Vägrar bita ihop

Så stökade vi bort de sista resterna av julen idag. Barnen ville inte vara med – det kändes för deppigt. Och så kände även jag. För även om jag möblerade om och satte tillbaka alla myslampor är huset kallt och ogästvänligt. Som alltid när julen är över.

Decembermånaden blir ju underbar för att alla gemensamt anstränger sig för att göra extra mysigt och trevligt. Men vintern efter julhelgerna är ju precis lika mörk, kall och dyster. Men helt utan den mysiga biten. Man förväntas bara hugga i och härda ut fram tills ljuset återvänder. Men det köper inte jag. Här ska inte härdas. Här ska omvårdas! Frossas i mörkrets möjligheter.

Jag tänker mysa vidare. Tänker ordna middagar med långkok och tusen tända ljus. Bjuda hem kompisar på kvällsfika och krypa upp i soffan med barnen en vanlig onsdagseftermiddag. Se en film tillsammans istället för att ta hand om disken och jobbmailen. Tänker ordna skidutflykt med matlaget. Grillkorv och varm choklad. Tänker unna mig tidiga kvällar i pyjamas och tjocksockar.

Det MÅSTE ju finnas något sätt att klara av den här perioden förutom att bara bita ihop hårdare? Jag väljer att tro det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Vägrar bita ihop”

 1. Låter som en bra plan!
  Jag undrar om du kan tipsa om dina bästa långkoksrecept? Jag fick en gjutjärnsgryta i julklapp så nu är jag supersugen på att testa massa nya maträtter. Har aldrig lagat i en gryta förut så känner mig plötsligt som en riktig nyblörjare i köket igen.

  1. Jag vill tipsa om gulasch då. Kummin, paprika, grytbitar- mums! Recept kan googlas fram men glöm inte riva citronskal över vid servering.

 2. Håller med Dig! Jag ska också mysa vidare med tända ljus, laga god mat, mysa i soffan och inte kastas in i något ekorrhjul.
  Ta hand om Dig!

 3. Tänk så olika man är 🙂 Jag som ogillar julen å det grövsta tycker det är underbart att städa bort den (vilket skedde på annandagen) och bara njuta av den vanliga vintern 🙂

 4. Tänk positivt! Ni har glädjen av snö som både gör det ljust och vackert om möjligheten att glädjas åt skidåkning och turer i pulkabacken. Här i Stockholm har vi en riktig slutvinter mörkt, lerigt, blött och grått.

 5. Jag tycker så mycket om den tiden som är just precis nu, den sjunger om hopp och förväntan. Solen bländar så uppfriskande! Lite intagna äppel- och körsbärsgrenar är allt som behövs för mig ❤

 6. Med de saker du planerat kommer du klara av det. Upplever precis samma. Då julen nu är bortplockad. MEN jag behöll den lysande guldstjärnan i fönstret och alla värmeljus- och kronljusstakar. Så tänder ofta ljus och gör mys. Trots att juligaste myset är bortplockat. Sen är det så, vad jag märkt, att orken kommer lite av sig själv ju mer det ljusnar. Så jag brukar märka att: oj, jag har ju inte tänt nåt ljus nu till middagen. Och det är för att at ljusnat i behovet upphörde en del. Men ännu är det flera veckor dithän. Så tills dess tänder jag ljus vid var bord jag sitter. Och myser med fotbad och bra poddar. Och det lenar faktiskt. Hipps vipps är det vår efter denna långa natt.

 7. Exakt så här känner jag också! Jag är inte alls redo att hugga i med 2020, wow heja våra nya liv osv. Det är ju precis lika mörkt och kallt nu som innan. Nej jag går på ditt spår och tänker fortsätta hålla i den mjuka, varma och mysiga känslan från december. Men får väl (motvilligt) plocka med stakarna och stjärnan.

 8. Jag har normalt inga problem alls med januari, tycker det är skönt att städa bort julen och gillar det ljusa efter det murriga. Kanske en bukett gula tulpaner där en ljussake stått. Men. Vi har INGEN vinter här i år. Och det saknar jag så det gör ont. Jag vill ha snö! Jag vill åka pulka, skidor, skridskor, se det vita lysa upp världen. Nu är det som värsta hemska november här. Helt färglöst.
  Jag sätter mitt hopp till februari.

 9. Jeg synes det er veldig kos med jul men også deilig å rydde bort selve julepynten. Min datter på 4 år hjalp meg i år, og det var fint at hun fikk kjenne seg stor og så fint ta bort pynten mens jeg pakket. Hun kom med sine fine kommentarer på det vi la bort og hvordan vi kan pynte nå. For selv om jeg er vårbarn, vil jeg nyte vinteren og ha litt andre blomster og hvit og blå dekor hjemme. Dessverre er det ingen snø å se ut av vinduet i Oslo, men jeg elsker å se dine fine vinterbilder, Clara!
  Jeg fortsetter også tradisjonen med “restefest” som vi hadde hjemme i familien. Bruke opp mat og julekaker i nye retter og desserter, så smaker det litt annerledes og er en god start på året med å ha fokus på miljø og økonomi. Ta frem lysestumpene (fordi alle juleselskap starter med nye lys 😀 ) og tenne dem nå. Bruke opp av det man har, for før julen er det mer shopping og butikker, og det er så godt å få en pause fra det.

  1. Å restefest var ett underbart koncept, det måste jag införa! Det får bli mitt nya norska favoritord, tillsammans med kosekrok 🙂

 10. Jag förstår din känsla,men själv var det skönt att städa ut julen redan på annandagen då julen är något som är lite ångestladdat här.Så nu frossar jag i tulpaner och njuter av de senaste böckerna på pocketlistan.

 11. Har samma problem med denna period. Det finns inga mysiga ritualer kopplade till den. Jag tänker att det är dags att försöka skapa egna sådana men har lite svårt att känna in vad det skulle vara. Gnissliga tulpaner känns så tidigt att det blir deppigt, tända ljus har man ju gjort och jag förknippar det med julen. Att träffa folk är svårt med dagisbarn. Hade hela helgen fullspäckad men istället blev det kräksjuka. Ingen snö i Malmö. Bada är ju fantastiskt, läsa böcker likaså. Och promenera i rusket. Hm, får tänka vidare.

 12. Och jag älskar denna tid mer än allt tungt som julen är. Direkt efter nyår är det ett annat ljus och en annan himmel oavsett om det är snö eller ej. Jag fyller år i januari och många nära med mig. Så tills dess “måste” julen bort och våriga dukar läggas på här, tulpaner tas in och en annan fest kan börja 🙂

 13. Hehe ja, som sonen idag när ja plockade av den barrande granen (OBS min brukar slå knoppar faktiskt men inte i år tyvärr..) “nej mamma ja vill att vi ska ha kvar den till lillebrorsans födelsedag” hmm.. Men det är ju i midsommar.. Tyvärr åkte allt idag här hemma med men snart åker det ju upp småplantor på varje fönsterbräda! 🙂 det längtar ja efter!

 14. Inte kopplat till ditt inlägg Clara (i vilket jag förövrigt stöttar dig till 100% – gör det bästa av vintern istället för att endast uthärda den), utan jag har ett önskemål av podavsnitt till dig och Erika.

  Vet att Erica i ett tidigare avsnitt i förbifarten nämnde att hon gjort ett personlighetstest. Förstod att det var det populära Myer-Briggs Type index (MBTI) som hon gjort. Jag tycker själv att detta test är väldigt intressant och roligt, om än det inte är evidensbaserat. Det hade varit så spännande att se er göra detta test tillsammans och sedan höra hur träffande ni tycker att det är för er – eller om ni tvärt om inte alls kan identifiera er. Är särskilt nyfiken på vad du Clara är för typ, då jag i nuläget bara kan försöka gissa mig till…

  1. Älskar också MBTI! Baserat på att ha läst bloggen i många många år och utan någon som helst personlig kännedom 😁 är jag ganska säker på att Clara är ISFP eller INFP.

   Stämmer det, Clara?

 15. För ett parar sedan insåg jag precis samma sak. Så jag slutade att hålla fest och leva som övriga året. Tillät mig sova mer, läsa fler magasin och böcker och se på film och frossa i smoothies och frukt från sommaren. Asskönt!

 16. Men om man bestämt sig för att vintern efter jul är mörk, kall och dyster, då blir det ju så.
  Jag tror det är bra att ta en dag i sänder, förutsättningslöst. Inte en dysterhet att bekämpas, utan en vanlig dag i sänder som man ser som den är utan att döma.

 17. Åh hur jag känner igen mig! Efter vi städat bort julen kändes det som att dra en grå slöja över hela vårt hem och jag stod där, som handfallen och blickade ut över vårt kök och tänkte “Vad sjutton hände?” Så kalt och tomt och kallt liksom! Tänker göra liknande som du, tända massor av ljus, laga smarrig mat och lyssna på bra musik 🙂

 18. Det är något visst ändå med den här “svartvintern” då man tvingas dra ner på tempot (även om man har små barn) och acceptera att ” gå i ide” lite grann. Här på Tomtebo känner jag ofta doften av eld från Nydalasjöns rastplatser där folk säkert grillar korv. När jag hade små barn gick vi ut varje lördag och grillade vid älven, det var härligt!

 19. Åå jag som älskar tiden som är nu, nu börjar ju det bästa! Och det blir bara bättre och bättre för varje dag som går. Från att inte ha sett solen på länge så syns den nu som ett eldrött klot vid horisontren, ja vi bor i allra norraste delen av vårt avlånga land. Och det ger mig så mycket glädje och energi. Det tillsammans med att den här tiden är så kravlös, bara njuta med barnen, vara ute, åka slridskor och skidor, läsa en bok tillsammans eller två, baka nåt, sitta i soffan och mysa, måla om nåt rum som man längtat efter att få gjort, nu innan odling, och efter julmats lagning så finns det så mycket tillsammans tid. Och så älskar jag att vi har allt det bästa framför oss nu, det blir bara varmare och ljusare.

 20. Vilan och myset får fortsätta men för mig ändrar det lite karaktär. Om november och december är mysa inne längtar jag efter julen efter att mysa ute. Vara utomhus, grilla pinnbröd, fånga några ljusglimtar, åka skidor. Helst ska det ju vara snö och krispigt! Och sen njuta inomhus av bastu och god mat. Vill liksom göra saker som känns stärkande för kroppen? Att vardagen ska ha lite sportlovskänsla hela tiden.

 21. Även detta ett klokt hälsobeslut, ag är helt inne på ditt spår!
  Högg ju till och med en ny liten gran till trettonafton, den är lite mer sparsamt pyntad med vit lättare slinga och får lysa upp januarikvällarna tills februari tar över, minst.
  Heja dig!

 22. Jag tycker det känns som att damma bort lager av det gamla året och börja på nytt när julen stökats undan. Det är en känsla av rymd, av möjligheter, av en härlig nakenhet i hemmet. För vissa känns det kallt, nästan otäckt, när julens beklädnad tas bort och hemmets alla skavanker syns igen. För mig spritter det i kroppen att få börja fixa saker (nu när det finns tid till annat än julbestyr). Att göra det året-runt-mysigt. Det är inte samma belamrade, ytförminskande mysigt som julen. Men visst är det supermysigt att sitta vid köksbordet, med en god kopp te i händerna, och titta på regndropparna som rinner låååångsamt, sedan snabbt, nedför fönsterrutan och bara vara. En lugn sorts mysigt helt utan krav.

  1. Så bra beskrivet, exakt så känner jag också inför att plocka bort julen. Förväntan, energi, nu blir det ljusare!

 23. Så rätt ♡
  Mys på & njut.
  Vinter är en kura tid så jag glr som dig – kurar med familjen!
  Kram

 24. Min härligaste var när jag och några vänner åkte till Kont utanför Umeå en kväll och badade vinterbad. Vi eldade, hade tända marshaller på sandstranden och simmade i öppet vatten. Efteråt värmde vi oss vid elden, drack varm choklad och grillade falukorvsskivor till middag.

 25. Håller med!! Helt och hållet! Jag fortsätter mysa. Igår satt jag i soffan med små avbrott, från 17:00 till 21;00. Och bara tittade på film och hade roliga telefonsamtal. 😍 Gick o la mig kl 22. Gött.

 26. Jag är dock så avundsjuk på snön. Här i Tjockhult har vi mörkt värre, har knappt haft en flinga snö på hela vintern och alla deppar ihop.

  Så mitt tips till dig är att marinera dig i ljuset från snön när solen är uppe 🙂

 27. Jag väntar med att “plocka bort” julen ngn vecka till. Tycker fortfarande det är mysigt med ljusstakar och tomtar 🙂. Försöker ta en dag i taget, tänder många ljus, sover mkt, läser böcker och ställer inte så höga krav på mig själv. Snart är den mörka tiden förbi och det är ju ändå himla mysig att dricka te framför brasan.

 28. Hear, hear! Tusen mysljus, något bra på tv och så något gott att äta. Promenader under dygnets ljusa timmar. Så glad att jag hinner njuta av dagsljuset just nu.