Min koppsamling

Eftersom inlägget där jag visade min karaffsamling blev så uppskattat tänkte jag fortsätta med att visa mina samlingar. Näst på tur är koppsamlingen. Jag har en jädra massa koppar nämligen!

De flesta av dessa koppar tillhör serviser som står instuvade i olika vitrinskåp här hemma. Men några är också udda koppar. När man fotar olika recept och gör kokböcker gör det nämligen ingenting att kopparna är udda. Oftast behövs bara en kopp för bilden. Samtidigt gillar jag också att duka med udda koppar. Det känns personligt och fint. Och varje morgon väljer jag med omsorg ut vilken jag vill ha just den dagen!

Flest koppar och serviser har jag i blått, med blomstermönster på. Från vänster syns en beige kopp med rosa blommor på och prickar. Den servisen har jag ärvt från min faster. Så mjuk och skön att dricka ur. Vintagekänsla. Men tror att den egentligen är köpt på typ Konsum på åttiotalet? Bakom den syns två vita koppar med blå blommor (har ett dussin) från Gefle. De är så härliga i sin enkelhet. Anspråkslöst fyrtiotal typ. Perfekt till röda pelargoner i solvarmt kök. Den vita koppen med blå blommor som står längst fram. Utan fat med med kantigt öra. Den är supergammal men saknar märkning.

Den låga vida koppen med fat, öggla på handtaget och en blomma i botten av koppen – är handgjord och handmålad. Men saknar stämpel. Den stooora tekoppen längst till vänster är min BÄSTA tekopp! Arden från Burleigh. Bredvid den syns en modern kopp med blomstermönster som jag också är svårt förtjust i. “Charlotte” Från Alfred Meakin.

Den turkosblå buckliga kopp har jag fyra stycken av. Antingen är de supergamla eller så är de typ importerade från Kina. Älskar skirheten hur som. Bakom den står en ljusblå vågig kopp och fat med kantigt handtag. Den heter Menuett. Fick ett dussin av den plus en kaffekanna av min faster 2009. ÄLSKAR! Och längst bak syns Blå Blom från Gustavsberg. Vår kanske mest klassiska kaffeservis? Gudomligt fin!

Så går vi över till de gröna kopparna. På boktraven står koppar vi fick av Jakobs föräldrar när vi gifte oss. Har stått hemma i deras köksskåp. Hett eftertraktade frukostkoppar i vårt hem. Alltid i disken. Saknar tyvärr stämpel.

Traven med helgröna koppar köpte jag i vintras. Saknar också stämpel men är suveräna att dricka kaffe ur. Den helvita koppen längst till vänster, med fyrkantigt fat med avrundade hörn är en servis jag ärvt av mamma. Har ett dussin av allt i den. Otroligt vacker i sin enkelhet. Den heter Karlskrona och kommer från Uppsala Ekeby. Den blommiga koppen precis bakom är en del av en servis jag fick förra sommaren av en bloggläsare. Så söt! Mitterteich Bavaria står stämplat i botten.

De små blommiga kopparna längst fram kommer från Rörstrand. Har sex stycken med olika landskapsblommor på. Här syns Skåne och Bohuslän. Bakom dem står mina absolut vackraste koppar – och kanske några av mina äldsta? Har ett helt gäng av dessa superskira randiga koppar med grön glasyr. De är så delikata och vackra att jag sällan vågar använda dem. Har fått dem av min syster. I botten står det Württemberg.

Slutligen anas den lite oansenliga cremefärgade koppen med blomglasyr. Har tre stycken och älskar dem. Påminner mig om det porslin som finns i farmors köksskåp nämligen.

Det här är kanske den märkvärdigaste koppen i samlingen? Den vita med gröna palmer på. Köpte den för en tia på kyrkans loppis. På koppens kant står det “Minne från Skandinaviska Kaffeförädlings Aktiebolagets serveringspaviljong å utställningen i Stockholm 1897”. Urgammal alltså. Och Den Perfekta Kaffekoppen. Får allt kaffe att smaka gott.

Vi avslutar med mina mest färgglada koppar. Den blågröngulblommiga längst fram till vänster saknar märkning tyvärr. Bakom den syns en Muminkopp jag fick i ett pressutskick i våras. Underbara färger! En blåmönstrad kopp står uppepå boktraven. Det saknas stämpel i botten men glaseringen avslöjar att den har några år på nacken. Har fått den av min syster.

Den vita med svart och rosa mönster är från Gefle. Och den ljusgröna bredvid står det Figgjo Flint Norway på i botten. Den vita med rosa blommor heter Rosa och kommer från Gustavsberg. Och den gula koppen heter Ceylon och är från Rörstrand. I den står en liten blårödblommig kopp som saknar märke.

Traven med utsökta moccakoppar är i benporslin från Gustavsberg. Har ett dussin av dem. Längst bak står två gamla cafékoppar med röd och blå rand kring överdelen av koppen. Söta i sin enkelhet.

Om jag ska kora vilja koppar som jag gillar mest att dricka ur – då blir det dessa fyra. Det är någonting med storleken, vidden på koppen, ljudet mot assietten som är så himla härligt!

Vilken kopp tyckte du var finast?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Min koppsamling”

 1. De omärkta, eftertraktade, frukostkopparna ser ut att vara upsala ekeby Safari (om du nu undrade 🙂 ). Jag har några udda tallrikar med det mönstret hemma.

  Jag tycker de bubbliga lite turkosa var himla snygga.

 2. Den handgjorda vida koppen, så härlig!
  Min farmor gillade köpa saker, gärna loppis. Men hon ville kunna unna sig ofta så då köpte hon bara en kopp, en talrik osv. Det gör att min favoritkopp bara finns i ett exemplar. Greppar den alltid stenhårt varje morgon då jag är livrädd att ha sönder den!

 3. Men åh! Underbart! Fantastiskt kul att se en fin Figgjo Flint kopp. Den heter Sissel och finns i en massa pastelliga färger. Finaste serien jag vet eftersom den påminner om Kaffekopparna på Liseberg när jag var liten! Tänk så lustiga associationer man kan göra ändå.

  1. Men åh! Vad kul att höra. Ska försöka se om jag hittar fler – är ju betydligt enklare när jag nu vet namnet på den ☺️

   1. Figgjo har også en serie i pastellfarger fra samme tid, veldig lik, som heter Grete. (Grete og Sissel er døtrene til han som designet dem) Jeg har samlet på begge servisene i mange år, i alle fire farger, og de har blitt ganske ettertraktet og dyre her i Norge de siste årene. Særlig de i rosa som nesten er umulige å få tak i. Ellers finnes de i lysegult, lyseblått og mintgrønt.

 4. Så härligt med kaffeserviser och jag har själv en bra samling av fina koppar. Av alla dina kan jag inte välja ut en fin för som du gör att välja för dagen låter som en bra idé.

 5. Åh, fullkomligt älskar den med palmer på!
  Jag älskar också blå blom, började samla på den som typ tio-åring och har både kaffeservisen med sockerskål, gräddsnipa och kaffekanna samt middagsservisen, med tallrikar, uppläggningsfat, såssnipa och ljusstakar.
  När jag träffade min pojkvän visade det sig att han med samlat på just den, så nu har vi dubbla uppsättning av just den. Perfekt när det vankas stora kalas 🙂

 6. Dom där två med lite grönt som står på boktraven, ser ut att ha lagom tjocka kanter och vara perfekt storlek för kaffe! Fina också såklart;)

 7. Vilken fin samling 😍 Gillar mest de två som står i vänstra hörnet på boktraven i andra bilden uppifrån. De tror jag du glömde att nämna?
  Det finns få saker som får igång mig såsom vackert porslin, och jag skäms nästan att erkänna att jag låter mitt omdöme om en person påverkas av vad de har för porslin hemma 🤭 Kul att inse att min samling ter sig ganska anspråkslös i jämförelse 😁

 8. Den längst till vänster på sista bilden är ljuvlig! Jag är svag för blåvitt porslin överlag haha. Men muminmugg, inte kopp mvh finlandssvensk.

 9. Nej men vilket kul inlägg! En sån där supergammal kopp med palmer bor hemma hos mig också, men får pga skruttighet agera blomkruka åt en liten stickling 😊

 10. Den vita med svart och rosa mönster.

  Fin samling! Viktigt med bra koppar! Viktigt med kaffe!

 11. Underbart inlägg! Trots att jag är väldigt förtjust i blåvitt porslin fastnar jag för de där eftertraktade som alltid står i disken. 🙂 Får en stark känsla av att sådana koppar fanns hos min farmor och farfar.

 12. Vilket underbart, underbart inlägg! Mer porslinbilder vill jag ha! Har du pressglas också så dånar jag.

 13. Åh, jag älskar ju moccakoppar med fat. Kallar det “tantkoppar”. De där små pastellfärgade kopparna med fat är ljuvliga! Jag tänker mig att dricka kaffe ur dem är som både kaffe och bakelse samtidigt! Själv har jag nu bara en kopp med fat av ursprungligen en uppsättning på elva, möjligen tolv moccakoppar med fat som mina föräldrar hittade i diket (!) nära en rastplats någonstans i södra Sverige. Koppen som sådan ser kanske inte så märkvärdig ut, men jag älskar dess historia, både den del jag känner till och den jag inte känner till (varför låg de i diket?).
  Eh, ja, i alla fall… Jag tycker att den vita koppen med gröna palmer var den roligaste och mest intressanta. Jag börjar undra: vad tänkte den som köpte den och hur såg man på sådana minnessaker då? Har den varit mycket använd eller har den stått i ett skåp? Den är så speciell. Det är precis en sådan speciell sak som jag själv älskar, med lite historia, känd och okänd😉.

 14. De omärkta kopparna från Jakobs förädrar är Upsala Ekebys “Safari”, designad av Helmer Ringström och fanns i produktion mellam 1965-1973.

 15. Den stora, blåblommiga tekoppen är min favorit! Den ä så vacker och det ser ut att rymmas rejält med te i den.

 16. Den supergamla blåvita koppen utan fat tror jag minsann är från Rörstrand. Faten är stämplade undertill, men inte kopparna. Jag ärvde teservisen i samma serie av min farfars bror och blev sen alldeles nipprig när jag hittade kaffeservisen för 25kr för kopp+fat på Emmaus. Så nu kan jag bjuda på storfika med bara den supergamla superfina servisen, så länge 6 dricker te och 8 dricker kaffe!

 17. Jag tror inte att dina turkosa koppar är kinesiska. Jag tycker att de ser ut att vara drygt hundra år gamla och komma från Tyskland eller Polen. Jag tycket mig ha sett koppar med liknande bulliga former från Silesia bland annat.

  Fina är dom hur som helst!

 18. Många vackra men jag väljer Bohuslän- & Skånekoppen då jag är född i Bohuslän & uppväxt i Skåne. Sen blev jag så glad att se dina Württemberg-koppar då jag under sju års tid bott i Stuttgart, och där föddes min äldsta barn 2006, som är huvudstad i det tyska bundeslandet. Dock är det numera hopslaget med Baden och heter Baden-Württemberg. Således en ‘historisk’ kopp! Jag ÄLSKADE även dina karaffer och insåg att jag ligger i lä…

 19. Borde väl rösta på Muminmuggen eftersom jag är finlandssvensk ;9 – men finast är nog de gröna som ni fått i bröllopsgåva av dina svärföräldrar.
  Tack för att vi får dyka in i dina köksskåp och beundra dina samlingar. Så vackert porslin!

 20. Tack för jättefint inlägg! Älskar sånt här. Safari ör verkligen en underbar servis. Jag har tallrikar och assietter ur den, de har den perfekta formen (vanlig på 50-talet) – fyrkantig men med rundade sidor.

 21. Cafékoppen med rosa och blå glasyr tyckte jag så mycket om. Men du har många väldigt fina koppar, så det fanns fler alternativ.

 22. Oj, oj jag blir alldeles matt! Så många koppar att hålla ordning på! När jag samlar på något brukar jag sluta när jag har sex olika! Jag har ju hållit på många fler år än dig så jag vet hur mycke plats alla samlingar tar! Det kan vara svårt att hejda sig men då ger jag bort något om något nytt ska in! Det kan bli mödosamt!

 23. Men var fint och speciellt med en minneskopp från Stockholmsutställningen 1897! Läser just Per Anders Fogelströms Stad-serie och i andra delen, Barn av sin stad, skildras utställningen så himla varmt och levande utifrån Emelies perspektiv, den fattiga fabriksarbeterskan som under den heta sommaren 1897 fick leva i den nästan magiska utställningsvärlden som tvålpackerska hos en av utställarna, som byggt sin monter i formen av en stor parfymflaska. Kan du TÄNKA DIG vilken utomjordisk upplevelse för någon som levt hela livet i dragiga kyffen på söder, tidvis knappt haft mat, och arbetat 15-timmarsdagar på fabrik sedan tonåren…. Och nu har du fått tag på en minneskopp från en av de andra utställarna – UNDERBART. Vilken kulturhistorisk skatt. Grattis.

 24. Den blågröngulblommiga koppen är “Scherzer bavaria”. Jag har både kaffe- och tekoppar i flera färger.

 25. Fin samling! Den vita Geflekoppen med svart och rött mönster på sista bilden heter Gavott och är formgiven av Helmer Ringström 🙂

 26. Den du fikk av en bloggleser og den fra Menuett!herlig form og dekor på den første, rene fest-koppen, og elsker fasongen på Menuett!