En rutig sängkappa

Jag har en ny dyr möbel i mitt hus. En enda. Och det är min Norrgavelsoffa. Den älskar jag. Men har känt mig lite trött på sista tiden. Kommer aldrig göra mig av med soffan såklart – men jag har funderat på om jag ska beställa ett överdrag i en annan färg att variera med.

Så stannade jag på en loppis när jag körde hem från mormor och på textilavdelningen, bland sängkläder och gamla täcken, såg jag något rutigt sticka fram. En klassisk blå Gripsholmsruta. En sängkappa med rynk för 30 kronor. Vad ska jag ha den här till tänkte jag? Ingen aning. Men jag måste ha den. Kan säkert komma till användning någon gång.

Så kom jag hem och fick ett infall och slängde den över Norrgavelsoffan. Och tjöt av glädje. Det blev helt perfekt.

Kom direkt att tänka på målningen Lathörnet av Carl Larsson. Visserligen är den soffan randig. Men känslan är lik. Och rynket. Och eftersom armstöden är i trä så förvandlades soffan från någonting ganska modernt till en gammal (jätteskön) kökssoffa.

Blir så glad varje gång jag går förbi den! Den rutiga soffan ändrade karaktär på hela rummet.

Det bästa är att den också skyddar soffan från fläckar och slitage. Tyget är ju lätt att ta av och tvätta när det behövs.

Slängde på några gamla bolsterkuddar i dun, med grovt beige linnetyg på. Samt en blå bolsterkudde som jag tycker mycket om.

Hela rummet känns som en explosion av sommar!

Gick också en sväng i trädgården och plockade ihop brudslöja och jättedaggkåpa och band en skir och svävande bukett.

Älskar när man för trettio kronor kan lösa något man gått och irriterat sig på i månader och inte riktigt lyckats få till på ett bra sätt. Hade ingen aning om att det var just en rutig sängkappa som skulle fixa problemet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “En rutig sängkappa”

 1. Åh så fint det blev!
  Du är en sån inspiration!
  Måste bara berätta… min mamma läser dig sporadiskt.
  Jag – slaviskt 😉
  Hon sa något i stil med att ditt liv verkar som en dröm, ouppnåeligt likt en saga. Kan till viss del hålla med, men jag känner det äkta mitt i all idyll. Visade henne filmen du gjorde med Clas Ohlson-påsar på golvet och kylskåpet mitt i rummet. Sa inget om hur din röst darrade när du berättade om din depression eller om hur jag alltid tänker på dig när jag hör om bröstcancer. Men det kanske jag skulle gjort.
  Googlar underbaraclara+någonting varje månad. Recept, inredning, trädgård osv. Du är en av mina största inspirationskällor, även när det kommer till feminism. Likt du blev lite ledsen av “Barnen i bullerbyn” när du var liten, blir jag lite ledsen av din blogg ibland. För den triggar min längtan efter ett annat liv. Men jag känner mig aldrig irriterad eller bitter. Du är så bra Clara! Saknar podden dock ☺️
  Stor kram ❤️

 2. Så fint! Jag har försökt liknande lösningar med kidsen hoppar runt så mycket att jag tröttnat på att rätta till överdrag, något tips på det? 🙂 Tack för en härlig blogg

  1. Jag hade sådana här som barn har på vantar för att de inte skall trilla av overallen under lakanet på sängen så långsidorna var stärkte. Jag avskyr när lakan korvar sig. Testa att fästa sådana under soffan? Om resåren är för kort kan man enkelt sy fast nytt

   1. Tack Ellen!! Det var ett jättebra tips, ska testa. I sängen tröttnade jag också och där hade jag säkerhetsnålar i flera år tills de började sälja dra-på-lakan 🙂 Säkerhetsnålar i soffan känns dock lite scary, bättre med resår!

 3. Efter att faktiskt just IDAG besökt Carl Larsson-gården så kan jag intyga att det är verkligen ’Carl Larsson-feeling’ du skapat med enkla medel! Bra jobbat (som alltid)!

 4. Det beror ju lite på hur soffryggen ser ut. Om det är träribbor som på Claras soffa kan man sy i långa band på skynket som man sen knyter fast baktill. Ibland funkar det att limma fast kardborreband baktill på soffan samt sy fast på skynket och fästa ihop. En kompis provade en ganska radikal lösning: han sydde fast tyngder på skynket som fick hänga ner baktill och det funkade ganska bra!

  1. Har inte testat själv, men sådanadär tunga magneter som finns för att dukar inte ska blåsa bort utomhus kunde kanske funka? Om man inte är så händig med att sy (tittar på mig själv här).

 5. Så fint! Jag kom att tänka på Carl Larssons soffa i förmaket som har blårutigt tyg. shorturl.at/osPV7 Det ser härligt somrigt och lantligt ut.

 6. I all välmening: du skriver mest om “mitt hus”, “mitt hus”, “mitt hus” osv. Är det inte ERT hus? Då vore väl VÅRT hus vara jämställdare, om än du tydligen “äger” inredningsdelen och blomstren på tomten, men å andra sidan bygger din man garage, så vilket är mitt och ditt och vårt? Bli inte försvarsilsken nu, det är inte kritik, bara en undran.

  1. Jag skriver ju bloggen utifrån mig själv. Börjar jag plötsligt skriva i vi-form tycker jag att det blir märkligt. Kan försäkra att om jag skriver jag eller vi på bloggen är den sista saken i världen som min man skulle bry sig om 🙂

   1. Jag kanske inte tänkte närmast på din man och vad han bryr sig om eller ert förhållande, utan på den bild du vill förmedla. Du har ju ett val där och en strategi med din blogg. Kramar och tänkapå.

    1. Åh. Det som spelar roll i mitt liv är förstås vad jag och min man känner och tänker. Inte vilt främmande personers åsikter och uppfattningar – kramar och tänkapå!

  2. Det är nog rätt naturligt att man skriver i jag-form om sitt liv på sin egen blogg, kan jag tycka. Man skriver ju om det man har omkring sig och når ut till människor som följer en personligen, inte den man är gift med eller barnen….även om man delar både ägodelar och tillvaro med dem.

 7. Det blev verkligen perfekt, så somrigt och hemtrevligt gammeldags 😊 blev själv inspirerad nu! Har också en grå soffa, i en modell jag älskar men man vill ju variera sig också. Så gått och funderat på vad man ska slänga på. Nu behöver den både en tvätt och färgen känns tråkig. Men jag har några större tygbitar o filtar jag ska pröva. Och oftast är det ju de där oväntade loppisfynden som löser sånt, de hittar sina platser. Så kul och spännande. Ha det fint Clara!

  Kramar

  Linda

 8. Mycket smart!
  Ett annat tips för att uppdatera soffan när man tröttnat på färgen (vilket man ju gör) om man inte har skills att klä om den själv är att mäta upp soffan, ta i lite extra på längden för att det inte ska röra sig för mycket och sedan sy ihop två lika långa tygskynken. Skarven döljs genom att trycka in den mellan sitt- och ryggdynorna. Sen när man tröttnat på det överdraget kan man sy om det till gardiner, duk eller kuddar 🙂