Minns du Claras Jul?

Rensade bokhyllan härom dagen och hittade igen den här gamla godingen. Är det någon av er som hängt med så länge att ni minns? 2010 jobbade jag på Västerbottens Folkblad och den dåvarande chefredaktören tyckte att jag skulle ge ut en jultidning. Absolut sa jag! Och fick helt fria händer över innehållet. Tidningen gavs som jag minns det ut till prenumeranter på VF men framförallt var tanken att bloggläsare skulle kunna köpa den.

Det här var ju innan swish och sånt och vi tänkte väl inte så mycket på logistiken, så beställningen gick till så här: Skicka 20 kronor i ett kuvert, med din adress bifogad. Få tillbaka en tidning! Det var ju ett väldigt billigt pris och om jag inte minns fel fick vi mellan 4000-5000 brev med en tjugolapp i. Vilket administrativt helvete! Men också underbart. För nästan alla som skickade in brev hade valt fina julkort som de skrev jättefina hälsningar på. Har faktiskt sparat många av dem än idag.

Vid den här tiden hade jag bara jobbat med skrivande i något år. Längre på bloggen såklart även om bloggandet är en helt annan typ av format. Så att få göra en egen tidning (vi gav så småningom ut totalt tre nummer plus en väggkalender med pyssel och recept) var en utmaning.

Tycker det är så fint att se hur jag klurade och kämpade för att få till det på ett bra sätt.

Några reportage var med sånt jag absolut hade kunnat göra idag.

Medan annat var raka motsatsen. Som den här kransen med fastlimmade praliner på. Ändå härlig.

För att inte tala om detta. En egentillverkad chokladkalender med en Sverigekarta, en trasig pumla som minivas, ljusstakar av äggkoppar och en väggklocka av ett plåtburkslock….

Redan då skrev jag mycket om att julen inte bara skulle handla om konsumtion. Jag gav bland annat tips på hemmapysslade klappar. Och dessutom boktips för julhelgen. Och så gjorde jag världens knalligaste pepparkakshus för min smurfsamling.

Tidningen innehåller också två hemma hos reportage – det ena från Annelie som då bodde i ett av Umeås äldsta hus. Den vackra Angården

Det slog mig när jag hittade tidningen, att det faktiskt var flera år sedan jag bläddrade i den sist. Jag har liksom tyckt att det var jobbigt att göra det då jag utvecklats så mycket sedan dess. Jag har typ varit…generad? Men nu när det gått snart tio år känner jag mig som en snäll storasyster som bara känner att dåtidens Clara var hemskt gullig och duktig. Och så påminner det mig om resan. Hur generös och peppig och skojig bloggvärlden en gång var. Hur jag har er läsare att tacka för ALLT! För att er pepp och hejarop och stöttning är vad som gjort att jag hållit på i tretton år. Och än idag tycker jag att bloggandet är det roligaste jag vet. Det här är forfarande en generös, peppig och skojig plats att befinna sig på. Så glad att ni är med och skapar den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Minns du Claras Jul?”

 1. Åh vad härligt! Det där smurf-pepparkakshuset minns jag och tyckte det var så härligt och fint! Det tycker jag fortfarande! 🙂

 2. Det var en fantastiskt julig känsla att få hem den! Och häftigt på nåt sätt att det man annars fått i bloggform nu var i tryckt form. Tryckta grejer har en lite högtidlig känsla över sig, tycker jag. Är så glad att du fortfarande bloggar!

 3. Tänk vad tiden går. Har tidningen kvar och kan inte fatta att man har fått vara med så länge i ditt liv. Har en selfie med oss två taget på Älvsjömässan, så kul att ha kvar… måste vara säkert 5 år sedan.
  Du har blivit så vuxen, och ni är en sådan fin familj. Så kul att få följa era projekt med huset, vad fint ni har fått det. Verandan är fantastisk, underbar färgsättning.
  Kram!

 4. Jaaa, har den fortsatt! Har lest din blogg daglig siden 2008. Du er og blir min favorittblogger!

 5. Hade varit himla kul att kunna köpa en nutida jultidning av dig! Kanske med dina fina illustrationer som julkort med tidningen (till ett högre pris).

  God Jul🌲

 6. Självklart!
  Jag har den kvar bland sparade jultidningar!
  Funderar på hur många flyttar den varit med i? Hm, var visst bara tre. 🤪

 7. Hej, jag flyttade till hus hösten 2009 och hade precis börjat läsa din blogg innan jul det året. Jag läste bakåt också, från ditt första inlägg och fram till där och då hösten 2009. Du var (och är!) en stor inspirationskälla. På den tiden blev jag så inspirerad av ditt pyssel och din inredning. Nu för tiden blir jag inspirerad av dina tankar och ditt sätt att se på livet och vardagen. Jag älskar att lyssna på dig och Erika i podden. Ni känns som två av mina egna vänninor nästan! Jag skrattar och gråter med er! Nu tappade jag tråden lite här, men det jag tänkte skriva var att jag köpte tre-fyra nummer av den där tidningen. Gav bort några i gåbortpresent och behöll ett ex själv. Den ligger i en av mina jullådor så jag tittade i den i helgen faktiskt. (Jag har bara två jullådor så du förstår att få ligga där är det inte vad som helst som får göra). Tänk vad tiden går! Då reflekterade jag inte över tio år, men ja så länge har jag läst din blogg! Det är rekord! Ingen annan blogg har jag läst så länge! Näst efter dig kommer Malin Wollin! Hon är också sjukt bra (bäst att skriva eftersom ni är kompisar och hon kanske läser). Tack!

 8. Jag tror jag köpte alla numren, men har dem inte kvar… Jag tyckte de var sjukt inspirerande då hehe. God jul!

 9. Jag har kvar alla tidningarna som du gav ut, ligger i jul- respektive påsklådan och gör sig påminda varje år ♥️

 10. Ja, den kommer jag väl ihåg! Det var så coolt att se att du som var i min ålder fick göra en hel tidning. Och smurfhuset var så himla gulligt.

 11. Åh, vad jag älskade att man skickade in en tjuga i kuvert och sen fick denna superfina tidning på posten! Tycker fortfarande mycket om den! Om jag inte minns helt fel (vilket jag kanske gör) har jag för mig att du sa något om att du bara pausade det här med tidningar. För i smyg väntar jag än på att du ska ge ut fler tidningar! Kram /Ida

 12. Jag minns denna och vill minnas att jag köpte alla nummer, minus väggkalender. Är så sjukt att jag liksom följt dig i typ… 13 år? Hittade dig genom en länk hos Hanna Fridén när du visade en tutorial på hemmagjord turban, måste varit 2007 ☺️

 13. Jag älskade Claras jul! Jag var 17 år gammal och jag och mina vänner samlades och läste det tillsammans, kanske kan tilläggas att vi inte direkt var de coolaste på gymnasiet. Du var en så himla viktig förebild för oss, några kristna feministtjejer i Norrbotten. Tror till och med att jag skrev ut ett blogginlägg och ramade in för den beskrev så bra hur jag ville vara som människa! Hur som helst – Älskade tidningen och kan fortfarande känna att jag saknar något liknande. Så kreativt och befriat från reklam och köphets. Tar fram dem någon gång om året och bläddrar i för inspiration!

 14. 4 flyttar senare är jag osäker på var den är, om den ens finns kvar. Men jag minns att skickade efter den. Minns inte när jag började följa dig, men åtminstone ett tag innan dess, så minst 10 år då. Galet vad fort tiden går 😱

 15. Åh jag känner igen känslan av att vara generad över nåt jag gjort för längesedan. Men ändå, man får uppskatta arbetet och framförallt modet att våga. Allt man gör är en läroprocess också. Utan de första stegen står man inte där man är idag. Låt oss vara mer snälla mot våra yngre jag helt enkelt

 16. Jaa! Jag kommer ihåg. Hade nästan glömt att man skickade en sedel i kuvert! 😉 så mysigt ändå! Jag har följt dig sedan 2007-2008 någon gång, men började följa dig mer regelbundet när jag var utomlands 2010 för att din blogg fick mig verkligen att minnas allt svenskt som jag saknade!

 17. Jag minns en bild när Melker skulle stå på dina axlar och du fick ha hundgodis i örat för att locka honom, dessutom var din självutlösare trasig (tror jag) så du använde en träslev för att nå avtryckaren på kameran. ❤️😅😍 Du var (och är) så himla imponerande bra. 🤗

 18. Ja, Claras jul har jag kvar! Jag gjorde själv en sån där krans med praliner på och den återanvände jag i några år, tyckte den var mycket fin! Har kvar frigolitstommen i väntan på nästa kransidé. Tack för all inspiration under alla år du bloggat!

 19. Din kalender hängde stolt på mitt flickrum och jag tror faktiskt att jag har sparat den någonstans genom alla flyttar sedan dess! 😍😂❤️

 20. Minns den som igår 😊
  Herregud så länge jag följt dig..?! Kan det vara typ 12 år..?! Galet ju! Jag som är så ung… hehe

 21. Åh elsk! Jeg husker det magasinet så godt og at jeg sendte penger og fikk det hjem i posten. Har spart på det og synes det er like magisk nå som da <3

 22. Men åååh minns detta så väl. En av de där 20-lapparna var från mig. Och jag har följt dig sen dess. Otroligt egentligen. Nästan en tredjedel av mitt liv har jag följt dig. Men det är för att du med ditt mirakulösa sätt lyckats fortsätta intressera och inspirera mig. Kram från en som aldrig annars kommenterar tyvärr…

 23. ATT jag minns! Har mitt ex i jullådan och läser om den varje år, så himla mysig och tacksam för vi har typ ”vuxit upp tillsammans” i fråga om inredning och ekonomi. När du började och gjorde det mesta av det du hade tillgängligt fick du mig att också försöka göra det bästa av situationen och nu när man är äldre ( och förhoppningsvis lite klokare) och har det lite bättre ställt så följer livet en annan rytm. Kul att du plockade fram ditt ex, klart du ska vara stolt!

 24. Åh hoppas att jag har kvar den någonstans!
  Känner också: Gud var det så länge sen?! Kul att va med fortfarande! 😊

 25. 2010 läste inte jag din blogg så det här var en rolig nostalgitripp. Tycker tidningen ser alldeles underbar ut. Kan bara föreställa mig vilken tid det måste tagit att sammanställa alla adresser och se till att alla verkligen fick sin tidning. Håller med om att bloggvärlden fortfarande är en rolig plats att vara på. Jag har ju bloggat sedan 2007 och har inga planer alls på att sluta.

 26. Jag är en av dem som skickade en tjuga i ett kuvert! 🙂
  Minns också en bild när du ligger på golvet och Melker nosar dig i örat (tror jag).
  Så gulligt alltihopa! Ser tillbak och tänker på vad jag gjorde under hela epoken, också med varma storasysterkänslor för mitt dåvarande jag.

 27. Jag tycker man ska vara snäll mot sin dåtida jag för man gjorde så gott man kunde. Man sminkade sig inte dåligt, klädde sig fult eller skrev dåliga texter med flit. Man gjorde ju verkligen så gott man kunde DÅ. Kram!

 28. Jag minns! Var så himla imponerad, tyckte du va übercool och ville bli som du! TACK för allt du delat och delar!! Avslutar alltid mitt dagliga surfande med att läsa din blogg för att på så vis sen kunna stänga datorn med en god känsla i magen. <3 God jul och kram!

 29. Har den enda! Veldig søt 😃 Har siden den gang også fått tre barn, så årene går!
  God jul til alle fem fra Oslo