Det finns någonting så himla retrohärligt med en smörgåstårta! Det symmetriskt dekorerade, de milda smakerna och det lite välbekant trygga och snälla. Jag gillar smörgåstårta för att det är superenkelt att göra om man väljer rätt fyllning och ett gott bröd!

Jag brukar göra mina på Polarbröd. De har flera kakor som passar till ändamålet. Som jubileumskaka, Lantkaka och inte minst Julhjärtan bakade på vete. Dessutom har de som producerar lika mycket grön el som bagerierna använder och med baserade på sockerrör. Ett riktigt rejält norrländskt familjeföretag i femte generationen!

Här kommer ett recept på en enkel, smidig och inte minst supergod smörgåstårta att bjuda på till någon av alla festligheter kring jul. Vill du göra all fyllning från grunden gör du också mimosasalladen själv – jag tog dock en genväg och köpte den färdig. Funkar precis lika bra!

Julig smörgåstårta

Portioner

6 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 100 g kokt skinka

  • ½ dl Creme fraiche

  • 2 msk Majonäs

  • 1 msk riven pepparrot tub

  • 1 dl riven västerbottensost

  • 1/2 finhackad rödlök

  • Svartpeppar

  • Mellersta lagret
  • 200 g mimosasallad

  • Översta lagret
  • ½ dl Creme fraiche

  • ½ dl Majonäs

  • 50 g Färskost

  • Lite salt

  • Dekoration
  • Skinka

  • Grönkål

  • Blå vindruvor

  • Physalis

  • Coctailtomater

  • Gräslök

Gör så här

  • Lägg ut en kaka Julhjärta på en assiett eller skärbräda.
  • Gör sedan röran till första lagret genom att strimla skinkan och blanda med creme fraiche, majonäs, pepparrot, västerbottensost och finhackad rödlök. Smaka av med svarteppar.
  • Bred blandningen över första lagret bröd. Lägg ett lager bröd ovanpå. Bred mimosasalladen över det lagret och avsluta med ett sista bröd.
  • Blanda creme fraiche, majonäs och färskost och smaka av med salt. Bred på det översta lagret.
  • Snurra ihop skinkskivor och lägg runt kanten på tårtan. Lägg strimlad grönkål i mitten och placera sedan ut tomater, physalis och svarta vindruvor. Du kan också skära rullar av ost och lägga ovanpå.
  • Avsluta med att köra några varv med pepparkvarnen och strö över lite klipp gräslök.
    Låt smörgåstårtan stå några timmar och safta till sig innan servering.

Ät och njut!