Vintern är natten efter den långa dagen

Vinterns mörker erbjuder samma stillhet som när en vass taklampa släcks och ett ensamt stearinljus får lysa i dess ställe. Kanske beklagar man mörkret. Skyr kylan. Drömmer sig bort. Men inte skulle man orka med en vass vårsol nu? En knoppande, fågelkvittrande och intensiv maj? Med tusen dofter och synintryck och ljud? Nej, jag ryser faktiskt av tanken.

En kall och tyst vinter är precis vad som behövs för att samla kraft igen. Vintern är som natten efter en lång och intensiv dag. Natten behövs för att kunna uppskatta dagen. Våren vore ingenting utan den mörka perioden som föregick den.

Jag går in i den här tiden med samma känsla som när jag lägger mig för natten. Inte rädd för det mörka, tysta. Skuggorna och gråskalorna. Utan trygg i att det är nu jag får vila. Tids nog blir det dag igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Vintern är natten efter den långa dagen”

 1. Exakt så! Tänker ofta på ett citat ur en låt av First aid kit. ”Stockholm’s cold but I’ve been told, I was born to endure this kind of weather.” Känns fint liksom. Att vi har en superkraft vi som faktiskt gillar och står ut med vintern, mörkret och kylan..

 2. Just så. Spot on som vanligt! Du kan verkligen ”skriva känslor”.

  Att likna årstidsväxlingarna med dygnet. Fint.

  Jag skulle inte trivas på en plats utan tydliga årstider. Det ger mitt liv en värdefull rytm.

 3. Så bra du formulerar det, Clara!
  Kunde inte sagt det bättre själv!
  Man ska vara snäll mot november!

 4. Precis så. Utandningen. Så är vintertiden, som att andas ut. Så tacksam att få leva i dessa årstidsväxlingar. De gör gott för själen.

 5. Är alltid avundsjuk på er vinter i norr. I Malmö småduggade det hela november och allt är bara grått, inte friskt och klart. Som lera. Men får igen det sen när våren kommer tidigare i alla fall!

 6. Exakt så känner jag också, får verkligen rysningar bara av att tänka på sol och värme just nu, när jag bara vill vila och ha kravlösa kvällar med tända ljus. I februari däremot… Då längtar jag ihjäl mig efter att solen ska börja värma lite bättre och är alldeles pirrig över ljuset som kommer åter. Alla årstider är så speciella och fina ♥️

 7. Tänker att det är liknande med döden – den slutliga vilan som omsluter en, efter livets långa dag.

  1. HERREGUD!!! JAG HAR ALDRIG SETT NÅGOT UTTRYCKA DETTA!!! Jag känner EXAKT likadant! Jag tycker det är så befriande och härligt att tänka på döden!

 8. Låter underbart, men med tre småbarn hemma (6, 4och 1 år) får åtminstone jag aldrig den där nedvarvningen. När man ändå måste ånga på i 110% varje dag är vintermörkret bara en black om foten som tynger lite extra. Hur gör du för att lyckas vila och njuta av lugn och ro under vintermånaderna? Alla tips mottages tacksamt!!

  1. Tagga ner, ta bort alla dina ”måsten”. Njut av tiden och dina barn. Jag har själv små barn och heltidsarbete. Men jag har inte ett tipptopp städat hem, tvättstugan är ett ständigt kaos, vi äter ibland halvfabrikat och jag kunde inte bry mig mindre. Det är vad du gör det till. Hoppas du kan njuta av december 🌲

 9. Känner med dig. Lätt att glömma att den här tiden oftast är väldigt lugnande i kontrast till andra månader och årstider. Kylan och mörkret gör en trygg.

  Idag har jag vänt och vridit, lagt ner och plockat tillbaka tanken på att säga upp mig från mitt ohållbart stressiga jobb. Med en grym rädsla för vad konsekvenserna kan bli. Men också en smygande lättnadskänsla för något nytt. Dina och Ericas ord om utmattning har jag haft ekandes i mitt huvud hela tiden. Imorgon säger jag upp mig.

  Nu tänker jag också gå och lägga mig för natten. Titta på snön som faller utanför och känna ett lugn över att vintern omsveper mig i väntan på morgondagen. Tids nog blir det dag igen.

  Och jävlar vad jag ska försöka ta tillvara på resten av dagarna den här vintern från och med nu.

  Tack för dina ord! Sov gott!

  1. Men shit vilket beslut! Heja Dig! Klart du fixar det! Helt rätt, hälsan först! Jobbet sen.

 10. Jag kan absolut byta mot ljus och värme hela tiden. Jag brukar bo i costa rica och jag mår bäst utan extrema årstider. Jag tycker också att vintern då man behöver klä på barnen miljoner kläder osv är allt annat än vilosam. Men vi är alla olika 😊

 11. Och jag som sitter längst ner i skåne är så avundsjuk på era vintrar. 🌿🍁vi har en grönbrun sörja till vinter och har vi “tur ” får vi snö ett par dagar i januari🙄

 12. Så sant. Hade aldrig orkat med sommaren utan vinter. Det är då man sover fler timmar, man inte äter kvällsmat kl 20:00. Verkligen en tid för återhämtning i vår ständig snurrande värld där allting går fortare och fortare…. Så efterlängtad, mitt kära mörker

 13. Precis så är det. Försöker verkligen uppskatta varenda årstid för åren blir så mycket enklare då än att man ska plåga sig igenom ena halvåret i väntan på vår. Sörjer att vintern har börjat försvinna här i Stockholm för när jag var barn (är 31 nu) åkte vi alltid pulka och skidskor hela vintern kändes det som. Numera är det mest bara grått. Och folk menar att det inte pågår en klimatkris.

  Men fint att kunna låta lite vinter av dig genom din blogg i alla fall <3

 14. Fina ord. Men stämmer tyvärr inte alls på mig. Jag önskar så att jag kunde känna den där vintervilan. Men jag blir så otroligt trött på vintern. Mörkret gör mig nedstämd och tidiga mornar till jobbet och kvällsaktiviteter för barnen fortsätter på samma sätt året runt. Jag älskar mitt jobb och vill inte ändra på det, men livet går SÅ mycket lättare på det ljusa halvåret!

 15. Precis så.
  Älsk på vinter. På mörker. På snö.
  Även fast vi inte ser mycket till det sistnämnda här på västkusten.

  //hondjuret

 16. Jag håller helt med dig. Blir lite frustrerad över att alla människor runt omkring mig klagar och vill ha sommar, värme och stekande sol. Själv njuter jag av mörkret, kylan, få tända levande ljus och bara krypa upp i soffan och mysa. Älskar hösten och vintern så här års. Sen, i februari – mars. Då ansluter jag till den längtande skaran!

 17. Tack för att du försöker se positivt på november. Mörkt, blött, dimmigt. Ingen vila här, fullt ös i skolans värld – och inomhus försöker folk “mysa till det” med stearinljus och släckta lampor 😣 Melatoninhalterna på max och måbrahormonerna på minus. Vinterdepression som ett gammeldags brev på det gamla postverkets tid. 😞

 18. EXAKT! Tack för en väldigt fin text.
  Efter att ha bott utomlands några år där vintern bara är några fjuttiga månader per år och endast några grader kallare än resten av året så kunde jag inte längta mer än vad jag gör just nu efter vintern.
  Jag har insett det under min tid här att jag älskar kylan, snön och vintern på det sätt som vi har vinter. Blir matt av att alltid ha gröna gräsmattor och varma vindar. Känns som att jag inte kan andas ordentligt.
  Däremot så tycker jag att det är underbart att välkomna grönska, fågelkvitter och ljumma vindar efter en lång vinter i norden. Men att alltid leva så här, nej det orkar jag inte.
  Vissa grejer om sig själv lär man sig bara genom erfarenheter. I mitt fall lärde jag mig nu att jag njuter som allra mest med livet i tydliga årstider och att värme inte lockar mig. Jag njuter inte av värme och stark sol. Det är bra och skönt att veta sånt om sig själv, då kan man liksom utgå från det och fortsätta framåt.