Får i farten

Termometern visade tio minusgrader imorse. Kallt. Men inte för fårskallarna. De kommer bo ute hela vintern, med tillgång till ett vindskydd förstås.

Vi har en så himla fin liten flock nu. Men vi tar inga lamm på fåren den här hösten. För vi har inte beslutat oss för vilken ras vi kommer vilja köra på framöver. Vi vill ha en sort med horn. Men kanske inte Gutefår, utan hellre någon med ännu bättre päls. Och Gotlandsfåren har fin päls men inga horn….hmm. Vi får klura vidare. Tills vi bestämt oss kommer vi nöja oss med den här lilla flocken i alla fall.

De är så kelna och sällskapliga hela högen. Fint att se också att det ensamma lilla lammet vi inte trodde skulle klara sig i våras, nu vuxit sig stort och duktigt.

Jag sticker till dem lite knäckebröd och så har jag deras eviga kärlek.

Jamen ni ser ju! Snällis och Snabbaste fåret i Ryssland är särskilt förtjusta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Får i farten”

 1. Merino får har horn och den bästa ullen. Om de klarar o bo utomhus genom vintern vet jag ej men silkig lockig ull i finaste kvalle.

  1. Dock finns det inte renrasiga merinofår i Sverige. Då får man satsa på Jämtlandsfår som är en framtagen ras där merino är inavlad.

  1. Min mamma hade två får. De hette Ullrik (Ulrik) och Ullban (Urban). Mycket bra fårnamn!

 2. Kanske en dum fråga men jag vet inget om får: varför vill man att de ska ha horn? Det där med pälsen fattar jag.

 3. Som gotlänning får jag ju ändå rösta på Gotlandsfår 😊 De är så fina och har underbar päls. Varför är horn ett kriterium? Tryggare med hornfria raser tycker jag. För även snälla får med horn kan av misstag råka skada en.

 4. Bara för att du ska få fler raser att jämföra slår jag ett slag för ålandsfår, även om de kanske är svåra att få tag på där i norr. En mycket vacker ras i alla möjliga färger och teckningar. Vill man ha fler träffar på bildsökning kan man använda finska ordet “ahvenanmaanlammas”.

 5. Åh vi vill så himla gärna ha får men har precis fått reda på att marken på vår tomt är för sank för att ha får. De kan få parasitser om de har det för blött om fötterna. Jag får nöja mig med att titta på fina fårbilder och du tar så fina bilder på era!

 6. Alltså Snabbaste fåret i Ryssland. Första gången jag hörde namnet skrattade jag högt, bästa namnet jag hört! Och ännu drar jag på munnen varje gång jag läser det.

 7. Dalapäls kanske? En av de mjukaste ullkvaliteerna av de svenska allmogeraserna och det finns en del besättningar, även för gendatabasen, i Västerbotten så det är lätt att hitta någon att köpa djur ifrån. Hojta så ger jag dig gärna kontaktuppgifter!

  För övrigt är både gute och Gotland trevliga ulkvaliteer att jobba med tycker jag som handspinnare och ullförädlare

 8. Så fina får! Varför vill ni ha en ras med horn? 🙂
  Vi har suffolk (köttras) och finull och gotlandsfår, och gotlänningarna är absolut roligast och mysigast tycker jag! Sociala och nyfikna och keliga, dessutom bra slaktvikter, gott kött och fina fällar.

 9. Vad vill ni ha pälsen till? Kan tipsa om allmogeraserna om ni vill ha rolig ull! De är inte lika blanka som gotlandsfåren, men baggarna har ofta horn och fällarna blir fina. Jag har åsenfår och de är ganska små, har ull som är lätt att tova och höra roliga grejer med, baggarna har vackra horn och de är fina. Det finns fler raser, kolla in Svenska allmogefårs hemsida!