Projekt Bli Fullvuxen: Steg 1

När Bertil var liten bestod vår hallförvaring av en stor gammal koffert där vi helt sonika tryckte ner alla ytterkläder. Ibland också leksaker, hårtorkar och skoputs. Funkade sisådär med ett barn. Är en fucking katastrof med tre! Första steget i det här med Projekt Bli Fullvuxen är att börja se på saker med klarare, krassare ögon. Se vad man tidigare blundat för. I mitt fall handlar det mycket om mitt bristande ordningssinne. Men också min ointresse för att hjälpa mig själv istället för att stjälpa. Jag har liksom förvärrat för mig själv. Och vi är en storfamilj nu. Vi har tre barn. Lösningar som gick an med en unge är nu omöjliga. Att vara lite oplanerad och spontan var frihet för mig förut. Nu är kontroll och ordning det som ger mig frihet. Den insikten är ett viktigt skifte.

Jag tänker mycket på det min svärmor sagt. Att hon var ganska slarvig innan hon fick många barn. Sedan gick det inte längre – hon var tvungen att bli ordningssam. Jag sätter mitt hopp till att jag är likadan!

Det har varit jättesvårt att gå från att knappt passa några tider (fria jobb) till att lyckas få iväg ungarna varje morgon. Med rätt uppsättning vantar, frukter, läxmappar och gympapåsar. I tid. Det känns först nu som att det verkligen funkar – efter tredje året i skolvärlden.

I somras genomförde vi projekt rensa i källaren. Då vi sorterade, rensade och organiserade upp alla våra kläder. Ganska mycket i en familj på fem där man vill spara kläder mellan barnen för att slippa införskaffa nytt. Vi packade allt i genomskinliga plastbackar från IKEA och märkte sedan varje låda noggrant med dymo. Källaren är ju som vår egen lilla klädbutik där vi går ner för att växla storlekar till barnen som växer ut sina plagg i en grisblink. Så mycket pengar vi förlorade innan vi hade stenkoll på att det faktiskt redan fanns galonvantar till en femåring och badbyxor i strl 62 i källaren. Att inget nytt behövde köpas. Nu har vi sorterat hela klädförrådet i källaren i genomskinliga IKEA-lådor där allting är förpackat enligt storlek. Strl 86/92 i en låda. 98/104 i en annan. 110/ 116 i en tredje. Jag njutryser när jag tänker på det.

Jag har sista halvåret gått från att tycka att det går väl bra med ett gammalt skåp som hallförvaring och det är ju så sjukt fult med trådbackar…till att ÄLSKA trådbackar och min dymo som jag märker ALLT med. Men jag gömmer trådbackarna i platsbyggda skåp såklart. För de är ju fortfarande fula.

Här ser ni hallförvaringen Jakob har byggt. Inte färdig alls. Det ska ju upp fler hyllor och skåpdörrar i spont. Sedan ska allting målas med linoljefärg och resten av hallens väggar kläs i samma spont.

Men bara denna hallinsats har redan gjort mitt liv ca 74 procent bättre. Det är numera en dröm att klä barnen om mornarna. Och de kan själva sortera in sakerna på dess rätta plats.

Vi ska dock ta bort hängsektionen och ersätta den med fler trådbackar. Behövs oändligt med sådana. En ska dedikeras helt till “kvarglömt”. Vi skulle nämligen kunna starta en loppis med allt som barnens vänner glömmer kvar och som såklart aldrig har någon given plats här hemma utan bara blir liggande framme.

Tricket är att ha smala och tydligt avgränsade kategorier så det blir så få ditt & datt-lådor som möjligt. För där hopas och trivs skräpet. Ulf har fyra egna lådor. En för blöjor, en för ytterkläder, en för åkpåse och bäddning till vagnen och en för ombyte av vanliga kläder. För alla gånger man inte orkar hämta/lämna det i hans riktiga garderob på övervåningen…

Och att verkligen märka lådorna är A och O. Visst vet man ändå vad som ska vara i lådan. Men det blir mentalt så mycket svårare att lägga sin vintermössa i en låda som det står “blöjor” på. Man skärper sig liksom.

Förut tyckte jag att det var frihet att slippa hålla ordning. Nu börjar jag tycka att ordning kanske är förutsättningen för frihet? Med ordning hemma så kan jag köpa mig både tid och frid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

56 kommentarer på “Projekt Bli Fullvuxen: Steg 1”

 1. Så tillfredsställande inlägg att läsa. Älskar också ordning och jobbar för att skapa förutsättningar för det. 😀

 2. Ja! Ordning är en förutsättning för frihet. Är jättebra på det på jobbet och jättedålig på det hemma så tack för inspirationen!

 3. Vilken dröm!! Har ju “bara” två små, men hallen är en konstant vandrande katastrof. Nu vet jag vad nästa projekt blir! 😁

 4. Japp, så ska det se ut. Håller med dig det som verkar mycket jobb i början (organisera) gör livet SÅ mkt lättare. Jag dymar även i köksskåpen eftersom vi är många i familjen som ställer in sakerna i skafferi och köksskåp. Jag har också lådor för olika årstider i stora backar för att variera inredningen. Det som när man var ung var jobbigt och omständigt är rena njutningen nu när vi äntligen har ordning precis överallt (även om det tog lång tid). Om alla saker bara har en ”bostad” blir det ordning på riktigt och det är HELT underbart.

 5. UNDERBART! Vi har tagit tag i vårt skafferi (ett tvådörrars överskåp) där allt bara drällde runt. Alltså kan du ana hur många påsar med paprikapulver, kanel och kardemumma vi hade? För att inte tala om mjöl…!

  Nu har vi köpt plastkorgar där vi ordnat in sakerna och med en Dymo är de nu tydligt märkta, ex. lådorna “Mjöl”, “Ännu mera mjöl”, “Popcorn och potatismjöl” samt den med grötingredienser: “Helt seriöst vad gör du med din gröt” (klassisk felhörning av Kaliffas låt “Helt seriöst”).

  Jag öppnar det där skafferiet flera gånger om dagen för att bara NJUTA. Det är så lätt att laga mat nu, och så lätt att städa undan! Min dröm är att ha varenda pinal i Dymo-märkt låda. Vill gärna också märka upp hunden med klisterremsan “HUND” och sambons tandborste men jag får kanske hejda mig….eller…?

  1. Jag måste bara få berätta en annan felhörning av Kaliffas låt “Helt seriöst”. Vår dotter gick ett tag runt och sjöng: “Helt seriöööst, abborre i sjön!” 😁 Som vi undrade vad tusan det var för låt hon hört… 🙄🤔😁

   1. haha, jag var tvungen att lyssna på låten och hörde både “Helt seriöst vad gör du med din gröt” och “Helt seriöööst, abborre i sjön!” kommer alltid att höra det nu, så härligt och roligt =)

 6. Åh, jag förstår dig! Jag är en forna slarver som nu älskar att sortera i mina märkta plastbackar.

 7. Ha, jag har precis insett samma sak. Har en femåring och en ettåring och liksom tagit det lite som det kommit. Sakta men säkert har jag styrt upp och gjort ordning och fixat bestämda(!?!) platser till saker…och det känns mycket skönt 😀 men det kommer nog ta ett tag…kram

 8. Så kul att se och läsa! Är på samma resa själv. Dock med två barn och hund. Insåg rätt snart efter 2ans ankomst att man INTE längre kommer undan med att leva som man gjorde innan barn. Med ett barn gick det rätt bra. Två… Nope. Nu är det rutiner, mattider, tvättschema (❤️) och dymolappar i kylskåpet som gäller. Och jag njuter! Min röriga hjärna älskar ordningen 😍

 9. Håller verkligen med. Vi har byggt ut och fått en drömhall med förvaring à la omklädningsrum för hockeylag med separata fack för varje person att ha sina saker vid. Fast linoljefärgsmålad och platsbyggd då😇 Och tvättstuga och klädkammare i ett FULL med trådbackar 😊

  Det är så sjukt mkt bättre ordning hemma nu 🙌🏽

  1. Härligt med drömhall!
   Vi är med på gång med platsbyggt i hallen men funderar över linoljefärgen. Har ni målat på plats eller före? Tänker att 3-åring och långa torktider inte är kompatibla.

 10. Fantastiskt att läsa, och ja, hemligheten är att verkligen märka upp. Då blir det ordning på torpet och inget slarv!

 11. Haha😂!
  Vilken underbar kommentar,-“Vill gärna också märka upp hunden med klisterremsan “HUND” och sambons tandborste men jag får kanske hejda mig….eller…?”

  Tur mina öron sätt i vägen för mitt väldigt breda smajl,annars hade det gått runt hela huvudet.

 12. Som ordnings- och planeringsfreak (och med en man som är likadan) blir jag helt nervös och sekundärstressad av att läsa om en stor koffert i hallen där allt öses ner helt osorterat… 😆

 13. Kanonbra, kommer att underlätta mycket.
  Snyggt när det är målat och klart,

 14. Igenkänningen är total. Jag jobbar fortfarande på att bli fulluxen. Ibland blir jag mallig och tycker att jag lyckats skrapa ihop lite vuxenpoäng, men då inser jag att jag är 50 år och borde vara helt vuxen nu.

  1. Jag är också en 50 åring som väntar på att känna mej vuxen! Förstår verkligen känslan när man har klurat ut något system för att få saker att funka bättre!
   Heja heja!

 15. Å gud, vilket njut! Älskar ordning, kanske för att jag i grunden är en så rörig och lat person. Att en gång för alla sortera och märka ordentligt för att istället kunna ägna mig åt roligare saker än städning och oreda är så himla värt. Mari Kondo i mitt hjärta.

 16. Jag är likadan. Efter varje barn har det blivit viktigare med ordning och tydlighet. Vi har ju ”bara” två barn men har en liten fyrbenta bebis på snart 1,5 år som också hon har krävt att ordningssinnet skärps. Dels för allt grus hon drar in efter promenader och för att hon tuggar på grejer hon inte ska om man råkar glömma framme.
  Mitt stora drömprojekt är att få en liknande ordning i vår hall som ni håller på att få. Med mååånga lådor för vantar, mössor, kepsar och koppel. Tills pengarna (och tiden) finns får jag nöja mig med vår halvkassa lösning och drömma om bättre tider.

 17. Det tänds liksom en svag lampa någonstans i mitt inre när jag läser ditt inlägg. Är det kanske dags även för mig att börja gå från total cirkus till att vara en förberedd människa? Nu vid tre barn, stor hund, katt…det låter onekligen skönt.

 18. Jag älskar ordning! Vi hade trådbackar bakom skjutdörrar i vårt förra boende. Underbart! För mina grejer hade jag ett tag en vinterhög med vantar+mössor och en sommarhög med solglasögon mm i samma trådback. Jag bytte bara plats på högarna efter säsong. Så enkelt och bra!

  Jag tänker att jag vill lägga minimalt med tid på att plocka undan så att jag kan få maximalt med tid till roligheter

 19. Älskar ordning och välorganiserat! Tycker att det underlättar vardagen så otroligt mycket! Har aldrig förstått mig på att inte ha ordning och var sak på sin plats, det stjäl ju så mycket tid och energi i onödan att leta. Heja dig, mycket bra beslut!

 20. Skor alltså.. skor.. till fyra pers.. i stl 34, 39, 42 och 43. För alla tillfällen.. håhåjaja.. stor källare men ändå svårt.. bandyklubbor, mål, slalomhjälmar.. jo.. det blir oordning trots två ordningssamma föräldrar.. men då och då skapas nya trådkorgar och så är vi på banan!

  Just nu funderar jag på fristående trådkorgssektion på hjul.. så att man kan skjutsa undan vinterprylarna när de inte är i säsong! Och på det viset växla vad som står längst fram.. i ett av alla förvaringshörn…

 21. Åh, så UNDERBART att läsa om ditt projekt! Känner igen mig till punkt och pricka. För oss har det varit likadant å det blir sakta med säkert bättre. Men då vi bor rätt trångt så är det svårt att få plats med förvaring överhuvudtaget. Det här med att slänga allt i en låda i hallen… De första åren med våra två barn bodde vi i en tvåa och var konstant trötta och slitna, försökte bara överleva dagarna. En dag tyckte jag att det luktade B A J S i hallgarderoben, men kunde inte begripa vad det var! Slängde ut mannens gympadojor som alltid stinker svett. Men lukten blev bara värre.. Tills jag vände den där lådan upp o ner och fann en BAJS-blöja bland mössor och vantar. Hur den hamnat där? Don’t ask me. Men jag VET vad du snackar om 😉

  Tänker att det också kan ha liiite med högkänslighet/konstnärssinnet att göra. Vi är mer för detaljerna, det subtila och finstämda. Och ganska känslostyrda. Tror definitivt att det blir bättre med åldern.

  Hänger på det här projektet! KRAM/ N.

 22. Jag blir behöver inte ens organisera mitt hem – jag blir ju lugn av att se/läsa om hur du organiserat ditt!

 23. Det låter så underbart. Jag är en slarver som lider av oordning. Ibland ordnar jag också saker, men ganska snart är allt tillbaka i kaos igen. Har två barn och är 41 år. Fullvuxen blir jag nog aldrig.

 24. Min man föreslog idag att vi skulle ha bilder i köksskåp en vad som ska vara vart. Trodde det var självklart att mindre skålar travas i de större, och att plastmuggar hör ihop med rivjärn – det är ju enda lådan som blev över! Annars är ju rensning och att inte skaffa så mycket grejer ett bra trick för att hålla ordning…

 25. Kan bara instämma med din svärmor! Jag fick mitt fjärde barn förra året – det går helt enkelt inte att leva utan nån slag organisation. I grund och botten är jag inte en organiserad människa – jag tycker det är tråkigt att städa och plocka. Är lite lat. Men nu går det verkligen inte längre, så vi har blivit tvingade till att bli lite mer vuxna med lite mer koll på läget.

 26. Så intressant att du skriver det här! Tidigare idag tänkte jag på att göra EXAKT samma sak då min sambo är rätt glömsk av sig vilket gör mig lite tokig 😌 kul att se att det faktiskt verkar funka, ska absolut testa!

 27. Måste vara lättare att ha koll på sakerna och komma ut ur dörren när man hittar sina kläder!
  Vi har väldigt lite saker och då blir det lättare, men visst blir det kaos ibland!

 28. Jag var inte heller speciellt ordningsam innan jag fick barn. Men nu känner jag att det är ett måste.

 29. Underbart inlägg att läsa, ren njutning! Jag har hela mitt liv gillat att rensa och sortera och få ordning. Mår så oerhört bra av att ha ordning och reda hemma och har ofta undrat hur man kan må bra i själen även med ett rörigt hem. Så att få se hur någon annan löser bra förvaring (hur man sätter på dymolappar så de sitter – jag har försökt sätta dem på framsidan på korgarna) osv, underbart!

  Sitter nu och funderar på vad jag skulle kunna sortera lite mer när jag får tid. 🙂

 30. Det här är så inspirerande! Jag såg inläggs-rubriken och en garderobsbild på fb och kunde inte hålla mig utan ba -jaaaaaa! rakt ut i luften innan jag klickade 😂

 31. Jag njutryser både av att sortera och ordna hos mig själv och att läsa om det! Vi renoverade tvättstuga och badrum i källaren för ett och ett halvt år sedan och då hamnade alla prylar som inte skulle vara kvar där i en enda oreda i vårt förrådsrum. Det gick knappt att komma in i rummet och det var omöjligt att hitta något. I höstas fick jag ett ryck och gick igenom allt så nu har vi två Ivar med dymomärkta plastbackar i (dessa från IKEA använder vi till allt – ren tvätt, smutstvätt, förvaring och till och med att packa i när vi ska bila någonstans! https://www.ikea.com/se/sv/p/samla-lada-transparent-30102974/). En rolig sak är också att maken, som var oerhört rörig när vi träffades, har börjat uppskatta ordning och reda mer och mer och nuförtiden kommer på egna idéer för hur han ska kunna hjälpa sig själv med organisation. Han lånar till och med dymon 😀

 32. Men så bra ni har organiserat! En vacker dag ska vi också ta tag i röjandet. Skulle behöva börja dödstäda redan nu. Så mycket grejer jag sparar av nostalgiska skäl…. Smart att ha allt sorterat i storleksordning även i källaren. Nu ska ju vi inte ha fler barn så vi skulle bara kunna ge bort rubbet. Men återigen, nostalgi…..

 33. Alltså vad händer?? Jag och min man genomgår exakt samma process just nu. Har väl haft viss struktur förut på vissa ställen Men exempelvis den tidigare fina lilla krokhyllan fyndad på loppis till barnen är ju såååå opraktisk! Jag som tidigare skrattat åt mina föräldrar som hade Elfa och trådbackar vill ha det överallt nu, älskar det! Men bäst så klart när man kan gömma det i en snygg lösning. Och vi har börjat städa ordentligt, sortera och ta tag i gamla surdegar… Håller jag också på att bli vuxen???!

 34. ÄLSKAR sånna här inlägg! 🙂 Mer, mer, mer! Vill typ se bilder på källaren och alla lådor 😀

 35. Trådbackar är bäst! Samt fina lådor i vettig storlek som går att stuva in bredvid och ovanpå varandra. För något år sedan rensade jag upp allt jox som legat på sjutton olika ställen. Nu finns (tyyyyp) ett ställe där det är samlat var för sig. Vykort/brev, krokar/knoppar, bälten, smycken, reseminnen samt några till. Mycket nöjd!

 36. Så klokt. Vi gör en dygd av nödvändigheten helt enkelt❣️Ordning för att det behövs i kampen mot kaos på samma sätt som städning är nödvändigt för att minska risken för ohälsa och öka välbefinnande och trygghet i familjen. Det finns en historisk överlevnadspotential i att hålla barnen välnärda och rena liksom hemmet rent. Kloka kvinnor har troligen alltid insett att höll man rent ökade sannolikheten att barnen överlevde.

 37. Men en fundering. Jag älskar meshbackar och avskyr de glesa trådbackarna där saker och kläder glider igenom och skapar stopp och trassel.

  Ser på din garderobsbild att ni har båda modellerna, vad är anledningen till blandningen?

 38. Så roligt, det du skriver, för mig är det tvärtom!
  Innan jag fick barn var jag super pedantisk. Varje sak hade en exakt plats. Jag såg om något var flyttat några millimeter. När vi fick barn har jag varit tvungen att släppa på det. För med små barn blir det kaos av leksaker, böcker, kläder etc.
  Jag älskar fortfarande ordning och reda, jag har sorterat allt i system men dessvärre förstår varken man eller barn dem 🙈

  1. Vad intressant ☺️ Barn lär en det man behöver lära sig. Det är olika för alla.

 39. Fantastiskt. Själv var jag hyffsat ordningsam förut men för några år sen kom jag över Maria Kondos bok och det har gjort hur mycket som helst för mitt liv (känns så jävla sektigt med tanke på hur stor hon är men iaf). Jag har anammat hennes sätt att se på fysiska saker och hur man håller ordning. Mitt hem är för det mesta i ordning och harmoniskt och vi omger oss endast med de saker vi älskar. Jag är ensamstående med två barn i en trea. Jag spenderar väldigt lite tid till plock jämfört med förut och då är båda mina barn (8 och 2) riktiga små ligister som drar fram leksaker, pyssel,kläder etc. Kan verkligen rekomendera hennes böcker om man kan ta den med en nypa salt.

 40. Tips, sätt inga dörrar framför förvaringen. Vi har en liknande lösning i vår hall men med dörrar. Det lilla hindret var det som gjorde att allt istället låg på golv och över en bänk. När vi fick chansen att bygga ut och skapa en groventre var det viktigt att det skulle vara superenkelt. Massor med krokar på väggen, en påshylla och ett löst trådbacksystem för alla gympapåsar. Och faktiskt sakerna ligger inte längre på golvet. ( sen är det inte den snyggaste men vad gör det när det plötsligt går att dammsuga) Den andra hallen är nu tom och där vågar man numera öppna när någon ringer på.

 41. Fantastiskt! Förstår känslan💕 Det blir verkligen både fint och praktiskt! Vill du ta det ännu ett steg och underlätta ytterligare kan jag tipsa om boken Kosten att städa av Marie Kondo. För mig var det en sådan aha upplevelse och den sista pusselbiten i ordningen kom på plats. Tänkte tipsa om boken redan i ett tidigare inlägg där du nämnde det tråkiga i och plocka😅 Här hemma har vi fyra barn och numera är plocket, tvättvikning mm rena vardagsglädjen😍😘

 42. Hej Clara!
  Jag har också nyligen kommit till precis samma insikt, ordning ger frihet! Har hyfsat ordningssinne men också tyckt att för uppstyrt blir för tråkigt. Nu har jag istället bestämt mig för att saker ska ha sina speciella platser, hushållssysslor ska göras efter ett schema etc. Vi är inte där än men jag känner att det är så vi kommer få mer frihet. Vill särskilt försöka få till färre “måsten” att göra på helgen.
  Jag har också 3 barn, det kanske är med 3an dessa insikter kommer. 🙂

 43. Alltså, det är sååå sant det där med hur du beskriver frihet! Före barn var det kaos som var frihet. Nu är kaos ett fängelse. Ordning, som var ett fängelse innebär däremot ett visst mått frihet🙈
  Det var skönt att få det bekräftat på nåt vis.
  Äh, vi slänger väl ihop matsäcken i morrn bitti va? NEJ, VI GÖR DET INNAN VI SÄTTER PÅ PÅ SPÅRET, så kan vi andas i morrn bitti istället. Okay? 🙏🤣

 44. Tips angående linoljemålning inomhus: Eftersom man ska måla många tunna lager som ska torka under flera dagar brukar vi måla allt utom sista lagret innan vi sätter upp det. Ibland målar vi till och med ett lager under sommaren om vi vet att vi har ett projekt vi vill göra under vintern.
  När vi sen sätter upp det målas bara sista lagret – nog så mycket utmaning i en barnfamilj. 😊