• annonssamarbete Neato •

Säg hej till Robert

Det var roligt att läsa om era erfarenheter av robotdammsugare, efter mitt tidigare inlägg. Ni är många som beskriver att ni älskar er robotmedhjälpare. Och att ni har gett den namn och allt. Billy, Medusa, Rut, Rolf och Gunde var bara några av alla skojiga smeknamn era robotar fått.

Nu har vi levt med vår robotdammsugare under flera veckor och han har blivit som en extra familjemedlem. En hjälpsam typ som håller ordning på oss andra. Vi kallar honom Robert.

Robert är en Neato D7. Finessen med Neato är dess D-formade kropp som gör att den kommer åt att dammsuga överallt. Dessutom kan man ställa in avgränsningar i hur den städar. Så att den till exempel inte går loss i barnens pysselvrå där pärlor, paljetter och lego är framplockade på golvet. Det tycker jag är toppen!

Just modellen D7 passar bra för lite större hem och hus i två våningar. Det fina är att man också kan schemalägga städningen. Både datum och tidpunkt. Så att den städar medan man är på jobbet, eller när familjen sover. Allting sköts via en app i telefonen – hur enkelt som helst. Vill man kan man också lägga in Zone Cleaning. Så att den kan städa vissa delar av huset oftare. Som hall och kök.

När den dammsugit klart får man en liten karta i telefonen, över alla platser den städat på. Ställen där den farit fram och dammsugit färgas turkosa. Där den eventuellt inte lyckats dammsuga blir det svart. Så man vet till nästa gång vad man ska flytta på, eller låta den gå ett extra varv kring. På den här kartan har Robert hunnit med halva nedervåningen.

Dammsugaren suger alltså inte planlöst utan gör upp en karta så att hela hemmet verkligen betas av. Hos oss klarar den att dammsuga under i stort sett alla möbler. Där det blir svarta fläckar på kartan är där vi har stora massiva skåp utan ben, eller låga bokhyllor. Men där kan ju inte en vanlig dammsugare heller komma åt. Så det är inte så stor skillnad tycker jag.

Jag hade som bekant en radda fördomar om robotdammsugare innan vi införskaffade en. Att den var jobbig att installera, tog massa plats, var ful och ineffektiv. Att den inte skulle klara av att komma åt överallt och att vi skulle få plocka bort både trasmattor och möbler. Dessutom tvivlade jag på att den skulle ta sig över våra höga golvtrösklar. Så hur har det gått?

Jo, det har varit spännande. Våra halvhöga trösklar på 2 centimeter har inte varit några problem för Neato D7 att ta sig över. Men för de som är ännu högre har vi fått hitta egna små lösningar. Genom att sätta fast en liten trekantslist på båda sidor om tröskeln fick vi bort den tvära kanten. Så att roboten får en “ramp” att köra upp på. Den lilla listen syns knappt men har gjort hela skillnaden. Nu kommer Neato upp där också.

Gällande mina trasmattor har det inte varit något problem med de tjockare sorterna. De har snällt legat kvar och låtit sig dammsugas. De lite tunnare har det däremot varit knepigare med. Det är nämligen inte höjden som är problemet, utan att mattorna rör på sig. Lösningen för mina tunna sladdriga ripsmattor (som på bilden) var att klippa till bitar av halkskyddsmatta och lägga under dem. Då korvas de inte upp eller halkar runt. Och det hade jag ändå tänkt fixa eftersom pojkarna ibland glider och halkar på mattorna när de springer runt och leker.

Något av det bästa med att ha en robotdammsugare som Neato D7 är att det inte finns någon påse som ska tömmas och som ständigt är slut när man ska städa. Istället har den ett litet fack man öppnar för att enkelt tömma ut skräp i soptunnan. När man gör det är det också lätt att se om något av misstag hamnat i dammsugaren.

Att ha en robotdammsugare är lite annorlunda än en vanlig dammsugare. Finessen är att man dammsuger ofta. Gärna varje dag. Då hålls smutsen efter och man slipper den där skitiga känslan dagarna innan det är dags att storstäda igen. Jag är otroligt nöjd med den här förändringen och kommer inte gå tillbaka till att dammsuga för hand igen.

Så det så!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Säg hej till Robert”

 1. Säkert bra på många sätt men jag ser dammsugandet som lite motion/träning (särskilt som jag även dammsuger möbler) och så gillar jag känslan efteråt, att jag har gjort nytta. Men du gör så mycket annat då du håller igång och gör nytta!

  1. Håller med…varför ska vi låta maskiner göra jobbet, så att vi sedan måste gå till gymmet stup i kvarten? Något är bakvänt i vår värld…

 2. Härligt att er Robert funkar så bra! Jag upplever dock tyvärr att ett visst mått av damsugning fortfarande fodras hos oss. Men det kanske beror på att det är lite omständigt att flytta vår Städobot mellan våra 3 olika våningsplan vilket gör att vi inte orkar göra det hela tiden. För precis som du säger så är det ju viktigt att den får dammsuga ofta. Sedan är vår modell ganska dålig på att suga upp stora eklöv och större småstenar så sådant behöver vi också ta hand om. I övrigt är den super.

 3. Spännande, har du trasmattor med fransar? De lurar jag på om dammsugaren klarar eller om det blir trassel…

  1. Har man korta fransar tror jag inte att det är något problem. Men långa kanske fastnar. Har inte testat eftersom vi inte har några med långa fransar framme just nu.

  2. Jag har en Irobot roomba och den klarar fransarna på trasmattorna. Dock har den ”knutit upp” fransarna på en av trasmattorna, så vi brukar vika dem under mattan när roomba ska dammsuga.

 4. Kul att ni har döpt den. Våran robotgräsklippare heter Ernst. Använder aldrig ordet gräsklippare om honom!

 5. Vi är inne på vår 3 maskin- köpte första generationen Neato när den kom, har varit till stor hjälp för att få ihop vardagen. Kan dessutom tillägga att när vi körde den 5dagar i veckan så behövdes det heller inte dammas något nämnvärt, istället för att damma 1ggn/mån räckte det med 1ggn/året då dammet inte flög runt i bostaden. Är supernöjd!

 6. Min man sade upp vår städerska och ersattes den med en robotdammsugare ( ok- det var mest som ett skämt) och nej den är ok men inte mer än så- dammsuger precis lika ofta som vanligt eftersom roboten inte dammsuger lister eller möbler eller i trappan eller i garderoben

 7. Vår robotdammsugare heter Sune och jag tänker lite på den som med tvättmaskinen. Vi behöver förbereda hemmet innan han städar och sen måste vi ändå dammsuga badrummet, trappen och möbler, men resten sköter Sune. På samma sätt måste vi förbehandla vissa fläckar på kläder innan tvätt, och sen ska maskinen laddas, tvätten hängas efteråt och vikas ihop när den torkat. Men bara för att det är en del jobb före och efter och inte alltid blir perfekt skulle jag inte tvätta allt för hand, lika lite som jag skulle vilja återgå till att dammsuga allt igen!

  1. Beror kanske på hur stort man bor ser absolut en poäng i stora hus med långa avstånd och mycket öppna ytor. I vårt hus 130 kvm uppdelat på två plan är det inte så jobbigt att dammsuga att det gör nån större skillnad med roboten. Att dammsuga är enkelt jobb- att plocka utan värre

   1. Vi bor i en 3:a på 80 kvm, två vuxna och två barn. Barnen är väldigt duktiga på att plocka undan sina saker, de vet att Sune kommer och äter upp allt som ligger på golvet!

 8. Så den funkar bara ifall man laddar ned en app till den?
  Om man inte har en smartphone då? Då ger det alltså inte något att skaffa en robotdammsugare?

 9. Vi har haft robotdammsugare i flera år. Allt från roomba, neato och nu en budget variant. Neaton är den vi varit absolut mest nöjd med. Visst man måste dra den vanliga dammsugaren ibland. Men inte alls lika ofta. Med 3-barn och flera pälsdjur i hemmet känns robotdammsugare som ett jättebra komplement och är man lite lat (som jag) så behöver man inte dammsuga allt för ofta med vanlig. 👍

 10. Har länge sneglat på en men vågar inte köpa en pga katter som kräks hårbollar. Finns det sensor för sånt numera? Vill Gärna inte komma hem till ett nersmetat hem med kanske baja i värsta fall.

 11. Vi har funderat på robotdammsugare, men kommit fram till att så länge barnen bor hemma så är det de som får sköta dammsugningen (två ggr/v). Den dagen det bara är vi två kvar i hushållet så blir det säkert en robot. Fast då lär det inte bli lika dammigt och grusigt hemma heller, så då kanske det räcker med sopborste och skyffel – fortfarande det allra bästa, snabbaste och miljövänligaste alternativet. Funkar även vid strömavbrott.
  Hur resonerar du och alla ni andra kring alla dessa apparater som går på batterier (elcykel, robotdammsugare och -gräsklippare, elsparkcyklar mm), med tanke på att framställningen av batterier sker på bekostnad av folks liv och inte är något hållbart alternativ i längden? Allt för att vi ska få bättre samvete kring våra utsläpp och en skönare vardag där vi slipper tråkgöror som generationerna före oss bara kunde drömma om att få slippa?
  Det är svårt att vara miljövänlig, för det man tjänar på utsläpp i ena änden leder till lika stora eller ännu större utsläpp i andra. Det känns så tröstlöst och hopplöst 😔

 12. Robotdammsugare har jag hört många berömma om. Jag har inte erfarenhet om en sådan, men vi har en robotgräsklippare på stugan som har jobbat för oss redan i tre år. Och han heter Roope, vilket motsvarar Robert på finska.
  Trevlig sommar för dig och familjen!

 13. Skulle vara så sugen på en sån, men vårt tillbyggda 50tals hus med tre våningar, och bottenplan i tre avsatser känns som lite för invecklade för en robotdammsugare. Sen har vi tre hundar som fäller hår. Undrar om en robotdammsugare klarar av det? Husky och labrador päls, speciellt mycket nu efter vintern.

  1. Hund- och katthår klarar iaf mina föräldrars Roomba med glans! (De har två lurviga hundar och en halvlurvig katt.)

 14. Vi har en Neato också som vi är otroligt nöjda med. Vi har en katt som släpper jättemycket hår så det är så skönt att Darth Kurth (som vi kallar den) åker runt och samlar upp håret. Den kommer dock inte in i badrummen så där får vi dammsuga “för hand”. Det bästa vi gjort att skaffa en robotdammsugare.

 15. Hur gör man om man har så pass höga trösklar att den omöjligt att sätta en list/ramp?