Loppat sen sist

Jag har gjort så många bra loppisfynd sista tiden! På olika loppisar. Sorgligt nog stängde min husloppis Bjurfors Antik för gott för några veckor sedan. Jag har varit stammis där i tio år och köpt så mycket fint genom åren. Vid stängningen knep jag i alla fall åt mig den här fina termosen jag kikat på många gånger. Betalade 225 kronor tror jag.

Senare fyndade jag också en fin osthyvel som inte stör när man dukar, ett fint silverkastrullunderlägg, ett durslag från Kockum och en flätad gammal picknickkorg.

Dessutom en stor vit duk med svarta broderier. Som om jag inte redan hade fyrahundra broderade dukar? Får aldrig nog! Köpte också underbara blåbroderade köksgardiner. De kanske får komma upp lagom till jul!

Jag har varit på jakt efter ett sådant här litet string-nattygsbord (egentligen en gammal telefonhylla) att skruva upp vid överslafen vid barnens våningssäng. Att ställa vattenglaset på och lägga boken. Slog till när jag fann ett för 65 kronor.

Anna är ständigt på utkik efter loppisfynd hon vet att jag skulle vilja ha hemma. Efter en föreläsning på Erikshjälpen i Jönköping hittade hon dessa urgamla gröna majolikatallrikar till mig. Otroligt vackra! Plus det udda majolikafatet med en maskros på. Tror hon betalade 15 kronor per del eller så.

Jag har också slagit till på en hel trave med gamla och nya böcker ur serien “En liten gyllene bok”. Några titlar var i dåligt skick och dessutom på finska så där tänker jag nog skära ut bilderna och göra tavlor till barnens rum. Om inte det räknas som helgerån förstås?

Slog också till på detta antika gamla pipskåp. Har aldrig sett något liknande förut. Det ska sitta i ett hörn. Och så ska piporna hänga där uppe. Och tobaken i lådan där nere. Jag tänker nog använda det för att förvara pjöller i sovrummet istället.

Ovanpå står tre små porslinsfigurer jag ska ha som juldekorationer. Jättegamla och jättesöta. Och så en cigarrlåda och en liten glasask jag köpte som blivande julklapp till Bertil som gillar lådor att förvara sina små samlingar i.

Jag avslutar med denna gräsliga fyrtiotalslampa med björkfot. Har aldrig sett något liknande och kunde givetvis inte leva utan den en sekund längre.

Ja, det var min senaste loppisskörd det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Loppat sen sist”

 1. Det ser ut som att duken med de blårosa blommorna skulle kunna vara gammalt klassiskt Blekingebroderi. Så roligt att det letat sig ända upp till dina delar av landet i så fall .

  1. Tänkte samma när jag såg det! (Kommer från Blekinge ursprungligen…) När jag ändå har dig på tråden, vad är pjöller för något? 😜

 2. Fina fynd! Älskade böckerna med guldkant när jag var barn….

  ….och älskar att du använder ordet pjöller! Frågade min man om han visste vad det betydde. Nej, ingen aning. Själv tog jag tillbaks till min barndom när farfar sa att man skulle sluta pjöllra. Mer dialekt till folket <3

 3. Lite helgerån får jag nog tycka. 🙈 Förstår helt klart din tanke med att se till att de kommer till användning även om ni inte kan läsa dem. Men jag skulle älska att ha de finska böckerna! Köper dem gärna om du skulle vilja sälja dem.

 4. Jag har också en sån gräslig 40 tals lampa men min är målad med en bild av min mormor och morfars hus, så jag gillar den. Glödlampan bakom ska ha en röd cirkel målad så att det blir som en solnedgång när lampan är tänd.

 5. Vad roligt och se tallrikarna på bild. Jag lyssnade på Anna i Jönköping och såg när hon tittade på tallrikarna. Tänkte då att kanske ska dom till dig. Kul att det var så! 😀 Tack oxå för en fantastisk blogg och podd.

 6. Inte helgerån. Du bestämmer själv vad du gör med saker du själv köpt.
  Jag har böcker som saknar sidor därför att jag rivit ut dom. För jag vill kunna se sidorna oftare. Så slösigt med en bok som mestadels ligger stängd. Riv ut och rama in tycker jag. Jättefint kommer det att bli!

  1. Pjöller kan vara till exempel ett hårspänne, en penna, en nyckelring eller en ask med pärlor. “Småsaker” typ.

  2. För mig är pjöller “prata”, och då framförallt “prata strunt” ungefär… så antar att det här är synonymt med “strunt/småtrams”!:) jag har min släkt från Burträsk i Västerbotten men har inte hört pjöller användas såhär tidigare:-)

   1. Jamen precis. Småsaker och småprata.
    Jag är uppvuxen i Umeå i Västerbotten. Och om nån sa till mig då jagva liten att sluta pjöllra, så var det lite som att: va tyst, prata inte strunt. Men inte på ett ont sätt. Utan mer som: sluta småprata nu 🙂

 7. Åh jag älskade boken ”två kissar med färg” när jag var liten! Nostalgi att se den 🙂

 8. Hej Clara!
  Det var länge sedan du röt ifrån! Antar att det fortfarande finns saker du blir upprörd över, eller hur? Saknar dina argument om samtidens avigsidor.

 9. Jag funderade också över vad ordet “pjöller” betyder =) Älskar dialekter och dialektala ord. Pjöller låter som om det skulle kunna vara pryttlar, småsaker eller möjligtvis krimskrams. Kan det stämma?

 10. Här är piphyllorna relativt allmänna… det skall vara långapipor inte korta ”vanliga”. Munstycket där uppe och så själva huvdet lutat på hyllan ovanför lådan

 11. Har läst boken ”Jul på landet” för mina barn och ville typ ha sönder den. Väldigt förlegad, könsstereotyp, kanske nostalgiskt snygg men inget innehåll. Gör en tavla av den!

 12. Hur ställer du dig till att ha stora samlingar av olika saker, om det innebär att det fattas saker på begagnatmarknaden? Förr köpte jag mycket på loppis, men upplever nu att det sällan finns fynd då det blivit populärt med begagnat och många samlar på sig mer än de behöver. Detta leder i mitt fall till fler nyköp än planerat, vilket såklart är sämre för miljön. Är det något du tänkt på?

  1. Jo jag har tänkt på det men dels tror jag inte att folk som är på jakt efter en viss sorts kaffekopp ”nöjer” sig med att köpa nytt som alternativ. Finns massa saker och serier jag letar efter utan resultat på loppis. Då har jag inte köpt nytt som alternativ utan hittat något annat på loppis istället

   Men sedan tror jag inte att jag hade haft så stora samlingar av saker ifall jag inte behövt det i mitt arbete för det tar ganska mycket plats 😅

   1. Om du någon gång ska rensa ut hade jag älskat att få välja ut smått och gott på ett internetloppis 🙂 Fattar att det vore hemskt tidskrävande dock.

   2. Ja det är klart, när man jobbar med det du gör behöver man ju lite extra saker! Jag får kanske ha lite mer tålamod när jag inte hittar det jag letar efter på loppis.

  2. Vilken klok och bra fråga Lisa. Jag har aldrig tänkt så. Men har inga samlingar o köper heller inte nytt.

 13. Om du vill ha tips på vad man kan göra av halvtrasiga Little Golden Books så kolla in @journalsbykarin på Instagram 🙂 Superfina minnesböcker/scrapbooks/dagböcker för barn!

 14. Nooo! Det har varit mitt bästa loppis på väg till Umeå. Alltid, om än inte ofta, när jag har haft vägarna förbi har jag stannat om det varit öppet, och alltid, alltid fyndat något fint. Så ledsamt!