Kvällen före sommarlovet

Kvällen innan skolavslutningen. Jag stannar uppe långt efter alla andra. Brer grädde på tårtan. Sköljer jordgubbarna och lägger på hushållspapper. Stryker den rutiga bordsduken och finkläderna till hela familjen. Plockar fram porslinet och ställer iordning. Kaffekoppar med blå blom. Kaffekannan av silver. Går ut en sväng i trädgården med sax. Knipsar blommor till buketten. Akleja, spetsmössa, förgätmigej och några späda syrener. Skira stänglar av myskmadra. Fastän det snart är midnatt är solen fortfarande uppe.

Tänk att det blev så här. Att jag är den här. Att jag har tre pojkar. Den här fina gården, min man. Vi som blev varandras just vid den här tiden för fjorton år sedan.

De som vi var då är borta. Nu är han en annan. Nu är jag en annan. Och att vara mamma till tre. Ordna skolavslutning, finkläder, tårtkalas med morfar. Det är vad som kommer naturligt för mig. Och glädjen är störst över att kunna ge vidare till mina barn, det jag själv fått av andra.

Imorgon är det skolavslutning och jag är lite trött. Borde sovit för länge sedan. Men vill stanna uppe lite till och låta betydelsen landa. Nio veckors ledigt – en evighet tillsammans. Dagar när de får ta emot och uppleva, vad de en dag ska föra vidare till någon annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Kvällen före sommarlovet”

 1. Noen ganger må man bare være oppe sent og kjenne på stemningen i huset og sette ord på de tankene som kommer 🌼

 2. Så fint. På så många olika plan. <3
  Mina pojkar slutar 6:an och 9:an nu och jag hör mig själv säga: -Det går så fort!
  Precis som alla äldre sa till mig när de var små. -Det går så fort, snart är de stora.
  Jag älskar att se dem utvecklas och hitta vad de gillar i livet, men det går så fort.
  Till hösten flyttar den ene till internat. Hua, hur ska ett mammahjärta klara det? -Det går så fort.

 3. Dagar när de får ta emot och uppleva, vad de en dag ska föra vidare till någon annan.
  Så fantastiskt vackert och tänkvärt skrivet.
  Tack Underbara Clara❤️

 4. Åh, så fint. Och så långt ifrån min egen dagen-före-barnens-skolavslutningkväll. Kom hem kl 22, barnen var i säng, köket uppochner eftersom mannen var helt slut. I morse röjde jag visserligen köket, men upptäckte att den ena sonens skor var genomblöta. Jaha – vad ska han ha på fötterna på sin avslutning? Gummistövlar? Som avslutning öppnar jag en flaska mineralvatten som tydligen blivit rejält omskakad och sprutar ner mig, lillebror och hela hallen.
  Det är också en skolavslutning, man får ta ett steg tillbaka och vara tacksam att man har en familj att stöka med. Att man får vara med.

 5. Tack för en ljuvlig blogg, älskar djupet i texterna och den varma stämningen! ❤ En undran till dig… Är också hemma med våra fyra barn hela sommaren med en jordbrukande make som jobbar mycket. Du verkar så genuint glad över det stundande sommarlovet, medan jag mest fasar för den intensiva vardagsruljansen med matlagning och alla hushållssysslor och till stor del ensamt ansvar för barnen. Hur tänker du? Har du några överlevnadstips? 😊

  1. Åh det undrar jag med! Vill också känna förväntan och glädje inför stundande sommarlov med tre små men känner mest oro inför den lååånga ledigheten. Hade varit roligt om du ville dela med dig av dina tankar Clara. Jag läser din blogg och myser och gläds åt funderingarna, tacksamheten, kärleken och värmen som strömmar genom dina ord och bilder. Du stärker mig! ❤️

  2. Vet att Malin Wollin skrivit ner en massa bra tips i sin blogg (eller om det var i nån krönika). Försökte googla lite snabbt nu men hittade inte, får nog söka lite noggrannare. En massa bra saker hade hon, en av de som jag minns väl var att det räcker med ett lagat mål mat/dag. Fil och flingor duger gott till lunch. Kändes så skönt att läsa, för nog blir man dötrött på att laga mat på sommaren – kan ju kännas som att det är det enda man gör.

   1. Exakt så tror jag även Clara skrivit någon gång, man behöver inte äta lagad mat till alla mål. Speciellt när det är varmt kan jag ju en lunch el middag med kall mat vara supergott och svalkande.

 6. Åh vad vackert!
  Jag har två pojkar (2,5 år och 4 mån) och kan helt ärligt säga att även om det på många vis är en slitsam tid med konstant sömnbrist så är jag mer tillfreds med mitt liv just nu den här våren än någon annan tid tidigare i mitt liv. Så tacksam för allt jag fått.

 7. Du beskriver precis det som min längtan efter att bli pappa handlar om. På grund av orsaker som inte går att styra över kommer det bli svårt, eller kanske omöjligt för mig att bli förälder, men jag hoppas fortfarande. Tack för en fin blogg.

 8. Åh så fint❣️ blir så rörd när jag läser. Tänk vilka underbara minnen du skapar.
  Jag saknar verkligen svenska skolavslutningar, här på Irland är det inget man firar. Kanske ska lägga fram det som förslag på barnens skola, att försöka göra sista skoldagen lite mer speciell.
  Men tårta ska vi äta i alla fall😊 Hoppas ni får en underbar dag tillsammans!
  Kram❤️

 9. Clara! Du skriver texter som gör att man bara måste kommentera. Du skriver så otroligt vackert så det finns inga ord! Sitter med en klump i halsen och blev så rörd av din text- TACK! Det här vill jag ta med mig in i sommaren, med mina barn, med mitt hus och med min man. Det som fanns då finns inte nu, och nu får jag och vi ge vidare. Plåstra om knän när nåt av barnen ramlat, linda in i handduk efter ett dopp, smörja in med solkräm och tjata om att det är viktigt att dricka… vilka tacksamhetsämnen och vilken ynnest att få möjligheten att ge vidare.

 10. Du sätter ord på allt så fint. Älskar att läsa din blogg. Saknar svenska skolavslutningar. Bor i London med 2 barn. Här är sista dagen innan sommarlovet inget särskilt. 5 veckor till
  min dotter får sommarlov. Då åker vi till Sverige och njuter. Och skapar fina sommarminnen till barnen ❤️

 11. Hej!

  Alltså, jag längtar så otroligt mycket efter livet du lever. För mig är det ett tag kvar då jag först måste bli klar lärare innan ett husköp ens är i närheten av att bli av. MEN jag blir så inspirerad av din blogg och när allt känns tungt i skolan eller de allra värsta dagarna i lägenheten går jag alltid in här för att påminna mig om att det kommer något annat sen. Tack <3 för det. Man kanske kan säga att det är tack vare dig jag orkar stå ut med universitetsstudierna i fem år.

  Sen har jag en annan fråga. Du och din man har ju varit tillsammans under alla de år som folk menar är "kritiska" i en realtion. Dvs att gå från att vara unga vuxna till att vara vuxna tillsammans. Hur gör ni? Hur får man det att fungera i relationen? Där behöver jag mer inspo. Är själv superkär och glad och lycklig med min kille, men livrädd för framtiden och allt det nya och vad det gör med en relation (barn, jobb, ansvar, lite tid för varandra etc).

 12. Men åhh! Själv halade jag fram köpta munkar när vi satt och frös på en filt efter barnens sång, jag skyndade sedan till jobbet (även om de fick ledigt hela dagen med sin pappa). Nya blommor till krukorna vid grinden står kvar i bilen från igår, jag tyckte det var för sent att börja plantera vid 22-tiden, inne finns en vas med ganska vissna aklejor, inga tårtor eller strukna dukar. Men vi har det bra ändå, vi också 🙂

 13. Du är precis den mamma jag önskar vara för mina barn. Når inte ens fram en tjugondel, men även om orken inte finns så gör ju viljan det, och jag hoppas att det ändå skiner igenom. Att jag vill ge dem allt, allt, allt. Allt det jag önskade mig som barn och som mina älsklingar förtjänar.

 14. Tycker det verkar så härligt att du följer dina barn tidsmässigt: under terminerna jobbar du på, när de har långledigt växlar du ner. Jag, personligen, tror att det är väldigt givande och hälsosamt med längre perioder som är lite lugnare och friare. Känslan av “sommarlov” som vuxen måste vara underbar (även om du givetvis inte är helt ledig – det är jag med på). Önskar och arbetar mot att jag i framtiden också kan få möjlighet till det.

 15. Jag hatar den här tiden på året. Jobbar som lärare och det är både att det är så sjukt mycket jobb så att man alltid kraschar in i semestern vid midsommar. Men även avsluten. Hatar det. Avskyr den här kombinationen vackert väder och att känslolivet alltid är helt bananas av stress och annat. Ska släppa en nia nu och jag vill inte. Jag vill inte att de ska sluta, vi har spenderat varenda dag i fyra år tillsammans. Det är bara sorgligt.

  1. Så underbart att läsa, absolut inte att du inte mår bra, men din kärlek till dina elever. Lyckligt lottade elever som har dig som lärare. 💞
   Önskar dig en fin semester.

 16. Du är ju så fantastisk på att sätta ord på stämningen o känslor. Att skapa magi o nåt speciellt av “det lilla”. Blir så berörd! Dina gossar anar inte vilken lycka dem har som har dig till mor! Samtidigt blir jag lite ledsen att jag aldrig kommer kunna ge mina barn 9 veckors ledigt i den bransch jag jobbar som har byggsemester.

 17. Sånne tekster som det. Du har flere slike, der du deler tanker, takknemlighet, undring, glede, stemning….visst må det bli en bok med disse?.?? Ville kjøpt «på en gång», ditt talent for å male frem bilder og stemninger med ord er en GAVE, og du berører meg alltid. Jeg har nettopp fått mitt første barnebarn,og er sikkert spesielt emosjonell, ha ha, men virkelig, Clara. Du skriver fra sjel til sjel. Takk for det…og god sommer til dere fem!

 18. Vad fint skrivet!
  Här hemma hade vi avslutning men mycket mindre planerad sådan. Glömde bort tårtan och blev sittande med Telia i telefonkö 2 h (! Önskar vi kunde byta leverantör…världens sämsta support) pga krasch av bredbandet igen- och vi som skulle se på film ihop. Sen blev det att få ihop middag, lite lek och bråk bland barnen och en klassisk 2 h läggning och kvällsjobb 21-23 på det. Häpp! Nya tag imorgon och hann iaf ta in pioner till köket som doftar ljuvligt!