Igår efter att barnen kommit hem från förskola och fritids var det ett sjungande, lekande och busande bland brorsorna. De krälade på golvet och spelade innebandy med slevar och lekte charader och sjöng musikal. Jag pratade i telefonen med vårdcentralen just då och sköterskan skrattade och tyckte vi hade ett härligt fredagsparty i bakgrunden. Fredagsparty indeed! Stämningen var hög. Jag blir hög av att ha alla mina pojkar nära mig. Jag är så obeskrivligt glad för att det blev just tre stycken. Vi var inte kompletta innan Ulf kom.

Podd: Nu blir jag inte mammaskammad längre!

Jag har aldrig haft några förväntningar på att mina barn skulle älska att få småsyskon. Jag var själv helt ointresserad av småbarn som liten och förutsatte inte att mina barn skulle vara annorlunda. Bertil visade sig dock vara en helt underbar storebror till Folke. Kärleksfull, omhändertagande och klok. Bertil är Folkes stora förebild och idol i livet.

Hur Folke skulle bli som storebror var däremot lite av ett wildcard. Han var ju så mycket lillebror. Men han har vuxit de sista tio månaderna. Och älskar att vara stor och få ta om hand. Han tycker att ljuset i livet är hans två brorsor som han skulle gå genom eld för. Eller i alla fall försvara mot varje stöddig storkille som försöker sig på något.

Nu har det gått tio månader sedan vi blev tre i familjen. Ulf har blivit allas vår snuttefilt och gosegris. Vår tröst när vi är ledsna. Den unge som gråter över något ropar HÄMTA UUUULF och så får Ulf komma och trösta. Bara genom sin närvaro. Vi skrattar så mycket åt honom, iakttar hans framsteg. Jublar när han lär sig vinka, klappa händerna, gå och säga titta. Vi hjälps åt att räkna hans nya tänder och turas om att läsa böcker. Tillsammans är vi en trygg flock på fem.

Och fast jag fysiskt sett känner mig helt utsliten och förbrukad. Fast jag inte haft ork att ta hand om mig själv på länge. Fast jag har smärtor i leder och fogar och rent objektivt aldrig sett så bedrövlig ut som nu. Så har jag heller aldrig känt mig rikare eller mer värdefull. Mer förnöjd och duglig som människa. Det känns lite ovant. Men mina tre barn har flyttat min blick till det som är viktigast. Och deras kärleksbetygelser väger tyngre än allting annat.

Att få tre vackra söner. Det är nästan inte rimligt att en människa ska bli så rikt välsignad.