Rosa, rosa, rosa

Jag skulle spara många sköna slantar om jag bara iddes så mina egna sommarblommor på våren. Det gör jag tyvärr inte. Men det får gå ändå. Sparar hellre in på något annat än på blommorna. En av höjdpunkterna varje år är att ta ett lååångt besök på handelsträdgården och fylla kundvagnen med blommor av alla slag. Planera årets färgskala och vilken stil det ska gå i.

Förra året valde jag rött som kontrastfärg mot vår rosa fasad. Det kändes lite härligt djärvt på något vis. Andra år har jag satsat mer på lila och blå blommor. I år valde jag bort både rött, blått och lila på farstubron. Istället blev det enbart blommor i vitt och rosa. Men enstaka inslag av limefärgade blad.

Tycker att knepet för att lyckas är att våga renodla. Våga välja bort. Och köpa många exemplar av varje färg och sort!

Jag har ju några olika krukor att plantera i. En hel massa terracottakrukor och sedan massa grånade trätunnor och gamla zinkhinkar och baljor.

På farstubron har jag samlat allt av teracotta. För den färgen går igen i de murade tegelpallkragarna man möts av vid entrén. Och i coretenstålet. Vid de grånade trätunnorna som står längre in i trädgåden som en rumsindelare (bilder kommer på dem senare) har jag istället samlat zinkhinkarna. De går i samma färgskala.

Jag tycker masseffekten är vacker. Hellre rejält med blommor på en plats än små duttar här och var som ändå bara “försvinner” i helheten.

Försöker hålla gruset hyfsat rent från ogräs. Men mina penséer som frösår sig varje år har jag inte hjärta att riva bort. Tycker de är så söta.

Både mina ungerska syrener och min snöbollsbuske börjar ta sig fint.

Och klematisen jag planterade sent förra sommaren och som jag trodde hade dött har faktiskt börjat ta sig. Jag satte en vid varje stuprör på verandan och de ska få slingra kring och förhoppningsvis nå upp ända runt dörren.

Det har varit ganska kalla nätter så syrén-blommningen har satts på paus. Härligt att få njuta av dem lite längre.

Hade dock ett litet missöde med blommorna. För samma natt som jag planerat ut allihop kom en frostknäpp med -2 grader. Så dumt! Borde ha inväntat järnnätterna innan jag planterade ut – som jag annars alltid gör. Vissa av växterna har fortfarande inte riktigt hämtat sig från den smällen. Men jag gissar att de kommer ikapp snart. Hoppas det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Rosa, rosa, rosa”

  1. Haha! Det var precis vad jag tänkte också. Det där med växtzoner blir väldigt konkret. Visst är det roligt att se hur stora skillnader mellan norr och söder?

 1. Vilket härligt inlägg! Visst är det underbart att genom färg sätta känslan för årets sommar? Jag har också kvar penséer i gruset som liksom vittnar om vilken färg jag var sugen på olika år. Allt från ljust gula till mustigt mörkt röda. 😍

 2. Jag älskar min trädgård och att fixa i den, men jag gillar inte att så frön, förså, mm. Så jag köper också!

 3. Så fint du har! Själv älskar jag blommor och driver alltid upp själv från frö i januari/februari och framåt.
  Sår alltid några nyheter också för att testa, så jag brukar ha så där en 400-500 plantor som jag driver upp! SÅ ROLIGT! Det blir som en bonus och så köper jag perenner som jag inte vill driva upp själv istället eller som jag vill köpa i större storlekar. Jag har säkert 17 krukor i olika storlekar framför min entré och jag kan liksom inte få nog. Jag har dock drivit upp de flesta själv så det frestar inte på ekonomin utan mer tiden att sköta om det men det är en ren fröjd!
  Dessutom satsar jag mycket på perenner även i krukor som jag både driver upp själv och köper. Jag skriver och tipsar en del om det på min blogg och har sedan två år tillbaka också byggt mitt eget orangeri! Helt underbart och det bästa jag gjort!
  //Berith

 4. Hej Clara!

  Jag är på jakt efter klänningen Greta ur sommarkollektionen i den gröna färgen 🙂. Jag hittar den tyvärr inte på provrummet, endast den blå. Vet du om den kommer komma upp där senare?

 5. Tjoho!
  Jag föredrar ju att du lägger tid på bloggen 🙂 Eftersom jag inte har instagram och där då inte kan kommentera eller fullt ut se andras kommentarer heller.
  På bloggen är allt finare och roligare ändå.

 6. Detta slags inlägg är mitt favorittema! Färger i trädgården eller färgtema hemma.
  Jag har en pytteliten trädgård och behöver all sorts hjälp och tips.
  T.ex. hur man gör med krukor som spricker under vinterhalvåret.
  Eller vilka växter som kräver minst vatten i sommarhettan.
  Eller den “romantiska” trädgården, eller… åh jag tror visst jag har förvandlats till en trädgårdstant utan att förstå det själv.

  Tack för att du delar ditt liv så generöst till oss läsare.