6 mysiga julböcker

Jag tycker att julböcker är ett underbart sätt att hamna i rätt julstämning. Särskilt bilderböcker har den effekten på mig. Förra året tipsade jag om sexton juliga titlar jag gillar. Och i kommentarsfältet fick jag i min tur massa bra tips på böcker som ni bloggläsare ville rekommendera!

Jag blev så sugen på flera av titlarna att jag jagade rätt på och beställde hem dem via bokbörsen. (En utmärkt sida för att hitta begagnade böcker som inte längre säljs i butik).

Här kommer några av böckerna ni tipsade om. Tack till Maria, Jonna, Linnea, Karolina, Linn, Magdalena, Erika och Karin som rekomnenderade dessa pärlor!

Gemensamt för dem är som synes underbara illustrationer.

Vi börjar med Alf Prøysens bok Byn som glömde att det var jul. En rar liten berättelse om en by där invånarna är så fasligt glömska av sig att de till och med lyckas glömma bort julen. Oemotståndliga illustrationer!

Näst på tur är Mats och Eva-Karin i leksakslandet av Anna Maria Falk. Berättelsen blir ihop med Ilon Wiklands sagolika illustrationer en underbar läsupplevelse. Just scenerna i leksaksaffären fascinerar mina barn som vill peka ut vad de skulle köpa om de själva fått gå in i affären…

Tomteboken av Erik Arpi och Rolf Lidberg är en mysig saga om tomtenfamiljens julförberedelser. Så roliga och härliga illustrationer för barnen att titta på dessutom!

Juläventyr hos Karl-Anton börjar med att syskonen Lisa, Anna, Anders och Stina efter en vattenskada på skolan får jullov en hel vecka tidigare. Då åker de och hälsar på sin morfar och är med under alla julbestyr som föregår den stora helgen. Jag är hemskt förtjust i den här boken trots att den är som ett litet pekoral och dessutom så lång att den tar flera kvällar att läsa färdigt…

I Selma Lagerlöfs julsaga Den Heliga Natten återger Selma sin gamla farmors berättelse om julens budskap. Omslagsbilderna av Ilon Wikland är något av det mest stämningsfulla jag kan tänka mig. Och Selmas språk är lika njutbart som vanligt!

Sist ut en lite okänd pärla av Astrid Lindgren – När Bäckhultarn for till stan. Så här står det att läsa om boken:

Nämndeman i Bäckhult for till stan. Han for förbi Johan, som stod och såg efter släden. Johan tänkte på det förfärliga som hade hänt i går: deras enda ko hade ätit ihjäl sig på en spik! Inte visste han då att Bäckhultarn skulle ha med sig någonting hem från stan, någonting roligt…

En fin berättelse illustrerad av Marit Törnqist. Lästips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “6 mysiga julböcker”

  1. Då ska jag tipsa om en bok till nästa år! Tomten som kunde önska av Rumer Godden är en av min barndoms julböcker. Illustrationerna med leksaksaffären, den engelska julfrukosten, kastanjerostningen vid brasan…mkt fascinerande tyckte jag!

  2. Åh när Bäckhultarn for till stan hade vi hemma när jag var liten. Får leta upp den och läsa när jag är hemma hos mamma i jul.

  3. Men åh,vilka underbara böcker. Hade ingen aning om bokbörsen. Det låter verkligen som en helt fantastisk sida där man kan hitta många gobitar.

  4. Bäckhultarn är en favorit! Den kommer jag att högläsa för mina klasser den här veckan. På gymnasiet 🙂

  5. Tack för fina tips. Jag antar att du redan har den, men Karl-Bertil Jonssons jul som bilderbok älskar jag!❤️

  6. Kan tipsa om Julstök hos Max och Mia av Gunilla Hansson. Mina barn älskar alla de böckerna lika mycket som jag.

  7. Åh, Tomteboken hade jag som barn. Och jag fick ofta Rolf Lidbergs vackra böcker i julklapp.