Ingen jul utan sill! Det tog nÄgra Är innan jag lÀrde mig uppskatta den men nu kan jag inte vara utan sillen. Det hÀrliga med sill Àr att man inte mÄste vara sÄ traditionell. Jag varierar den frÄn Är till Är med olika kryddningar och inlÀggningar. Till skillnad frÄn julköttbullarna, skinkan och julkorven dÀr jag Àr hemskt konservativ.

Är det inte intressant förresten hur sillen gĂ„tt frĂ„n fattigmansmat till en upphöjd plats vid alla svenska högtider? Kanske har det med sĂ€ttet vi tillagar den att göra? Idag Ă€r det mycket mer lyxiga, hĂ€rliga ingredienser och kryddor i sillen Ă€n tidigare.

Tidigare jular har jag bland annat gjort currysill med Àpple och klassisk senapssill med dill. Och pÄ hemsidan finns Ànnu fler julrecept att botanisera bland.

Men nu ska ni fÄ tvÄ varianter frÄn mig!

Jag utgÄr alltid frÄn 5-minuterssill frÄn Abba. Jag tycker inte man mÀrker nÄgon smakskillnad pÄ att sjÀlv lÀgga in sillen sÄ det finns bara fördelar med den hÀr varianten. Ibland köper jag den bitade för extra snabbhet och ibland utgÄr jag frÄn hela fileer. Jag brukar hur som helst oftast skÀra bitarna Ànnu mindre Àn de Àr i förpackningen. Gillar nÀr det Àr riktiga smÄ munsbitar.

Bra att veta Àr förresten att all sill frÄn Abba MSC-mÀrkt, vilket innebÀr att fisken Àr vildfÄngad, kommer frÄn ett livskraftigt fiskebestÄnd och har fiskats med minimal pÄverkan pÄ havsmiljön.

Först ut Àr en sill för folk som inte gillar sill. Det lÄter kanske lite mÀrkligt men det Àr ju inte alla som lÀrt sig Àta sill och dÄ kan man behöva en variant dÀr sillen inte Àr sÄ stark i smaken utan mildras nÄgot av sÄsen. (Jag lÀrde mig sjÀlv Àta sill genom att smaka en fantastisk gubbröra pÄ matjessill sÄ jag vet vad jag pratar om).

HĂ€r Ă€r mitt bidrag till att frĂ€lsa ovana sillĂ€tare – med saffran och vĂ€sterbottensost!

Saffranssill med vÀsterbottensost

Ingredienser (8 smÄ julbordsportoner)

  • 1 förpackning 5-minuterssill frĂ„n Abba

  • 2 dl creme fraiche

  • 2 msk mayonaise

  • 1 pkt saffran

  • 1 dl riven vĂ€sterbottensost

  • 1 rödlök

  • 1 knippe grĂ€slök

  • Svartpeppar efter tycker och smak

Gör sÄ hÀr

  • LĂ„t sillen rinna av i ett durkslag. SkĂ€r den sedan i mindre bitar.
  • Blanda creme fraiche, majonĂ€s och saffran i en burk. Riv osten och finhacka rödlöken.
  • Blanda ner allt i skĂ„len.
  • TillsĂ€tt sedan sillen. Klipp över rejĂ€lt med grĂ€slök och rör om. Peppra efter tycka och smak.
  • LĂ„t sedan stĂ„ och ta smak i nĂ„gra timmar minst.. Och spara gĂ€rna lite grĂ€slöksklipp och rödlökshack att dekorera sillen med vid servering.

Sill och pepparrot Ă€r en fantastisk smakkombination. Med rött Ă€pple och lingon blir sillen lite mer julig. Den hĂ€r sillen gĂ„r snabbt att göra men fĂ„r gĂ€rna stĂ„ nĂ„got dygn i kylen innan servering – för maximalt med smak.

Julig pepparrotssill med lingon och Àpple

Ingredienser (6 smÄ julbordsportioner)

  • 1 pkt 5-minuterssill bitad frĂ„n Abba

  • 1 stort rött Ă€pple typ ingrid marie

  • 1/2 rödlök

  • 1-2 tsk pepparrot pĂ„ tub

  • 1 dl frysta lingon

  • Ett rejĂ€lt knippe dill

Gör sÄ hÀr

  • LĂ€gg sillen och lagen i en burk.
  • TĂ€rna ett rött Ă€pple i mindre bitar och blanda ner.
  • Finhacka rödlöken och tillsĂ€tt pepparroten och lingonen.
  • Klipp ner dill och rör runt. StĂ€ll burken kallt fram till servering.

Och vill du göra det Ă€nnu enklare för dig? Testa nĂ„gon av de fĂ€rdiga inlĂ€ggningarna frĂ„n Abba. Varje jul tar de fram en ny variant. Årets smak Ă€r Earl Grey med citrus och honung. LĂ„ter sĂ€kert mĂ€rkligt, men Ă€r faktiskt supergott. SĂ€rskilt gillar jag den svala Earl Grey tonen som pĂ„ ett vĂ€ldigt hĂ€rligt sĂ€tt gifter sig med sillen….