Triss i julreportage

Nu tänkte jag att vi ska kika på tre gamla julreportage från vårt hem. Från tre olika perioder i tre olika tidningar. Family Living, Lantliv och Allt i Hemmet. Först ut är Family Living

Det här julreportaget gjordes 2011. Det enda som var riktigt fint i vårt hus vid den här tiden var köket, inser jag nu. Teamet från Family Living körde dessutom fel på vägen till mig och fototiden halverades från drygt 5 till 2,5 timmar för att hinna både intervju och fotografering. Alldeles för lite. Det blev en ganska stressig och snurrig upplevelse. Men väldigt kul ändå! Visst märks det att det här var några år sedan? Skulle nog inte posera riktigt så här idag…

Minns att jag knappt hade något julpynt på den här tiden – hade inte hunnit införskaffa. Så Family Living fyllde en väska och tog med. Lite oklart citat till ett julreportage? “Vi grävde upp gräsmattan”.

Älskar dessa bilder men tänker samtidigt att fy fasen vad kallt det såg ut med så mycket vitt överallt och inga gardiner! Jag är glad att vi nu för tiden har tapeter i alla rum, tjocka antika mattor och härliga gardiner. I alla fall till jul.

BebisBertil med långt hår och texten “I will never get a haircut again” på tröjan.

Hejdå från den fjuttiga entre vi hade då! Utanför den här dörren sitter idag vår punschveranda. Men 2011 var där en järnbro som gav en rutmönster i baken när man försökte sitta på den.

Ett år senare – eller var det två? Gjorde jag detta reportage för Lantliv. Samma poserande vid diskbänk. Fortfarande sjömanskläder på ungen…

Liiite mer julpynt hade jag skrapat ihop vid den här tiden. Men fortfarande var allting väldigt vitt. I sovrummet till vänster hade vi sängen stående på golvet. Känns asjobbigt att tänka på idag. Att behöva kravla upp från golvet varje morgon.

Den bild jag gillar bäst i det här reportaget har jag dock tagit själv – den med Bertil i sparklådan. Världens sötaste lilla lingon!

2017 publicerades det här julreportaget i Allt i hemmet. Fast bilderna togs julen 2016. Man ligger ju oftast ett helt år före med reportagen – pressläggningen är lång. Här hade jag besök av Malin Grönborg och Johanna Lindkvist som jag känner väl sedan tidigare. De är helt underbara att jobba med. Supersnabba, jätteduktiga, tassar runt i huset utan att man ens märker av dem. Det är väldigt speciellt att få besök av någon som ska dokumentera ens hem. Känner man sig inte bekväm med personerna så är det ingen riktigt trevlig upplevelse.

Här fotade vi min veranda trots att den inte ännu var målad. Och invändigt var den bara hjälpligt inredd.

Det här är det reportage jag tycker mest om. Kanske för att det är nyast och mest rättvisande? Men det är också mest stämning i bilderna.

Väldigt likt hur jag julpyntar och inreder idag.

Massa varma textilier, små stilleben överallt. Julbonader och hantverk. Så här kommer jag fortsätta julpynta i tid och evighet tror jag. Är inte det minsta intresserad av trender!

Ja. Det var den tillbakablicken det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Triss i julreportage”

 1. Åh 😍 det är så kul med tillbakablickar! Jag har följt dig superlänge, uppenbarligen. Det jag tänker på också är att trenderna och stilen generellt har ju förändrats, när jag kollar i gamla inredningstidningar från före 2010 så är ju allt VITT även alla lantliga hem. Möjligen att man hade nån fondvägg tapetserad, skönt att vi gått mot mer ombonat med tapeter och mer murrigt tycker jag. Ombonat är grejen!

  1. Så glad jag blir att du följt med så länge <3 håller helt med om fin analys - det var så sjukt mycket vitt! Och trist i ärlighetens namn. Tror bara det var tidningen Gård & Torp som inte kör det vita spåret =)

  2. Jag gillar inte vitt men heller inte tapeterna som är vanliga nu. Jag vill ha ljusa men inte vita väggar tex ljusgrått, ljusgult, eventuellt beige. Jag bor tyvärr i hyreslägenhet där vardagsrummet är tapetserat i brunt. Vem f-n väljer att tapetsera största rummet i huset i brunt? Inte jag i alla fall. Hallen har en fin beige tapet och jag hade gärna bytt plats på dem. Jag är alldeles för snål och lat för att själv betala för tapetsering dock så det får vara som det är.

 2. Intressant det du skriver om trender. Jag tycker själv att jag också är ointresserad av trender, men efter några år märker jag ändå att det jag tyckte var fin då har ändrats. Antingen för att det var just en trend eller för att min smak har ändrats.

  1. Det håller jag verkligen med om, man är så mycket mer trendoffer än man själv vill tro. Men just med julpynt har jag nog hittat just min stil nu och ser verkligen ett värde av att det är samma år från år =)

 3. Fortfarande kan jag komma på mig själv att sakna dina ”egna” tidningar, framför allt din tidning med jultema! Så härlig kvalite på pappret dessutom. Var det den tidningen man beställde genom att posta en tjuga i ett kuvert? Den tidningen kan jag fortfarande plocka fram emelllanåt vid juletid bara för att den skapar liksom stämning. Typ din godiskrans! Fina minnen!

  1. Haha, ja! Vad roligt att du minns. Kanske får ta och posta bilder på den tidningen också? Kram och vad kul att du hängt här sedan dess <3

 4. Uppriktig fråga: Varför skulle du inte “posera” i köket såsom i första reportaget?

  Jag tycker för det första inte att det är så “poserande”, du står ju “bara” där typ. För det andra ser du väldigt stark o stolt ut.

  1. Det är något med håret och posen som gör att jag känner mig tillgjord när jag tittar på det idag =) liksom lite Hollywoodfru, haha. Inte för att det är något fel på varken hår eller pose. Tror det är den sammantagna känslan

 5. Lantliv är helt klart den bästa tidningen enligt mig. Den är så mångsidig och bra sammansatt!

 6. Apropå jul; jag har provat att göra sån äggtoddy som du och Erica gjorde i er podd häromveckan, gott! 😋 Tack för påminnelsen!

 7. Älskar det senaste reportaget! Ditt hem i juletid är som ur en barnbok Clara. Myset, ombonaden och värmen är fantastisk.