De bästa julböckerna

Bilderböcker med jultema är en stor del i att skapa julstämning för mig. Jag har tipsat om några titlar tidigare år – men här kommer ett mastodontinlägg med sexton tips på juliga, underbara bilderböcker att läsa tillsammans med barnen. Eller själv för all del! Det brukar jag göra när jag vill ha det mysigt.

Julgröten av Sven Nordquist är en mysig liten saga om en familj som helt glömmer bort hustomtarnas nit och slit – och bara tänker på jultomten. Och en julafton håller det på att gå riktigt illa när de till och med glömt ställa ut gröt till hustomtarna…

Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Chrowther är en nytolkning av Viktor Rydbergs klassiska Tomten. Så vacker liten saga som jag tycker är som poesi.

För de allra minsta och otåligaste kan det vara lättare att sjunga sagor än att läsa dem. Både Folke och Bertil älskade Sockerbagaren när de var små. Charmiga illustrationer av Catarina Kruusval ackompanjerar “en sockerbagare här bor i staden….”

Jag var svårt förtjust i Tomtemaskinen när den gick som julkalender och i den här kapitelboken med illustrationer berättas allting igen. Om Pettson som tvingas bygga en tomtemaskin för att Findus ska få besök av tomten på julafton. Som vanligt härliga illustrationer av Sven Nordqvist.

Johans Jul av Eva von Zweigbergk utkom 1947 och skildrar hur Eva och hennes familj firar jul på övre Östermalm. Det är korvstoppning, presentinslagning, inköp av julgran och julbak. En färgstark beskrivning av hur en finare familj julstökade och firade jul i slutet av fyrtiotalet. Jag avgudar illustrationerna av Birger Lundquist!

Varje år släpper Raben & Sjögren en Adventsbok med 24 kapitel. Min favorit är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén. En vemodig och oerhört vackert illustrerad berättelse om några föräldralösa barn som bor på taken mitt i Stockholm. På centralstationen lär de känna den hemlösa farbrorn Niklasson som helt har glömt bort vem han är. De har tjugofyra dagar på sig att hjälpa honom att minnas!

Tomten och den röda halsduken av Lena Arro och Catarina Kruusval är en söt liten berättelse om en flicka som tappar bort sin röda halsduk – och vad som händer med den sedan. När jag läser den här boken blir jag helt lugn, för den är så stillsamt mysig.

Titta Madicken det snöar av Astrid Lindgren är den vackraste bilderbok jag någonsin sett. Ilon Wiklands illustrationer liknar ingenting annat. Ljuset, snön, stämningen. Hur hon fångat karaktärerna. Allt är perfektion! Skulle vilja ha varenda bild som en egen tavla!

Pettson får julbesök av Sven Nordqvist är en barndomsfavorit för mig. Den börjar med att Pettson skadar foten dagen innan julafton. De har varken julmat, julklappar eller julgran hemma! Hur ska det gå –  blir det någon jul i år? Varje gång jag läser den här boken blir jag rörd av den fina handlingen. Och illustrationerna är helt otroliga, man kan riktigt känna värmen stråla från sidorna. Sven Nordqvist är en fena på att fånga karaktärer och Pettsons förlägenhet, glädje och tacksamhet skildras så fint. Gillar också när grannarna dräller in med julmat och sällskap till Pettson. Alla har för stora tjocksockar, röda näsor, långkalsonger med knän och mössfrisyrer. Precis som är vartenda skönt långledigt jullov jag upplevt någonsin. Exakt sådär ser vi ut!

En bloggläsare skickade för några år sedan boken Hemma hos jultomten av Mauri Kunnas som en present. Den blev en omedelbar favorit hos barnen. Här får man följa med till tomtens hus, se när nissarna tillverkar julklappar, bakar och slår in paket. Och så får man se hur jultomten själv firar jul. Illustrationerna är fulla av roliga, knasiga detaljer och man kan sitta och titta länge med barnen.

Tomtegröt och Tulpaner av Lena Arro och Catarina Kruusval handlar om gubben Granström hans bror Sill-August och deras bråk inför julen. Den ena älskar nämligen att fira jul och den andra avskyr det! Hur ska det bli i den lilla stugan? Kommer de få någon julfrid i år?

Astrid Lindgrens Jul är en samling av Astrid Lindgrens julberättelser. I boken med tillhörande spelare kan man antingen läsa högt själv – eller lyssna på Astrid när hon berättar om julen i Bullerbyn, Katthult och på Bråkmakargatan. Den här är perfekt att ge till barnen när man läst färdigt för kvällen och de bara vill höra en saga till. Då får Astrid underhålla dem istället!

En av mina favoritillustratörer är Eva Eriksson och här har hon bildsatt Astrid Lindgrens bok Räven och Tomten. Ögongodis rakt igenom!

Visst kan Lotta nästan allting av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är en klassisk julbok man bara måste ha i barnens bokhylla!

Tomten av Viktor Rydberg med målningar av Harald Wiberg är också en julklassiker man inte vill vara utan. Den här boken är jag mer förtjust i än vad barnen är. Kan försjunka i illustrationerna hur länge som helst. Tänker alltid på mormors ensligt belägna gård när jag läser den här. Där firade vi jul hela min barndom. Julkvällarna och nätterna minns jag precis som bokens omslag!

Slutligen måste jag ju tipsa om Kajsa Kavat av Astrid Lindgren och Ilon Wikland.  Pastellteckningarna är som karameller och berättelsen om Kajsa och hennes mormor är lika fin som första gången jag hörde den!

Så! Phu! Beröm om du lyckades läsa ända hit! Nu är jag hemskt nyfiken på om du har fler tips på härliga julböcker som jag har missat?

Här kan du höra ett poddavsnitt där jag läser några julfavoriter med Erica – fick galet mycket julstämning när vi spelade in det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

100 kommentarer på “De bästa julböckerna”

 1. Jag raffsde fram vår samling igår men härom dagen beställde yngsta gossebarnet en mysig bok och jag tog fram Snickar Andersson och jultomten. Nu har vi läst den i 3 dagar. Den är mysig. Ett fint inlägg du fixat ihop. Blev nyfiken på 2 av böckerna som jag missat och listan tas med till biblioteket på måndag! Tack för all din julinspiration. Jag går här och väntar och väntar och lägger band på mig varje dag. Helst skulle jag bara vilja råka pynta men nu är jag sjuk sen dryga veckan tillbaka och ammar på det så ja orken finns inte. 😅 men nästa helg tjuvstartar vi. Då skall 6-åringen delta i bygdens Luciatåg och efter det drar vi hem och drar igång advent och jul. Då hinner vi komplettera med trasiga lampor lagom till första advent. 😊🤶🎅 ha en fin helg!

 2. Skorstensjul vill dotter, som är 14, fortfarande att vi läser varje kväll i december. Annars läser hon numera mest tegelstenstjocka fantasyböcker på engelska, men Skorstensjul kan man inte byta ut – och jag njuter av varje chans att få sitta på hennes sängkant och läsa för henne igen.

  Tack för alla de övriga tipsen också!

 3. Rolf Lidberg – Tomteboken! Min äldsta son som nu är 5 år älskar den, vi läser den varje kväll i december. Väldigt fina bilder och stämningsfull atmosfär….

  1. Jaaa Rolf Lidberg<3 SOM jag älskar hans böcker med de fina bilderna på tomtar och troll!

  2. Jag har läst den varje kväll före julafton i 30 år. Från början var det mamma och pappa som läste för mig, sen läste jag högt för dem, och nu läser jag för mig själv. Kan den utan och innan men älskar fortfarande att höra om Luvi och Mudde 😍 Om jag nån gång får barn så är detta den främsta jultradition jag vill föra vidare!

 4. Så många fina tips! Ska kolla upp många av dem på bibblan. Måste också få lägga till ett tips. Mats och Eva-Karin i leksakslandet. Den är så fin och Ilon Wikman har illustrerat.

 5. Sagan om julträdet av Trinka Hakes Noble. Läste den som barn och hittade den på nytt på Myrorna och blev så glad.

  Handlar om två flickor och deras föräldrar och hur ett älskat äppelträd blåser omkull under en snöstorm.

  1. Åh, den älskade jag också. Helt fantastisk bok som jag läste hur många gånger som helst som liten 😍

 6. Jul i Bullerbyn tar vi fram varje jul utöver nästan alla du tipsat om ovan :). Sonen är nästan 17 nu men vill ändå att de ska ligga framme så att man kan titta o minnas tiden när han var liten. Lilla kusin som är 10 vill fortfarande att man läser dem ❤️ Vill också tipsa om Jul i stora skogen av Ulf Stark, jättefin bok!

 7. Måste tipsa om ”Eddie och julen” av Lisa Bjärbo. Beskriver på ett träffande sätt hur julen med alla sina traditioner kan uppfattas från en 2-årings perspektiv. Min dotter på fyra åt älskar den fortfarande. Gillar också illustrationerna av Jesus Verona mycket!

 8. “Jul i stallet” av Astrid Lindgren. Illustrationer av Lars Klinting.
  Jag hittade den på Sv.Kyrkans bokbod för ganska många år sedan. En lite modernare berättelse om den första julnatten, med lugna och vilsamma illustrationer. Berättelsen är kort och lättläst.
  Jag tror att du skulle tycka väldigt mycket om den, Clara. Och säkert dina bloggläsare också.

 9. Mina favoriter är “Jul i Bullerbyn” och “Knattarnas drömjul”.
  Min mamma läste dem för mig varje jul när jag var liten och nu läser jag dem för mina små <3

 10. Tack för så FINA tips! De ska jag läsa för mina syskonbarn 🧡 en bok jag skulle lägga till är “Petter och Lottas jul” av Elsa Beskow. Mycket vackra illustrationer ocv stämning. Helt klart en favorit!

 11. Ingen bilderbok, men en väldigt fin berättelse: Julmysteriet av Jostein Gaardner.
  Två parallella berättelser uppdelade på 24 kapitel så man kan läsa den som en adventskalender. Man får dels följa pojken som köpt en väldigt speciell adventskalender och dels Elisabet som får följa med bakåt i tiden och vara med i Betlehem när jesusbarnet föds. Rekommenderas varmt!

  1. Julmysteriet är helt underbar! När jag gick i mellanstadiet (25 år sedan) läste fröken denna för oss och vi hade i December satt skolbänkarna i en ring och alla fick ett eget levande ljus på sin bänk. Medan hon läste fick vi rita bilder ur fantasin till berättelsen. Tack Yvonne för att du påminde mig om denna skatt! Måste beställas på momangen…

 12. Alltså Clara, din blogg är alltid bra men just nu är den verkligen magisk!
  Så många inlägg, och de är SÅ FINA ATT JAG DÖR LITE!
  Älskar också julen och allt som kommer därtill precis som du, och dina juliga inlägg är som en liten nedräkning till december, det är så mysigt.
  Tack för att du orkar fylla bloggen, trots foglossningar och allt!

 13. Juläventyr hos Karl-Anton, mest för illustrationerna av Erkers Marie Persson. Bilderna är magiska.. Och sen Jul i Bullerbyn är ett måste. Och i år ska jag läsa dom för första gången för min tvååring ❤️

 14. Julstök hos max och mia läste jag som barn. Lyckan var total när jag hittade den på loppis. Läser den nu för mina barn. De älskar den!

 15. Titta Madicken det snöar. Och särskilt som förälder så går det bara inte att hålla tårarna tillbaka när jafmg läser den för mina. För visst är det skillnad på bara ett barn istället för två… 😭

 16. Klart du ska göra tavlor av Madicken. Jag har gjort tavlor av Bolibompadraken, hela toaletten full. 🦖 Bolibompadrakens jul är förresten väldigt fin kalendern om.😍

 17. Klart du ska göra tavlor av Madicken. Jag har gjort tavlor av Bolibompadraken, hela toaletten full. 🦖 Bolibompadrakens jul är förresten väldigt fin kalenderbok 😍

 18. En björnberättelse av Anne-Madelene Gelotte är en såå mysig vinter/ julfavorit.
  Den handlar om en nalle som blir kvarglömd i sandlådan på hösten och sedan blir upphittad av andra små leksaker som också blivit tappade eller kvarlämnade. De bor tillsammans i en stubbe i skogen där de samlar på saker de hittar, några försöker få kontakt med barnen de kommit från och de har de ett alldeles underbart julfirande i stubben, som är fantastiskt illustrerad i genomskärning då att man vill gå runt själv i alla gångar och rum.
  En sån där bok med många små detaljer och en fantastisk fin berättelse.

  1. Ja! Älskar denna. En av mina favoritböcker som barn, just de där bilderna med genomskärningen av stubben var nog det som jag främst fastnade för samt hur de återbrukade upphittade grejer.
   Läser den för dottern varje jul.

  2. Haha åh vad roligt att du också heter Lovisa och tipsar om just den boken! 😄 Har tipsat om den tidigare år i Claras inlägg, roligt att fler gillar den! Och min sexåring tycker också om den 😍

   1. Hihi, vad kul!😁
    Men den är ju underbar och kanske lite bortglömd, verkar inte finnas i nytryck vad jag kan se, men i andrahand på flera ställen. Passar bra med återanvändningstänket som finns hos leksakerna i boken. Fast den förtjänas att tryckas upp igen.
    /den andra Lovisa🤗

 19. “Ruckelbasta” av Kerstin Niléhn (bilder av Ilon Wikland) – om en familj som flyttar ut på landet precis när det drar ihop sig till jul, så det julstökas och så. Lite grann som Bullerbyn i lite modernare tappning. Boken kom -77 och jag älskade den när jag var barn, och mina egna barn tyckte också om den. Mysig att läsa högt ur, och förstås alldeles underbara Ilon Wiklandbilder att titta på! <3

  1. Instämmer med varje ord! Läste den som liten, och har läst den för alla fyra barnen. 22-åriga dotterns absoluta julfavorit! Har du läst ”Vår på Ruckelbasta” också?

   1. Har inte läst “Vår på Ruckelbasta” men får försöka hitta den och läsa med barnbarn så småningom:)

 20. Åh, så himla roligt inlägg. Jag älskar barnböcker och letar gärna efter dem när jag går på loppis. Läser böcker dagligen tillsammans med mina förskolebarn och väntar så på att få egna barn att läsa för och få föra vidare bokens magi.
  Den senaste julbok jag läst var inför vår läskalender i december. Kalenderboken Tjoho, nu är det jul av Ulf Nilsson. En alldeles underbar och knasig bok om en gris som heter Ruffe. Det ska bli spännande att se hur förskolebarnen tar emot den.

 21. ”Drakens jul” av Dav Pilkey, fint illustrerad och med ett budskap. ”Jag är inte tomten” av Jonathan Allen, för de minsta men även för en 43-årig mamma varje jul… Förutom redan nämnda gudomliga böcker av Astrid. Älskar julen!

 22. Har en massa mysiga barndomsminnen kopplade till högläsning av flera av böckerna du skrivit om 🙂 Minns också att jag tyckte väldigt mycket om ”Julstök hos Max och Mia” av Gunilla Hansson, blev alltid sugen på att göra marsipanfigurer när jag läst den!

  Tyckte också om ”Byn som glömde att det var jul” av Alf Prøysen och Nils Stödberg. Fina bilder och en väldigt härlig fixarkänsla när byn äntligen kommer ihåg att det är jul 😉

 23. “En förtrollad jul” är en jättemysig bok en pojke längtar efter sina föräldrar som är på väg från kriget till Sverige, om vänskap, och magiska krafter. Såklart slutar det bra, och vägen dit är både spännande, läskig och lite vemodig. Läser med min dotter som är 6 år.

 24. O så fint!
  Adventskalenderböcker:
  Anders och Birgitta Johansson: Den första julen
  Lars Collmar: Julen i stallet
  Kerstin Arthur-Nilson: Krubban i Krokum
  Kerstin Arthur-Nilson: Ängladuken

  Och så en bilderbok som inte finns på svenska men som är lätt att spontanöversätta från engelska och helt fantastiskt fin — den gavs ut till förmån för hjälporganisationen War Child för några år sedan:
  https://www.allenandunwin.com/browse/books/childrens/picture-books/Refuge-Anne-Booth-illustrated-by-Sam-Usher-9780857637413

  Och den här är sentimental och mycket vacker:
  https://www.scholastic.com/teachers/books/great-joy-by-kate-dicamillo/

 25. När Bäckhultarn for till stan, en av Astrid Lindgrens minst kända berättelser. Småländsk jul och gudomligt ingripande i magisk förening.
  Och Ruckelbasta, som någon mer skrivit om. Alldeles, alldeles underbar!

 26. Snickar Andersson och jultomten är en favorit här hemma. Får bli biblioteket i helgen och låna några jul böcker till barnen. Tack för en bra blogg med fina tips. Trevlig helg!

 27. Byn som glömde bort att det var jul är en fin bilderbok om en glömsk fjällby och en liten flicka som plötsligt kommer på att det är julafton imorgon. Superfina klassiska bilder, spana på loppisar för den trycks inte nu utan har några år på nacken.

 28. Åh Johans jul har jag läst som liten och nu varje år för mina tre pojkar! Den är så fin! ❤

 29. Snickar Andersson och jultomten av Alf Pröysen är en favorit. För att inte tala om kapitlen om julen i Madicken, magiskt! En vuxenbok med härlig engelsk julstämning är Midvinter av Rosamunde Pilcher – en fantastisk “saga” som inspirerar till stämning utan hysteriskt julfejande. Läser den varje år för att påminna mig om att det blir jul även om det inte är urtorkat i köksskåpen.

 30. Och i alla böcker är det fullt med fina spegeldörrar, pärlspontskök och såpskurade golv. Mysigt och hemtrevligt!

 31. «Snekker Andersen og julenissen /snicker Anderson och jultomten» av Alf Prøysen, er en hit og en tradisjon i vår barnehage, hvert eneste år! Herlig bok,og nissebarna beskjedne juleønsker får alltid de eldre barna til å tenke litt ekstra…en annen favoritt er «Harald Slumpenbergers julepresang» av John Burninghan, om lille Harald Slumpenberger som bor langt langt borte,på toppen av Fjollebollefjell,og som bare får en enda julepresang hver jul…og så har nissen/tomten glemt å levere den, og må ut på en utrolig reise for å rekke fram til Fjollebollefjell før julaften…Jeg leser alltid «Titta Madicken,det snöar» også. Barna elsker historien, jeg elsker bildene, presis som du,Clara. De er uutholdelig vakre!!

 32. Tomtarnas julstök av MaryJane H Tonn och George Hinke är min absoluta favoritjulbok. En bok där man får följa med till tomtens verkstad. Fantastiska illustrationer som ger verklig julkänsla.

  1. Så glad jag blev när jag såg den här kommentaren. Visste att vi hade den när jag var barn men kom inte på vad den hette.

   Tack!

 33. Tomtemaskinen läste min mamma nån jul men jag tyckte den arga tomten va så otroligt läskig så fick alltid hoppa över den sidan med den stora arga tomte bilden😜 Pettson får julbesök minns jag som mysig😊

 34. Alltså tack för det här inlägget! Har en rejäl hög julböcker men blir alltid lika glad när jag får tips som får högen att växa.
  Sven Nordqvist är ju alltid guld och Jul i Bullerbyn har också magin.
  Tack för julpeppen. Blir så glad av att sladda in på din blogg den här tiden och när jag såg den här rubriken blev jag pirrig i magen. Bilderböcker är verkligen bästa stämningshöjaren och känns okej att tjuvstarta med:)

 35. Vi läste alltid “Pappa Panovs stora dag” till jul när jag var liten. Det är också en fin och stämningsfull julsaga.

 36. Hei Clara,

  Fikk bestilt min første kjole i dag fra din kolleksjon! Gleder meg til den kommer! Trur den vil passe meg så bra etter 3 barnefødsler, som endrer kroppen litt. Din blogg er så herlig! Mine besteforeldre vokset opp utenfor Umeå. Det du skriver og dine bilder gir meg så mye. Ønsker deg og dine gutter en fin helg!

  Linda

 37. Jag måste erkänna att jag scrollade genom listan ganska fort, för jag drabbades av den återkommande julångesten, när det blir lite för mycket jultema. Men sen var jag så nyfiken. Jag kunde inte låta bli att kolla vad de andra (läsarna) har skrivit. Sen kom jag på att jag ju är svag för Nötknäpparen. Så jag måste undersöka om den finns som bok, men jo. Den finns i bokform. Det var så att jag såg den som teater när jag var barn, varje jul. Den stora julgranen, musiken, barnen, spänningen och mystiken. . . åh det var alldeles underbart! Tyvärr slutade pjäsen gå på Malmö stadsteater så vår tradition rann ut. Men… jag måste nu kolla om biblioteket har Nötknäpparen och om jag kan åtminstone få känna lite av den magi som teatern gav…

 38. I skolan fick vi höra kalenderboken Jag, morfar och Nisse Nys av Ole Lund Kirkegaard som jag tyckte mycket om men inte har läst sedan dess.

 39. “Titta, Madicken det snöar!” var en stor favorit när jag var liten (och fortfarande 😉), men som liten tyckte jag det var hemskt med den dör otäcka sången Lisabet lär sig.
  Ett annat tips är “Kalabalik hos morfar prosten” av Eva Bexell, om den påhittige Anton som råkar ut för både det ena och det andra när han firar jul hos mormor och morfar. Från när jag var liten minns jag den som utdrag i den fina boken “Jul i vårt hus” som Erica pratade om i podden förra året 😀

 40. Magnus, Lindberg och hästen Mari. Böckerna om Magnus är kapitelböcker av Hans Peterson som står sig oerhört bra. Men dessutom finns en del bilderböcker, Magnus, Lindberg och hästen Mari utspelar sig vid Lucia i ett snöigt 60-tals-Göteborg och på Hisingen. Ilon Wikland har illustrerat.

 41. Åh tack! Jag ock barnen älskar julböcker – blir drömsk av ditt i lägg. Tack för tipsen!

 42. Ilon Wikland og Harald WIbergs illustrationer älskar vi här i Danmark!! – har läst böckerna för mina pojkar i många år!!

 43. Marias lilla åsna av Gunhild Selin är en bok som passar att läsa innan jul och kanske avsluta på juldagen. Handlar om Marias och Josefs strapatsrika färd från Nasaret till Betlehem och där åsnan har en huvudroll. En underbar liten bok!

 44. Åh vad jag älskar dessa böcker, flera av dem kan jag inte låta bli att gråta när jag läser för att jag blir så rörd av det fina och snälla i dem. Nu kommer mamma gråta igen säger barnen, och de har rätt, det är som att trycka på en knapp. Skorstensjul har vi inte läst, den måste jag skaffa!
  Två tips från oss: Tomteluvan av Irmelin Sandman Lilius, älskar hennes enkla, fina berättelser. Jul i stora skogen av Ulf Stark med illustrationer av Eva Eriksson. Det är en sån bok där man läser ett kapitel om dagen som en julkalender. Älskar det! Och att det även finns ett kapitel för den 25:e, så inte allt tar tvärt slut på julafton!

 45. Haha, det här är så roligt! 😄 Förra veckan sökte jag runt på din blogg för att hitta just de inlägg där du tipsat om barnjulböcker, och jag lyssnade även om podavsnittet från förra året där ni pratar julböcker. Jag har nämligen börjar samla på mig via Tradera, och ville så gärna köpa på mig de böcker du rekommenderat! 🙏🏻❤️ Det här inlägget var en dröm som slog in! 😄❤️ tack!!!

 46. Vilka jättebra tips! Flera är mina favoriter också, särskilt Tomten är vaken. Många bra tips i kommenterna också som komplement! En som jag läst på sagostund många gånger, och som ingen annan tipsat om hittills, är Ärtan går luciatåg. Den är mindre supermysig och mer vardagsdecember med beslutsångesten inför förskolans luciatåg.
  Jag vill också passa på att tipsa om en fin vinterbilderbok med stora existensiella funderingar:
  Innan jag fanns av Petrus Dahlin, illustrerad av Maria Nilsson Thore. Var fanns vi egentligen innan vi hamnade i mammas mage? Stora tankar för små barn.
  /Barnbibliotekarien

 47. Den första julen. Av Anders och Birgitta Johansson.
  En bok med 24 kapitel som handlar om den första julen.
  En liten rövarflicka som inte vill vara rövare utan vill försörja sig på hederligt vis får som sitt första arbete att städa och göra fint i ett stall. Till sist kommer lille Jesusbarnet att födas där och under bokens gång träffar flickan på änglar, herdar, vise män och alla andra karaktärer som brukar förekomma i julevangeliet

 48. Åh underbart med så många boktips! Tack alla! La precis en stor beställning på bokbörsen på flera av titlarna =)

 49. Jul i stora skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson tycker jag förtjänar en plats på julbokslistan.
  Den är bra att läsa en del i varje dag som en adventskalender i bokform! Mysiga bilder.

 50. Hej!
  Jag läste ditt inlägg förra året och i en av kommentarerna tipsades det om adventskalender med böcker och jag bestämde att i år ska jag göra det. Med främst biblioteksböcker och jag kollade inlägget och sökte själv. Problemet är att min treåring inte klarar av Astrid Lindgren utan känns som max är typ Mamma mu. Så svårt det har varit att hitta korta julböcker och blanda med. Jag har Pettsonboken men får se om vi kommer orka hela. Därför vill jag tipsa om lite kortare/enklare böcker: Ingrid och Ivar firar jul, Är det jul nu igen sa spöket Laban, vresiga grävlingens jul, Barbapapas jul, Emilias jul, God Jul Nicke nyfiken. (Jag kan ha sökt på jul)

 51. Tack för det fina bokinlägget!
  Så många härliga bokminnen kommer både från min barndom och från den tiden jag läste för mina älskade tre tjejer som i dag är vuxna. Jag har bestämt mig för att gå ner till källaren och ta fram alla julbarnböcker och låta de stå framme så man ser dem.
  Julkänsla till 100% utan en massa jobb!

 52. På tal om julböcker och om att ni pratade om paketkalendrar i podden, såg ett tips i fjor om att slå in 24 böcker, nya eller gamla favoriter, och öppna och läsa en om dan under advent.

 53. Åh så många fina böcker! Elsa Beskow har också skrivit mycket fint om julen, t.ex. Olles skidfärd och Petter och Lottas jul 🙂

 54. Da våre gutter var små var det to faste ting som alltid måtte leses i advent. Det ene var boka “Julemysteriet” av Jostein Gaarder og det andre var novellen “Den gamle skomakeren” av Leo Tolstoj. Anbefales.

 55. Åh så många bra tips på julböcker! Här älskar vi “Pettson får julbesök” men även många av de andra böckerna i inlägget. Det känns som det är dags att leta fram dom nu, så här fem veckor före jul. 🙂

 56. Det har kommet en norsk julebok i år som heter Snøsøsteren. 24 kapitler – ett hver dag. Himmelske anmeldelser og de vakreste tegningene jeg har sett. Vet ikke om den er oversatt til svensk ennå, men den er en instant klassiker!

  Forfatterinnen er Maja Lunde som skrev Binas historie.

  (Og jeg har lest så og si alle bøkene som anbefales både i innlegget og i kommentarene. Så det er ikke så ofte nye julebøker imponerer :-))

 57. Nu kanske jag är sen till festen här, men vill slå ett slag för “A boy called Christmas” och “The girl who saved Christmas” båda av Matt Haig. De är för barn, men går utmärkt för vuxna att läsa. Jag (22år, så vuxen antar jag) upplevde båda som ganska mörka och sorgliga för att vara barnböcker, men otroligt bra och mysiga med en julkänsla. Har inga barn i min närhet, så har dålig koll på vad för toner barnböcker kan ha, men om man planerar att läsa dessa för barn kanske man ska ta sig en snabbtitt igenom innan och fundera på om de kommer passa för just barnet/barnen man har i åtanke. Men väldigt mysiga och trevliga som jag verkligen rekommenderar!

 58. Hej!
  ”Jul i stora skogen” av Ulf Stark o Eva Eriksson är min favorit! En jätte mysig berättelse uppdelad i 24 kapitel. ”Ingen jul utan mormor”är en annan julfavorit!
  Ha en fin adventstid!

 59. Tack för tipsen. Mina barn gillar Lilla barnkammarboken med julsånger (kälkåkning på framsidan). Mys.

 60. Åh vilket mysigt inlägg 😊
  Om du skulle rekommendera 3 stycken till en alldeles-snart-6åring skulle jag bli jätteglad.
  Tack för en fin blogg 💕

 61. Tack för alla tips! Mina favoriter är ”Jul i Bullerbyn” ”Jul i stora skogen” och ”Snickar Andersson och Jultomten. Älskar stämningsfulla julböcker!! 😀

 62. Har nu köpt nästan alla dom här böckerna som julklappar till mina syskonbarn, tusen tack för fantastiska tips!

 63. Håller på och läser ikapp bloggen efter ett långt uppehåll. Måste tipsa om JUL I STORA SKOGEN av Ulf Stark. Ett uppslag att läsa varje dag fram till julafton.

 64. Tack för fint inlägg! Läste just “Mamma mu och Kråkans jul” och vill tipsa om den, väldigt stämningsfull och fint beskrivet om vänskap!