• annonssamarbete Adlibris •

Äntligen får jag hänga med Offred igen

Dystopier har aldrig varit en bokgenre jag sökt mig till. Tvärtom har jag skytt den som pesten, bara av baksidestexterna. Det som krävdes för att jag tillslut skulle lockas var att Jakob (när vi var nyförälskade) nämnde Oryx and Crake som en av sina favoritböcker. Vad skulle jag göra? Det var ju bara att bita i det sura dystopi-äpplet och läsa! Man kan ju inte förhålla sig så kallsinnig till det som ens älskade älskar. Och det har jag aldrig ångrat. Oryx and Crake blev nämligen min väg in till Margaret Atwood.

Ändå hade jag inte läst hennes Handmaid’s Tale när den blev serie hos HBO. Men så fort jag sett första säsongen slukade jag också boken. Den gav mersmak och jag har funderat mycket på vad som egentligen hände med Offred efter att hon åkt iväg i den där skåpbilen – anklagad av Anföraren och hans hustru. Hur slutade alltihop? Nu ska vi äntligen ska vi få veta! För trettiofyra år efter att Handmaid’s tale släpptes kommer nu Atwoods uppföljare Gileads Döttrar. Och jag har precis fått hem den. Vet vad jag kommer syssla med närmsta kvällarna i alla fall. Någon fler än jag som är peppad?

Har i ärlighetens namn inte läst mer än sju sidor hittills – men det verkar VÄLDIGT lovande. Böckerna känns ju mer aktuella än någonsin – influerade av den kristna amerikanska högern som är på sådan frammarsch just nu.

Om du gillade första boken – klicka hem Gileads döttrar på Adlibris. Och har du inte läst Handmaid’s tale så klicka hem den också. Den svenska titeln är Tjänarinnans Berättelse. Tänk vilken dröm att läsa båda två i ett svep? Avundsjuk på dig som får göra det för första gången…mmmm.

Men nu till det bästa! Jag har ett SIGNERAT ex av ”Gileads döttrar” på engelska (The testaments) att tävla ut till någon av mina följare. Hur roligt vore inte det att vinna? Lämna en motivering i kommentarsfältet till varför just du ska vinna boken!

(Tävlingen pågår fram till den 1 oktober kl 12:00. Vinnaren blir kontaktad via mail. Adlibris utser vinnaren)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “Äntligen får jag hänga med Offred igen”

 1. Önskar vinna för att anta utmaningen att läsa en hel bok på Engeska!
  Tack för en fin blogg!

 2. Böcker gör mig så genuint lycklig. Har tänkt köpa denna på bokmässan i Göteborg på söndag, men vågar kanske chansa på att vänta. Hade varit en dröm att vinna. Hoppas på tur! <3

 3. Jag genomgår i skrivande stund en abort. Här i Sverige tar jag det för givet att jag har rätten att bestämma över min egna kropp. Och jag är väldigt tacksam över att jag har den rätten. I Gilead ,eller delar av dagens USA, är det allt annat än självklart. Skrämmande.
  Jag vinner gärna boken för att skingra tankarna och för att fortsätta påminna mig själv om vilken jädrans tur jag har att bo i Sverige just här och nu.

 4. Jag håller på att lära mig läsa bättre på engelska och skulle gärna öva på The testament, hoppas att det går lättare eftersom jag redan sett serien.

 5. OMG. Signerat ex.
  Jag har fått köpstopp av min man på böcker men ett SIGNERAT ex måste han låta få plats i den annars överfulla bokhyllan. Alltså min chans till att få äga denna bok.

 6. 1992 åkte jag som utbytesstudent till Akron Ohio, USA. På Firestone highschool fick jag den bäste engelskaläraren en vetgirig ickeläsare kunnat önska sig! Jag introducerades till läsandets värld av just Handmaids Tale och jag har fortsatt läsa sedan den dagen. Nu har jag startat en bokklubb där jag bor och fått nya intressanta vänner på kuppen, allt detta på grund av Atwood. Boken är för evigt i mitt hjärta och det skulle vara underbart att knyta ihop säcken med fortsättningen. Tack för all läsning!

 7. Var är systerskapen?
  Det händer även i Sverige idag. Män kontrollerar kvinnor på så många sätt i religionens namn. Tex att ha slöja (ingen kvinna skulle komma på tanken på något så dumt), att kvinnor ska vara oskulder (kom igen!) m.m m.m… Var religiös, javisst. Men håll det på en lagom nivå tack.

  1. Män kontrollerar kvinnor även om de är atheister. Det behövs faktiskt ingen religion för det.

  2. I sig är slöjan inget förtryck, det är bara om man blir eller känner sig tvingad att ha den som det är ett förtryck. Jag litar på att de många kloka och intelligenta muslimska kvinnor jag känner kan skapa sig själva en egen religiös förståelse och driva frågor inom sin religion. Vi kan stärka dem att vilja och våga påverka sin religion och kulturerna de tillhör men det är inte icke-muslimers sak att diktera hur de ska göra det. Många muslimska kvinnor vill ha och söker inflytande i moskeer och muslimska sammanslutningar och det ska stötta på alla sätt men jag upplever att rätt få har slöjan som främsta fråga. De vill få bort utomreligiösa patriarkala normer och i vissa fall påverka tolkningen av skifterna så kvinnliga perspektiv och röster också beaktas men det är djupare och mindre synliga områden som är det viktiga. Ibland är också slöjan ett motstånd. I en familj där männen är inriktade på normerna från “hemma i byn” som ofta bygger på annat än islam så kan en slöja och kunskap inom vad som står i Koranen och haditherna ge kvinnan/kvinnorna i familjen ett betydligt friare liv eftersom de vet vad som är religiös lära och vad som är män som försöker behålla makten. Att säga till en kvinna med den upplevelsen att hon ska ta av sig slöjan blir kontraproduktivt, det är ju en del i hennes ökade agens och kanske hela biljetten till deltagande i samhället.

   Sedan så vill jag skriva en sista grej om att vara “lagom religiös”. Att vara djupt religiös är ingen motsättning till frihet och öppenhet, det är fundamentalism och inskränkta tolkningar som kan bli ett problem. Man kan vara mycket religiös och inte hänfalla till den typen av religiositet och det är väldigt viktigt att inse det.

 8. Jag vill vinna boken för att allt känns svart just nu. Jag vet att det inte är det men det känns så just nu och jag vet inte hur jag ska vända det.
  En bok vänder väl inte allt men att få förlora mig en i bok skulle vara skönt.

 9. Sträckläst ”Gileads döttrar”, på svenska, så himla bra!! läst tjänarinnas berättelse flera gånger och sett alla säsonger 3 gånger. Är på riktigt besatt. Ett signerat ex hade varit så att säga pricken över i på detta specialintresse! Hoppas, hoppas!!

 10. Ååh den skulle vara kul att vinna. Måste medge att jag aldrig har läst Atwood men de ska de bli ändring på!!! Vilken serie det är! Något liknande har jag då aldrig sett. Margret Atwood lär ska ha sagt att allt våld och förtryck kvinnorna i boken får stå ut med är sånt som finns eller förekommit i vår värld. Plockat från olika tidsepoker och kulturer. Tankeväckande!

 11. Åh! Jag läste Tjänstekvinnans berättelse flera gånger som tonåring och den påverkade mig djupt. Inte bara för insikten om vad en dålig kvinnosyn kan få för konsekvenser och hur viktigt det är att kämpa för sina rättigheter men också hur sårbar man är om man inte har kontanter om ens kort blir spärrat. Jag har alltid kontanter tillgängligt och jag är över 40. Så 25 år senare påverkar den boken fortfarande mina livsval. Jag skulle älska ett signerat ex av författaren som har påverkat min livssyn så mycket.

 12. Jag jobbar som verksamhetschef på en kvinnojour med skyddat boende. Jag skulle gärna vilja vinna boken och få ha den i vårat boende. Den skulle få stå framme på vår boklist och vara en påminnelse om att vi är många som försöker förändra samhället – om än från olika håll. Atwoods bok har verkligen skapat diskussion om liknelserna mellan boken och dagens samhälle med de vindar som blåser. Den har satt ljuset på frågan om vem som dikterar kvinnornas villkor – och varför. Att bo på skyddat boende är vanligen otroligt svårt – även om du kommit bort från våldet är du mycket ensam i en omtumlande del av livet. Kultur kan bli ett stöd i den processen och att få ha ett signerat exemplar av hennes bok – det skulle vara så fantastiskt. En bok fylld med kvinnokamp 💫

 13. Åh! Detta signerade ex skulle få slukas först av mig, sedan vandra vidare till mamma, som läser allt och lite till och sedan till pappa som läser det mamma rekommenderar. Tänker att även pappor behöver läsa denna bok❤️

 14. Hej! Jag vill vinna boken för att jag precis har börjat läsa böcker igen! Har alltid läst ett par böcker i månaden, men sedan jag skaffade iPhone (åtta år sen nu?!) har jag typ läst två böcker. Nu har jag i sommar klämt Ruth Ozeki och Donna Tartt, nästa tänkte jag skulle bli Jonas Gardells, och sen kanske The testaments?? Så stort att den är signerad!!! En legendar!

 15. Jag önskar vinna detta signerade exemplar så jag kan skryta inför bokklubben jag är med i när det är min tur att välja bok nästa gång. Boken skulle verkligen gå hem hos de övriga medlemmarna, finns så mycket att diskutera kring denna bok.

 16. Jag vill ge boken till min dotter, tvåbarnsmamma, med en autistisk son. Hon har också gått igenom ett tufft utomkvedshavandeskap, så tapper!

 17. Åhhhhh… jag älskar att läsa och behöver det i min vardag för att få allt att fungera <3 .
  Vill gärna läsa hur det gick för Offred (som jag längtat efter den fortsättningen!) och samtidigt få göra det på engelska.. Wow..
  Det skulle verkligen göra min höst! Sitta sådär avslappnat i soffan, med en stor kopp med riktigt gott te och en tänd brasa. Underbart!
  Glömma kaoset runt omkring en stund, vore inte det toppen?

 18. Skulle gärna vinna för att kunna ge den till min syster. Hon läser bara böcker på engelska, för hon älskar språket 🙂

 19. En HELT annan sak än boken: Har du fler bloggar än dig egen som är så här majsig och ger bästa feel goodkänslan? Jag är stressad till tänderna och behöver lugn o ro, din blogg ger mig det men jag skulle gärna fylla på med någon mer blogg av samma sort, goa recept och alla dessa underbara bilder. Förslag?
  Önskar Dig en fin helg, kram

 20. Åh åh åh jag vill vinna boken till min hårt arbetande och flitiga väninna som snart är klar med sin översättarutbildning och älskar att läsa på engelska, jag beundrar henne så mycket som samtidigt med studierna också arbetar och driver gård med djurskötsel och småskalig odling tillsammans med sin sambo <3
  Har själv också fått upp ögonen för serien (tack vare Alexis Bledel, håller på att kolla om Gilmore Girls nämligen) och har blivit väldigt nyfiken och ska nog snart trotsa mina egna genrefördomar.. Kul att se din rekommendation!

 21. Oh my! Kan inte tänka mig något bättre att vinna. Jag har tre döttrar och en son och skulle så gärna vilja ha den här boken som en del av invigningsriten. “Nu har du kommit upp i den åldern att du ska få läsa den här boken”. Tänk, vi blir minst 5 som läser detta ex om jag vinner. Hoppas, hoppas!!

 22. Åh, jag skulle vårda den ömt! Jag har ett konstigt beteende gällande serier. Jag har jättesvårt att ta mig för att “investera tiden” i en ny serie. Extremt kräsen och fördomsfull så till den milda grad att jag kollar på samma serier om och om igen tills jag är jätteleds på dem, för jag vet ju i alla fall att de är bra. Ett irriterande beteende hos mig själv. Men då och då lyckas min kärlek till min sambo locka in mig på något av hans lite mer breda urval, och så upptäcker jag en ny favorit. Som med Viking. Men Handmaid’s tale tog jag mig an alldeles själv och det är jag ju såklart väldigt glad för. Beroendeframkallande bra. Så jag behöver uppenbarligen läsa denna!

 23. Alltså, jag måste fråga: jag har inte läst boken. Men sett seriens tre säsonger. Hur mycket hänger de ihop? Är denna boken fortsättning även på serien? Eller är serien en helt fristående spin off på första boken? Någon som vet?
  Jag vill väldigt gärna läsa även böckerna.

 24. Vinner gärna det här exemplaret pga. att Margaret Atwood är en jäkla (ursäkta svordomen) bra författare. Har fortfarande kvar scener från Rövarbruden som en film i huvudet, nio år senare. Vet inte om jag ens skulle våga läsa just detta exemplaret, vill ju inte solka ner det med prickigkorvmackor, men det skulle få en hedersplats i bokhyllan, definitivt.

 25. Jag har precis börjat studera till lärare på universitetet och har lagt mer pengar än vad jag egentligen har råd med på kurslitteratur. Jag har alltid älskat att läsa och är nu för första gången i mitt liv i en situation där jag inte har råd att köpa böcker för nöjes skull. Utöver det så har jag väldigt svårt att försvara att läsa för nöjes skull när kurslitteraturen liksom aldrig tar slut!
  Det hade varit ett sånt fint och spännande avbrott i pedagogikstudierna att få hem Gileads döttrar då jag älskade Atwoods första bok i serien och fullkomligt slukade alla avsnitt på HBO.

 26. Jag älskar böcker och har missat dessa helt. Skulle bli superglad om jag vann. Skulle då behöva köpa första boken också, men känns som ett kärt besvär.
  Har två döttrar varav äldsta precis nio år börjar knäcka läskoden och har djupdykt ner i lådor med ungdomsböcker från min tid, majoritet hästböcker.
  (Själv läste jag min mammas gamla Kulla-Gulla och Anne på Grönkulla när jag knäckte läskoden)
  Böcker går ju aldrig ur tiden tycker jag!

 27. Åh, vad jag skulle vilja vinna boken! Har redan plöjt HBO-serien som jag älskade, så skrämmande men ändå så aktuell som du skriver. Skulle väldigt gärna läsa böckerna också och det skulle bli min första Atwood även om jag gillar dystopier. Är mammaledig med min lille son som fortfarande bara accepterar att sova PÅ mig under dagarna vilket innebär att jag konsumerar väldiga mängder skräp-tv 😅 Hade hellre använt den fria handen till att bläddra i en bra bok ☺️

 28. Som engelsklärare på gymnasiet skulle jag använda boken i undervisningen – vilken tillgång!

 29. Att läsa böcker är bland det bästa jag vet och det är ett sätt att skingra tankarna på. Jag är uppväxt i en värld där det för mig varit en självklarhet att jag får bestämma över min egen kropp, få styra över hur jag vill klä mig etc. Det är ett privilegium, det är jag medveten om. Genom att läsa böcker, som exempelvis de Atwood skriver så får jag en möjlighet att se saker ur andra perspektiv, jag får en större förståelse för andra människor, det blir helt enkelt en chans för mig att kunna utvecklas som människa samtidigt som jag får läsa en bra bok.

 30. Jag skulle gärna vilja vinna boken eftersom jag är ett stort Atwood-fan. Älskar Tjänarinnans berättelse (har läst den flera gånger, långt innan serien kom, men den är också riktigt bra) och längtar efter att få läsa uppföljaren, men jag tycker väldigt mycket om Atwood som författare och har läst det mesta i hennes produktion. Särskilt Kattöga grep mig väldigt starkt första gången jag läste den.

 31. Ja, varför ska just jag vinna? Det finns så många andra fina motiveringar.
  Men skulle jag vinna skulle jag. Dystopier har aldrig varit min grej heller, men nu har jag gett mig på att jag ska skriva en diktsamling med detta tema. Så skulle jag vinna, så ser jag det som en motivator och inspiration till att fortsätta skriva på!

  1. Korrigering: såklart ska det inte stå:men skulle jag vinna skulle jag mitt i kommentaren ☺️

 32. Jag skulle vilja ge den till min bästa kompis som älskar Margaret Atwood. Och eftersom hon är världens bästa bästa kompis så vill jag så gärna överaska henne med den 🙂

 33. Denna bok skulle jag ge till min svägerska som har bott utomlands i över tjugo år nu och i stort sett har engelska som förstaspråk. Hon är en riktig bokmal och har haft ett kämpigt år, så det skulle vara en härlig höstöverraskning att skicka ett paket från Sverige med denna bok, lite lakrits och annat smått och gott!

 34. Nybliven mamma som finner egentid i läsningen. Om tjugo år kanske min dotter kan läsa samma bok och känna att (tillskillnad från oss idag tyvärr) det här scenariot är långt bort.

 35. Margaret Atwood har varit min favoritförfattare sedan jag var 17 år (45 nu) och utbytesstudent i USA med en litteraturälskande och otroligt inspirerande engelskalärare som hade Handmaid’s Tale på läslistan. Den hamnade direkt i toppskiktet på de bästa böcker jag läst och jag funderade länge på att läsa om den (efter att ha läst allt av Atwood som jag kommit över) men var rädd att jag satt den på en för hög piedestal. Föreslog den i min bokcirkel för ett par år sen då de andra inte hade läst Atwood – och den höll ju förstås och blev en stor läsupplevelse som gav upphov till livlig diskussion. Och därefter kom TV-serien och all välförtjänt uppmärksamhet i media. Nu har jag ju redan beställt hem The Testaments från Adlibris och precis börjat läsa, men ett signerat ex vore ju fantastiskt kul att ha – och jag ger gärna bort den osignerade till en nära vän som också är nyfiken på fortsättningen.

 36. Skulle sett fortsättningen på HBO men barnen bytte till Netflix så jag fick aldrig chansen att se hur det gick efter att hon klev in i skåpbilen. Nu tar jag chansen här att vinna boken så jag får veta svaret. Kram

 37. Efter ett ofrivilligt bokstopp (läs småbarn) på ett par år har jag nu äntligen blivit fast i böckernas värld igen. Älskar att bli fängslad av starka berättelser och efter att ha sett serien vill jag nästla mig ner i fortsättningen – i bokform. <3

 38. Jag är på väg att flytta till Kanada, och vill gärna läsa fler böcker av kanadensiska författare. Jag har sett serien, och tycker att det vore spännade att läsa båda hennes böcker… och många fler med. Dessutom är det alltif lite extra kul att läsa på orginalspråket. Det vore fantastiskt roligt att vinna.

 39. Jag älskar Atwood och att få äga ett signerar ex av henne är en dröm! Att läsa är mitt sätt att få koppla av från vardagens stress och alla måsten och ett sätt att lyckas fly från verkligheten där det den senaste tiden varit många tråkiga besked med sjukdomar hos närstående

 40. Jag har växt upp med att älska böcker. Fram till 16 års ålder slukade jag böcker, levde mig in i böcker. Dom förtrollade mig verkligen. Jag kunde ligga hela lediga dagar och läsa tills jag var så hungrig eller kissnödig att jag var tvungen att avbryta en stund.

  Sedan jag köpte min första bärbara dator för 11 år sedan så har jag fram till i år inte läst ut fler böcker än jag kan räkna på en hand.

  Jag bestämde mig i somras för att skapa tid för att läsa, för jag saknar det verkligen. Genom att skapa tid kan intresset få komma tillbaka i lugn och ro.

  Tiden fick jag då jag bestämde mig för att sätta upp regler för mitt skärmanvändande för att minska på tiden jag lägger där. Stänga av allt som pockar på min uppmärksamhet när jag är hemma och ledig. Knäpper jag på en skärm så sätter en timer om jag bara “ska kolla nåt”, sen stänger jag av den
  igen när jag är färdig.

  Sen har jag haft som mål att läsa 10 blad per dag ur en fysisk bok. Ibland blir det bara 10 blad men för det mesta fastnar jag.

  Min motivering till att vinna boken är väl bara det att jag tycker det är så roligt att läsa igen och jag blev glad av ditt boktips! När boken jag läser för tillfället är utläst ska jag se om jag kan få tag på Handmaid’s Tale eller något annat från Atwood.