• annonssamarbete PriceRunner •

Min checklista för att handla mer hållbart

Det finns många aspekter av hållbar konsumtion. Mest hållbart är förstås att inte konsumera någonting nytt alls. Ändå behöver jag ju ibland köpa nya saker. Vinterskor till barnen, ett par nya träningstights eller en halkmatta till badkaret. Det här är saker jag inte kan köpa hemma på byn, och att åka tio mil t&r till stan med barnen en ledig dag och leta skor är nästan det värsta jag kan tänka mig. Då klickar jag hellre hem dem i lugn och ro online. När jag dessutom hunnit göra min research.

Jag är en trogen användare av jämförelsetjänsten PriceRunner, för att planera mina inköp till ett vettigt pris. Det har jag varit ända sedan 2011 ungefär när Jakob irriterat upplyste mig om dess existens. – Du måste ju PRISJÄMFÖRA innan du klickar hem saker! Jaha? Okej! Så nu gör jag alltid det. Bertils nya vinterkängor som jag klickade hem härom veckan gick till exempel att hitta några hundralappar billigare än jag först trodde. PriceRunner säljer inga egna varor själv utan hjälper bara till med att hitta just det man behöver till rimligt pris!

På PriceRunner finns också experttester av alltifrån vedkapar och bärselar till menskoppar och febertermometrar. När man söker på PriceRunner kan man också använda sig av deras hållbarhetsfilter, för att sortera fram varor som är vettigare framställda och gjorde av mer hållbara material. Allt för att som kund kunna göra mer informerade val. Det tycker jag som försöker vara en medveten konsument känns vettigt. Och därför tänkte jag i samarbete med PriceRunner delge den checklista jag själv utgår ifrån när det saknas något och jag måste göra ett inköp.

8 tips för mer medvetna inköp

Laga. Inte sällan är jag på jakt efter en ny version av någonting jag egentligen redan har hemma men som är trasigt. Går det verkligen inte att laga? Jag lagade till exempel mammas gamla våffeljärn som slutat fungera, istället för att köpa ett nytt. Nej det var inte billigare men järnet som hållit i tjugo år kommer nu säkert hålla lika länge till.

Leta begagnat. Blocket, Tradera, Marketplace. För att inte tala om Myrorna, Kupan och Erikshjälpens second hand. Jag kollar alltid först på second hand efter det jag letar. Ofta har jag tur och hittar det där!

Planera inköpen. Jag försöker planera vad och när inköp ska göras. Så att jag inte behöver köpa något oplanerat i sista minuten. Det är också skillnad på vad man behöver och vad man villhöver. Alla onödiga köp är ju dåliga för miljön – även om prylarna är miljövänligt framställda. Impulsköp kan jag unna mig på second hand och loppis där eventuella felköp inte kostar på klimatet och dessutom kan skänkas tillbaka igen.

Välj god kvalitet. God kvalitet betyder dock inte nödvändigtvis att man ska välja den dyraste varan. Kvalitet kan lika gärna handla om att välja rejäla materialval som håller över tid men inte kostar mer vid inköp.

Håll utkik efter vettiga märkningar. Jag letar efter den bästa energiklassen på vitvarorna, väljer FSC-märkta träslag och GOTS och OEKO-texmärkta textilier…

Leta närproducerat. Fråga om var produktionen sker när du handlar i fysisk butik. Online är det inte alltid möjligt att se var sakerna tillverkas. Men i regel är företag som producerar inom Sverige eller Europas gränser stolta över det och märker ut det tydligt. Mer närproducerat betyder också kortare fraktväg, vilket alltid är att föredra när man handlar online.

Distanshandla klokt. För oss som har tio mil till stan t&r (men lantbrevbäring och paketutlämning i byn) är distanshandel fantastiskt. Men det ska alltid göras med eftertanke. Fria returer är en stor klimatskurk. Inte minst för att vissa butiker kasserar returnerade varor istället för att sälja dem igen. Jag gör därför allt för att undvika returer. Jag handlar aldrig flera storlekar av samma plagg med tanken att skicka tillbaka det som inte passar. Istället har jag mina mått redo och jämför med måtten i webbshoppen. Ett tips är att mäta plagg i garderoben som redan passar, eller innersulan i din mest perfekta skor. Då vet du att det blir rätt!

Undvik att dras med av lockande erbjudanden. Att passa på att handla det man ändå behöver – när priset är sänkt – är förstås inga konstigheter. Men det är lätt att förköpa sig eller låta sig luras i hetsen. Så jag håller huvudet kallt och ögonen fästa vid min redan på förhand uppgjorda inköpslista! Dessutom har PriceRunner visat att vissa handlare faktiskt höjer istället för sänker priserna under Black Friday och Mellandagsrean. På PriceRunners hemsida kan man dock se prishistoriken på varor och kontrollera ifall en vara med ett rabatterbjudande verkligen är billigare än tidigare, eller om priserna mixtrats med. Så bra! Mer om det man du läsa här.

Har du fler knep för att göra mer medvetna val när du handlar? Fyll gärna på med tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Min checklista för att handla mer hållbart”

 1. När jag behövde grejer till barnen som vinterskor, jackor eller sportprylar brukade jag gnälla över det i fikarum eller vid hämtning på förskolan, och påfallande ofta var det någon annan förälder som sa att “vi skulle just sortera ut storasysters/storebrors skor/kläder, vill du ha?”, och så fick jag något användbart. Var inte rädd för att fråga! Folk vill oftast hjälpa till, under årens lopp har jag ärvt minst 7 par skridskor åt barnen i diverse storlekar, som jag sedan lämnat vidare.

  1. Haha, fy vad bra! Det ska jag testa.Synd att jag inte har något fikarum just nu bara 😉 Har fått väldigt mycket till barnen av vänner genom åren och sedan skänkt vidare efteråt till kompisar med yngre barn. Just cyklar och skridskor har jag alltid köpt på returmarknaden – man använder dem ju så lite varje säsong och då är det lika bra att köpa begagnat tycker jag.

   1. Toppen, vilka bra tips om inköp!
    Själv handlar jag minimalt och tycker det är skönt. Ju färre prylar desto friare känner jag mig. Återbruk är superbra, men ibland måste man ju handla nytt ;)…

 2. Så jäkla bra inlägg! Jag är precis i “lära mig”-läget där jag verkligen vill leva mer hållbart men inte riktigt har kunskapen än. Så det här inlägget var spot on!

 3. Ha bevakning på blocket och tradera på saker du behöver köpa framöver tex miss clarity-klänningar i din storlek eller nya balkongmöbker

  1. Ja! Bra tips. Har sett att det finns en ganska stor andrahandsmarknad för Miss Clarity vilket glädjer mig. Då kan man hitta igen klänningar man aldrig hann knipa när de släpptes.

 4. Att ordna klädbyte med kompisar med samma storlek som du är både trevligt och klimatsmart. Jag har just fått in mycket fint i min garderob och blivit av med sådant jag tröttnat på på detta sätt

 5. Superbra lista! 🙂 Jag har faktiskt börjat laga fler grejer än tidigare och blivit duktigare på att använda tjänster som skomakare och syateljer när det kommer till skor och kläder.

  1. Det har jag också. I alla fall skomakare. Gäller dock att hitta en som verkligen är duktig. Helt sjukt men jag har gått till skomakare som bara “nej men det är bättre att slänga än att laga de där skorna”. Nu går jag alltid till samma bra =)

   1. Jag har precis som du varit upprörd över det, men också fått förklarat för mig av skomakare att många skor inte tillverkas för att kunna lagas. Att det som skomakare är omöjligt att laga vissa skor eftersom man i tillverkningen valt vissa material, tillverkningssätt och kanske snålat så mycket med materialet att det inte går att göra en ny söm till exempel. Så därför är det viktigt att även när man köper skor från första början väljer sådana som är tillverkade så de kan lagas. Inte lätt för en vanlig konsument dock att veta hur sådana skor ser ut, men något att forska vidare i iallafall.

 6. Vet att listan handlar om att handla men jag vill slå ett slag för att låna av varandra! T.ex. barnkläder och skor som ju knappt slits första åren. Vi är ett gäng på fem familjer som har ”lagom” avstånd mellan barnen så det funkar superbra! Själv har jag just nu lånade gummistövlar, regnkläder och vantar hemma medan en kompis har min bärsele och kläder till sin nyföding. Nästa år får de säkert ta över gummistövlarna och så går det vidare.

  1. Ja, det är super! Våra kläder passerar fram och tillbaka mellan mina och min systers barn. Åttaåringen – sexåringen – femåringen-treåringen och sedan så småningom Ulf på slutet =) dock har inte allting hållit ända ner till honom märker jag nu. Och så måste jag ändå alltid köpa nytt till Bertil som är äldst och som alla ska ärva. Men det brukar löna sig i slutändan =)

 7. Hej! Bra inlägg. Lägger till mitt tips: handla begagnat på nätet via Sellpy! Supersmidigt att kunna söka, filtrera och smidigt få överblick.

  Har fyllt på jobbgarderoben, köpt cykelväska, vinteroveraller, gardiner och prylar till köket via Sellpy. Smidigt att grejerna skickas med posten . Så enkelt att återbruka andras grejer!

 8. Skjut på inköptet om det går! SÅ ofta har jag fått det jag behöver av ngn släkting (tex kläder som ej passar dem längre eller kläder till barn som tex dess kusin vuxit ur) ganska snart. Eller så hinner jag själv ångra mig, inse att jag eg inte behöver eller vill ha det jag funderade på.

  1. Mitt råd med! Fick det rådet av min mans moster och morbror när vi var nygifta; när man står inför ett köp, ta en kaffepaus innan man bestämmer sig ,ju större köp ju längre kaffepaus. Bästa rådet någonsin. Det har räddat vår spargris många gånger om när vi pausat, tänkt till och sen valt bort….

 9. Här kommer ett till handla-hållbart-tips:
  “Hållbar utveckling” har ju tre delar: miljön, det sociala och det ekonomiska.
  Den ständiga jakten på det lägsta priset gör att många av oss hamnar på Amazon, Adlibris och andra stora postorderställen.
  Men en hållbar utveckling är ju också att småföretagare kan klara sig i glesbygd, småstäder och storstäder.
  Så jag skulle föreslå att man när man letar efter en vara som måste vara ny köper eller beställer den från ett företag som man tycker är viktigt för samhället där företaget finns eller från någon som man vill stötta.
  Jag har arbetat i en bransch där många små återförsäljare blev tvungna att stänga, så jag beställer alltid från någon av de små som finns kvar ifall jag inte kan gå till någon av dem. Faktum är att jag också går in och beställer personligen när jag vet att det är en vara som de inte har men som deras distributörer har.
  Det här fungerar förstås inte med allt som man behöver, men med förbluffande mycket!
  Nu bor jag i en stad där det finns många småbutiker som är kedjelösa, och det är fantastiskt, men en lokal annonssäljare som jag träffade häromdagen sa att många av dem har det kämpigt. Då känns det ännu viktigare att de pengar som jag använder i möjligaste mån hamnar hos dem och inte i något megaföretag där de bara blir en pyttepyttedel av chefernas abstrakta lönesummor.

  1. Tack för att du lyfte detta! Jag kände också att det behöver mer uppmärksamhet. Var vi väljer att spendera våra pengar leder till hur samhället ser ut. Köper vi mycket som fraktas långa sträckor är det inte lokala butiken som gynnas. Och vill en ha den kvar kanske en får tänka om.

   1. Hear hear! Kanske Clara kan lyfta in denna viktiga aspekt i ett i övrigt ypperligt inlägg?! 🙂

  2. Detta tänkte jag också på när jag läste inlägget! De flesta av oss har ändå möjlighet att handla i butiker, låt oss då göra det, om vi vill ha levande samhällen och städer. Om vi slutar handla i butik, kommer dessutom utbudet i butiken att sjunka ytterligare.

  3. Det har du helt rätt i Anna! Att handla lokalt är superviktigt. Vi har inte så mycket lokalt men det som finns köper jag. Handlar nästan allting i byns ICA och byns färgaffär. Samt närmaste samhälles järnhandel =) det är superviktigt. Tack för din kommentar <3

 10. Då jag var tre år fotograferades jag i en ljusblå sidenklänning, sydd av min moster, som var sömmerska (existerar det yrket nu, månne.). Detta var 1940. Senare skedde samma sak med min lillasyster.
  Min mamma hade sparat klänningen, den var ju inte mycket använd, och mina egna döttrar hade den också, liksom mina dotterdöttrar! Det är så roligt att ha de här korten, med tre generationer i samma klänning!
  Vi bodde som småbarnsföräldrar i ett litet radhusområde där samma kläder ” lånärvdes” av minst 10-12 barn i olika familjer.

 11. Vilket bra inlägg🙂❤, har själv 6 köpfria månader av nya kläder för mig själv. Ett event på Facebook. Känns bra. En detox för kropp och själ🙂. Köpte min första ulltröja i år, svensk lammull. Nästa år ska jag försöka köpa ett par svenskproducerade skor från docksta skofabrik. Måste prova pricerunners filter med hållbara produkter, tack för tips:).