Jag har köpt nÀstan alla klappar för i Är. Och Àven om vi inte ger sÄ mÄnga sÄ Àr det ÀndÄ en hel del att tÀnka pÄ. BÄde plÄnboken och klimatet Àr ju faktorer som ska rÀknas med. Jag lÀr mig sÄ mycket av er lÀsare och fÄr mÄnga roliga uppslag frÄn era kommentarer. Sist jag skrev om hÄllbart julfirande fick jag mÄnga bra tips kring hur man kan tÀnka kring klapparna. BÄde för att spara pengar och miljö. SÄ jag tÀnkte att jag nu sammanstÀller nÄgra av era bÀsta tips och mina, för en vettigare julklappshandel. Fyll gÀrna pÄ listan om du har mer förslag.

11 tips för mer ekonomiska, miljövÀnliga och hÀrliga julklappar!

1) Att impulsköpa klappar blir oftast dyrt, sĂ„ var ute i god tid. FramförhĂ„llning innebĂ€r att du kanske hittar det dĂ€r speciella Lego Friendspaketet ditt barn önskat sig – men till billigare pris. Vi gör listor och bestĂ€ller hem de nya paketen till barnen lĂ„ngt innan jul. Och prisjĂ€mför alltid via PriceRunner – en söksajt som hjĂ€lper konsumenter att hitta rĂ€tt i djungeln av saker. Vi ger mycket begagnat till barnen ocksĂ„. Även dĂ„ Ă€r framförhĂ„llning viktigt – eftersom utbudet dĂ€r alltid Ă€r sĂ„ oförutsĂ€gbart. Hos PriceRunner finns en smart guide till hur du planerar julinköpen pĂ„ ett bra sĂ€tt.

2) Kom ihÄg att öppet köp och bytesrÀtt inte automatiskt gÀller om du handlar i butik. Handlar du dÀremot pÄ distans sÄ gÀller distansköpslagen som innebÀr att du har 14 dagars ÄngerrÀtt och att den fristen börjar löpa dagen efter att du tagit emot varan. Reglerna Àr desamma inom hela EU. Handlar du dÀremot med USA kan andra regler gÀlla. Kolla villkor noga pÄ hemsidan innan du slÄr till.

3) Om du vill förĂ€ndra julklappshetsen i en vettigare riktning – börja med dig sjĂ€lv! IstĂ€llet för att fundera pĂ„ vad du kan ge, börja med att fundera pĂ„ vad du kan önska dig. Femton mĂ€sslingvaccin till UNICEF eller en get till en kvinna i Burkina Faso kanske inte alltid kĂ€nns som den klapp som din femtonĂ„riga kusin uppskattar allra mest. Men att sjĂ€lv önska sig sĂ„dant Ă€r ett sĂ€tt att visa att den typen av klappar Ă€r bĂ„de önskade och vĂ€lkomna. Via PriceRunner kan du söka pĂ„ den typen av klappar och exempelvis hitta allt som finns att köpa frĂ„n Unicef.

4) Önska dig begagnade julklappar! För att bryta förestĂ€llningen om att det Ă€r fult att ge begagnade saker mĂ„ste vi först och frĂ€mst börja önska oss begagnade saker. SjĂ€lv köper jag mĂ„nga klappar second hand. Men skulle nog inte vĂ„ga göra det till alla, eftersom jag inte riktigt vet hur mottagaren reagerar.

5) Bojkotta stocking stuffers – det engelska uttrycket för utfyllnadsklappar. Ni vet allt det dĂ€r pjöllret man ger utöver den riktiga presenten – för att det ska kĂ€nnas som att man ger mer. Hoppa över helt eller ersĂ€tt med begagnade saker. Kolla pĂ„ loppis, i dina egna gömmor eller ordna nĂ„got hemmagjort Ă€tbart. En vacker gammal sockerskĂ„l full med julkolor Ă€r en superfin bonusklapp. Och till barnen som just Ă€lskar att öppna mĂ„Ă„Ă„nga paket kan fyllnadsklapparna vara sĂ„nt de Ă€ndĂ„ kommer behöva sĂ„ smĂ„ningom. Som nya underbyxor eller en fĂ€rgglad tandborste.

6) Att banta det totala antalet klappar Ă€r sĂ„klart en besparing bĂ„de för plĂ„nbok och miljö. Vi vuxna kör secret santa och lottar sĂ„ att alla fĂ„r en person var som den ansvarar för en julklapp till. Det blir en mycket mer rimlig paketmĂ€ngd och slutsumma för alla inblandade! Om budgeten Ă€r anstrĂ€ngd Ă€r det ju roligare att kunna ge i alla fall en person en lite bĂ€ttre present – Ă€n att bara ge krimskrams till mĂ„nga.

7) Ge gÀrna bort upplevelser framför prylar. Eller ett presentkort pÄ din tid och kunskap. Att ge en vÀn tapetseringshjÀlp, en helg med barnvakt eller en heldag vid havet med vÀrldsgod matsÀck. Det Àr ingen dum gÄva.

8) Satsa gÀrna pÄ miljömÀrkta presenter ifall du vÀljer nytt. PriceRunner har ett sökfilter du kan klicka i för att hitta miljövÀnligare variant av en viss vara. Som svanenmÀrkta skönhetsprodukter eller barnprylar mÀrkta med eko/Gots/giftfri

9) Papper, kartonger och snören kostar en del och skapar mycket skrÀp i slutÀndan. BlogglÀsaren MammaM tipsade om att hon sytt juklappspÄsar av loppade juldukar och gamla band. Dessa ÄteranvÀnder hon Är frÄn Är. SÄ smart! Annat roligt och smart att slÄ in paket med kan vara vackra tidningssidor, barnens kasserade teckningar eller överblivna tapetbitar.

10) Redan pĂ„ julaftonen dyker oönskade julklappar upp pĂ„ andrahandssajter. Jag önskar att det var mer okej att lĂ€mna tillbaka oönskade presenter till butiken, utan att uppfattas som otacksam. Hellre att mottagaren byter och fĂ„r en klapp den faktiskt har glĂ€dje av Ă€n nĂ„gonting den aldrig kommer anvĂ€nda. Det bĂ€sta Ă€r att skicka med kvittot i paketet. BlogglĂ€saren Ida tipsar om hur man gör det snyggt “Jag viker ihop kvittot och lĂ€gger ett papper runt och sĂ€tter fast det pĂ„ insidan paketet eller i snöret. SĂ„ sĂ€ger jag att kvittot följer med fall man behöver byta, men att det annars bara Ă€r att slĂ€nga. DĂ„ behöver inte mottagaren be om kvittot, men slipper samtidigt fĂ„ det rakt upp och ner med summan tydlig”. Det tyckte jag var en fin medelvĂ€g!

11) Butiker som erbjuder ÄngerrÀtt och bytesrÀtt har rÀtt att bestÀmma villkoren för den. Tillexempel kan de ha regler som sÀger att du inte fÄr lÀmna tillbaka varan om du öppnat förpackningen eller tagit bort förseglingen. FrÄga alltid butiken vad som gÀller. Och sÀg till i kassan om du köpt en julklapp och vill att de ska tÀcka över prislappen. DÄ kan de ordna det pÄ ett smidigt sÀtt utan att du behöver avlÀgsna loss nÄgot frÄn paketet.