Nu händer det

Min svärmor är en del av en trogen skara människor som utanför stadshuset i Umeå strejkat för klimatet varje fredag under ett helt år. När de stått där och pratat med politikerna som passerat har de fått höra “kom tillbaka när ni är några hundra som står här ute varje fredag. Då kommer vi att lyssna.”

Umeå kommun reviderar just nu sina klimatmål. Kommunen har en befolkning på 127 000 människor så här finns stora klimatbesparingar att göra – om de styrande bara vill och vågar. Nu på fredag hålls vad som förmodas bli världens största manifestation för klimatet. Barn och vuxna över hela världen planerar att strejka för att påverka ledare och beslutsfattare och få dem att inse allvaret. Det handlar om globalt miljöarbete. Men också lokalt.

På fredag tar jag barnen ur förskola och skola och åker in till Umeå och demonstrerar. Både för att visa Umeå kommuns politiker att vi är många som bryr oss om dessa frågor – men också för att vara en liten del i den enorma manifestation som planeras. För att det är viktigt på riktigt. Och när mina barn blir stora och frågar vad vi gjorde under den historiska demonstrationen kommer jag vara glad att kunna säga att vi inte satt hemma på byn och hade en helt vanlig fredag – utan faktiskt deltog. Och vi kan kolla på bilderna från det tillfället – precis som jag nu kan se på på bilderna från när pappa på sextiotalet demonstrerade för USA ut ur Vietnam.

Jag hoppas ni är många som vill vara med och strejka på fredag. Skriva historia. Ingen politiker som vill bli omvald vågar fatta obekväma beslut. Men om vi är tillräckligt många kanske vi kan ge dem råg i ryggen att ta ansvar för klimatet. Och förstå att allting annat är att göra sig djupt obekväm.

Nu händer det.

( Information om din lokala klimatdemonstration kan du hitta genom att söka på facebook eller genom att googla fridaysforfuture + din ort. Mer om eventet i Umeå kan du läsa här)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Nu händer det”

 1. Bra! Och att de som du som har plattformar som når många uppmärksammar det är så värdefullt!
  Mina hyresvärdar är också engagerade i både Fridays for future och Extinction rebellion i Umeå. Att vara nära nån engagerad smittar av sig, vi är ju flockdjur.

 2. Fint skrivet. Och oj vad jag hoppas att det är sant.

  Jag är inte en sådan person som demonstrerar. Jag har aldrig sett poängen med det och bara tanken på att behöva skrika slagord gör mig obekväm. För att inte tala om rädslan att bli skadad. Sedan undrar jag om det gör någon faktisk skillnad. Så länge folk inte röstar för förändringar så blir det liksom ändå ingen skillnad tänker jag. Men nu på fredag har jag faktiskt för första gången på riktigt funderat på om jag ska ta med barnen och vara en del av det. Kanske ska jag våga ändå. Kanske är det faktiskt nu det händer. Allt för att en flicka vågade höja rösten. Och om hon vågar – då borde väl jag våga.

  1. Här i det högerkatolska St Germain en Laye demonstrer man inte efter vad jag sett… förlitar sig pâ högre makter ; förutom de gula västarna inne i Paris som vill ha mer i lönekuvertet. Vet inte om folk fattar vad som stâr pâ spel för nästa generation eller sâ är det ren flathet eller bryr sig inte. Invandringen frâ Afrika har stigit starkt.
   Jag kan inte demonstrera ensam som Greta med en skylt…..

   1. Mona – missade du helt att det var tiotusentals skolungdomar och andra som demonstrerade inne i Paris vid Nation förra fredagen? Samt på lördagen? Kom nästa gång — det var mäktigt!

  2. Jag tänker såhär: att demonstrera har en lång demokratisk tradition som lett till stora förändringar i samhället ( t ex kvinnlig rösträtt, demokratiska val i Liberia mm). Det är ett verktyg av många. Demokratin sker inte bara genom att rösta vart fjärde år. Sen kan jag förstå att det känns ovant och obekvämt. Det kan vara skönt att veta att en inte behöver ropa slagord, det är inte så vanligt längre. Ofta spelas musik och folk håller i ballonger och skyltar. En kan komma precis som en är, stanna så länge en vill. Det fina med demonstrationer är att de inte bara handlar om att påverka utåt, men att få vara på samma plats med många andra som vill se samma förändring som en själv, och känna och skapa gemenskap. Det är också ett första steg till förändring.

  3. Det här är den mest fredliga och trevliga demonstration du kan tänka dig. På tidigare strejker har det varit mest barn och pensionärer, men förhoppningsvis blir det fler arbetande vuxna än vanligt på fredag. Hur som helst är det en väldigt avslappnad och välkomnande atmosfär och du behöver varken sjunga eller ropa slagord om du inte vill.
   Alla är välkomna och alla behövs!

  4. Demontrera är ett bra sätt att påverka och visa makthavarna vad man vill förändra.
   Jag och mina kompisar demonstrerade mot Vietnamkriget och för kvinnors rättigheter i slutet på 60 talet, när vi fick barn på 70 talet demonstrerade vi för att fler daghem skulle byggas så vi som ville eller måste arbeta slapp anlita barnflickor.
   Ropen skalla daghem åt alla, vrålade vi så högt vi kunde, vi var många som krävde att något gjordes. Jag är jätteglad att alla barn idag har rätt till en bra förskola.
   Nu är det klimatet som vi måste rädda åt våra barn, barnbarn och framtida generationer.
   Gå ut och gör era röster hörda, om vi är många måste politikerna lyssna på oss.
   Heja alla klimatkämpar !

 3. Själv har jag demonstrerat i 44 veckor nu. Anordnar den lokalt i Karlskrona, så är det någon här som också bor här, vi samlas kl 12.00 på Klaipedaplatsen och har öppen megafon. Innan dess, kl 10.25 så håller vi ett kort tal på senioreventet på Brinova. Nu på fredag alltså! Kom!

 4. Åh, TACK för att du använder din röst till detta! Jag har varit med på de stora strejkerna hittills och kommer även på denna. Ses på fredag!

 5. Hurra vad bra, men eftersom jag jobbar 100% med att minska utsläppen inom transportsektorn så gör jag nog bäst i att stanna på jobbet och sträva vidare. Tack för ert stöd! 👊

 6. Unnar mig aldrig att läsa längre, men tillbringar timmar med slösurfande. Likadant det med sticket, skapandet av fotoböcker, ja allt. Måste börja läsa igen, hitta det som är jag (och en massa härliga berättelser mellan bokpärmar).

 7. Tack till alla fina klimatkämpar! Och tack till Clara som tar upp det här! <3 Vi ses i morgon!

 8. Hej Clara! Har varit med en gång utanför kommunhuset Umeå, tyvärr alltför liten uppslutning med människor. Tänkte också åka dit på fredag. #changethesystemnotheclimate😊🌏❤👶.