonomi. Vid en skada är det inte hela beloppet som betalas ut. Med ett försäkrat belopp på 300 000 får du ut 3 000 kr om du får en medicinsk invaliditet på 1%. Inte så mkt med andra ord. Om du förlitar dig på skolförsäkringen, kolla upp när den gäller samt vilket belopp ersättning för medicinsk invaliditet baserar på.

 21. Självklart och våra barn visade sig vara svårt sjuka båda två. Att då slippa fundera på ekonomi utan få extra hjälp sv barnen försäkringar är helt fantastiskt! Så jag föreslår självklart att man försäkrar – och det redan när man väntar barn

 22. När jag var gravid med min dotter för 5 år sedan tecknade jag en gravidförsäkring som sedan automatiskt övergick i en barnförsäkring, det kändes som det bästa alternativet så jag som nybliven förälder kunde fokusera på bebisen och inte behöva ringa runt och teckna försäkringar och annat 😄

 23. Det är självklart att mitt barn har en försäkring. Jag anser att det är vansinne att försäkra t ex växthuset, djuren etc men inte sitt barn. Man vet aldrig vad livet kan bjuda på och det finns även en ekonomisk trygghet säkrad OM det skulle vara så att det skulle drabbas av sjukdom/ohälsa/olycka. Nog för att pengar inte är allt givetvis men det kan underlätta vardagen om de inte kan ställas till arbetsmarknadens förfogande i vuxen ålder.

  Men visst, det gäller att läsa villkoren noga för varje försäkringsbolag så att man vet vad man betalar för.

 24. Skulle verkligen vilja veta vad syftet är med barnförsäkringen, tycker inte riktigt det framgår i inlägget. Jag tolkar texten som att antingen “tjänar” förmånstagaren på att anmäla blessyrer, eller så får svårt sjuka barn extra startkapital till vuxenlivet.

  I så fall kan jag lika gärna investera pengarna på andra sätt, och får utdelning oavsett om mitt barn blir sjukt eller ej? Eller?

  Förklara gärna!

 25. Jag vill råda alla som vill ha barnförsäkring att teckna en där föräldrarna får pengarna om något skulle hända. När vår bebis fick cancer fick han också ett par hundra tusen av försäkringsbolaget. Vi och bröderna fick inget, förutom ersättning för varje sjukhusdygn.

  Det blev ett väldigt kludd med överförmyndare och till sist lyckades vi få förvalta hans pengar. Nu har vi en väldigt rik och fullt frisk (hurra!) lillebror och två fattiga storebröder. Vi har löst det med att förvalta hans pengar väl och sätta undan räntan till bröderna, men så mycket lättare allt hade blivit om pengarna hade gått till oss direkt. De flesta försäkringsbolag betalar ut till föräldrar, men inte alla.

  De pengarna han fick var dessutom bara diagnosförsäkringen. Fula ärr har han fått ersättning för separat.

 26. Vi har två barn som båda är försäkrade. Känns tryggt om något skulle uppstå. Jag var själv försäkrad som liten och fick ut ersättning vid en cykelolycka. Det går fort och händer så lätt.

 27. Jag har försäkring på ena barnet. Det andra har ett genfel som gör att han inte tas emot någonstans. Så vi får hoppas att det är den som har försäkring som skadar sig mest! Skulle hellre vilja ha ett samhälle där människor får ordentlig hjälp vid funktionsnedsättning eller sjukdom utan privata försäkringar men med tanke på att vi har ett barn som har just funktionsnedsättning så blir vi för ekonomiskt utsatta om den andre blir sjuk.

 28. Nej men vänta nu. Utan att komma med pekpinnar men när man kommer hem en hundvalp eller en liten kattunge så ringer man och ordnar en försäkring. Borde det inte vara självklart att göra detsamma med barn?

  1. Hur tänkte du nu? Våra husdjur har inte del av väldärden på samma sätt som vi människor (gratis/subventionerad ajukvård osv)

 29. Är så glad att min man såg till att försäkra vårat barn. Jag förstod inte vitsen först. Sen fick barnet diabetes typ 1 när han var 1 år. Det har hjälpt oss massor rent ekonomiskt så vi kunnat vara hemma med honom när det behövts. Och sonen kommer få en stor summa när han är vuxen, vilket känns tryggt!

 30. Jag fick en kronisk sjukdom som tonåring som gör att jag aldrig kommer att kunna arbeta. Den utbetalning på en knapp miljon jag fick tack vare försäkringen mina föräldrar tecknat åt mig gör stor skillnad för mig. Att leva på sjukersättning hela livet är ganska tufft.