• annonssamarbete pricerunner •

Klappar för en snällare, härligare och mer prisvärd jul!

Jag har köpt nästan alla klappar för i år. Och även om vi inte ger så många så är det ändå en hel del att tänka på. Både plånboken och klimatet är ju faktorer som ska räknas med. Jag lär mig så mycket av er läsare och får många roliga uppslag från era kommentarer. Sist jag skrev om hållbart julfirande fick jag många bra tips kring hur man kan tänka kring klapparna. Både för att spara pengar och miljö. Så jag tänkte att jag nu sammanställer några av era bästa tips och mina, för en vettigare julklappshandel. Fyll gärna på listan om du har mer förslag.

11 tips för mer ekonomiska, miljövänliga och härliga julklappar!

1) Att impulsköpa klappar blir oftast dyrt, så var ute i god tid. Framförhållning innebär att du kanske hittar det där speciella Lego Friendspaketet ditt barn önskat sig – men till billigare pris. Vi gör listor och beställer hem de nya paketen till barnen långt innan jul. Och prisjämför alltid via PriceRunner – en söksajt som hjälper konsumenter att hitta rätt i djungeln av saker. Vi ger mycket begagnat till barnen också. Även då är framförhållning viktigt – eftersom utbudet där alltid är så oförutsägbart. Hos PriceRunner finns en smart guide till hur du planerar julinköpen på ett bra sätt.

2) Kom ihåg att öppet köp och bytesrätt inte automatiskt gäller om du handlar i butik. Handlar du däremot på distans så gäller distansköpslagen som innebär att du har 14 dagars ångerrätt och att den fristen börjar löpa dagen efter att du tagit emot varan. Reglerna är desamma inom hela EU. Handlar du däremot med USA kan andra regler gälla. Kolla villkor noga på hemsidan innan du slår till.

3) Om du vill förändra julklappshetsen i en vettigare riktning – börja med dig själv! Istället för att fundera på vad du kan ge, börja med att fundera på vad du kan önska dig. Femton mässlingvaccin till UNICEF eller en get till en kvinna i Burkina Faso kanske inte alltid känns som den klapp som din femtonåriga kusin uppskattar allra mest. Men att själv önska sig sådant är ett sätt att visa att den typen av klappar är både önskade och välkomna. Via PriceRunner kan du söka på den typen av klappar och exempelvis hitta allt som finns att köpa från Unicef.

4) Önska dig begagnade julklappar! För att bryta föreställningen om att det är fult att ge begagnade saker måste vi först och främst börja önska oss begagnade saker. Själv köper jag många klappar second hand. Men skulle nog inte våga göra det till alla, eftersom jag inte riktigt vet hur mottagaren reagerar.

5) Bojkotta stocking stuffers – det engelska uttrycket för utfyllnadsklappar. Ni vet allt det där pjöllret man ger utöver den riktiga presenten – för att det ska kännas som att man ger mer. Hoppa över helt eller ersätt med begagnade saker. Kolla på loppis, i dina egna gömmor eller ordna något hemmagjort ätbart. En vacker gammal sockerskål full med julkolor är en superfin bonusklapp. Och till barnen som just älskar att öppna mååånga paket kan fyllnadsklapparna vara sånt de ändå kommer behöva så småningom. Som nya underbyxor eller en färgglad tandborste.

6) Att banta det totala antalet klappar är såklart en besparing både för plånbok och miljö. Vi vuxna kör secret santa och lottar så att alla får en person var som den ansvarar för en julklapp till. Det blir en mycket mer rimlig paketmängd och slutsumma för alla inblandade! Om budgeten är ansträngd är det ju roligare att kunna ge i alla fall en person en lite bättre present – än att bara ge krimskrams till många.

7) Ge gärna bort upplevelser framför prylar. Eller ett presentkort på din tid och kunskap. Att ge en vän tapetseringshjälp, en helg med barnvakt eller en heldag vid havet med världsgod matsäck. Det är ingen dum gåva.

8) Satsa gärna på miljömärkta presenter ifall du väljer nytt. PriceRunner har ett sökfilter du kan klicka i för att hitta miljövänligare variant av en viss vara. Som svanenmärkta skönhetsprodukter eller barnprylar märkta med eko/Gots/giftfri

9) Papper, kartonger och snören kostar en del och skapar mycket skräp i slutändan. Bloggläsaren MammaM tipsade om att hon sytt juklappspåsar av loppade juldukar och gamla band. Dessa återanvänder hon år från år. Så smart! Annat roligt och smart att slå in paket med kan vara vackra tidningssidor, barnens kasserade teckningar eller överblivna tapetbitar.

10) Redan på julaftonen dyker oönskade julklappar upp på andrahandssajter. Jag önskar att det var mer okej att lämna tillbaka oönskade presenter till butiken, utan att uppfattas som otacksam. Hellre att mottagaren byter och får en klapp den faktiskt har glädje av än någonting den aldrig kommer använda. Det bästa är att skicka med kvittot i paketet. Bloggläsaren Ida tipsar om hur man gör det snyggt “Jag viker ihop kvittot och lägger ett papper runt och sätter fast det på insidan paketet eller i snöret. Så säger jag att kvittot följer med fall man behöver byta, men att det annars bara är att slänga. Då behöver inte mottagaren be om kvittot, men slipper samtidigt få det rakt upp och ner med summan tydlig”. Det tyckte jag var en fin medelväg!

11) Butiker som erbjuder ångerrätt och bytesrätt har rätt att bestämma villkoren för den. Tillexempel kan de ha regler som säger att du inte får lämna tillbaka varan om du öppnat förpackningen eller tagit bort förseglingen. Fråga alltid butiken vad som gäller. Och säg till i kassan om du köpt en julklapp och vill att de ska täcka över prislappen. Då kan de ordna det på ett smidigt sätt utan att du behöver avlägsna loss något från paketet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Klappar för en snällare, härligare och mer prisvärd jul!”

 1. Precis, vad fina idéer! Här får barnen sportutrustning som de ändå behöver, och minsta syster får nya handskar! Om det så att att säga går att vänta med att skaffa sånt så väntar jag gärna till jul/födelsedag, grejerna uppskattas mer om man inte får dem direkt behovet uppstår! Egentligen kunde man ju skriva på t.ex kalasinbjudningar att det går jättebra med loppade grejer, speciellt åt barn kan det ju finnas finare grejer på loppis än i vanliga affärer!

 2. Jag har nyligen upptäckt att det finns något som heter “presentkvitto” som man kan be om att få i butiken. Då får man ett helt vanligt kvitto men priset på varan är borttagen. Så är det bara att lägga ner det tillsammans med julklappen. Den som får presenten slipper då be om kvitto om den vill byta/lämna tillbaka och den som ger slipper hålla koll på kvittot tills efter jul 🙂

 3. Skulle önska att Sverige hade bytesmärken som man har i Danmark. Ett litet märke som butiken klistrar fast på varan och sedan är det bara att byta till något annat i samma butik/kädja. Så smidigt…

 4. Vilka toppenbra tips.
  Jag får alltid lite ångest (kan man kalla det så?) i samband med julen, just på grund av all konsumtionshets. Jag VET ju att jag inte behöver delta i det själv, men det blir som en slags aura som bara hänger med överallt…
  Så återigen, tack för dessa tänkvärda tips! 🙂

 5. Jag sparar alltid på fint inslagningspapper, använt alltså, har gjort ända sedan jag var liten och lärde mig av min moster. ”Öppna försiktigt” brukar man höra från mig på varje kalas och julafton 😀 Då finns det en massa olika fina papper att välja mellan när man ska slå in, och så blir alla julklappar olika och inte bara samma papper på alla.

 6. Vår familj har sedan några år tillbaka börjat med julklappsspel istället för julklappar till alla vuxna. För att det inte ska bli en massa krimskrams (som det gärna blir när man ska hitta nåt som “passar alla”), så bestämde vi förra året att alla klappar skulle gå under temat Ätbart. I år kör vi samma tema, med utökningen Lokalt. Det blir en kul grej att tex baka något och lägga i fin burk, ge bort nya intressanta kryddor att uppdatera måltiderna med eller hitta lokala producenter att stötta. Och det blir inte 15 ljuslyktor som byter ägare och sen samlar damm i nån låda.

 7. Jag och mina vänner har kört med “re-giftade” presenter och kör paketlek med dom! Alltså alla tar med minst två saker hemifrån som man inte använder. Allt från smycken, böcker, linsvätska, te och kläder har vi haft med!

 8. Här är ett tips för alla skogsmullar: jag ÄLSKAR att plocka svamp. Men väldigt många kan inget om svamp, hittar inget i skogarna, ar inte tiden eller är orörliga så att de inte riktigt klarar att kliva runt i skog o mark. Så de år jag kan, torkar jag mängder av trattkantareller och ger bort i fina glasburkar, pappersstrutar eller papperspåsar. Brukar vara uppskattat.
  En alldeles gratis delikatess 🙂