Min karaffsamling

Jag samlar ju på många saker. Broderade bonader, majolikakrukor, karaffer, gräddsnipor och olika kaffeserviser. Kom på att det kanske kan vara roligt att se någon av samlingarna? Vi börjar med karafferna. Det här är mitt karaffskåp. I detta skåp finns fler karaffer än vad som är hälsosamt.

Men jag gillar ju att variera mig och häller gärna över mjölken i en fin kanna för att det ska vara lättare för barnen att servera sig själva. Och för att det ser så mycket trevligare ut. Karaffer med ängsblommor eller överdådiga syrenkvistar är dessutom en svårslagen syn. För att inte tala om en skir gammal kanna full med jordgubssaft.

Jag har inga planer på att sluta införskaffa karaffer. De jag tröttnat på skänker jag bara tillbaka igen. I loppisens förlovade kretslopp.

Hejhej karafferna! Här står alla kannnor förutom de som jag använder just nu och som är utplacerade runtom i huset. Torde vara omkring femtio stycken ungefär. Bara tre av dem är inköpta nya. Resten är begagnade.

Har försökt sortera dem efter färg. Glaskaraffer för sig, silverkannor för sig.

Gula på sin egen hylla och blå med varandra.

Allra flest har jag av vita med olika sorters blommor på. Svulstiga, kitchiga, diskreta, strama. Jag älskar min samling. Blir så glad av allihopa.

Några är mer som kaffepannor än karaffer. Men de får räknas ändå.

Mina fem favoritkannor just nu är de här. Den blå med sin knalliga färg och bokmärkesrosorna på. Den gröna tycker jag om för den ovanliga färgen och formen på handtaget. Den vita med blått blommönster på gillar jag för enkelheten. Den känns anspråkslös på något sätt. Alla tre karaffer saknar märkning i botten så jag har ingen aning om var de kommer ifrån.

Men kannan framför med beige botten och brun blomma heter Pyro och kommer från Gustavsberg. Samlar på den här serien, som tillverkades mellan 1929 och 1955. Bulligheten är ju underbar! Den här serverar jag gärna mjölken till frukostgröten i. Och bredvid den syns en gulrutig karaff med blomsterbård. Lite egen i stilen och vacker i sin enkelhet. Brukar duka med den när jag kört på gult tema. I botten på den karaffen står det Arthur Wood Made in England. Lite osäker på tillverkningsår. Någon som vet om det finns fler delar i serien?

Det här var mina favoritkaraffer. Var det någon du gillade särskilt i samlingen?

Kolla in min samling av koppar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “Min karaffsamling”

 1. Den blå emaljeeade kaffekittel gillade jag så mycket att jag letade en hel sommar efter en sån och hittade en på loppis, väl använd på en vedspis så den var svart! Men alla i porslin är så vackra helst den blå med bokmärken på.!

 2. Så fina!! Jag har ett par såna där kaffepannor i porslin, men dom står mest bara i vitrinskåpet och ser fina ut.. vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Vad använder du dom till? För kaffet blir ju så fort kallt?

  1. Jag brukar ha de ståendes vid fönstret med vatten i, gärna någon i varje rum. så när jag märker att någon av alla otaliga blommor ser lite hängig ut får de en skvätt direkt innan jag hinner glömma bort det vilket annars händer. Då får de både en funktion och får komma ut och luftas!

   1. Så smart!

    Jag har även köksredskapen i dem vid spisen (stekspade, slev och visp…). Byter karaff efter årstid och jul å så..

 3. Som svar på din fråga så gillar jag nästan allihopa! De flesta har ju sin egna lilla charm så man gillar de!

 4. Jag älskar den gula med tillhörande filterhållare i porslin! Den har du visat förut och den är verkligen underbar. Hojta om du tänker skänka tillbaka den in i loppisens eviga värld!

 5. Den vita med blåa prickar skulle gärna få flytta hem till oss 😊
  Det var en härlig samling du har! Ser fram emot att få se resten av dina samlingar.

 6. Älskar de blåa kannorna i stål/plåt! Särkilt den längst till höger, en riktig Pettson-kanna! Vilken dröm, en sådan skulle jag vilja ha till vårt torp 😍

  1. Vilket fantastiskt skåp! Förstås innehållet, men också själva möbeln. Jättesnygg! Jag gillar bäst den dovt blågråa kannan med vit snip som står bland de andra blåa kannorna.

 7. Det är en väldigt fin samling du har!
  Den blå med blommorna är vacker, tycker jag (precis som flera före mig)
  Men den jag gillar mest, och skulle gärna ha hemma hos mig, är kossan! Den är ju bara så charmig

 8. Hej! Imponerande samling & förgsortering!! Tycker alla är fina, men jag är mera intresserad av funktion. Tycker kannor, som ändå har som huvuduppgift att kunna hälla med, är förvånansvärt ofta usla på just det! Oavsett det gäller en vatten- eller kaffekanna, gräddsnipa eller karaff. Kanske du som har en så stor samling kan komma med svaret på vilken kanna som är den mest ultimata??:) Tack för oerhört vacker & dynamisk blogg!

  1. Kaffe-/tekannor som har en liten längsgående skåra på pipens insida siktar jag på. De brukar inte droppa, nämligen.

 9. Den bruna som ser ut som en stubbe var gräslig och helt fantastisk på samma gång! Jätterolig!
  Jag måste säga att bloggen har gått från bra till fantastisk det senaste. Jag tar så mycket inspiration från dig i mitt liv. Allt ifrån att jag började följa Trinny på insta till att jag har börjat knarka allt som har med sommar och sommarlov att göra. P1 på radion istället för P3, klänning på midsommar istället för jeans och börjat gå på loppis när jag alltid annars velat köpa nytt. Och jag har roligare för det!

  1. Haha. Håller med dig! Verkligen gräslig och underbar! Och tack för dina fina ord. Blir jätteglad av att höra det =) vad fint att du känner så. Kram <3

 10. Älskar kannor- de är så fina. Köper alltid på loppis när jag hittar några fina. Förutom de vanliga användningsområdena så använder jag snygga kannor som vaser, krukor med lecakulor i botten- funkar utmärkt att planera i och som gå bort present fyllda med ägg eller annat från gården – en bit cellofan och ett snyggt band runt så blir det en mycket uppskattad present.

 11. Av samlingens placering gissar jag att du (visserligen som de flesta, men ändå) är högerhänt: idel handtag vända åt höger. 🙂

 12. Vilken underbart samling! Tänk vad fint att få välja bland dem.

  Jag har en extremt svulstiga kanna på 30-40cm med liten, liten pip att hälla ut å så är det citroner och blad på hela skapelsen! Härlig! Att kannor kan liva upp så

 13. Nest siste bildet, kanne nr to fra venstre øverst,hvit med små blomster (?)… jeg samler også på kanner, eller mugger, som vi sier, men har bare en brøkdel av dine, ha ha. En av mine skatter er en hvit emalje-kanne/mugge, som jeg nok tror er svensk. Elsk på den!

  1. Vad glad jag blir över att se din samling. Skulle absolut inte vilja ha lika många själv – jag har två och är fullkomligt nöjd med det – men blir på något vis också så glad över att se hur de här kannorna och karafferna får komma till sin rätt. Fint!

 14. Madam Blå från Danmark är min favorit. Jag själv har en ljusblå, en blå, en röd och en vitkrämig.
  Det fattas delen man brygger kaffet i på Din och på 2 av mina och ett lock på min ljusblå. Letar alltid på loppis när jag är på min hem/favoritö Bornholm. Kan t o m stå vid loppisbord vid vägen där. Älskar dom, bl a för att Far alltid bryggde det godaste kaffet i hans/vår blå.
  Den ljusblå var blomvattningskanna 👏

 15. På översta hyllan, andra från vänster. Den med grönt och gult “våg”mönster.
  Den köper jag gärna av dig om du tröttnar… så himla fin!
  Om inte så får jag gå på loppisjakt 🙂

 16. Det här va ett fantastiskt inlägg!!! Jag har 3-4 kaffekannor o 3 vanliga kannor, nu behöver jag inte skämmas/ha dåligt samvete att jag har för många.. snarare har jag ju alldeles för få!!! Av dina kannor är den i mitten på översta hyllan den som tilltalar mig mest! Blommig bullig o 😍 . Vill mer än gärna se fler samlingar!!!

 17. Kan du tänka dej sälja den bulliga kannan på andra hyllan uppifrån? Den heter Rosalie o jag vill gärna köpa den.

 18. Så fina, många påminner mig om mammas tillbringarsamling.
  Den vita med blått mönster liknar en Gefle hon hade som var från 1800-talet. Du vet, om det står Gefle med skrivstil i botten. Då är de riktigt gamla.

 19. Wow – bra med stora skåp för oj vad jag inte skulle få plats med en bråkdel av dessa hemma hos mig! Måste få fråga: om du häller upp frukostmjölk i en karaff, ställer du sedan in den i kylen om den inte är tom? Eller häller du tillbaka till en vanlig kartong och diskar karaffen direkt? /En som aldrig tänkt tanken att hälla mjölk i annat än liten snipa när vi har gäster

 20. SÅ FINA!!!!!!! fick pirr i benen av hur estetiskt tilltalande det var, printscreenade och skickade till min kille för inspo!

 21. Du har många fina tillbringare! För det är vad det är, INTE karaffer. Men vackra är de.

 22. Den tredje bilden i inlägget, den med glaskarafferna, bakom dem så står något rutigt i svart och gult. Kan det vara en MacKenzie Childs kanske…?

  1. Eller hur! Finast av allt i samlingen. Jag har också en del såssnipor och tillbringare som främst åker fram när jag har främmande, ensam som jag är i hushållet. Letar efter stora tillbringare att kunna servera saft i. Min mormor, född -11, bjöd alltid på saft i rostfri kanna, ler åt minnet.

 23. ÅH, så fint alltihop! Jag blev glad att se Pyro, då jag har en det står kryddpeppar på, ingen karaff då men samma mysiga bullighet. Tack morfar, och ja, har faktiskt kryddpeppar i den! Kram

 24. En sådan underbar samling!! Min blick fångades direkt av den gula Arthur Wood karaffen. Den påminner mig om min UppsalaEkeby blomkruka i det gulrutiga mönstret 🙂 Men annars bara älskar jag God Jul karaffen <3 pirrar lite när jag tänker att servera mjölk ur den till risgrynsgröten en julaftonsmorgon och höra spraket från kakelugnen.

 25. Åh, jag kom att minnas den blommiga porslinskaraffen min mormor brukade servera sås ur, brunsås eller skysås som man fick hälla över den kokta potatisen så mycket man ville ha… ingen liten sås-snipa som knappt räckte laget runt, utan en karaff som säkert rymde mer än en halvliter och var riktigt välbalanserad att hålla och hälla med även för små barn.

 26. Va roligt att se Arthur Wood-karaffelen! Jag har en liten tekanna i samma serie efter min mormor. Länge innan jag föddes, satt det också en lös porslinsfjäril i tuten och skyddade mot spill!

 27. Asså wow… imponerande samling! 😀
  Jag själv brukar hålla mig mest till Rörstrand (villa ha hela serien av blåa Silja, samt Ulrika), Höganäs och Nittsjö ♥