• annonssamarbete Abba •

Ingen jul utan sill

Ingen jul utan sill! Det tog några år innan jag lärde mig uppskatta den men nu kan jag inte vara utan sillen. Det härliga med sill är att man inte måste vara så traditionell. Jag varierar den från år till år med olika kryddningar och inläggningar. Till skillnad från julköttbullarna, skinkan och julkorven där jag är hemskt konservativ.

Är det inte intressant förresten hur sillen gått från fattigmansmat till en upphöjd plats vid alla svenska högtider? Kanske har det med sättet vi tillagar den att göra? Idag är det mycket mer lyxiga, härliga ingredienser och kryddor i sillen än tidigare.

Tidigare jular har jag bland annat gjort currysill med äpple och klassisk senapssill med dill. Och på hemsidan finns ännu fler julrecept att botanisera bland.

Men nu ska ni få två varianter från mig!

Jag utgår alltid från 5-minuterssill från Abba. Jag tycker inte man märker någon smakskillnad på att själv lägga in sillen så det finns bara fördelar med den här varianten. Ibland köper jag den bitade för extra snabbhet och ibland utgår jag från hela fileer. Jag brukar hur som helst oftast skära bitarna ännu mindre än de är i förpackningen. Gillar när det är riktiga små munsbitar.

Bra att veta är förresten att all sill från Abba MSC-märkt, vilket innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt fiskebestånd och har fiskats med minimal påverkan på havsmiljön.

Först ut är en sill för folk som inte gillar sill. Det låter kanske lite märkligt men det är ju inte alla som lärt sig äta sill och då kan man behöva en variant där sillen inte är så stark i smaken utan mildras något av såsen. (Jag lärde mig själv äta sill genom att smaka en fantastisk gubbröra på matjessill så jag vet vad jag pratar om).

Här är mitt bidrag till att frälsa ovana sillätare – med saffran och västerbottensost!

Saffranssill med västerbottensost

Du behöver (8 små julbordsportioner)

1 förpackning 5-minuterssill från Abba

2 dl creme fraiche

2 msk mayonaise

1 pkt saffran

1 dl riven västerbottensost

1 rödlök

1 knippe gräslök

Svartpeppar efter tycker och smak

Gör så här

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär den sedan i mindre bitar.

Blanda creme fraiche, majonäs och saffran i en burk. Riv osten och finhacka rödlöken. Blanda ner i skålen. Tillsätt sedan sillen. Klipp över rejält med gräslök och rör om. Peppra efter tycka och smak. Låt sedan stå och ta smak i några timmar minst.. Och spara gärna lite gräslöksklipp och rödlökshack att dekorera sillen med vid servering.

Sill och pepparrot är en fantastisk smakkombination. Med rött äpple och lingon blir sillen lite mer julig. Den här sillen går snabbt att göra men får gärna stå något dygn i kylen innan servering – för maximalt med smak.

Julig pepparrotssill med lingon och äpple

Du behöver (6 små julbordsportioner)

1 pkt 5-minuterssill bitad från Abba

1 stort rött äpple typ ingrid marie

1/2 rödlök

1-2 tsk pepparrot på tub

1 dl frysta lingon

Ett rejält knippe dill

Gör så här

Lägg sillen och lagen i en burk. Tärna ett rött äpple i mindre bitar och blanda ner. Finhacka rödlöken och tillsätt pepparroten och lingonen. Klipp ner dill och rör runt. Ställ burken kallt fram till servering.

Och vill du göra det ännu enklare för dig? Testa någon av de färdiga inläggningarna från Abba. Varje jul tar de fram en ny variant. Årets smak är Earl Grey med citrus och honung. Låter säkert märkligt, men är faktiskt supergott. Särskilt gillar jag den svala Earl Grey tonen som på ett väldigt härligt sätt gifter sig med sillen….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Ingen jul utan sill”

 1. Tack för recepten, Clara! Det är roligt att lägga in sill själv. Några år har jag utgått från saltsillfiléer och gjort egna inläggningar (glasmästarsill är min favorit), men det tar några dagar har jag för mig.

  Jag kan också rekommendera Klädesholmens sill. Den är godare än Abbas, tycker jag, och tillverkas i Rönnäng nära Klädesholmen. En sillfabrik med anor… https://kladesholmen.se/

  Deras årets sill är riktigt smarrig, och lite ungdomlig i smaken. Chili, kokos och lime! Den ni!

   1. Abbas sill är bättre än många andra, men, precis som ni också skriver så är Klädesholmens sill allra bäst.
    Lägger man in sill själv så tycker jag att den bästa saltsillen kommer från Alax – också en del av “Klädesholmen”, som, förstås, också ligger just på Klädesholmen.

 2. Älskar dina recepttips! Mer sånt! Ska göra bägge sillarna till jul! Stort tack!!! Och God Jul Clara!

 3. Älskar sill! Topp tre är matjes, brantevik och stekt sill. Anspråkslös mat sommar som vinter. Brukar laga Leilas currysill med äpplen till jul. Skär också mina filéer i små bitar, annars blir det ju bara en massa sås utan sill kvar i slutet.

 4. Mitt bästa sill-minne 🙂
  Jag bodde på Island i början av 80-talet, och då fanns det inte att köpa inlagd sill där. Men, till hästarna på gården där jag jobba fick en stor tunna med saltsill, istället för saltsten. Snabbt som ögat var jag där och roffade åt mig ett gäng sillar innan hästarna började äta, så jag kunde få min inlagda sill. Familjen jag bodde hos tyckte jag var lite tokig 🙂

 5. Hur länge håller sillen? Jag blev lite sugen på att sätta igång nu ikväll, men det är ju fortfarande några dagar kvar till jul, så kanske bättre att vänta…?