• annonssamarbete The Folklore Company •

Handarbete som låter tankarna vila

Sätt dig ner tills brådskan gått över. Hur ofta behöver jag inte göra just det? När tankarna rusar, jag far runt med andan i halsen och i förvirringen bara gör allting värre för mig själv. Att istället göra tvärtom när jag är stressad. Sätta mig ner en stund. Ta en kaffekopp och ett djupt andetag och invänta lugnet. Det kan uträtta underverk.

Handarbete av olika slag är bra på det sättet. Allt jag kan skapa med händerna känns vilsamt för hjärnan. Hjälper till att samla ihop mig själv. Vare sig det är att baka, måla eller brodera. Att göra något med händerna samtidigt som jag får sortera mina tankar skänker lugn.

Jag har en tanke om att fler av mina julklappar i år ska vara handgjorda. Av mig! Så då gäller det att börja i tid. Och en sak jag tänkt göra är att brodera på gamla linnehanddukar jag fyndat på loppis. Jag ska bland annat brodera det här julmönstret som jag tycker är så fint. Jag beställde hem DIY-kittet med vattenlöslig stramalj från The Folklore Company. Vattenlöslig stramalj är en genomskinlig, rutig plastliknande film som man nästar fast ovanpå det man vill sy på (tygpåse, tröja, duk mm) och sedan broderar genom. När broderiet sedan blötläggs löses stramaljen upp i vattnet och försvinner. På så sätt kan man brodera på i princip allting och ändå få det rakt och fint. Rutorna i stramaljen är en fantastiskt bra hjälp. Här kan du se en liten film om hur det funkar. Återkommer såklart snart med bild på hur mitt broderi artar sig.

Vad gör du för att stilla tankarna när du är stressad? Har du provat att brodera någon gång? Just nu kan du tävla (här eller på min instagram) om att vinna valfritt DIY-broderikit från The Folklore Company. De har fina färdiga kit att köpa – eller så designar du ditt helt egna motiv i deras enkla designeditor.

För att tävla ska du beskriva vilket citat/ordspråk du skulle vilja brodera om du vann och vad du skulle välja att brodera det på? Är det en bonad, din ryggsäck – eller en kudde att ge bort i julklapp?

Lämna en kommentar här eller på instagram med din motivering!

(Tävlingen pågår till 3/11 och The Folklore Company utser vinnaren. Vinst värde upp till 499 kronor och eventuell vinstskatt betalas av vinnaren).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

98 kommentarer på “Handarbete som låter tankarna vila”

 1. Jag skulle brodera ”Take a deep breath and remember who the fuck you are” , rama in och ha på mitt kontor på jobbet! Så att jag kommer ihåg hur grym jag är! Kanske kombinera med en enhörning med regnbågsman..

 2. Då skulle jag vilja brodera mitt favoritcitat från filmen Lilo och Stitch på en kudde:
  Ohana betyder familj. Familj betyder att ingen lämnas utanför <3

  För övrigt har jag beställt hos Folklore Company vid ett flertal tillfällen och blivit supernöjd varje gång 🙂

 3. Jag såg nyligen en video på en “plast”påse som löses upp och “försvinner” i vattnet på samma sätt som du beskriver med stamaljen. Men “försvinner” antar jag är ett annat ord för “omvandlas” eller “löses upp” va? Vad är stamajen gjord av? Vad blir den när den löses upp?

  1. Så här säger The Folklore Company som
   Svar på din fråga 🙂

   Den vattenlösliga stramaljen består av 100% polyvinylalkohol (PVA). Vi har hittat följande information hos Naturskyddsföreningen; PVA är en vattenlöslig polymer och klassas inte som microplast. Med tiden bryts PVA ner till mindre enheter och till slut med hjälp av mikroorganismer till biomassa, koldioxid och vatten. Vill du läsa mer finns det utförligare svar här: https://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/plast-runt-diskmaskintabletter/

 4. Lite cheesy kanske men min bästis förlorade precis sin mamma i cancer, och är livrädd för att klara sig utan henne, varpå jag sa tänk såhär ”I remember her, so she’s still here” och hon tyckte om den tanken så jag skulle brodera det citatet på ett kuddfodral till henne. Tror det hade gjort henne glad under en väldigt svår tid <3

 5. Jag skulle brodera ”Bli inte till i någon annans ögon, låt endast Gud vara din skapare” för att minnas/påminnas att jag duger som jag är. Eller ”Det är bara döda fiskar som simmar med strömmen”

 6. Och jag som är en riktig liten snuskhummer har broderat en bonad med snirklig blomsterranka och texten “en stor kuk är en klen tröst i ett fattigt hem”. Den hänger i mitt kök och det är få som inte har kommenterat den😄

 7. En bonad med följande text hade min mormor: ” Sköna hem där livets rosor dofta, sköna hem dit tanken flyr så ofta. Du är målet för mitt hjärtats längtan, och till dig står all min trängtan”. En bonad med den texten skulle jag vilja brodera.

 8. Har skrivit det i en tävling förut, men jag skulle fortfarande brodera ”Det blir kväll av den här dagen också”, som min farmor brukade säga. En tröst inför utmanande dagar, och, tycker jag, en påminnelse om att njuta av de fina stunderna när de är.

   1. Jag skulle brodera ”Lights will guide you home” som en tavla till min syster som har samma citat på sin skuldra. Påminner om vår lillebror som gick bort i cancer.

 9. Jag skulle brodera på min ryggsäck.
  Less bitter. More glitter.

  Det behöver jag påminnas om.
  Tyvärr.

 10. Jag fullkomligt älskar din fråga ”Vad gör du för att stilla tankarna när du är stressad?”, den uppmuntrar verkligen till eftertänksamhet, tack! Som ung änka och mamma har behovet av att bara vara utvecklats, reflektionerna kring stress och dess påverkan ökat varpå jag för fyra veckor sedan tog en paus från sociala medier då jag insåg att det tog mer än det ger just nu. Sedan dess har jag försökt återuppta mina försök att lära mig handarbeta (och även läsandet av din blogg som jag läste förr men som jag slutade med efterhand som sociala medier tog över). Jag gillar verkligen din tanke på att brodera något på min ryggsäck, hade älskat om det kunde stå ”låt kärlek råda” på den, som en stilla uppmaning till min omgivning. Men tror jag skulle bli för prestationsinriktad på att brodyren skulle vara perfekt för att våga göra det. Däremot skulle jag våga göra en bonad att ha på väggen med texten ”allting är tillfälligt”, som en påminnelse om livets sårbarhet men också om möjligheten att finna något att ta vara på i varje stund.

 11. Jag skulle göra en broderitavla med uttrycket IDIC, som är grunden för all filosofi enligt vulcanerna, Spocks folk i Star Trek. Det står för ”Infinite Diversity in Infinite Combinations.”

 12. Jag skulle brodera “Mest tid i skogen vinner” eftersom det är mitt måtto. Skulle sätta det på en bonad och hänga inomhus så jag aldrig glömmer att gå ut.

 13. Jag skulle citera min farmors favoritpsalm som hon ofta sjöng/nynnade på:
  “Som din dag, så skall din kraft ock vara.”

  Jag skulle brodera det på en bonad som skulle hänga i vårt matrum. Den vore ett minne av min älskade farmor och samtidigt en påminnelse om att vi klarar mer än vi tror oavsett var vi tror att den kraften kommer från.

 14. En bonad med “det är klart man kan göra så, men det är inte rätt” som skulle bli en julklapp till min pappa. Testar alltid våra renoveringstankar på honom och brukar (halvt skämtsamt) få det svaret 🙂

 15. Jag skulle brodera en kudde med mitt favoritcitat från Anne på Grönkulla:
  “I’m so glad I live in a world where there are Octobers.”
  (L. M. Montgomery, Anne of Green Gables)

 16. Jag skulle brodera “Det står väl inte i Mose lag att gamla kärringar inte får klättra i träd” av Astrid Lindgren. Det är så mycket kraft i det citatet och så myckeg jävlar anamma (kanske ett annat cutat som skulle passa). Jag skulle ge den till mig själv eftersom jag behöver lite pepp att våga gå min egen väg varje dag.

 17. Jag gillar att brodera och gör det i perioder. Älskar The Folklore Companys idé med egen design! Jag skulle brodera ”Skört som lökskal är livet”, ett citat som jag läste i en ungdomsbok för ungefär 100 år sedan (känns det som). Den meningen är så sann och värd att ha med sig i all vardagsstress. Så ja, jag vill vinna 😊

 18. Jag vill vara med och tävla!

  Jag skulle vilja brodera blommor, kvistar, bär och fåglar på en ullkappa jag köpt på secondhand. Det hade varit så fint att addera en fåll eller ett ryggbroderi eller något annat som gör den allsköns vacker och unik. Nu har jag nästan aldrig broderat förut, så det är jag säkert alldeles särskilt bra på (för att citera Pippi 🙂 )

 19. Jag skulle brodera mottot jag hade med tryckbokstäver i hallen under alla småbarnsår: Allt är lätt. Vid härdsmälta i morgonstress med overaller och överdrag kastade jag ett öga på de där orden och påmindes om att allt faktiskt kan vara lätt, det beror på hur man ser på saken. Nu är barnen 8 och elva och i somras gavs texten bort till svärföräldrarna som satte upp den i deras hall. Kanske behövs mottot både för småbarnsföräldrar och nyblivna pensionärer. Men nu saknar jag den lite, inte i hallen, men väl vid skrivbordet som påminnelse i doktorandstudierna.

 20. Till min man: Du är det finaste jag vet!
  På en kudde.
  Kan vara bra för mej oxå att läsa när jag blir galet irriterad på honom! 😉

 21. Jag skulle brodera en tavla och sätta upp den på väggen, fast vriden 90 grader så att texten står att läsa nerifrån och upp, istället för från vänster till höger. Det skulle stå något i stil med: “Det ser så roligt ut när du lutar på huvudet sådär”

 22. Jag skulle vilja brodera en bonad med text Lär dig livets stora gåta
  älska, glömma och förlåta
  💖💖💖

 23. Jag som kattälskare skulle brodera följande på en liten soffkudde:

  Life without a cat is possible but pointless.

  Sen skulle jag brodera en liten misse under citatet.

  Tack för påminnelsen om att brodera, det var längesen jag gjorde det!!

 24. Jag vill brodera på min säng kudde “Livet är ett helvete. Glöm aldrig bort det.”

 25. Jag har tänkt att någon gång brodera de sista takterna på Hallelujah-kören, med noterna för alla stämmor! 🙂 . Det är så pampigt och jag gillar tanken på att man kan höra musiken och kören i huvudet bara av att se det! Jag hade broderat det på en väggtavla. Älskar att brodera men gör det för sällan! (min pappa lärde mig korsstygn när jag var 8 år )

 26. Jag skulle skriva “Kärlek och respekt – ska det vara så jävla svårt?” Och sätta på en liten bonad i ram att ha på väggen.

 27. Jag skulle brodera ”blott en dag, ett ögonblick i sänder” och hänga upp det som påminnelse som tavla på vardagsrumsväggen. För så är det. En dag och en stund åt gången.

 28. Jeg skulle så gjerne brodert et russisk sitat til å ha på veggen! Veldig gjerne det klassiske (oversatt) “Vi ønsket det beste, det ble som alltid”, uttalt av Russlands daværende statsminister Viktor Tsjernomyrdin på 1990-tallet. Det passer jo til så mye, også i hverdagen! Men det ser ut til å være vanskelig med russiske bokstaver i designprogrammet… Uansett er det nettopp det jeg ønsker meg.

 29. Tappa inte sugen, världen är full av tappade sugar!

  Det citatet skulle jag brodera för varje gång jag känner mig nere eller sur och kommer på det så börjar det alltid rycka lite i mina smilgropar. En bra påminnelse om att hålla ut! Det skulle få broderas på en bonad såklart.

 30. Jag skulle brodera “Queen of fucking everything” på en morgonrock till min fantastiska kompis Stina!

 31. “Det finns inget utan att det går!”
  Ett citat från min pappa. Detta är ofta hans svar på mina ideer (han är snickare, så ofta på mina inredningsidéer som han egentligen tycker är konstiga eller onödiga…) och detta försöker jag leva efter-det mesta går faktiskt att genomföra!

 32. Vet precis vad jag skulle brodera. En tavla med texten Piss & Skit och den skulle få hänga på den tomma kroken på väggen ovanför wcstolen i vår gästwc. 🙂

 33. “I don’t argue, I explain” as a wall hanging. To support myself in any discussion with my 15 year old son 😊

 34. Jag skulle vilja brodera på en kudde; ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet.” Texten gör mig alltid lite sorgsen, men samtidigt mån om att försöka göra något med mina dagar.

 35. Jag skulle brodera en tavla där det står ”vi går längre om vi går tillsammans” från Linnea Henrikssons låt släpper allt som jag och min man hade som utgångslåt på vårt bröllop!

 36. Åh, jag vet precis! Min farmor sa alltid ”Ta tills du skäms” när mambo barn frågade hur många av hennes goda kakor vi fick ta. Och jag fattade aldrig att det var dubbla tolkningar i det där utan tänkte att det var ju toppen, massa kakor – varför skulle vi skämmas liksom?

  Så, jag vill brodera ”Ta tills du skäms” på en tavla som ska sitta i köket i vårt sommarhus i Dalarna. Kan inte tänka mig något bättre, särskilt inte eftersom min farmor dessutom var fantastisk på att handarbeta!

 37. Jag skulle brodera ett citat från Haruki Murakami:

  When you come out of the storm, you won’t be the same person who walked in. That’s what this storm’s all about.

  Applicerbart på så mycket i livet.

 38. Jag skulle brodera, på ryggen av en vit t-shirt;
  Actually, I can.
  För att påminna mig om att precis så är det, inte med allt, men med så väldigt mycket mer än vad jag tror. Dessutom skulle det förhoppningsvis starta en del samtal när folk undrar vad det är jag kan 🙂

 39. Jag skulle brodera på en bonad “Jag har varit med om dig. Jag kan aldrig förlora dig.”
  En dikt av Jacques Werup som jag av en slump ramlade över på instagram dagen innan jag fick besked att min lilla bebis somnat in i min mage i vecka 19. Snart har tre veckor gått och det har blivit ett mantra som upprepar jag för mig själv dagligen för att stå ut med sorgen. Det känns som att dikten kom till mig när jag som mest behövde den, utan att jag själv visste varför då.

 40. Jag skulle vilja ha Katarinas Wennstams fantastiska citat: “var inte ett as så ska du se att det ordnar sig”. Ju äldre jag blir desto mer inser jag hur mycket tid jag slösat på idioter, inte minst på min f.d. Det där känns som en skön påminnelse om att man inte ska vara ett as – och inte heller finna sig i att andra är det. Jag skulle vilja ha den som tavla!

 41. Jag skulle vilja brodera den mening – sanning – jag lärt mig säga till mig själv som ett mantra vid stress- och ångestpåslag och vid andra känslomässigt jävliga tillfällen av allsköns olika slag när paniken är nära: ”Som det känns nu kommer det inte alltid att kännas.”

 42. Jag skulle brodera “Var inte ett as så ska du se att det ordnar sig” eller “När du har en dålig dag, glöm inte att du är ful också” 😂 på en bonad man ser varje dag. För att det är helt min humor.

 43. Jag skulle helt klart brodera det fina citatet som finns på Carl Larsson gården:
  Älska varandra barn, ty kärleken är allt.

  Eller en av Jesper Waldersten briljanta citat (som stämmer in ganska ofta): Jag ligger fruktansvärt efter med humöret.

 44. Lev nu – Dö sen
  Eftersom jag har mycket sorg i mitt liv just nu, samtidigt som jag har väldigt mycket kärlek och jag behöver påminna mig om det varje dag. Att brodera texten på ett par vantar tror jag skulle göra susen!

 45. En tavla med citatet:
  ”Hellre än mäktig drink än en dräktig mink”
  Får mig alltid att fnissa och gör min dag glad.

 46. Jag hade velat brodera “Slå dig ner och känn dig nerslagen” på en tavla och hänga upp ovanför köksbordet som julklapp till mig själv. Hade varit så kul att få lära sig att brodera 🙂

 47. ”Man kan äta en bit av kakan och ha resten kvar” skulle jag brodera på en kudde 🙂

 48. Jag skulle brodera på en tygpåse, med två fickor: ”mobildagis”
  Denna skulle hänga i hallen, och vakta våra små tidstjuvar större delen av kvällen 🙂

 49. Jag skulle vilja brodera citatet: ”Luta dina tankar mot mig” på en kudde att ha i kökssoffan som en uppmuntran om att hos mig kan du samtala, prata ut eller bara sitta tysta tillsammans.

 50. Jag skulle brodera “Praise be, bitches” på enkelt linnetyg och fästa tyget mellan två maffiga renhorn i hallen. Så att mina döttrar läser det varje gång de kommer innanför dörren, och varje gång de går ut i världen.

  (Jag skulle också vilja fästa den meningen på bakluckan av bilen men vet inte riktigt hur det ska gå till)

 51. ”Bättre en banan än tusen räkor” – ett ordspråk inom familjen som jag gärna skulle hänga upp som bonad i vardagsrummet eller hallen. 🦐 (Och nej, jag har inte tappat bort mina läsglasögon, det ska stå just så.)

 52. Älskar att handarbeta, sy, brodera, sticka, virka, så rogivande och perfekt att sortera tankarna 🙂
  Detta skulle jag brodera;
  “Jag har varit med om dig, jag kan aldrig förlora dig”

 53. Jag skulle brodera “Även detta skall passera” på en tavla att hänga upp på väggen. Ända sen jag var liten har jag haft det citatet, eller någon variant av det, som ett mantra för att påminna mig själv om att svåra situationer inte kommer att vara för evigt. Det hjälpte mig också igenom förlossningen av min son för ett och ett halvt år sedan.
  Numera försöker jag också tänka på det som en påminnelse om att passa på att njuta av fina stunder eftersom inte heller de kommer att vara för evigt.

 54. “Det är en dag imorrn å” från Morran i Morran och Tobias. På en kudde. Att ha i soffan och titta på varje kväll och på så vis undvika att somna stressad.

 55. Jag skulle brodera följande på en tavla att hänga i köket:
  “Att vakna en morgon när himlen är blå, och finkarna gnyr som besatta, och öppna sin stugdörr och barfota gå på vildgräsets daggiga matta, kan låta de saligas fröjd slippa lös och göra den trögaste själ religiös”. En dikt av Alf Henriksson. Den gör mig glad varje dag.

 56. “Var sak har sin tid” på en bonad eller en kudde. Som en påminnelse om att man inte hela tiden ska sträva efter något annat… utan faktiskt låta sig vara i den tid man nu befinner sig i.

 57. En klassisk bonad som ska sitta på väggen mittemot sängen så att jag ser den när jag vaknar. Där ska stå ”Var dag är en sällsam gåva, en skimrande möjlighet”.

 58. Jag skulle brodera på en bonad.
  ”Saliga de som klaga ty de äga full sysselsättning ”

 59. Jag skulle brodera ”No Power in the ’verse can stop me” på ryggen på min stickade kavaj! 😍

 60. ”This will pass too”
  På en väggbonad. För att påminna mig om att lättsamma glada dagar verkligen uppskatta livet, och när det är kämpigt minnas att det faktiskt inte kommer vara såhär för evigt. Det hjälper iallafall mig, både på jobbet och hemmavid.

 61. Mitt motto “This too shall pass” vill jag brodera och göra en tavla av och hänga upp i mitt nya hem. Den ska jag titta på och hämta kraft ifrån i denna nya vardag efter en separation.

 62. Jag skulle vilja brodera “Don’t stand idle by”( eller ännu hellre en bra svensk översättning)
  Det är ett citat från dr Mukwege, 2018 års fredspristagare, som jag behöver bli påmind om. Stå inte bara passiv och titta på orättvisor och våld i världen utan försök göra något.
  Ett alternativ skulle vara:”Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting”

 63. Har aldrig broderat, men är sååå sugen på att testa. Skulle vilja brodera ”Ja, men nu blev det så.” på en liten väggbonad för jag behöver påminnas om att försöka ta saker med en klackspark. Det är ju oftast inte hela världen om något går snett. 🙂

 64. Min farmor hade på väggen ”sol ute, sol inne, sol i hjärtat, sol i sinnet” blir glad av det enkla budskapet och tänker alltid på min farmor som varit borta många år när jag ser det! Skulle gärna brodera det och hänga upp i mitt hem för att föra vidare till mina barn (och barnbarn)

 65. Min man, hade en farbror som inte tyckte om när det fanns mycket att göra.
  Då kommenterade han ofta, nää! nu ha i så möche att jerra, så i gå å lägg mä. Nä! nu har jag så mycket attgöra ,så jag går och lägger mig. Vi använder ofta det och skrattar. Skulle vara roligt att ha det som bonad.
  Ps farbrodern var pitebo.

 66. Jag vill brodera i korsstygn ”Girls just wanna have fundamental rights” och sätta upp i hallen. För att det fortfarande behövs…

 67. Vilken rolig tävling!
  Jag tillsammans med min mamma anser att te är livets dryck. Därför skulle jag vilja brodera citatet ”Vad som
  än händer dricker jag mitt te” på en kudde som mamma kan ha på stolen i köket.

 68. Min pappa (som är den bästa problemlösaren jag känner) har ett uttryck som jag använder mer och mer. Jag använder det både i privata och professionella sammanhang men det är på jobbet som det är som mest användbart. Tidigare använde jag mig mycket av tanken “vad är egentligen det värsta som kan hända?”. Oftast inget så farligt. Tills jag började jobba som läkare och det inte längre hade en lugnande effekt utan tvärtom. Nu för tiden är det pappas uttryck som hjälper mig när jag stressar upp mig på ett icke produktivt sätt: “Ett helvete i taget”. Jag tycker det är genialiskt och har glimten i ögat. Att ha det broderat på en bonad, både som påminnelse till mig själv och hyllning till min fantastiska pappa, vore ju grymt!

 69. “Beredd på allt” är ett valspråk från en av August Strindbergs litterära figurer. Det skulle jag brodera på en bonad som jag sätter upp på insidan av ytterdörren. Med den devisen kan jag ta ett djupt andetag, kliva ut från mitt hus om morgonen och känna mig trygg inför dagen vad som än må hända.

 70. Jag skulle vilja lära mig brodera på de grejer jag tovar av ullen från mina får av allmogeras! Tex tova en tavla med mina hundar och får på och så texten “En border collie kommer sällan ensam” eller nåt i den stilen 😀

 71. I min farmors badrum fanns en broderad bonad vars citat jag alltid begrundade när jag var där och hälsade på: ”Det finns en vrå som är mig kär, långt mer än allt på jorden. Mitt hem mitt eget hem det är. Vad kärlek i de orden.”
  Det hade jag velat brodera och ha som tavla på väggen hemma. Dels för att det får mig att tänka på min farmor, men även för att påminna om att vara tacksam för det man har.

 72. Jag skulle välja att brodera ett citat av Tage Danielsson: ”Det som livet mest förljuvar? Kanske folk med lösa skruvar?”
  Detta fyller mig av någon anledning med inspiration och jag blir full i skratt -ljuvligt och så på pricken!

 73. Ett favoritcitat av den fantastiske Bob Hansson: “Här ligger jag och duger”. Broderat på en kudde förstås och julklapp till min numera vuxna dotter. Hurra vad kul!