Bilderböcker med jultema är en stor del i att skapa julstämning för mig. Jag har tipsat om några titlar tidigare år – men här kommer ett mastodontinlägg med sexton tips på juliga, underbara bilderböcker att läsa tillsammans med barnen. Eller själv för all del! Det brukar jag göra när jag vill ha det mysigt.

Julgröten av Sven Nordquist är en mysig liten saga om en familj som helt glömmer bort hustomtarnas nit och slit – och bara tänker på jultomten. Och en julafton håller det på att gå riktigt illa när de till och med glömt ställa ut gröt till hustomtarna…

Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Chrowther är en nytolkning av Viktor Rydbergs klassiska Tomten. Så vacker liten saga som jag tycker är som poesi.

För de allra minsta och otåligaste kan det vara lättare att sjunga sagor än att läsa dem. Både Folke och Bertil älskade Sockerbagaren när de var små. Charmiga illustrationer av Catarina Kruusval ackompanjerar “en sockerbagare här bor i staden….”

Jag var svårt förtjust i Tomtemaskinen när den gick som julkalender och i den här kapitelboken med illustrationer berättas allting igen. Om Pettson som tvingas bygga en tomtemaskin för att Findus ska få besök av tomten på julafton. Som vanligt härliga illustrationer av Sven Nordqvist.

Johans Jul av Eva von Zweigbergk utkom 1947 och skildrar hur Eva och hennes familj firar jul på övre Östermalm. Det är korvstoppning, presentinslagning, inköp av julgran och julbak. En färgstark beskrivning av hur en finare familj julstökade och firade jul i slutet av fyrtiotalet. Jag avgudar illustrationerna av Birger Lundquist!

Varje år släpper Raben & Sjögren en Adventsbok med 24 kapitel. Min favorit är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén. En vemodig och oerhört vackert illustrerad berättelse om några föräldralösa barn som bor på taken mitt i Stockholm. På centralstationen lär de känna den hemlösa farbrorn Niklasson som helt har glömt bort vem han är. De har tjugofyra dagar på sig att hjälpa honom att minnas!

Tomten och den röda halsduken av Lena Arro och Catarina Kruusval är en söt liten berättelse om en flicka som tappar bort sin röda halsduk – och vad som händer med den sedan. När jag läser den här boken blir jag helt lugn, för den är så stillsamt mysig.

Titta Madicken det snöar av Astrid Lindgren är den vackraste bilderbok jag någonsin sett. Ilon Wiklands illustrationer liknar ingenting annat. Ljuset, snön, stämningen. Hur hon fångat karaktärerna. Allt är perfektion! Skulle vilja ha varenda bild som en egen tavla!

Pettson får julbesök av Sven Nordqvist är en barndomsfavorit för mig. Den börjar med att Pettson skadar foten dagen innan julafton. De har varken julmat, julklappar eller julgran hemma! Hur ska det gå –  blir det någon jul i år? Varje gång jag läser den här boken blir jag rörd av den fina handlingen. Och illustrationerna är helt otroliga, man kan riktigt känna värmen stråla från sidorna. Sven Nordqvist är en fena på att fånga karaktärer och Pettsons förlägenhet, glädje och tacksamhet skildras så fint. Gillar också när grannarna dräller in med julmat och sällskap till Pettson. Alla har för stora tjocksockar, röda näsor, långkalsonger med knän och mössfrisyrer. Precis som är vartenda skönt långledigt jullov jag upplevt någonsin. Exakt sådär ser vi ut!

En bloggläsare skickade för några år sedan boken Hemma hos jultomten av Mauri Kunnas som en present. Den blev en omedelbar favorit hos barnen. Här får man följa med till tomtens hus, se när nissarna tillverkar julklappar, bakar och slår in paket. Och så får man se hur jultomten själv firar jul. Illustrationerna är fulla av roliga, knasiga detaljer och man kan sitta och titta länge med barnen.

Tomtegröt och Tulpaner av Lena Arro och Catarina Kruusval handlar om gubben Granström hans bror Sill-August och deras bråk inför julen. Den ena älskar nämligen att fira jul och den andra avskyr det! Hur ska det bli i den lilla stugan? Kommer de få någon julfrid i år?

Astrid Lindgrens Jul är en samling av Astrid Lindgrens julberättelser. I boken med tillhörande spelare kan man antingen läsa högt själv – eller lyssna på Astrid när hon berättar om julen i Bullerbyn, Katthult och på Bråkmakargatan. Den här är perfekt att ge till barnen när man läst färdigt för kvällen och de bara vill höra en saga till. Då får Astrid underhålla dem istället!

En av mina favoritillustratörer är Eva Eriksson och här har hon bildsatt Astrid Lindgrens bok Räven och Tomten. Ögongodis rakt igenom!

Visst kan Lotta nästan allting av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är en klassisk julbok man bara måste ha i barnens bokhylla!

Tomten av Viktor Rydberg med målningar av Harald Wiberg är också en julklassiker man inte vill vara utan. Den här boken är jag mer förtjust i än vad barnen är. Kan försjunka i illustrationerna hur länge som helst. Tänker alltid på mormors ensligt belägna gård när jag läser den här. Där firade vi jul hela min barndom. Julkvällarna och nätterna minns jag precis som bokens omslag!

Slutligen måste jag ju tipsa om Kajsa Kavat av Astrid Lindgren och Ilon Wikland.  Pastellteckningarna är som karameller och berättelsen om Kajsa och hennes mormor är lika fin som första gången jag hörde den!

Så! Phu! Beröm om du lyckades läsa ända hit! Nu är jag hemskt nyfiken på om du har fler tips på härliga julböcker som jag har missat?

Här kan du höra ett poddavsnitt där jag läser några julfavoriter med Erica – fick galet mycket julstämning när vi spelade in det!