Försöker få rätsida

Åh. Luften gick ur mig vid skolavslutningen och semesterns start. Och än har den inte kommit tillbaka. Den här veckan har Jakob dessutom börjat sitt sommarjobb som sjukgymnast vilket betyder att jag är själv med tre barn. Visst jobbar han i vanliga fall – men då mest på gården. Milsvid skillnad mot när han åker vid 06.30 på morgonen och kommer hem först på eftermiddagen.

Dessutom är tremånaders-tröttheten nu ikapp. När bebisen blivit tre månader och den bristfälliga nattsömnen börjar ta ut sin rätt. Minns det från både Bertil och Folke. Att det tog ungefär tolv veckor innan jag började bli sådär riktigt trött. Måste försöka sova middag varje dag nu. Blir en hemsk mamma när jag inte sover åtminstone tjugo minuter per dag under bebistiden.

Försöker nu alltså få någon rätsida på den nya vardagen med tre hemmavarande barn som behöver både frukost, lunch, middag och aktivering. Samtidigt som jag har några eftersläpande jobb jag måste få färdiga. Folk mailar och jäktar på för att de vill få klart allt innan de går på sin semester. Det förstår jag verkligen. Kruxet är ju bara att jag redan ÄR på min semester. Och jag vill ju också vara ledig. Tur att jag har Charlotte, min assistent, som håller koll på det mesta åt mig.

Så. Ja. Lite trött småbarnsmamma här. Som inte riktigt kommit in i ledighetslunken och fått den att fungera. Men som ändå är rätt så glad och hyfsat tillfreds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Försöker få rätsida”

  1. Bloggen försörjer oss under vintern. På sommaren arbetar min man. Livet som bonde =) .

 1. Har läst din blogg i minst 11 år och idag är första gången jag kommenterar!

  Vet precis vad du menar. Jag har också tre barn. Alla är bara några månader äldre än dina. Tröttheten som kom efter tre månader nu med tredje barnet var extremt jobbig. Och marginalerna är så små även om de stora är ganska stora och hjälpsamma. Men de lagar ju inte lunch och åker och badar själva.

  Ta hand om dig! Hoppas du hittar ett sätt att vila.

 2. Det är något med tredje barnet, mycket blir enklare. Man är tryggare i sig själv., vilket kanske gör att man tänker att man ska kunna fixa fler saker än man ens försökte med när man bara hade ett och två.
  Samtidigt blir livet krångligare när det är en till i familjen – fler saker att hålla reda på, mer tvätt (fast det märker man mer ju större kläder de får) och en massa andra saker.
  Mitt råd, som du naturligtvis kan strunta i, är: Var inte så duktig! – just nu i alla fall. Köp färdigskivat bröd, till mackorna och ta fram ur frysen vid behov. Bjud dina vänner på fika, med köpebröd. Mariekex och rån är typiskt sommarfika….. Jordgubbar att festa på har ni väl på farmen så småningom. Ligg lite lågt nu när du ensam vuxen hemma på dagarna. Desto större kontrast när du sen har tid och ork att baka.
  När mina tre barn var små (7, 3 och 1/2 år) träffade jag en kvinna med tonårsbarn som gav mig ett bra råd. Hon sa ungefär så här: livet består av olika epoker. Ibland får man släppa vissa aktiviteter som man kan ta upp senare när livet är annorlunda.
  Och försök att ha kul! Små roliga saker ofta är bra att satsa på.
  Säger Astrid snart 70 (hur nu det gick till……)

  1. <3 Så fin kommentar med mycket omtanke. Kommer ta med mig dina råd. Det är otroligt vad med press man lägger på sig själv som mamma, vad man ska mäkta med. Mycket kan ju faktiskt vänta. Det viktigaste är att orka vara närvarande, och glad i sina barn <3
   /Mamma till två små pojkar på 2 och 0,5 år

  2. Jag har bara två barn men håller helt med om att det är helt OK att fika på köpesfikabröd, äta korv med bröd till lunch eller fil och flingor osv och att barnen kommer inte direkt få några men av det, om några månader orkar du säkert laga något annat när bäbisen är större och sommaren är över och de äldre barnen i skola/förskola. Om man ska hinna något tror det är viktigare att orka något barnen tycker är kul som att bada, åka på en utflykt, gå på promenad i skogen osv.

 3. Igenkänning. Min man har också börjat sitt sommarjobb på 100% och jag är hemma med tre barn, varav en bebis. Plus att maken och jag är superdåliga på att gå och lägga oss i tid: när barnen gått och lagt sig ska man ju hinna alla tre hundra saker som ingen hinner fixa under dagen (har dessutom åter igen fått en bebis som bara sover korta stunder, så det är inte så mycket som hinns på dagtid (har ibland lust att skratta högt när folk säger saker i stil med “ja, när de är så små så sover de så mycket, så då hinner man ju städa/själv sova/läsa böcker/jobba hemifrån/klippa sig/fotvandra till Alperna och tillbaka…”. Är glad om jag hinner gå på toa och slänga i mig något som har åtminstone en vag likhet med mat 😂)). Ja, och så vill man ju gärna ha lite Egentid™ också där på kvällen… Så visst är det lätt att bli trött, även om jag vet att jag till stor del får skylla mig själv. Jag menar, det är ju inte fysiskt omöjligt att gå och lägga sig när barnen somnat…

  Jag hoppas du får in en bra lunk i vardagen och att du slipper vara allt för trött!

  1. Jag tror inte det är något dåligt att vara uppe med sin man en stund och få umgås, ens relation med partnern är viktig och att få den tiden är viktig när man har små. Jag minns när äldsta dottern var liten och vi ibland låg med henne mellan oss när hon sov och vi var för trötta för något konstruktivt men vi låg där och höll varandras hand och strök varandra på handen och armen och såg varandra i ögonen. Vi pratade lite och njöt av att vara föräldrar och ha den andra i ens liv.

 4. Jag har tre barn i tät följd (1,5 år mellan varje) och hade flera små knep som underlättade vardagens måltider.

  1. Frukostmaten står alltid på en egen bricka i kylen. Alla pålägg, smörkniv mm. Brödet i en korg i skafferiet. Frukosten tas därmed fram på 5 minuter (och barnen kan även själva lätt ta fram).

  2. Lunchen hos oss är alltid rester från gårdagens eller tidigare dagars middag. Vi lagar alltid extra mycket middag just till detta. Räcker även till lunchlådor till den som jobbar borta.

  3. Jag köpte det mesta färdigt när barnen var små. Bröd, vällingpulver, singoallakex, saft, sylt. Sådant gjorde jag bara själv om jag verkligen hade lust med det.

  4. Gör en 5-veckors mat-meny.
  Vi har ett rullande schema med väl uttänkta middagar. Med alla rätter vi kan och som de flesta av barnen gillar blir det 5 veckor. På såpass lång tid hinner man inte tröttna på det man hade i början av schemat.
  Det blir väl avvägt med vegetariskt, fisk, kött, kyckling och pasta, potatis, ris – allting jämnt utspritt för variation.
  På fredagsmiddagarna är det barnens favoriter – tacos var 5:e vecka, pizza var 5:e vecka, hamburgare, pitabröd samt pulled pork.
  Endast en rätt förekommer 2 ggr: pannkakor. Men då är det olika sorters soppa som ”förrätt”.

  Utöver matsedeln har vi ett antal ”bubblare”, maträtter vi varierar med ibland. Och självklart kan menyn frångås om vi har gäster eller bara är sugen på något särskilt.

  Idag är barnen tonåringar och man ser knappt röken av dem. Så nu har jag ork att baka, safta och sylta, odla egna grönsaker. 😊 Men 5-veckorsmenyn, frukostbrickan och det andra hänger i ännu!
  Menyn har uppdaterats några gånger, men mycket är kvar också. Samma rätter som vi lagat sedan barnen var små.

   1. Går inte att lämna fotokommentar, annars kunde jag fota menyn. 😊 Men det är inga speciella rätter alls.
    Pastarätter, kycklinggrytor, fisk i olika former (panerad spätta, lax i ugn, torsklåda), hel kyckling i ugn, korvrätter, soppor. Vanlig vardagsmat.

  1. Vilken dröm, att kunna ha ett måltidschema och ha barn som äter. Mina lever på vitt bröd med smör, filmjölk, nån makaron, köttbulle och korv. Otroligt enkelt visserligen men så otroligt ledsamt måltiderna är så trista hos oss, älskar att laga mat egentligen men har helt slutat eftersom allt möts med skepsism och ogillande. Bara tanken på att kunna laga storkok och bjuda på rester- underbart.

   1. Lilly, kan du inte laga mat till dig själv då? Gör ett storkok så får iaf DU god mat varje dag ett tag! Ställ fram bröd och smör åxå så får ungarna äta det då.

    1. Jo absolut men det är sjukt tråkigt att äta själv och lägga ned tid från att umgås med barnen på något bara jag uppskattar

 5. Åh! En trött småbarnsmamma här med. Två veckor kvar på min mans semester, sen ska jag klara det själv med en bebis och tre stora. Phu! Heja oss alla!

 6. Mina tre barn ska gå på förskola hela sommaren och jag ska jobba. Insåg tidigt att jag aldrig skulle orka ha dem hemma själv och då blev det en bra lösning. Min man jobbar han med.

 7. Bästa, underbara Clara!🤗
  Vet så väl hur du känner det, har själv 3 barn, fast dom är vuxna nu!
  Min semester börjar i morgon och den innebär i stort att hjälpa min yngsta dotter som är ensam med sina 3 barn, 1 år, 2 år och 3 år!
  Full rulle hela tiden🏃🏼‍♀️🥳
  Att hitta på aktiviteter som passar alla, dom två äldsta älskar att bada, inte den minsta, som du skriver: matlagning o fika går i ett m m
  Visst är det roligt o stimulerande att vara med barn 24/7 men lite trött måste jag erkänna att både mamman o jag blir!
  Efter att jag varit hos mina raringar hela dagen går jag hem till mig, sim tur är har tv: n gått sönder så det är välsignat tyst!

  Brukar meditera på ett bibelord och känner friden infinna sig🌻
  Skriver detta för att uppmuntra dig, mammor är fantastiska, pappor också så klart, men ibland får mammorna ta det mesta sim gäller barnen
  Du är så viktig o betydelsefull för dina barn, försök få till lite vila då o då också och göra nåt roligt för dig själv nån gång emellan!
  Önskar dig o familjen en fantastisk sommar🌺
  Stor kram🥰

 8. Det låter tufft. Jag har bara ett barn och tyckte inte jag orkade någonting under bebistiden. Jag kan ju bara säga att jag tror det är många som förstår om du inte hinner blogga så mycket just nu. Dina inlägg är alltid väl värda att vänta på, så jag hoppas du kan ta så mycket semester det bara går från allt jobb snart. Vi finns kvar.