Sova ute?

Ulf sover ute på dagarna. Eller ute och ute – han sover på vår veranda. Men det är ju lika kallt som ute. Känns så sunt på något sätt. Mina äldre barn sov sällan ute, för när de var små fanns ingen veranda. Och eftersom vårt hus ligger på en blåsig åker kändes det alltid lite läskigt att ställa ut en vagn utan att ha en trygg lä-vägg bredvid. Eller ett tak som skydd mot snö-ras.

Han sov ute häromdagen när det var arton minus. Inbäddad i fårfällar och med en liten filt över vagnen. Lagom svalt och skönt. Visst känns det som att barn som sover ute sover mycket längre? Högst ovetenskapligt, men ändå. Är det någon fler som har den erfarenheten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

104 kommentarer på “Sova ute?”

 1. Våra barn har alltid sovit ute, även på förskolan. Det funkar alldeles utmärkt. Även på vintern, i Norrbotten. Vi har använt en dunsovsäck de allra kallaste dagarna.

 2. Extra frisk luft är ju bara bra tänkte jag och lät min minsting alltid sova utomhus. Vi bor i villa i bostadsområde i mindre kommun så har alltid känts tryggt att ha vagnen på baksidan på altanen. Våra två stora barn sov dock inomhus men då bodde vi i lägenhet mitt i stan så där var det omöjligt!

 3. Nja, alla våra tre barn har sovit bäst inomhus! Även jag som liten 🙂 men vi är kanske de som sticker ut från mängden 😅

 4. Jaaa, mina barn har sovit ute säkert 90% av alla sovtid när de var små (exklusive natt så klart), i alla väder och temperaturer (takad altan!). Många gånger tog även jag sovsäcken och gick ut och la mig. Bästa!

 5. Min yngsta son sov 90% ute. Han föd i oktober då sovit hela vinter ute, det var skönt för honom .

 6. Håller med dig, känns som de sover längre ute.
  Så skönt att ha en kallfarstu med en dörr som går att låsa. Då kan jag slappna av på ett annat sätt när min lilla Harriet sover 😍

 7. Mina fyra barn har sovit middag ute och min yngsta son Lasse som är 1,5 år gör det fortfarande.

  Vi bor i Norrbotten och jag tror att det är hälsosamt. Dessutom otroligt mysigt!
  Önskar jag kunde krypa ner bredvid honom i vagnen.

   1. Jag har också ett barn som heter Lasse. Hans bror heter Bror ❤️ Om de får ett syskon någon gång blir det kanske en Ebbe, Kerstin, Stina eller Ellen. Eller Boel?

    1. Fint! Min ena dotter heter Ellen i andranamn. Hade någon av flickorna varit en pojke, hade han fått heta Bror i andranamn ☺️

 8. Jag har absolut också den erfarenheten. Alla mina tre har sovit/sover ute.. är det någon gång det måste till en innelur, är den alltid mycket kortare än dom där vanliga minst två, närmare tre-fyra 😉

 9. Mina barn sov ute i alla väder! De fick både frisk luft och sov bättre i vagnen, på dagtid, än i sin säng. Om vi var borta någonstans där det inte passade att de var ute så sov de ändå i vagnen fast inne… Vi investerade i en pålitlig babyvakt så att vi hörde minsta ljud, det kändes tryggt!

 10. Min äldsta sov bäst ute, hade ofta ute vagnen och hade jag sökt henne genom promenad fick hon stå kvar ute för tog jag in henne då så vaknade hon. Min yngsta är så ljudkänslig och vaknar direkt när det kommer något nytt ljud, så hon får sova inne i ett stängt rum.

 11. Våra sov ute året runt, och de sov gott å länge. Så smidigt att ha vagnen som sovställning pga funkar på de flesta ställen. Svårt att ha ett litet barn vaken ute i 20 minus nån längre tid så gött m frisk luft iaf på lurarna.

 12. Ja våra två barn sover allra längst utomhus 😊. Även i kallare temperaturer, man får bara klä dem ordentligt.

 13. Vet ej. Har ett barn som sov lika bra ute som inne och ett barn som sov lika dåligt ute som inne.

 14. Här i Finland sägs det att barn sovit ute i snart 100 år. Något som omvärlden anser vara konstigt 😄
  Jag har sovit ute och även mina barn. Bästa sömnen!
  Rekommendationen här i dagsläget är en gräns på -10-15 grader.
  Kommer inte ihåg ifall jag följde det när barnen var små eller ifall det var milda vintrar. 🤔
  Vintertid är det viktigt med bra klädsel och att komma ihåg att vinden gör att det är kallare än vad termometern visar.

 15. Ja, min lilla Anna är 6 mån och sover också allra goast ute, nerbäddad i varm åkpåse (vi bor i Skåne dock så har ännu inte provat några 18 minusgrader).

  Är det dessutom lite extra ruggigt väder och skymning sover hon ännu längre. När jag jobbade vi natt kallade vi det alltid ”bra sovväder” – ju ruggigare och kyligare desto bättre för sömnen.

 16. Jo, exakt så är det. Helt vetenskapligt dessutom. Finns någon finsk studie som konstaterar att barn som sover utomhus sover längre och är friskare. Typ tre gånger längre i snitt, om jag minns rätt. Obs vågar ej ta gift på den siffran men det var i alla fall häpnadsväckande. Min bebis sover också ute jämt. Då slaggar han lätt tre-fyra timmar i stöten jämfört med max en timme inomhus.

  1. Jepp, en kvinna i Finland har doktorerat i ämnet – barn sover längre dagssömn utomhus! Och -5 är tydligen den optimala temperaturen.

  2. Jag har också sett den studien. Min äldsta sov jämt ute, han vaknade på morgonen, var vaken i 3h och sen tog vi en kort promenad, han somnade direkt och sov sen utanför köksfönstret i 3h.
   Yngsta, som nu är 11 månader sover max 1h inne på fm, sover hon ute blir det 2,5h.

 17. förr hade alla sina barn stående utomhus och lät dem sova där. Det var även STORA rubriker utomlands att folk ställde sina sovande barn i barnvagnar utanför restauranger och kaffer i Sverige och lät barnen sova utomhus. Det var innan hela sverige blev kriminellt.

  Men vi hade mindre astma och allergier när våra barn sov utomhus. En markant skillnad.

  Så låt gossen sova utomhus så länge du kan för astma och allergi anledningen iallafall

   1. Jag kan bara svara för mig, men där jag bor har det blivit otryggare bara de senaste fem åren, med en rad överfall och rån.

   2. Hon syftar antagligen på de ökade skjutningarna, sprängningarna, bilbränderna och det grövre våld som finns nu.
    Har du missat alla nyheter eller?

    1. Fast statistiskt sett har brott minskat. Däremot har övervakningen och mediatillsynen som handlar om brott ökat markant. Färre brott, men vi vet väldigt mycket mer om dem. Framförallt vet vi väldigt mycket mer om brott i områden/länder som inte ligger nära oss vilket bidrar till en generell känsla av att hela samhället är mycket otryggare.
     Tycker det är intressant att du skriver just ”tittar du inte på nyheterna” – när det är nyheterna som till viss del bidrar till att vi får en skev uppfattning kring vår omvärld.

     1. Fast… jag har inte skrivit ngt om det minskat eller ej.

      Om du tittar på HUR det ser ut så är brotten, tillvägagångssätten grövre nu. Det grövre våldet har ökat.

      Jag är i allra högsta grad källkritisk till media. Och personligen är jag inte alls mer otrygg nu än då jag var yngre pga. nyheter.
      Men som sagt jag skrev heller inget om vare sig otrygghet eller hurvida brott minskat.

     2. Det dödliga våldet har ökat. Sprängningar och explosioner är på en högsta nivå i hela Europa. Rån mot unga ökar.
      Jag är uppväxt i Malmö. Det hände aldrig att tonårspojkar blev ihjälskjutna mitt i centrala stan. Eller att portar förstördes av bomber.
      Det är ett hån mot människor som bor i otrygga områden (de finns!) att säga att brotten minskar i antal när de värsta och dödligaste brotten blivit fler.

    2. Nejdå, jag har inte missat nyheterna. Jag undrar bara vad det har med utomhussovande att göra. Jag har bott i Stockholms innerstad i mer än 10 år och både nu som förr ser man barnvagnar med sovande barn i utanför cafefönstrena. Precis som barn fortfarande sover ute i villa/radhusträdgårdar landet över oavsett om det är i storstad, småstad eller landsbygd. Bor man i höghusförort sover barnen knappast ensamma ute på gården, men det gjorde de nog inte innan tiden “hela Sverige blev kriminellt” heller vågar jag påstå.

     1. Ett tag var kriminaliteten på väg ned, förmodligen inte minst på grund av att unga män började sitta mera inne och dricka mindre alkohol. Nu ökar det igen. Vissa sorters våld har också ökat, som sprängdåd. Det märks där jag bor, bl.a.

      Jag tycker det kan vara relevant att prata om hur trygg man känner sig i sitt närområde när man diskuterar utomhussovning. Huruvida våldet och kriminaliteten kommer att fortsätta stiga som den gjort de senaste åren vet vi inte än, men om inte annat leder det kanske till att fler flyttar ut på landet, där gängbrottslighet inte är lika vanligt, bl.a. för barnens skull.

 18. Bor i Danmark och sova ute är normen här. Man ska vara vara försiktig med att täcka över vagnen, då luften snabbt kan bli dålig då det är svårt för den att cirkulera (råd från Astma och allergi förningen i DK)

 19. Min son sov alltid ute på dagtid och jag upplevde att han sov länge och höll sig väldigt frisk. Tyckte han sov längre när det var kallt på vintern än på sommaren.

 20. Ja, barn som sover ute sover längre. Alla mina barn har kunnat riva av ett 4-timmars sovpass om dagen i vagnen, jämfört med inomhus där vi knappt har kommit upp i 1,5 timme. Heja utesovning.

 21. Inget av mina två barn har sovit en sekund inomhus… Dessvärre kunde ingen av dem sova hemma i sängen , utan det var söva i vagn eller sele som gällde och sedan promenera och hålla sig i rörelse tills de vaknade. Måste säga att jag avundas er som får 1-4 timmar ostörd tid hemma dagtid när barnet sover… Minns att många i mammagruppen diskuterade vilka hobbies de kunde börja med medan barnet sov medan jag stod som en fågelholk och undrade vad i friden de talade om. 🙂

  1. Lite som med mitt barn. Aldrig kunnat stanna vagnen! Sover han inne måste jag ligga brevid, han vaknar direkt jag rör mig bort. Och mer än typ 45 minuter kan han inte sova heller på dagen. Det är bara jobbigt att höra om andra som har barn som kan sova flera timmar i sträck.

  2. Läser detta medan jag gungar fram och tillbaka med sonen sovandes i sjal på bröstet 😆 relaterar! Har stått så här en timme nu, vad gör man inte… kan kolla på mobilen iaf 🤷🏻‍♀️

 22. Våra barn sover alltid ute dagtid, året om (bor mitt i Dalarna). Timvis. Skönt för både dem och oss. Ull i alla former för värmen. En blir rent utav lite avis.

 23. I Kanada där min dotter bor med sina två flickor kallar de det för “The Scandinavian way”. Hon har varit helt ensam om detta. Även att klä barnen efter lager på lager-principen.

  1. Det kanske inte hjälper dig alls men träna, träna, träna. Kan det vara obekväm vagn? Mina barn har trivts med att ha det trångt i vagnen. När de var riktigt små hade de svårt att sova i vagnen och sov allra bäst i famnen men från ca fyra månader fram tills att de slutat sova på dagen har de sovit bäst ute i vagnen. Det kanske funkar bra med riktigt guppiga promenader? En mysig åkpåse och fårskinn? Man får testa sig fram (och ge upp när man inte orkar längre)

   1. Hej, tack för svar:) Jag har försökt bädda mysigt i vagnen (fårskinn och orm som gör det trängre) men hon har ändå aldrig somnat i vagnen (skriker gör hon däremot). Hon vill gärna äta sig till sömns, sen sover hon gärna ensam i vår säng, så länge man inte stör för mycket med tvära ljud.
    Ska köpa en åkpåse och testa det. Svårt att veta om det är något med just den här vagnen som hon inte gillar, men den är ju modern och kanske lite för “stel” (britax smile).

    1. Min HATADE också vagn det första halvåret men om jag verkligen ville ut på promenad så gjorde jag i ordning allt och så fick han äta sig till sömns och sedan smög jag försiktigt ner honom i åkpåsen i vagnen, trädde i fötterna (mina) i skorna, högg jackan i farten och gick. För det var enda sättet att få honom att ligga i vagnen. Alltså, jag preppade på den nivån att mobilen och nycklarna låg i jackfickan och skorna var uppsnörade och redo att kliva i : ) Sedan tog jag även ALLTID med selen för om han vaknade så kunde jag ta upp och sätta honom i den. Och du- det blir bättre!

  2. Min sambo jobbar borta mkt och för att kunna ge jakthunden nog med motion har jag haft min snart två-åring i sele och gått långpromenad.
   Doch inte praktiskt om en behöver göra annat under lurarna dock.
   Accepterar barnet något annat? Pulka, cyckelvagn, spark kanske funkar.
   Hoppas du hittar en lösning, annars är det nog bara att trösta sej med att sova inne är mysigt med ☺️

   1. Sjal fungerar, men som du säger kräver det ju att jag är ute och rör mig lika länge som hon sover och det orkar jag inte alla dagar i veckan (inte heller så länge som hon brukar sova, dvs 2-3 timmar). Sen hade det såklart varit skönt att kunna städa och fixa hemma under hennes lurar.
    Äger inget av förslagen du tog upp tyvärr :/ Hon är inte heller så gammal, knappt fyra månader. Jag har provat att bädda vagnen med fårskinn och gjort det mysigt och trångt men det går ändå inte hem. Ska köpa en åkpåse så hon kan somna inne och sen bli flyttad utan att hon behöver mer kläder, det kanske kan gå. Men tar gärna emot mer tips!

    1. Mina avskydde vagnen och bara SKREK i början, men vid sex månader vände det! Jag hoppas att det blir samma för dig.

    2. Provat med sittdelen till vagnen? Vi bytte till sittdelen strax efter 4 månader eftersom bebisen inte alls gillade att ligga ner. Egentligen är det väl kanske lite tidigt men jag har lagt i en dyna (typ inovi) och en åkpåse så hon sitter rätt stadigt. Helt plötsligt gick det att ta promenader med vagn och hon sover gärna där.

 24. Lät alltid våra småbarn sova ute. En gång när Nr 3 sov hoppade katten upp och la sig över henne. Tur att jag såg det för hon var väldigt liten. Efter det såg jag till att katten var inomhus när jag ställde ut henne utanför vårt köksfönster . Att sova ute är bra , dagsljus och frisk luft. När jag arbetade på en förskola ställde vi alltid ut småbarnen i deras egna vagnar utanför fönstret när de skulle sova middag, där vi hade god uppsikt. De sov alltid så gott och länge i sin egna vagnar och var sällan sjuka.

 25. Oja, vår son sover mycket bättre ute än inne. Bäddar med fårskinn längst under och så sovpåsen och lite varmare kläder. Rullar ut vagnen på verandan under tak och där sover han så gott oftast ca. 3 i sträck.

 26. Tyckte det var så härligt när jag jobbade på förskola på Frösön. Barnen sov ute i vagnar på vilan efter att ha blivit ordentligt påbylsade. Det ska väl också minska smittor. Sen började jag jobba i Örebro, då var det inne på madrass som gällde, de tyckte det lät norrländskt med utevila.

 27. Ja mina har också sovit ute.
  En sak man kan tänka på är ekorrar!
  Det hade inte jag tänkt på förrän mitt brors barn fick påhälsning i vagnen av en sådan.

 28. Båda mina barn har sovit ute, varenda tupplur. Vi bor i Holland och jag har alltid fått stå på mig så in i bängen. Har tror dom inte att jag är klok är mina barn sover ute i ur och skur. När min äldsta växte ur vagnen så hyrde hennes förskola en utesäng som hon fortsatte sova i ändå tills hon slutade med tupplurar. Dom provade att lägga henne inomhus en gång. Hon blev skogstokig och sen gjorde dom aldrig det igen. På förskolan där min yngsta går så vägrade dom låta honom sova ute. Men hemma så har han sovit ute ändå tills han var 1 år och 8 månader. Båda barnen har verkligen älskat det.

 29. Jag har en dotter som i princip aldrig sov längre än 20 min per gång sedan hon föddes oavsett om det var inomhus eller utomhus. Sov inte många stunder per dag sedan födseln och vaknade även kväll och natt dygnet runt. Det var en mycket påfrestande period i mitt liv eftersom jag fick kraftig sömnbrist och ingen avlastning då pappa var på jobbet och nattetid tog vi hand om varsitt av våra två barn. Vi höll oss hemma och det var rutiner som gällde men inget gick att göra för att förbättra sömnproblematiken. Till slut fick vi sömnmedicin utskriven till barnet av läkare men precis då vände det efter 1,5 år. Tråkigt att denna period i mitt liv blev så tuff. Var rädda om er ni småbarnsföräldrar som är trötta och kämpar med sömnbrist.

  1. ❤️ Hade det så med min minste, pappan var borta mycket i jobbet. Om man aldrig får sova blir man knäpp till slut.

 30. Måste bara berätta vad mitt barnbarn, 11 år, sa idag. Hen ville låna min mobil för att titta på “den där Astrid Lindgren-tjejen”. Vem? “Jamen hon som har ett hus som känns som en sammetsfilt att titta på”!!! Visserligen tycker jag precis så, men jag hade ingen tanke på att hon såg ur det perspektivet, så jag kopplade inte… Men så kom hon på: “Du vet väl hon som har ett Lotta på Bråkmakargatan-hus, som ser ut som när man fryser på vintern och kommer in och får varm choklad med vispgrädde och varma kanelbullar med mycket pärlsocker på”!!! AHA, menar du Claras hus??? Jepp. Ditt hus 🙂

  1. Du måste hälsa fina barnbarn från mig. Blev så fruktansvärt glad för hennes fina kommentar. Bästa komplimangen man kan få, känner jag <3

 31. Min snart tvååring har sovit ute i vagn varje dag året om, använt farstun vid regn och blåst. En tant jag kände sa ”frisk luft är halva hälsan”. Fint tycker jag.

 32. Jag såg en gång en artikel där människor från olika länder fick ta del av andra länders tradtioner med barnuppfostran osv. Detta, att vi i Norden tycker det är självklart att barnen sover ute i vagn, även i minusgrader, var nog en grej som många från andra länder tyckte var fullständigt sinnessjukt!

 33. Även på Island är normen att barnen sover utomhus. Där står vagnarna utanför överallt, i alla väder. Vår dotter har sovit ute i de värsta av väder när vi varit och hälsat på min sambos släkt, dock plockade vi in henne när det blåste 25m/sek och vagnen riskerade att blåsa bort. Men hon sover aldrig lika bra som utomhus när det är kallt!

 34. Ååh, jag är ingen expert, men tänker lite när jag ser filten över vagnen att man kanske kunde hänga den på sniskan och släppa in en aning mera luft?
  När vår äldsta var kring halvåret var enda sättet att få honom att sova att lägga honom i vagnen och gå ut och gå. Jag tror att han sov tre gånger om dagen ca 30-45 minuter per gång på detta sätt. När jag sedan hade två att söva på dagen (15 månader mellan) så var det absolut enda sättet att få en stund för mig själv. Då var dessutom vagnen för tung att ta upp för ytterttappan, så de fick snusa vidare ute. Men inte vet jag om de sov längre ute. Bor i Skåne, så det var ju sällan särskilt kallt. Sabla mögigt vinterväder här. Lite avundsjuk på snön…

 35. Här i Danmark är det jättevanligt. Önskar min tremånaders ville sova lite mer i vagnen så han också kunde sova ute, håller med om att det känns sunt. Men nej, han vill bara sova på mig, i bärsjal eller i min säng. Och även om jag ofta går ute med honom i bärsjalen så hade det varit skönt att kunna få lite gjort när han sover 🙂

 36. Mina barn har alltid sovit ute. Första är född i november och började sova ute från nån månads ålder. De har även gått på en ute-förskola där de alltid sovit ute. Mina barn har alltid sovit så mycket längre och bättre ute, sen tycker jag att det känns så hälsosamt på nått sätt 🙂

 37. Tycker vår son sovit som allra bäst ute, särskilt under smällkalla vintern. Dock har det mest blivit när vi varit hem till Jämtland under jul och påsk, då har vagnen kunnat stå ute på bron. Inte lika lockande att ställa ut barnvagnen på balkong mitt i stan.

  1. Bor i Göteborg och ettåringen har sovit ute hela tiden, på balkongen! Funkar utmärkt! Även om det är lite segt att dra vagnen uppför trapporna varje dag 🙂

 38. Mina barn har alla tre sovit ute från ca 3 mån ålder. Kanske könsgräns kring -20. Dock skulle jag ALDRIG våga täcka över vagnen med filt!! Det blir supervarmt där inne trots minusgrader. Testa att lägga en termometer nere i vagnen- suffletten gör att värmen från barnet bevaras ändå. Så ur ett barnsäkerhetsperspektiv avråder jag starkt från täckt sufflett! Men utesovning-ja!!!
  /bvc-sköterskan

  1. Det var inte varmt under den där filten. Det var svalt. Kanske lite för svalt till och med. Inte ens i närheten av vanlig inomhustemperatur i alla fall. Jag förstår att du inte menar något dumt – men jag känner mig lite dumförklarad av sådana här kommentarer. Jag menar – jag är trebarnsmamma men framförallt har jag mina fem sinnen i behåll, däribland känselförmåga att avgöra hur varmt någonting är.

  2. Det har inte bara med temperaturen att göra, utan det kan helt enkelt bli för dålig luftcirkulation. Jag har sett många varningar om det. Sen gör ju var en som den vill.

  3. Ja, kära nån, som att man inte kan avgöra sånt där. De flesta filtar ventilerar dessutom väldigt väl. En ullfilt släpper igenom massa luft och kyla.

 39. Sova ute är ju jättemysigt, om barnet inte blir väckt av en massa oljud 🙁 Mina äldsta barn sov väldigt mycket och länge ute men när sladdisen kom så var de äldsta i moppe/fyrhjuling/bil-åldern så alltid ar det någon som kom sladdandes förbi på något moterdrivet fordon när hon sov ute, så mycket av tiden som hon inne.

  Tack för en väldigt trevlig blogg, blir så varm i hjärtat av dig♥ Du är en fin kontrast till en sjukt konsumtionshets som råder på så många platser i samhället. Tack!

 40. Mina barn har fått sova ute, både på balkong, utanför caféer, på förskolan och på landet och jag tycker det var toppen! De sov gott och höll sig friska. Jag fick rekommendationen att vara lite försiktig barnets första månader om det är kallt ute pga risk för plötslig spädbarnsdöd. Vet inte om det gäller fortfarande.

  1. Risk för plötslig spädbarnsdöd är väl vid för varma temperaturer? När de tror att de är tillbaka i livmodern och inte behöver andas längre.

 41. 25 minus – inga problem! Min dotter har sovit ute i alla väder! Bor norr om polcirkeln. Har bara haft tunna ullkläder direkt mot huden och sen ned i voxipåsen (bästa köpet!!!). Har även haft en tunn ullsjal över vagnen vid kallare temp. Bäst har hon dock sovit i skoterpulkan.. 😅 nedbäddad i renhudar och sovsäck.

 42. Våra barn är födda den 2:a och 3:e november. Båda två har sovit utomhus varje dag – året om. De har sovit gott oavsett gradantal. På fårskinn, under yllefiltar och bakom vindskydd.

  Tips. Vi fick en gammal och jätteskruttig vagn som vi enbart hade stående på balkongen (någon skulle slänga den pga ohipp) medan vi bodde i lägenhet. Där bäddade vi ner småttingarna om dagarna när det var dags att sova. Sedan hade vi en vagn med vettiga hjul som vi varnade runt på promenad.

 43. Mina barn sov alltid ute i vagn och kärra när de var små. Med få undantag om det stormade eller regnade kraftigt. Med ullkläder närmast huden, ytterligare ullkläder som lager nr 2, varma raggsockor och ullmössa vintertid. (Små barn ska egentligen alltid bära tunn mössa av ull både inne och ute.) Fårskinn i botten och fårskinnsåkpåse. Var det riktigt kallt stoppade jag nog runt de en filt dessutom, täckte aldrig för suffletten men med någon extra ljudkänslig unge minns jag att jag la en tjock filt runt suffletten för att minska eventuellt ljud och buller. Ullkläderna är nog A och O. Blir ju som en andra hud, ullen andas och även om den blir fuktig värmer den fortfarande och känns inte blöt. Tänk er en bomullströja som blir fuktig, den kyler och känns kall med en gång. Våra grannländer är betydligt bättre på att använda ullkläder till sina barn men jag tror och hoppas att det är på frammarsch även här i Sverige. Börjar man använda ullkläder till sina barn så bör de alltid bära det under den kalla årstiden, blir ju en skön vana att vara omsluten och varm, då känns det hemskt att använda kall bomull och ödsla kraft på att frysa. Själv drar jag på mig ullunderställ i september och skulle aldrig drömma om att vara utan det förrän framåt maj. Mer ull åt folket! 😊

  1. Det där är ju sjukt mycket kläder, lagomt för kanske 25 minus! Mina barn har oftast bara haft vanliga kläder och en kofta, mössa, vantar och sockar i en vagn med fårskinn och åkpåse. De har varit supervarma och det behövs verkligen inte att du packar på dem så där mycket. Inget fel med ullkläder men inte blir barnen fuktiga om de inte har så där mycket utan anpassar till att de är så pass täckta av grejer redan av bäddningen i vagnen. Ibland hade jag ullkläder på mina barn men det var mer till riktigt kalla dagar eller då det var varmare men jag visste att jag skulle lyfta ur dem i vagnen utomhus någon kortare stund. Jag använde däremot ofta ull när jag bar barnen då ben och armar kunde flaxa lite hit och dit och inte alltid stanna inne i min jacka eller i sjalen/selen.

   1. Är det plusgrader räcker förstås ett lager ullkläder. Man klär de ju efter förstånd naturligtvis.

 44. Min dotter sover bäst inomhus, liggandes på mitt eller sin pappas bröst, det är bara då hon sover länge. Om hon ska sova i vagnen måste den konstant röra på sig.

 45. Mina sov oftast ute. Dock var det enklast att ställa vagnen vid ytterdörren men då hade jag dålig koll. Att ställa på uteplatsen var bäat men att dra vagnen uppför trappen dit var alltid ett riskspel. Så där stod de om de somnat så snabbt att jag kunde ställa vagnen precis när de solnat. Kom man hem från en längre sovpromenad fick de hamna vid ytterdörren så fick man ha den på glänt.

 46. Mina barn har alltid sovit ute, året runt. Den yngste gör det ännu på helgerna. Detta långt ovanför polcirkeln. Perfekt att kombinera vila och frisk luft.

 47. Försöker få lillebror att sova utomhus men han är tyvärr allt för lik sin storasyster som vill sova i vår säng med mig bredvid. Då sover han som bäst och längst.
  Önskar han vore vagnsovare och vi tränar ständigt (i princip varje dag) men de gånger han somnar bredvid mig i sängen så slår det aldrig fel. Då sover han som en stock och betydligt längre än de 30 minuter han i genomsnitt sover i vagnen! 😅

 48. Mina sov ute i ur och skur. Enda tillfällena de sov middag inne var när det var så varmt på sommaren att ingen skugga var sval nog. Då blev det inne i “norr-rummet”. Svalt och skönt. När det var kallt la vi liggunderlag, alt frigolit, under ullmadrass och ullpläd. Viktigt m värme underifrån, inte så skönt att sova på en “parkbänk”… Vi tog bort underlägg o madrass mellan varje sovpass för att ev kondens skulle torka.

 49. Jag bor i Norge sedan 20 år tillbaks & stort sett alla yngre förskolebarn ( inkl mina egna) sover ute( man tar med en egen vagn som står där fast) året runt
  🙂 Känns friskt!

 50. Mina barn har alltid sovit ute i vagn, bor dock i Skåne så inte så många minusgrader här 😅
  Läste någon forskning kring nyttan av att barnen får sova ute i frisk luft!

 51. När min dotter var knappt ett år nattade vi ofta om henne ute på den inglasade balkongen efter halva natten. Det var enda sättet att få henne att sova fram tills det var morgon för oss föräldrar. Och på dagen sov hon där ute också. Lite ängsligt var det att själv sova när hon var där ute, men i och med att alla ändå kunde sova gott så vande vi oss.

 52. Håller med dig. Har en son på snart 4 månader som sover betydligt längre stunder när han sover utomhus i vagnen än inomhus. Hans storasyster var det likadant med. Ha en härlig helg!

 53. Mine barn sov også ute.
  Det jeg reagerer på er teppe over vogna.
  Blir det nok luft til Ulf? Min sykepleier venninne sier det kan være farlig. Bare et vennlig spørsmål.

 54. Mina barn har sovit ute dagtid. När H skulle börja förskolan 1985 sov inte barnen ute på förskolan. Dock accepterade förskolan det och H fick sova ute i vagnen där. Det gick inte många månader förrän flera barn började sova ute i sina vagnar. Mer bök för personal att klä på dom innan sovstunden men det gjorde dom gärna. Barnen kom snabbare till ro och sov bättre i ute enligt dom.

 55. Mina barn har nästan alltid sovit ute i. På balkong, i uterum, utanför fönstret eller till och med i garaget. De har sovit gott och länge och jag har avundats dem där de legat inbäddade, varma och gosiga i den friska luften.

 56. Jag bor i Norge och här är det typ heligt att barn sover ute. Och i kalla sovrum på nätterna. Även på dagis sover alla ute. Jag hade inget att säga till om och nu är jag nöjd med det

 57. Ja verkligen! Jag hade aldrig tålamod att söva mina i spjälsäng. Ute på verandan gick det av sig självt. Även om minstingen av tre är 2 år kan jag sakna den tiden ❤

  1. Och när vi va i Spanien och hälsade på kompisar tyckte de äldre generationen där.att det bara va “kreatur” som sov ute 😂✌

 58. Upplever också att mina barn sovit längre ute. Glad att de fått sova ute i små kojor även på förskolan. Känns som de håller sig friskare då.

 59. Mina barn har tagit sina tupplurar ute så ofta det bara gick. Något i mig tror att frisk luft ger friska barn. Som liten var jag och mina syskon ute jämt och grannarna pratade om Sverin-ungarna som aldrig var sjuka 🙂 Men som du skriver, högst ovetenskapligt men så tror jag 🙂

 60. Jag minns när vi flyttade till hus på landet i västerbotten med en 6 mån bebis. Hade haft så svårt att få henne och sova men medan vi lastade in flyttlasset la vi henne i vagnen att sova. Hon sov då för första gången utomhus i 5 h! De första två veckorna i huset sov hon nästan dygnet runt ute, som om hon sov ikapp. Kändes som hon hade längtat efter att sova ute i skogens ljud. Därefter stabbiliserade det sig igen. Men även vårt andra barn fick fortsätta sova ute. 🙂